Jak suszyć grzyby, warzywa i owoce? Suszenie żywności w suszarce krok po kroku

Autor: Joanna

Suszenie żywności króluje w kuchni każdej dobrej gospodyni od wielu lat. Jest to prosty i tani sposób na utrwalenie jej wartości odżywczych i przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Suszone grzyby, owoce i warzywa są doskonałym dodatkiem do wielu dań.

Suszenie jabłek w suszarce elektrycznej

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. dlaczego warto suszyć żywność;
  2. jakie produkty można suszyć;
  3. jak przygotować żywność do suszenia;
  4. jak suszyć grzyby, owoce i warzywa w suszarce.

Czemu służy suszenie żywności?

Morele suszone domowym sposobem

Suszenie żywności jest znane człowiekowi od setek lat. To bardzo prosty sposób na utrwalenie jej smaku, wartości odżywczych oraz przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Wysuszone jedzenie waży mało i zajmuje niewiele miejsca, dlatego jest wygodne w przechowywaniu.

Suszenie żywności polega na usunięciu wody poprzez jej odparowanie. Proces ten uniemożliwia rozwój drobnoustrojów i pleśni w danym produkcie oraz zmian enzymatycznych i nieenzymatycznych powodujących psucie się żywności. Wyróżnia się suszenie kontaktowe (ciepło jest przekazywane bezpośrednio do produktu) lub konwekcyjne (jedzenie jest owiewane suchym i ciepłym powietrzem).

Jakie produkty można suszyć?

Suszeniu można poddać różne produkty spożywcze. Najlepiej nadają się do tego te, które zawierają w sobie dużo wody i mają mięsisty miąższ. Przykładem są: jabłka, śliwki, pomidory, marchewka, pietruszka, seler, por, gruszki, banany, winogrona. Bardzo często praktykuje się także suszenie grzybów oraz ziół, które można stosować jako przyprawy do wielu dań.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że można suszyć też mleko (w taki sposób otrzymuje się mleko w proszku), bulion oraz mięso i ryby. Natomiast suszenie nie sprawdza się w przypadku cytrusów oraz warzyw, których nie jada się na surowo – nieugotowane mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje.

  • 149,99 zł
  • 699 zł
  • 129,99 zł
  • 129,99 zł
  • 159,99 zł

Przygotowanie żywności do suszenia

Suszenie grzybów w suszarce do żywności

Przed przystąpieniem do suszenia żywności, należy odpowiednio ją przygotować. W przypadku warzyw, owoców i grzybów ważne jest wybranie tylko tych okazów, które są zdrowe i nierobaczywe. Produkty, w których rozpoczęły się już procesy gnicia nawet po zasuszeniu mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego.

Suszenie żywności nie powinno być poprzedzone żadną obróbką termiczną. Owoce, które mają twardą skórkę można wcześniej zblanszować, dzięki czemu nie tylko cały proces przebiegnie szybciej, ale owoce będą też miały zdecydowanie lepszy smak. Produkty przed suszeniem trzeba ponadto bardzo dokładnie umyć w ciepłej wodzie, a grzyby oczyścić mechanicznie.

Przed suszeniem z owoców i warzyw musimy usunąć pestki lub gniazda nasienne. Następnie należy pokroić je w plasterki o grubości ok. 5 mm. Kawałki nie powinny być zbyt małe, ponieważ mogą powpadać między kratki suszarki, przez co cały proces może się nie udać. Produkty przeznaczone do suszenia trzeba pogrupować – nie wolno mieszać owoców, które schną szybko z tymi, którym zajmuje to więcej czasu, dlatego że grozi to ich przypaleniem.

Jak suszyć grzyby, owoce i warzywa w suszarce?

Sposobów na suszenie żywności jest wiele. Można to robić na słońcu, na grzejniku lub w piekarniku. Jednak najskuteczniejszym i najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest suszarka do grzybów i owoców. Dobrze kupić ją wczesnym latem, aby móc suszyć w niej owoce sezonowe, których o tej porze roku jest najwięcej.

Warto wiedzieć, jak suszyć grzyby, warzywa i owoce, aby proces ten za każdym razem zakończył się sukcesem. W pierwszej kolejności należy równomiernie rozłożyć plasterki na kratkach suszarki. Żaden z nich nie może na siebie nachodzić. Następnie trzeba uruchomić urządzenie i co pewien czas kontrolować proces suszenia. Powinniśmy pamiętać, że najszybciej schnie żywność położona najniżej.

Czas i temperatura suszenia zależą od rodzaju produktu. Dla przykładu:

  • suszenie grzybów trwa 5–6 godzin w temperaturze 50–70℃,
  • suszenie miękkich owoców trwa 8–16 godzin w temperaturze 60℃,
  • suszenie twardych owoców trwa 5–12 godzin w temperaturze 70℃,
  • suszenie warzyw trwa 5–12 godzin w temperaturze 55–70℃.

Pamiętajmy, że to, jak długo należy suszyć owoce w suszarce, zależy od mocy urządzenia. Im wyższa, tym proces przebiega szybciej.

Jaką suszarkę do żywności wybrać?

Przy zakupie suszarki warto zwrócić uwagę na jej moc. W sklepach dostępne są standardowe urządzenia o mocy 240 W (np. Vesta EFD02 lub RAVEN ESS001) oraz wyższej, np. 500 W (w przypadku modeli Envy ENSS01 i Envy ENSS02). Poszczególne suszarki do grzybów i owoców różnią się także ilością pięter oraz średnicą sitka. Osoby, które suszą duże ilości produktów powinny wybrać większe urządzenie, np. MPM MSG-11. Dobra suszarka musi mieć możliwość regulacji mocy i temperatury oraz ochronę przed przegrzaniem.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów