Data publikacji: 17 lipca 2018
Autor: Klaudia
ARTYKUŁ - PORADNIK

Piekarnik gazowy czy elektryczny?

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu Drukuj

Czas pieczenia, wygoda użytkowania czy koszty – czym różnią się dwa główne typy piekarników? Zanim podejmiesz decyzję – piekarnik gazowy czy elektryczny – poznaj wszystkie wady i zalety, które łączą się z dwoma rodzajami popularnego, kuchennego sprzętu.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- piekarnik gazowy czy elektryczny – który wybrać,
- jakie zalety ma piekarnik elektryczny,
- kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym – czy to dobre połączenie.

Piekarnik gazowy czy elektryczny – który wybrać?

Trudno jednoznacznie stwierdzić, który piekarnik powinien gościć w domowej kuchni. Zarówno piekarnik gazowy, jak i elektryczny spełni swoje zadanie, umożliwiając przygotowywanie posiłków i deserów w domowym zaciszu. Diabeł tkwi jednak w szczegółach. Oba typy sprzętów mają swoich zagorzałych zwolenników, którzy podkreślają zalety danego rozwiązania. 

Decydują się piec gazowy lub elektryczny, należy zastanowić się, jakie będzie główne zastosowanie kuchennego sprzętu. Cenisz sobie cukiernicze eksperymenty i nie wyobrażasz sobie tygodnia bez pysznego ciasta? Wybierz piekarnik gazowy, który w opinii zwolenników utrzymuje stałą temperaturę pieczenia. Dla miłośników słodkich wypieków cennym narzędziem będzie także kuchenka gazowa z piekarnikiem gazowym i termoobiegiem. Sprzęt ten ma większe spektrum działania i umożliwia upieczenie każdego, nawet najbardziej wymagającego ciasta, wraz z przygotowaniem kremu, masy czy polewy.

Piecyki gazowe – a więc sprzęt zasilany gazem ziemnym z instalacji lub pobieranym z wymiennej butli – mają jeszcze jeden, ważny atut – cenę. Niższe są koszty zakupu urządzenia, wykorzystywanej energii – także przy częstym stosowaniu – i naprawy. Dlatego tak popularnym sprzętem jest kuchenka gazowa z piekarnikiem gazowym – w przypadku wyboru tego urządzenia musisz jedynie pamiętać o stałej kontroli szczelności przewodów i całej instalacji.

Piec gazowy czy elektryczny różni się kosztami eksploatacji. Kuchenki i piekarniki gazowe są tańsze w zakupie oraz eksploatacji od modeli zasilanych energią elektryczną.

Proponowane Towary:

Electrolux EVY5841BOX
Piekarniki do zabudowy

Electrolux EVY5841BOX

2 199 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Miele H 2561 B
Piekarniki do zabudowy

Miele H 2561 B

4 199 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Bosch HBA3740S0
Piekarniki do zabudowy

Bosch HBA3740S0

1 899 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Electrolux EOA5220AOV
Piekarniki do zabudowy

Electrolux EOA5220AOV

1 699 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Amica EB622MA+ IN
Piekarniki do zabudowy

Amica EB622MA+ IN

1 599 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   

Jakie zalety ma piekarnik elektryczny?

Z drugiej strony, piekarnik elektryczny także posiada wiele zalet. Świetnie sprawdza się podczas codziennego użytku. Sprzęt ten szybko i równomiernie się rozgrzewa, nadaje się zarówno do pieczenia posiłków jak i podgrzewania wcześniej przygotowanych potraw. Wielu użytkowników podkreśla dużą wygodę jego stosowania. Nowoczesne modele posiadają wiele dodatkowych funkcji – z termoobiegiem na czele – oraz możliwość precyzyjnego ustawiania temperatury oraz czasu pieczenia.

Wiele nowszych modeli zasilanych prądem uzupełnionych jest o funkcję samoczyszczenia. Dzięki niej możesz szybko i wygodnie usunąć z piekarnika resztki jedzenia i plam po tłuszczu. Jeśli zdecydujesz się na model nieposiadający ten funkcji, nie zapominaj o samodzielnym oczyszczaniu sprzętu, np. za pomocą domowych sposób opisanych w artykule Jak wyczyścić piekarnik. Obojętnie, czy zdecydujesz się na piekarnik gazowy, czy elektryczny – pamiętaj, że każdy z nich wymaga systematycznego czyszczenia z naturalnie powstających zabrudzeń.

Piekarnik – jaki kupić, by równomiernie dopiekać potrawę? Modele elektryczne posiadają zazwyczaj praktyczną funkcję termoobiegu oraz wiele dodatkowych udogodnień, które ułatwiają korzystanie ze sprzętu.

Kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym – dobre połączenie?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli sprzętów, które zasilane są jednocześnie gazem i prądem. Kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym łączy w sobie zalety dwóch rozwiązań. Piekarnik na prąd umożliwi Ci szybkie i wygodne pieczenie przy wykorzystaniu dodatkowych funkcji sprzętu, a kuchenka gazowa – niższe koszty przy częstym gotowaniu potraw. Na rynku dostępne są modele kuchenek gazowo-elektrycznych wolnostojących o różnej liczbie palników oraz odległościach pomiędzy nimi, dlatego precyzyjnie dopasujesz sprzęt do posiadanej przestrzeni. Jeśli zależy Ci na dodatkowym obniżeniu kosztów rodzinnego gotowania, zdecyduj się na kuchenkę gazową z piekarnikiem gazowym. Jest to opcja najbardziej przyjazna dla kieszeni. Używając jej, nie zapominaj o zapewnieniu odpowiedniej wentylacji pomieszczenia oraz o stałej kontroli stanu instalacji.

CZY WIESZ, ŻE…

Obecnie termoobieg staje się standardem wśród wszystkich piekarników elektrycznych. Umożliwia on nie tylko szybsze, ale też bardziej równomierne upieczenie dania. Funkcja ta dostępna jest także w niektórych modelach piekarników gazowych.


Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
1 0
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Najlepszy odtwarzacz MP3 dla dzieci – poznaj opinie naszych klientów

Sprawdź, jaki odtwarzacz MP3 dla dzieci sprawdzi się jako prezent pod choinkę!
Zobacz więcej   

Co to jest amplituner?

Zobacz, na czym polega działanie amplitunera i dlaczego będzie Ci potrzebny.
Zobacz więcej   

Wybieramy radio do kuchni – co warto wziąć pod uwagę przy zakupie?

Sprawdź, na co zwrócić uwagę, wybierając radio do kuchni.
Zobacz więcej   

Znajdź nas