ZNAJDŹ
W
Data publikacji: 29 października 2009
ARTYKUŁ - PORADNIK

Maszynka do mielenia - jak wybrać?

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Elektryczna maszynka do mielenia to urządzenie wyglądające jak tradycyjna, ręczna maszynka, ale posiadające zamiast korbki elektryczny napęd. Nie musisz przykręcać jej do blatu. Zmielisz nią łatwo także twarde produkty. Nie obluzuje się podczas mielenia.

Podstawową cechą maszynki jest moc silnika. Im wyższa moc (podawana w watach), tym "silniejsza" maszynka, tzn. szybciej zmieli twarde produkty, może pracować dłużej bez przegrzania. Maszynka do mielenia powinna mieć moc co najmniej 500 W. Ważną cechą jest wydajność mielenia. Informuje, ile kilogramów mięsa urządzenie zmieli w ciągu jednej minuty. Dobre urządzenia mają wydajność mielenia około 1,5 kg na minutę. Dzięki dużej wydajności w kilkadziesiąt sekund zmielisz dużą porcję mięsa.

Wybierając maszynkę sprawdź liczbę i rodzaj dołączonych sitek. Zazwyczaj producenci dostarczają trzy sitka o różnej średnicy otworów. Sitko o średnich otworach (4 mm) służy do mielenia mięsa lub białego sera. Sitko o dużych otworach (8 mm) posłuży do zmielenia mięsa na kiełbasę, natomiast model o najmniejszych otworach (2,7 mm) pozwoli zmielić mak. 

 

Maszynka zwykle dostarczane jest z kompletem trzech sitek oraz nasadkami do napełniania kiełbas.
Maszynka  do mielenia z kompletem trzech sitek

Jeżeli zdarza się, że mielisz żylaste, twarde mięso, oprócz dużej mocy, pomocna jest funkcja rewers. Dzięki niej możesz cofnąć obrót maszynki i usunąć chrząstkę lub twarde włókno utrudniające mielenie. Kolejna ważna funkcja to zabezpieczenie silnika przed uszkodzeniem. Dzięki niej maszynka wyłącza się automatycznie, gdy silnik potrzebuje przerwy w pracy.

Szatkownica to nieduża przystawka do elektrycznej maszynki do mielenia, pozwalająca kroić produkty na plastry, drobne i grube wiórki oraz trzeć ziemniaki. Występują też przystawki o funkcjonalności wyciskarki do cytrusów oraz owoców miękkich.

 

Do nowoczesnej maszynki do mielenia można założyć rozmaite przystawki: do wyciskania soku z cytrusów, owoców miękkich lub szatkownicę.
Przystawki do wyciskania soku z owoców

Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest wbudowany schowek na akcesoria. Umożliwia on przechowywanie w jednym miejscu sitek i innych małych, ruchomych elementów. Maszynka ze schowkiem jest jednak większa. Przydatny jest też schowek na przewód sieciowy. Podstawa antypoślizgowa to specjalne gumowe nóżki, które zapobiegają przesuwaniu się maszynki podczas pracy. To ważne zabezpieczenie, gdyż uruchomiona maszynka powinna stabilnie stać na podłożu. Maszynka do mielenia może też być jedną z części robota wieloczynnościowego.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
0 0
Podziel się:
Zgłoś błąd na stronie

Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu

Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać

Ostatnio

dodane artykuły

Pentax - karta Flu


Zobacz więcej   

Kupuj z V.me by VISA

Dokonaj transakcji portfelem ING i odbierz 50 zł rabatu!
Zobacz więcej   

LG G Watch R

Inteligentny i z klasą.
Zobacz więcej   

Napisz recenzje

a my ją opublikujemy
Dowiedz się więcej

Znajdź nas

 
 
 
 

RTV EURO AGD © 2009 Wszystkie prawa zastrzeżone, powielanie informacji zawartych na tej stronie zabronione.

Właściciel serwisu: Euro-net sp. z o.o., ul. Muszkieterów 15, 02-273 Warszawa

Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.