Piekarnik gazowy czy elektryczny – który wybrać?

Autor: Klaudia

Piekarnik gazowy czy elektryczny to dylemat, przed którym staje każdy wyposażający domową kuchnię. Oczywiście obydwa sprzęty spełniają swoją funkcję i z pomocą każdego z nich można przygotować pyszny obiad. Zarówno piekarnik gazowy, jak i elektryczny mają szereg zalet, które warto rozważyć.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. co wziąć pod uwagę, wybierając piekarnik gazowy lub elektryczny;
  2. jakie są zalety piekarnika gazowego;
  3. dlaczego tak popularny jest piekarnik elektryczny.

Piekarnik gazowy czy elektryczny – co wziąć pod uwagę?

Piekarnik gazowy czy elektryczny sprawdza się właściwie w każdej kuchni. Oczywiście w przypadku tego pierwszego trzeba mieć przyłącze gazowe. O ile w domach to żaden problem, o tyle w mieszkaniach zależy to od wykonawcy osiedla, nie wszyscy bowiem doprowadzają gaz do lokali. Przede wszystkim chodzi o bezpieczeństwo i ograniczenie ryzyka wybuchu spowodowanego ulatnianiem się gazu.

Wybierając między piekarnikiem gazowym a elektrycznym, warto pod uwagę wziąć przede wszystkim koszty. I nie chodzi tutaj wyłącznie o koszty samego urządzenia, choć nie da się ukryć, że szeroko dostępne na rynku piekarniki gazowe są znacznie tańsze od innych modeli. Różne są również koszty eksploatacji piekarnika gazowego i elektrycznego. Tutaj także wygrywa piekarnik gazowy, ponieważ sam gaz jest znacznie tańszym paliwem. Jego zużycie podczas pieczenia nie jest szczególnie duże, co sprawia, że koszty utrzymania całego urządzenia są niższe.

W końcu decydując się na kuchenkę z piekarnikiem gazowym lub elektrycznym, trzeba brać pod uwagę to, co i jak chce się w niej piec. W tej sytuacji okazuje się, że modele elektryczne są nieco bardziej elastyczne, posiadają więcej funkcji i są łatwiejsze w obsłudze. Trzeba natomiast zaznaczyć, że spora część cukierników twierdzi, iż prawdziwe ciasto można upiec tylko w piekarniku gazowym.

Pewnym rozwiązaniem pośrednim jest kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym. Pozwala ona na oszczędności przy regularnym gotowaniu, a jednocześnie oferuje wszystkie rozbudowane funkcje piekarnika elektrycznego.

Dlaczego warto wybrać piekarnik gazowy?

Piekarnik gazowy ma nad elektrycznym pewną przewagę w co najmniej kilku płaszczyznach. Chodzi przede wszystkim o koszty – tak zakupu, jak i eksploatacji. Piekarniki te są znacznie tańsze od modeli elektrycznych. Na rynku jest duża ich dostępność. Ponadto cena gazu również zachęca do skorzystania z tego właśnie rozwiązania. Porównanie kosztów eksploatacyjnych piekarnika gazowego i elektrycznego nie pozostawia wątpliwości – oszczędności w przypadku korzystania z gazu są naprawdę znaczące.

Piekarnik gazowy warto wybrać także, jeśli jednym z chętniej przyrządzanych dań są ciasta, samodzielnie robione pieczywo, bułki i inne tego typu wypieki. Spora część osób twierdzi, że jedynie piekarnik gazowy utrzymuje podczas pieczenia stałą temperaturę, dzięki czemu ciasto dobrze rośnie i ładnie się wypieka. Co ważne, coraz więcej piekarników gazowych posiada funkcję termoobiegu, co ułatwia pieczenie nawet najbardziej skomplikowanych ciast.

  • 1 599 zł
  • 1 799 zł
  • 5 249 zł
  • 1 089 zł
  • 1 349 zł

Dlaczego warto postawić na piekarnik elektryczny?

Piekarnik elektryczny zamiast gazowego wybiera coraz więcej osób. I nie wynika to jedynie z ograniczonego dostępu do gazu w blokach i apartamentach, lecz ze świadomej decyzji konsumenckiej. Piekarnik elektryczny przede wszystkim posiada zdecydowanie więcej możliwości, które ułatwiają codzienne gotowanie. Termoobieg jest tutaj właściwie już standardem. Do tego producenci proponują takie funkcje, jak ruszt i grzanie górne, które pomaga odpowiednio przypiekać i rumienić dania. Powszechniejsza staje się też funkcja rozmrażania potraw. Ponadto w nowoczesnych piekarnikach zdecydowanie łatwiej ustawić temperaturę, a gotowe programy do pieczenia ułatwiają wybór odpowiedniego systemu grzania (Bosch HBG635BB1, Whirlpool OAKZ9 7921 CS NB). To wszystko sprawia, że kuchnia z piekarnikiem elektrycznym staje się popularniejsza od tej z piekarnikiem gazowym.

CZY WIESZ, ŻE…

Obecnie termoobieg staje się standardem wśród wszystkich piekarników elektrycznych. Umożliwia on nie tylko szybsze, ale też bardziej równomierne upieczenie dania. Funkcja ta dostępna jest także w niektórych modelach piekarników gazowych.

Kolejną ciekawą opcją są tzw. piekarniki parowe (Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp). Pozwalają one przygotowywać potrawy w znacznie zdrowszy sposób, bez użycia tłuszczu, z mniejszą utratą wartości odżywczych produktów poddawanych obróbce termicznej.

Dodatkowo, nowoczesne piekarniki elektryczne posiadają funkcję samoczyszczenia (Samsung Dual Cook Flex), dzięki czemu w szybki i łatwy sposób można pozbyć się wszelkiego rodzaju plam z tłuszczu i resztek jedzenia. Po włączeniu tego programu piekarnik sam podgrzeje się do takiej temperatury, która doprowadzi do spopielenia resztek, które później wystarczy jedynie usunąć za pomocą ściereczki. Programy tego typu pojawiają się również bardzo często w piekarnikach parowych. Wtedy samooczyszczanie piekarnika odbywa się za pomocą gorącej pary (Electrolux EOB8S31Z SteamBoost).

Przeczytaj też: Jak wyczyścić piekarnik?

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów