Nowoczesna kuchnia indukcyjna – zalety i wady

Autor: Joanna

Nowoczesne kuchnie indukcyjne cieszą się dużą popularnością – są funkcjonalne i ładnie prezentują się w kuchni. Obok wielu zalet mają też jednak pewne minusy. Zastanawiasz się, jaką kuchenkę kupić? Przeczytaj, na czym polega działanie płyt indukcyjnych, oraz poznaj mocne i słabe strony tego rozwiązania!

Garnek na kuchni indukcyjnej

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- jak działa nowoczesna płyta indukcyjna,

- jakie są zalety kuchni indukcyjnej,

- jakie są minusy takich kuchenek,

- czy warto wybrać płytę indukcyjną.

Jak działa kuchnia indukcyjna?

Metalowe garnki na płycie indukcyjnej Zastanawiasz się, co wybrać, kuchnię elektryczną czy indukycją? Płyta indukcyjna również jest zasilana energią elektryczną, co oznacza, że do nagrzewania wykorzystuje prąd. Wyglądem przypomina popularną płytę ceramiczną. Działanie kuchenki indukcyjnej różni się jednak od innych typów płyt zasilanych w ten sposób – zamiast grzałek nagrzewających jej powierzchnię, urządzenie to wyposażone jest w cewki generujące szybkozmienne pole elektromagnetyczne, kiedy przepływa przez nie prąd. Po postawieniu na płycie garnka z dnem ferromagnetycznym, czyli wykonanym z metalu reagującego na magnes, powstają prądy wirowe, co prowadzi do wytwarzania ciepła. Dzięki temu kuchnia indukcyjna działa wyłącznie na postawione naczynie, w przeciwieństwie do płyty ceramicznej czy tradycyjnej kuchenki elektrycznej, w których wysoką temperaturę osiągają całe pola grzejne, by następnie stygnąć przez dłuższy czas.



Kuchnia indukcyjna – zalety

Nowoczesna technologia wykorzystana w kuchniach indukcyjnych sprawia, że rozwiązanie to ma wiele zalet. Należą do nich:

  • energooszczędność – płyta indukcyjna pobiera bardzo niewiele prądu, między innymi dlatego, że energia jest tu wykorzystywana tylko do podgrzania ustawionego na kuchni naczynia, a nie do nagrzania całej jej powierzchni, a zatem ciepło nie marnuje się,
  • bezpieczeństwo – kuchnia indukcyjna jest znacznie bezpieczniejsza od gazowej ze względu na brak ryzyka zatrucia gazem. Ponadto w przeciwieństwie do kuchni ceramicznej płyta indukcyjna szybko nagrzewa się i stygnie, przez co ryzyko przypadkowego poparzenia jest niewielkie,
  • Kuchnia indukcyjna Electroluxszybkość gotowania – indukcja pozwala na szybsze gotowanie niż kuchenka gazowa,
  • funkcja booster – aby przyspieszyć nagrzewanie poszczególnych pól, większość producentów wyposaża swoje luchnie indukcyjne w funkcję booster, dzięki czemu zagotowanie wody czy podgrzanie obiadu trwa znacznie krócej,
  • strefa indukcyjna – wiele nowoczesnych płyt indukcyjnych, np.Candy CIB633CTP, zamiast małych pól posiada dużą strefę grzejną, pozwalającą na wygodne i równomierne podgrzewanie jednego dużego naczynia lub kilku małych – niezależnie od kształtu,
  • nowoczesny wyglądpłyty indukcyjne do zabudowy cechują się eleganckim, błyszczącym wykończeniem i mogą być montowane niemal całkowicie równo z blatem roboczym, co pozwala na podkreślenie jednolitego wystroju w kuchni,
  • łatwa do utrzymania w czystości – ponieważ blat kuchenki nie nagrzewa się do wysokich temperatur, odpryski jedzenia spadające na płytę kuchenki indukcyjnej nie przywierają do niej. Dzięki temu usuwanie zabrudzeń jest łatwiejsze.

Garnki na kuchnię indukcyjną

Jakie niedogodności wiążą się z użytkowaniem nowoczesnej kuchni indukcyjnej? Najważniejsza z nich to konieczność dobrania garnków odpowiednich do stosowania z tą technologią. Muszą one być wykonane z jednego z metali, które przyciągają magnes. A jeśli wolisz gotować w garnkach z innych materiałów? To nie problem! Wiele dostępnych na rynku naczyń zostało dostosowanych do kuchni indukcyjnych przez umieszczenie ferromagnetycznego materiału tylko w ich dnie. W tym artykule przeczytasz więcej na ten temat.

WSKAZÓWKA

Kupując garnki na płytę indukcyjną, najbezpieczniej jest po prostu sprawdzić, czy na dnie naczynia umieszczono oznaczenie indukcji. W takim przypadku możesz mieć pewność, że płyta wykryje garnek. Pamiętaj także, by średnica naczynia nie przekraczała rozmiaru pola grzejnego.

Płyta indukcyjna – czy warto?

Zastanawiasz się, czy płyta indukcyjna to rozwiązanie dla Ciebie? Nowoczesne kuchenki tego typu to funkcjonalne i bezpieczne urządzenia, dzięki którym można szybko przygotować ulubione potrawy. Dodatkowo kuchnie indukcyjne estetycznie się prezentują i są łatwe w utrzymaniu w czystości, a zastosowana technologia pozwala zaoszczędzić na rachunkach za energię elektryczną. Obecnie większość garnków i patelni dostępnych na rynku jest przystosowana do użytku na wszystkich typach kuchenek, dlatego dobór odpowiednich naczyń nie będzie stanowił dużego problemu. Jeśli chcesz zainstalować płytę indukcyjną w blacie roboczym, nie zapomnij o dobraniu dobrego piekarnika. Przeczytaj nasz artykuł: Piekarnik do zabudowy – na co zwrócić uwagę przy wyborze.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów