Nocna promocja! Ponad 1000 produktów w niższych cenach. Sprawdź!
Data publikacji: 11 stycznia 2010
Autor: Ania S.
ARTYKUŁ - PORADNIK

Jak poprawnie układać jedzenie w lodówce?

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Lodówka to niezbędne urządzenie w każdej kuchni. Pozwala przechowywać produkty spożywcze w chłodnym pomieszczeniu i tym samym przedłuża ich zdatność do spożycia. Aby w pełni wykorzystać możliwości lodówki, warto nauczyć się prawidłowo umieszczać w niej żywność. Sprawdź, jakie to proste.

 

 

Właściwe ułożenie artykułów spożywczych w lodówce zwiększa ich trwałość, co oznacza mniejsze straty oraz niższe ryzyko przypadkowego zatrucia zepsutą żywnością. Szacuje się, że każdego roku około 4,5 miliona ludzi zapada na różnego rodzaju choroby spowodowane pożywieniem nieodpowiedniej jakości. Właściwe umieszczenie produktów wpłynie pozytywnie nie tylko na estetykę lodówki czy szybkość szukania interesujących nas produktów, lecz także na dłuższą świeżość produktów. Należy pamiętać, że temperatura w lodówce nie jest jednakowa w każdym miejscu.

 


lodówki
 

Chcąc umieścić produkty w lodówce, podziel ją na poszczególne strefy:

1.      Górna półka

Temperatura na górze lodówki jest najniższa. W związku z tym powinny się tam znaleźć produkty, które mają długi termin przydatności. Należą do nich mrożonki, potrawy mięsne, dżemy i przetwory. Powinno się tam znaleźć także jedzenie, które nie wymaga bardzo niskich temperatur. Należą do nich mleko, jogurty i kefiry. Najwyższa półka może być także doskonałym miejscem na chwilowe przechowywanie ciast czy tortów.

2.      Półki środkowe

Im niższa półka, tym niższa temperatura. W związku z tym na środkowych półkach powinno się umieścić produkty, które muszą być przechowywane w niższej temperaturze. Są to wszelkiego rodzaju tłuszcze np. masło, a także konserwy, nabiał (sery, twarogi). Powinny się tam znaleźć także krojone mięsa np. szynki. Półki środkowe w większości lodówek są najwyższe. Można więc przechowywać na nich garnki z zupą i gotowe do odgrzania potrawy.

3.      Najniższa półka.

Jeżeli chodzi o mięso i wędliny, to należy zawsze trzymać je na najniższej półce. Jest to najważniejsza zasada, którą warto pamiętać, ponieważ tego rodzaju produkty są najczęstszym źródłem zachorowań, zwłaszcza w sytuacji, gdy krew zawarta w mięsie skapuje na niżej położone artykuły spożywcze, które w ten sposób ulegają skażeniu. W związku z tym należy zawsze zawijać surowe mięso, ryby i drób w folię spożywczą z polietylenu.

4.      Dolne szuflady

Temperatura w szufladach umieszczonych na dole jest najniższa. Powinny więc znaleźć się tam produkty o krótkiej dacie przydatności. Są to przede wszystkim owoce i warzywa. W większości lodówkach znajdują się dwie szuflady. Pozwala to umieścić osobno warzywa i owoce. W szufladach tych można także przechowywać jednodniowe świeżo wyciskane soki. Specjalne komory i szuflady na tego rodzaju produkty znajdziemy zwłaszcza w bardziej zaawansowanych chłodziarkach, np. tzw. lodówkach bezszronowych.


 



Proponowane Towary:

Samsung RB37J5925SS
Lodówki

Samsung RB37J5925SS

2 399 zł 1 999 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Samsung RB29FSRNDWW
Samsung RB31FERNCSA
Lodówki

Samsung RB31FERNCSA

1 999 zł 1 679 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Samsung RB31FERNBSS
Lodówki

Samsung RB31FERNBSS

2 299 zł 2 199 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Samsung RB29FERNCSS
Lodówki

Samsung RB29FERNCSS

1 849 zł 1 749 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
  1.   Boczne półki na drzwiach lodówki

Drzwi lodówki wyposażone są w kilka niezbyt szerokich półek, umieszczonych na różnych wysokościach. Umożliwia to umieszczenie wszystkich produktów w butelkach. W dolnej części drzwi powinny znaleźć się więc największe soki i napoje. Wyżej mogą znaleźć się sosy, ketchupy i majonezy w butelkach lub słoikach. Na samej górze można umieścić jajka – w większości lodówek dostępne są specjalne pojemniki na jajka oraz zamknięte masła lub drożdże.

  1.     Zamrażalka

Większość lodówek np. lodówka LG GBB530NSQFE są dostępne razem z zamrażalkami. Standardowe trzy szafki w zamrażalce pozwalają na dokładne rozplanowanie produktów. Na samym dole powinny znajdować się zamrożone mięsa. Na środkowej półce można umieścić produkty lżejsze – ryby, kurczak czy zamrożone warzywa. W najwyższej szafce powinno umieścić się produkty lekkie – zamrożone kostki lodu, smakowite mrożone desery lub torty lodowe.

Sprawdź lodówki obecnie dostępne na rynku na stronie www.euro.com.pl.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś o innych sprzętach w domu, kliknij TUTAJ.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
4 1
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Magia fotografowania, czyli jaki prezent dla miłośnika zdjęć

Jeśli Twój przyjaciel kocha fotografię i w wolnym czasie robi bardzo dużo zdjęć lub nagrywa filmy, ale ma już dość słabej jakości przestarzałego aparatu czy smartfonu, pomyśl o naprawdę wartościowym prezencie pod choinkę. Sprawdź na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzeń fotograficznych.
Zobacz więcej   

12 pomysłów na jakościowy prezent (powyżej 1000 złotych)

Poszukujesz wartościowego prezentu gwiazdkowego dla swoich bliskich? Nie musisz się ograniczać, jeśli chodzi o budżet? Spraw rodzinie i przyjaciołom prezent, który posłuży im przez lata. 
Zobacz więcej   

15 pomysłów na prezent do 100 zł

W tym roku postanowiłeś obdarować na święta całą rodzinę i wszystkich przyjaciół? Twoi znajomi z pewnością ucieszą się z takiego obrotu sprawy, jednak Twój portfel – niekoniecznie. Aby kupić prezenty wszystkim, o których ciepło myślisz, prawdopodobnie powinieneś obniżyć koszt jednego prezentu.
Zobacz więcej   

Znajdź nas