Pojemnik na kawę – wybieramy najlepszą opcję

Autor: Zosia

Dobra kawa jest napojem, dzięki któremu możemy nastawić się pozytywnie na każdy dzień pracy. Każdy, kto ją pije zapewne docenia różne jej walory. Czy jednak wiemy, w jaki sposób ją przechowywać, aby na długi czas zachowała swoją świeżość?

Ziarna kawy w pojemniku leżącym na stole.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. w jakich warunkach przechowywać kawę
  2. w czym należy przechowywać kawę
  3. o czym musimy pamiętać, przechowując i parząc kawę

W jakich warunkach przechowywać kawę?

Ziarna kawy w drewnianym pudełku na białym tle.

Smaczna kawa jest napojem, z którego korzysta wiele osób każdego dnia. Pijemy ją przed, w trakcie i po pracy. By jednak zachowała swój smak i aromat, warto wiedzieć, w jaki sposób ją przechowywać. Kawa, jak i inne produkty spożywcze, posiada termin przydatności do spożycia. Zazwyczaj jest to kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. W opinii wielu osób najprzyjemniejszym elementem picia kawy jest jej aromat. Co więc zrobić, aby pozostał on jak najdłużej, a smak kawy pobudzał nasze kubki smakowe? Chyba tylko w takiej sytuacji picie kawy będzie przyjemnością i będzie miało jakikolwiek sens. Trzeba pamiętać, że słabo wyczuwalny aromat kawy może być nie tylko powodem zbliżającego się terminu ważności do spożycia, ale przede wszystkim niewłaściwego jej przechowywania. Trzymanie kawy w rozerwanym opakowaniu lub pojemniku bez przykrycia sprawi, że po kilku dniach zamiast aromatycznego napoju będziemy mieć tylko jego namiastkę. Jak więc przechowywać kawę? Podstawą do tego, aby kawa była świeża przez długi czas jest wybór odpowiedniego miejsca. Nie ma znaczenia, czy będzie to kuchnia czy spiżarnia, liczy się, by pomieszczenie nie było zbyt mocno oświetlone. Do tego musi panować w nim temperatura pokojowa. Zdecydowanie pomoże też brak wilgoci. To wszystko sprawi, że łatwiej będzie nam utrzymać świeżość kawy.

W czym przechowywać kawę?

Pojemnik na kawę jest najlepszym miejscem, w jakim możemy ją przechowywać. Dzięki niemu ograniczymy ilość powietrza dostającego się wnętrza, a tym samym zabezpieczymy kawę przed utratą aromatu. Dotyczy to głównie kaw ziarnistych i mielonych, gdyż te w żadnym wypadku nie powinny być przechowywane w opakowaniu, które zostało otworzone. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku kawy rozpuszczalnej, choć ta zazwyczaj jest kupowana w szczelnie zakręcanych słoiczkach. Świetnie sprawdzi się do tego puszka na kawę. Jeśli jednak nie dysponujemy taką puszką i koniecznie będziemy chcieli przechowywać kawę w opakowaniu, to zadbajmy o jego szczelność, np. spinając je specjalną klamrą. Pojemniki na kawę i herbatę nie są trudno dostępnymi produktami, dlatego dobrze w nie wyposażyć swoją kuchnię.

Atutem puszki na kawę jest jej wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, np. w sytuacji, kiedy wypadnie nam z ręki i upadnie na podłogę. Dzięki temu, że może mieć ona różne kształty, świetnie nada się do każdej kuchni, idealnie komponując się z resztą wyposażenia. Część osób zaleca jednak, aby nie przesypywać kawy bezpośrednio do metalowego pojemnika, gdyż może on nadać jej specyficznego, metalicznego posmaku. Zanim umieścimy kawę w puszce, warto przesypać ją do worka foliowego lub po prostu całe opakowanie, które otworzyliśmy, ulokować w puszce na kawę. Innym sposobem przechowywania kawy jest umieszczenie jej w szklanym słoiku. W tym przypadku mamy pewność, że taka metoda przechowywania kawy nie wpłynie negatywnie na jej smak i aromat.

Dużym plusem szklanych słojów jest szczelne zamknięcie (często wyposażone w uszczelki), które z jednej strony skutecznie uniemożliwi wietrzenie się kawy, a z drugiej – odetnie możliwość dostania się do niej wilgoci. Niestety szklane pojemniki mogą ulec stłuczeniu. W takim przypadku całość kawy trzeba wyrzucić, gdyż istnieje obawa, że niewielkie kawałki szkła mogłyby znaleźć się w naszej filiżance i przez przypadek moglibyśmy je wypić wraz z kawą. To, jaki pojemnik na kawę ziarnistą wybierzemy, jest więc naszą suwerenną decyzją.

Polecane pojemniki
  • 179,99 zł
  • 39,99 zł
  • 18,99 zł
  • 199 zł
  • 115,99 zł

Przechowywanie i parzenie kawy w praktyce

Filizanka kawy obok pudełko z przegrodami z różnymi rodzajami ziaren kawy.

Nie każda osoba lubi przetrzymywać kawę w specjalnej puszce. Dlatego też niektórzy decydują się na wybór pojemnika próżniowego. Przykładem może być Tefal Masterseal K3021812, o pojemności 0,8 litra. To świetny produkt nie tylko do przechowywania kawy, ale i innych artykułów spożywczych. Zapewnia sto procent szczelności i może być czyszczony w zmywarce. Dodatkowo można przechowywać go w lodówce i podgrzewać znajdujące się w nim potrawy w mikrofalówce. Nieco mniejszą wersją próżniowego pojemnika na kawę i herbatę jest Tefal Masterseal K3021812, o pojemności 0,55 litra. Jeśli komuś zależy na pełnym zestawie pojemników, to powinien rozważyć zakup Caso Germany Zestaw pojemników próżniowych 1260. Sam pojemnik czy puszka to nie wszystko w przypadku przechowywania kawy. W każdej kuchni przyda się młynek do kawy, np. DeLonghi KG89 o pojemności 120 g. Najlepiej smakuje kawa z ekspresu, warto więc takowy posiadać w swojej kuchni. Są to urządzenia w różnym przedziale cenowym i posiadające różnego rodzaju funkcje. Sprawdzonym przykładem jest Philips LatteGo Premium EP3241/50, z wbudowanym pojemnikiem na mleko. Daje on możliwość zaparzenia kilku rodzajów kaw, m.in. espresso czy latte macchiato.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów