Data publikacji: 17 lipca 2018
Autor: Klaudia
ARTYKUŁ - PORADNIK

Piekarnik gazowy czy elektryczny?

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Czas pieczenia, wygoda użytkowania czy koszty – czym różnią się dwa główne typy piekarników? Zanim podejmiesz decyzję – piekarnik gazowy czy elektryczny – poznaj wszystkie wady i zalety, które łączą się z dwoma rodzajami popularnego, kuchennego sprzętu.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- piekarnik gazowy czy elektryczny – który wybrać,
- jakie zalety ma piekarnik elektryczny,
- kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym – czy to dobre połączenie.

Piekarnik gazowy czy elektryczny – który wybrać?

Trudno jednoznacznie stwierdzić, który piekarnik powinien gościć w domowej kuchni. Zarówno piekarnik gazowy, jak i elektryczny spełni swoje zadanie, umożliwiając przygotowywanie posiłków i deserów w domowym zaciszu. Diabeł tkwi jednak w szczegółach. Oba typy sprzętów mają swoich zagorzałych zwolenników, którzy podkreślają zalety danego rozwiązania. 

Decydują się piec gazowy lub elektryczny, należy zastanowić się, jakie będzie główne zastosowanie kuchennego sprzętu. Cenisz sobie cukiernicze eksperymenty i nie wyobrażasz sobie tygodnia bez pysznego ciasta? Wybierz piekarnik gazowy, który w opinii zwolenników utrzymuje stałą temperaturę pieczenia. Dla miłośników słodkich wypieków cennym narzędziem będzie także kuchenka gazowa z piekarnikiem gazowym i termoobiegiem. Sprzęt ten ma większe spektrum działania i umożliwia upieczenie każdego, nawet najbardziej wymagającego ciasta, wraz z przygotowaniem kremu, masy czy polewy.

Piecyki gazowe – a więc sprzęt zasilany gazem ziemnym z instalacji lub pobieranym z wymiennej butli – mają jeszcze jeden, ważny atut – cenę. Niższe są koszty zakupu urządzenia, wykorzystywanej energii – także przy częstym stosowaniu – i naprawy. Dlatego tak popularnym sprzętem jest kuchenka gazowa z piekarnikiem gazowym – w przypadku wyboru tego urządzenia musisz jedynie pamiętać o stałej kontroli szczelności przewodów i całej instalacji.

Piec gazowy czy elektryczny różni się kosztami eksploatacji. Kuchenki i piekarniki gazowe są tańsze w zakupie oraz eksploatacji od modeli zasilanych energią elektryczną.

Proponowane Towary:

Sharp KS-70S50BSS
Piekarniki do zabudowy

Sharp KS-70S50BSS

2 599 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Candy FCP655XL
Piekarniki do zabudowy

Candy FCP655XL

999 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Candy FCE625XL
Piekarniki do zabudowy

Candy FCE625XL

1 199 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Candy Watch&Touch
Piekarniki do zabudowy

Candy Watch&Touch

6 499 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Hotpoint-Ariston GA2 124 IX HA

Jakie zalety ma piekarnik elektryczny?

Z drugiej strony, piekarnik elektryczny także posiada wiele zalet. Świetnie sprawdza się podczas codziennego użytku. Sprzęt ten szybko i równomiernie się rozgrzewa, nadaje się zarówno do pieczenia posiłków jak i podgrzewania wcześniej przygotowanych potraw. Wielu użytkowników podkreśla dużą wygodę jego stosowania. Nowoczesne modele posiadają wiele dodatkowych funkcji – z termoobiegiem na czele – oraz możliwość precyzyjnego ustawiania temperatury oraz czasu pieczenia.

Wiele nowszych modeli zasilanych prądem uzupełnionych jest o funkcję samoczyszczenia. Dzięki niej możesz szybko i wygodnie usunąć z piekarnika resztki jedzenia i plam po tłuszczu. Jeśli zdecydujesz się na model nieposiadający ten funkcji, nie zapominaj o samodzielnym oczyszczaniu sprzętu, np. za pomocą domowych sposób opisanych w artykule Jak wyczyścić piekarnik. Obojętnie, czy zdecydujesz się na piekarnik gazowy, czy elektryczny – pamiętaj, że każdy z nich wymaga systematycznego czyszczenia z naturalnie powstających zabrudzeń.

Piekarnik – jaki kupić, by równomiernie dopiekać potrawę? Modele elektryczne posiadają zazwyczaj praktyczną funkcję termoobiegu oraz wiele dodatkowych udogodnień, które ułatwiają korzystanie ze sprzętu.

Kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym – dobre połączenie?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli sprzętów, które zasilane są jednocześnie gazem i prądem. Kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym łączy w sobie zalety dwóch rozwiązań. Piekarnik na prąd umożliwi Ci szybkie i wygodne pieczenie przy wykorzystaniu dodatkowych funkcji sprzętu, a kuchenka gazowa – niższe koszty przy częstym gotowaniu potraw. Na rynku dostępne są modele kuchenek gazowo-elektrycznych wolnostojących o różnej liczbie palników oraz odległościach pomiędzy nimi, dlatego precyzyjnie dopasujesz sprzęt do posiadanej przestrzeni. Jeśli zależy Ci na dodatkowym obniżeniu kosztów rodzinnego gotowania, zdecyduj się na kuchenkę gazową z piekarnikiem gazowym. Jest to opcja najbardziej przyjazna dla kieszeni. Używając jej, nie zapominaj o zapewnieniu odpowiedniej wentylacji pomieszczenia oraz o stałej kontroli stanu instalacji.

CZY WIESZ, ŻE…

Obecnie termoobieg staje się standardem wśród wszystkich piekarników elektrycznych. Umożliwia on nie tylko szybsze, ale też bardziej równomierne upieczenie dania. Funkcja ta dostępna jest także w niektórych modelach piekarników gazowych.


Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
1 0
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Nowoczesny aparat fotograficzny – 5 funkcji, których nie może w nim zabraknąć

 Poznaj funkcje, bez których nie obędzie się dobry aparat fotograficzny!
Zobacz więcej   

Kamera sportowa - na jakie parametry zwrócić uwagę podczas zakupu

 Kamera sportowa – jaką wybrać? Zobacz, na co zwrócić uwagę!
Zobacz więcej   

Kamera 360 stopni – jaką wybrać?

Podpowiadamy, jaką kamerę sferyczną kupić.
Zobacz więcej   

Znajdź nas