Grill fondue – jakie czynniki wziąć pod uwagę podczas zakupu? Jak korzystać ze sprzętu?

Autor: Zosia

Grill fondue to alternatywa dla klasycznego grilla. Przygotowane na nim potrawy nie muszą być wyłącznie z sera. Sprzęt cechuje łatwość użytkowania. Przed zakupem należy zwrócić uwagę na jego moc, wagę, wielkość zestawu czy dodatkowe funkcje, typu timer.

Duży grill fondue z przygotowanymi do smażenia kawałkami mięsa

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. co to jest grill fondue i do czego można go użyć
  2. na jakie aspekty zwrócić uwagę przy zakupie grilla fondue
  3. jak zadbać o czystość grilla fondue

Grill fondue – nowa odsłona grillowania

Na drewnianym blacie stoi grill fondue i przygotowywane jest klasyczne serowe fondue

Kto z nas nie lubi sezonu grillowego – spotkań w gronie znajomych, gdy wokół unosi się aromat grillowanych warzyw i mięs. To tradycyjne wyobrażenie o grillu. Na rynku coraz częściej pojawiają się elektryczne grille fondue i raclette. To świetna alternatywa dla tych, którzy z pewnych względów nie mogą pozwolić sobie na użytkowanie klasycznego grilla. Używając grilla fondue, można cieszyć się smacznym jedzeniem o każdej porze roku i w każdą pogodę. Sprzętu używać można w każdych warunkach – nie tylko w domu, ale i na świeżym powietrzu, np. w ogrodzie, na balkonie lub działce. Grill elektryczny jest niezwykle prosty w obsłudze. Wystarczy mieć dostęp do zasilania, by móc się nim cieszyć. Ponadto taki sprzęt do fondue wygląda bardzo ciekawie i przykuwa uwagę w kuchni.

Grill fondue – nie tylko do dań z sera

Fondue to określenie pochodzące z języka francuskiego od słowa fondre, co oznacza „roztapiać się”. Większości osób kojarzy się wyłącznie z potrawą przyrządzoną z gorącego sera i białego wina, z którego słynie kuchnia szwajcarska. Jednak grill fondue to dobry pomysł dla osób, które pragną poznać nowe smaki. Można w nim przygotować rozmaite smaczne i pożywne dania. Z powodzeniem można zrobić fondue mięsne, gdzie masę serową zastępuje się gorącym olejem, a zamiast pieczywa na widelec nabija się mięso. Przykładem tego dania jest popularne w Szwajcarii fondue bourguignonne z wołowiny. Z użyciem grilla fondue można też robić fondue z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady. W naczyniu znajduje się płynna czekolada, w której zanurza się owoce.

Grill fondue – wielkość zestawu

Decydując się na kupno grilla fondue, należy wziąć pod uwagę, ile osób będzie z niego korzystało. W sprzedaży znajdują się modele o rozmaitej wielkości. Ponieważ fondue to świetna propozycja nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje, ale i na przyjemne spotkanie ze znajomymi, najlepiej wybrać zestaw ze sporą liczbą widelców. Najczęściej jest ich 6 lub 8. Z powodzeniem można jednak je dokupić i cieszyć się smacznymi potrawami w większym gronie. Dzięki temu każdy z zaproszonych gości będzie mógł samodzielnie się obsłużyć.

Polecane grille elektryczne
  • 149,99 zł
  • 219 zł
  • 899 zł
  • 639 zł
  • 679 zł

Grill fondue – moc i waga urządzenia

Czarny, duży grill fodue i leżące obok na talerzach dwa kawałki mięsa oraz sosy w miseczkach

Czynnikiem, na który powinno się zwrócić uwagę przy zakupie grilla fondue, jest jego moc. Wyższa powoduje, że szybciej nagrzewa się grzałka urządzenia, dzięki czemu czas przygotowania potraw jest krótszy. Należy jednak pamiętać, że wzrost mocy wiąże się jednocześnie z większym zużyciem energii. Najczęściej grille fondue mają moc 1000 W, jak np. model Caso Germany FonDue (biały).

Osoby, które nie chcą ograniczać się w kwestii miejsca, gdzie będą używały grilla fondue, powinny zwrócić uwagę na jego wagę. Jeśli ma się w planach zabieranie go ze sobą poza dom, ważne, by nie był ciężki. Jednym z lżejszych na rynku jest model Caso Germany FonDue (czarny). Sprzęt razem z opakowaniem waży 2,5 kg. W sprzedaży spotkać można urządzenia nawet dwukrotnie cięższe.

Grill fondue – czas przygotowywania potraw

Dla wielu osób istotne znaczenie przy wyborze grilla fondue ma czas przygotowywania potraw. Niektóre modele gotują szybciej dzięki zastosowaniu grzania indukcyjnego. Wyposażone w nie urządzenie nagrzewa się szybciej i równomiernie rozkłada ciepło. Co więcej, dłużej utrzymuje temperaturę i pozwala dokładnie ją kontrolować, gdyż jej wartość podawana jest w stopniach. Dobrze, jeśli urządzenie ma lampkę kontrolną temperatury, informującą o gotowości do pracy. W wybranych sprzętach istnieje możliwość ustawienia odpowiedniego czasu grillowania. Funkcja timer umożliwia dopasowanie czasu poddawania potrawy obróbce cieplnej adekwatnie do własnych upodobań czy rodzaju przygotowywanej żywności. Dzięki temu ma się pełną kontrolę nad czasem. We wszystkie wymienione udogodnienia wyposażony został wspomniany już model Caso Germany FonDue (czarny).

Grill fondue – kwestie czystości

Niewątpliwym minusem większości grilli fondue jest brak możliwości demontażu oraz mycia w zmywarce. Mając na uwadze czystość urządzenia, dobrze jest wyposażyć się w specjalne środki, takie jak np. HILLMANN Środek do odtłuszczania AGDKU02 250 ml. Ze względu na to, że produkt przeznaczony jest do małego AGD, można go użyć do czyszczenia opiekaczy do kanapek, piekarników, płyt ceramicznych, kuchenek mikrofalowych, a nawet okapów. Ważne, by sprzęty, na które będzie stosowany, miały powierzchnie emaliowane, szklane lub ze stali nierdzewnej, z której najczęściej wykonany jest grill fondue.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów