Grill panini – jakie są rodzaje? Jaki warto wybrać?

Autor: Anna

Oferta producentów urządzeń gastronomicznych jest szeroka, a jeden z ciekawszych przykładów stanowi grill panini, pozwalający na przygotowanie niecodziennego posiłku. Urządzenie to nie tylko służy do robienia pysznych kanapek na ciepło, a więc panini, od których to wzięło nazwę. Można w nim także smażyć produkty dodawane do tego posiłku, a więc: mięso, ryby, owoce morza, warzywa lub ser. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu grilla panini?

Bułki panini wkładane na grilla

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czym jest grill panini
  2. jakie są jego rodzaje
  3. na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu grilla panini
  4. dlaczego warto go kupić

Grill panini – czym jest?

Grillowane bułki panini

Grill panini nazywany jest inaczej grillem kontaktowym, a ze względu na typ rusztu – również ryflowanym. Ten rodzaj grilla jest zasilany prądem elektrycznym lub gazem. To proste w użyciu urządzenie, na którym smaży się nie tylko kanapki panini, ale i produkty potrzebne do ich zrobienia, takie jak: mięso, warzywa, owoce morza czy ser. Grill kontaktowy wykorzystuje się z dużym powodzeniem w bloku, gdzie użycie otwartego ognia do grillowanie jest zakazane.

Grill panini dzieli się na dwa rodzaje, ze względu na źródło zasilania energii:

  • elektryczny – podłączany jest do energii sieciowej,
  • na gaz – podłączony za pomocą specjalnego przewodu do butli z gazem propan–butan.

Oba urządzenia przypominają nieco opiekacze do kanapek, z tą różnicą, że ruszt nie ma wydzielonych miejsc na chleb tostowy. Płyta grilla panini jest zazwyczaj ryflowana, przez co tworzy specyficzne linie na opiekanym produkcie. Oba wymienione typy są urządzeniami stołowymi. Sprawdzają się jako grille wewnątrz domu, postawione na balkonie czy w ogrodzie.

Polecane grille elektryczne
  • 249 zł
  • 229 zł
  • 469 zł
  • 399 zł
  • 289 zł

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Bułki panini ułożone na grillu

Przed zakupem grilla panini należy zwrócić uwagę na kilka parametrów technicznych.

  • Moc – grill panini musi mieć taką moc, aby pozwalała ona na szybkie przygotowanie posiłku, nawet dla kilku osób. Dobre modele elektryczne powinny mieć moc wynoszącą około 2500 W. Najlepiej wybrać moc wyższą niż 800 W.
  • Wielkość urządzenia – niewielkie urządzenia zmieszczą się z łatwością na kuchennym blacie lub na stoliku w ogrodzie. Ze względu na ograniczoną przestrzeń urządzenie można dobrać do indywidualnych potrzeb. Dla małej rodziny w zupełności wystarczy niewielki grill panini.
  • Regulacja temperatury – grill z możliwością regulacji mocy jest wyborem bardzo praktycznym. Dzięki temu można z łatwością dostosować temperaturę do robionej potrawy, tak aby wydobyć z niej smak i aromat. Istotne jest, aby grill posiadał włącznik/wyłącznik energii. Jeśli go nie ma, należy bezwzględnie pamiętać, aby odłączyć urządzenie od prądu po zakończonym smażeniu.
  • Łatwość czyszczenia – grill nie należy do urządzeń łatwych do czyszczenia po zakończeniu przyrządzania potraw. Niektóre modele posiadają płytę, którą można czyścić w zmywarce, co znacznie ułatwia utrzymanie czystości.
  • Taca na ociekający tłuszcz – to przydatny dodatek, pozwalający utrzymać urządzenie w czystości.

Grill panini — dlaczego warto go kupić?

Ograniczenie niezdrowych tłuszczy w diecie to jeden z głównych czynników wzrostu popularności grillowania. Na grillu da się piec warzywa, mięso, ryby, owoce morza, a nawet kanapki. Ten ostatni posiłek zyskał szczególnie wielu zwolenników. Grill panini to hit ostatnich lat. Opieka się na nim nie tylko gotowe kanapki, ale również ich składniki, takie jak mięso, warzywa czy ser. Co więcej, grillowanie często kojarzy się z wakacjami i ciepłą pogodą. Dzięki grillowi panini możemy grillować pyszne potrawy przez cały rok, nie wychodząc nawet z domu. Urządzenie posiadające żeliwny ruszt wydobywa z produktów to, co najlepsze, gwarantując smak wysokiej jakości. Od teraz tradycyjne grillowanie można przenieść w ulubione miejsce o dowolnej porze roku.

Niektóre grille posiadają dodatkowe funkcje, które ułatwiają przyrządzanie mięsa. Tefal GC716D12 posiada wbudowany wskaźnik poziomu wysmażenia. Perfekcyjne wysmażenie mięsa nie będzie więc problemem. Co więcej, urządzenia te mają wbudowane automatyczne programy pieczenia, dzięki czemu nie trzeba będzie ręcznie ustawiać grilla (np. Russell Hobbs 17888-56). Większość producentów deklaruje, że grill posiada nieprzywierającą powłokę, dzięki której łatwiej utrzymamy urządzenie w czystości. Taką powłoką jest chociażby marmurowa warstwa płyt grzewczych, jak w modelu RAVEN EGE003. Grill panini dzięki funkcjom dodatkowym to idealny wybór do robienia kanapek na ciepło, ale także do tradycyjnego grillowania. Podwójne płyty grzewcze da się wykorzystać jako oddzielne miejsce na grillowanie, dzięki czemu usmażymy dwa razy więcej produktów. Grill panini to również podgrzewacz wcześniej usmażonych potraw. Będzie on znakomitym rozwiązaniem nie tylko dla rodzin, ale też dla studentów i singli.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów