Data publikacji: 30 listopada 2016
ARTYKUŁ - PORADNIK
polecamy

Jak zachować smak lata – suszarki, zamrażarki, sokowniki, urządzenia do lodów

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Lato kojarzy nam się nieprzerwanie z dobrodziejstwami natury. Grzyby, owoce, warzywa – wszystko świeże, stosunkowo tanie, na wyciągnięcie ręki. Takich luksusów nie daje nam żadna inna pora roku. To dlatego chcąc zapewnić sobie całoroczne smaki lata konieczne jest wyposażenie swojego domowego gospodarstwa w różnego rodzaju sprzęty.

Suszarki

Suszenie, jako jedna z najstarszych metod pozwalających nam utrwalić żywność, sprawdza się szczególnie w przypadku grzybów. Samo suszenie polega na odciągnięciu z owoców, warzyw lub grzybów wody. W ten sposób zapobiegamy ich kruszeniu, łamaniu się oraz sklejaniu. Właściwości smakowe i zapach oczywiście pozostają bez zmian. Odpowiednie suszenie nie pozbawia ich także składników odżywczych, takich jak błonnik, pektyny, kwasy czy karoten.

Kto z nas nie pamięta, czasów, kiedy suszenie grzybów odbywało się metodami naturalnymi, „na słońcu”? Dzisiaj korzysta się raczej z profesjonalnych urządzeń, które suszą warzywa, owoce, mięso i grzyby w znacznie krótszym czasie.
 
Wybierając suszarkę warto zwrócić uwagę na jej moc, przeznaczenie oraz nawiew gorącego powietrza. Spośród marek specjalizujących się w tego typu urządzeniach warto wymienić: MPM, Sencor, Ravanson, HB.

 

Zamrażarki


Kolejną metodą przechowywania letnich zbiorów jest zamrażanie. Ogromną zaletą tego rodzaju konserwowania żywności jest przede wszystkim opóźnienie terminu psucia się produktów spożywczych. Zmniejsza aktywność enzymów, które uczestniczą w procesie powodujących zepsucie oraz zapobiega ich namnażaniu się.
 
Zamrażanie bardzo długo uchodziło za ten rodzaj zabiegów na żywności, który całkowicie pozbawia ją cennych składników odżywczych. Tak oczywiście nie jest. Zamrażanie tylko w niewielkim stopniu wpływa na skład witaminowy i mineralny pokarmu. To, w jakiej formie nasze produkty trafią na nasz stół z zamrażarki, zależy przede wszystkim od tego, jak przygotujemy je do mrożenia. Niektóre owoce oraz warzywa wymagają np. sparzenia ich wcześniej w gorącej wodzie, zanim trafią do tak niskiej temperatury.
 
Jak wygląda sytuacja w przypadku mięs lub ryb? Tutaj składniki odżywcze pozostają w ilości praktycznie bez zmian.
 
W produktach mięsnych, drobiowych i rybach właściwie nie dochodzi do eliminacji składników odżywczych, ponieważ mrożenie nie prowadzi do jakichkolwiek strat białka, witaminy A i D oraz składników mineralnych. Dopiero podczas rozmrażania może dojść do utraty płynu zawierającego witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz sole mineralne.
 
Zamrażanie ma jedną podstawową zaletę. Pozwala na długoterminowe przechowywanie produktów w niezmienionej formie. W domowej zamrażarce produkty spożywcze mogą być bezpiecznie przechowywane przez 3 do 12 miesięcy bez pogorszenia ich jakości. Warunkiem odpowiedniego przechowywania żywności będzie w tym przypadku ustawienie zamrażalnika na temperaturę w granicach -180 C lub niższą.
 
Wybierając zamrażarkę przede wszystkim zastanów się jaki rozmiar będzie Ci potrzebny. Zamrażarki szufladowe są mniej pakowne, ale zapewniają wygodne posortowanie zamrożonej żywności. Zamrażarki skrzyniowe pomieszczą więcej żywności, ale w jednym pojemniku. Na rynku polecanymi zamrażarkami są:

Sokowirówki


Smak lata kojarzy się także z pysznymi sokami owocowo-warzywnymi. Możemy je otrzymać dzięki dwóm urządzeniom. Pierwszym jest wyciskarka, która pozwala wycisnąć soki z cytrusów. Drugim jest sokowirówka, która przygotuje nam pyszne soki z różnego rodzaju produktów, także z warzyw oraz ziół.
 
Podczas wyboru sokowirówek duże znaczenie ma moc urządzenia. Słabszy silnik będzie dużo mniej wydajny podczas pracy – głównie dlatego, że będzie wymagał częstych przerw. Zwróćmy także uwagę na tarcze. Jeśli zostaną wykonane ze stali nierdzewnej nie będą zachodziły rdzą.


Wyciskarki do owoców działają dzięki sile miażdżenia. W ich przypadku nie uzyskamy soku ze wszystkich owoców i warzyw. Poradzą sobie tylko z cytrusami. Co ważne, wyciskarki wytwarzają mniejszą ilość piany, co za tym idzie minimalne napowietrzenie soku dające dłuższą przydatność do spożycia niż w przypadku sokowirówek. 


Wyciskarki to nie tylko pyszny, świeży sok, ale również
musy, sorbety, desery, lody i wiele innych potraw. 
Znani producenci sokowirówek oraz wyciskarek to: Zelmer, Bosch, Philips, MPM, Moulinex, Ravanson oraz Kenwood.
 

Urządzenia do lodów


Lody to dla wielu pierwsze skojarzenie z latem. Mroźne orzeźwienie z sorbetami i pysznymi mieszankami owocowymi. Domowe lody smakują zawsze lepiej, szczególnie jeśli czas ich przygotowania nie przekracza 30 minut. Urządzenia do lodów zapewniają szybkie zamrażanie, bez obawy o to, że masa lodowa przywiera do pojemnika. Przy tworzeniu niektórych rodzajów lodów lub sorbetów (w skład których wchodzą zamrożone owoce) wystarczy po prostu wyjąć składniki z lodówki bądź zamrażarki, zmiksować i umieścić w maszynie.
 
Domowe lody mają wiele zalet, przede wszystkim, my jako konsumenci mamy świadomość tego, co jemy. Sami komponujemy smaki oraz to, co powinno znaleźć się w konsystencji naszego lodu.
Znane maszyny do produkcji lodów to:

Proponowane Towary:

Zelmer JE1200 (szary) (ZJE1200G)
Zelmer ZJE0800L (377 Lime)
Bosch MES25A0
Sokowirówki

Bosch MES25A0

349 zł 319 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Philips HR1869/70
Sokowirówki

Philips HR1869/70

599 zł 549 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Zelmer JE1200.5 (szary) (ZJE1205G)
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
1 0
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Magia fotografowania, czyli jaki prezent dla miłośnika zdjęć

Jeśli Twój przyjaciel kocha fotografię i w wolnym czasie robi bardzo dużo zdjęć lub nagrywa filmy, ale ma już dość słabej jakości przestarzałego aparatu czy smartfonu, pomyśl o naprawdę wartościowym prezencie pod choinkę. Sprawdź na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzeń fotograficznych.
Zobacz więcej   

12 pomysłów na jakościowy prezent (powyżej 1000 złotych)

Poszukujesz wartościowego prezentu gwiazdkowego dla swoich bliskich? Nie musisz się ograniczać, jeśli chodzi o budżet? Spraw rodzinie i przyjaciołom prezent, który posłuży im przez lata. 
Zobacz więcej   

15 pomysłów na prezent do 100 zł

W tym roku postanowiłeś obdarować na święta całą rodzinę i wszystkich przyjaciół? Twoi znajomi z pewnością ucieszą się z takiego obrotu sprawy, jednak Twój portfel – niekoniecznie. Aby kupić prezenty wszystkim, o których ciepło myślisz, prawdopodobnie powinieneś obniżyć koszt jednego prezentu.
Zobacz więcej   

Znajdź nas