Patelnia do naleśników – jak wybrać idealny sprzęt?

Autor: Joanna

Patelnia do naleśników to sprzęt, co do którego powinno się stosować specjalne wymagania. Chodzi między innymi o wysoką klasę materiału. Tylko dobrej jakości powłoka gwarantuje, że ciasto nie będzie przywierać do dna patelni, naleśniki będą się równo smażyć, a sam sprzęt będzie długo służył w kuchni.

Naleśnik złożony na pół na patelnii

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czy warto kupić patelnię do naleśników;
  2. z czego powinna być zrobiona patelnia;
  3. jaką patelnię do naleśników wybrać: ceramiczną czy teflonową;
  4. jak powinna być wykonana rączka patelni;
  5. jak działa elektryczna patelnia do naleśników;

Patelnia do naleśników – czy warto ją kupić?

Naleśnik na patelnii obok sera, jajek i mleka

Patelnia do naleśników to zakup, który doceni każda mama, której dzieci regularnie proszą o ten przysmak. Smażenie naleśników na zwykłej patelni jest po prostu niewygodne i trudne, szczególnie ze względu na wysokie brzegi sprzętów przeznaczonych do smażenia i duszenia zupełnie innego rodzaju potraw. Smażąc na patelni naleśnikowej, nie trzeba martwić się o to, że ciasto się rozerwie podczas jego podważania. Działanie to jest bowiem zupełnie zbędne. Minimalne brzegi patelni na naleśniki sprawiają, że przewracanie naleśników staje się banalnie proste, a samo smażenie trwa krótko. W kilkanaście minut można przygotować solidną porcję placków dla całej rodziny. Najpopularniejsze rozmiary patelni to około 28–30 cm średnicy. Na rynku znaleźć można jednak bardzo szeroką ofertę patelni o średnicach od 12 do nawet 42 cm.

Patelnia do naleśników – z czego powinna zostać zrobiona?

Patelnia do naleśników zarówno na płytę indukcyjną, jak i kuchnię gazową powinna spełniać określone wymagania. Kluczowa jest przede wszystkim powłoka zewnętrzna i wewnętrzna sprzętu.

Najlepsza patelnia do naleśników to taka, która ma dość grube dno. Oczywiście nie jest ona tak masywna jak tradycyjna patelnia, natomiast powłoka zewnętrzna nie może być zbyt cienka, ponieważ patelnia będzie się odkształcać. Minimalna zalecana grubość to 4 mm. Dobrze także, aby nie była zupełnie płaska, lecz miała delikatnie wklęsłe dno. Ponadto patelnia do naleśników na indukcję powinna być wykonana z tworzywa ferromagnetycznego. Musi ona też być skonstruowana tak, aby nie porysować powłoki płyty. Przed zakupem patelni zawsze warto sprawdzić, czy jest ona przeznaczona również do płyt indukcyjnych. Najczęściej są to patelnie ze stali (Ballarini Positano 25 cm) lub aluminium (La Bonita patelnia do naleśników Solo 25cm), choć znaleźć też da się żeliwne patelnie do naleśników. Są one cięższe, wolniej się nagrzewają, ale lepiej rozprowadzają ciepło.

Polecane patelnie
  • 129,99 zł
  • 149,99 zł
  • 219 zł
  • 339 zł
  • 299 zł

Teflonowa czy ceramiczna patelnia do naleśników?

Ciasto na naleśniki wylewane na patelnię

Dobra patelnia do naleśników musi mieć także odpowiednią powłokę wewnętrzną. Przede wszystkim powinna to być powłoka Non Stick, a więc zapobiegająca przywieraniu. Na rynku sprzętu kuchennego królują przede wszystkim dwa typy.

  • Teflonowa patelnia do naleśników – z powłoką fluoropolimerową pozwalającą na smażenie bez tłuszczu. Pozwala na przygotowanie lżejszych i bardziej dietetycznych naleśników. Łatwo się ją czyści, szczególnie że kawałki ciasta nie przywierają do jej powierzchni. Wybierając tego typu sprzęt, warto upewnić się, że jest on wykonany z oryginalnego teflonu, który jest bezpieczny dla zdrowia. Koniecznie należy do niej jednak używać wyłącznie drewnianych akcesoriów, ponieważ inaczej powłoka się rysuje (Tefal Extra B3011072 25 cm, Florina Carbon 24 cm).
  • Ceramiczna patelnia do naleśników – coraz popularniejsza wśród gotujących. Jej plusem jest równomierne nagrzewanie całej powierzchni, co gwarantuje idealnie wysmażone naleśniki. Jest także trwalsza od teflonowej, ponieważ się nie rysuje.

Nieco mniej popularna jest granitowa patelnia do naleśników, która również równomiernie rozprowadza ciepło, a jej powłoka jest trwała. Minus stanowi jej cena, podobnie zresztą jak w przypadku patelni z powłoką tytanową lub marmurową. Tej ostatniej używa się prawie wyłącznie w profesjonalnej gastronomii.

Jak powinna być wykonana rączka patelni na naleśniki?

Patelnia ceramiczna do naleśników oraz ta teflonowa powinny mieć odpowiednio wyprofilowaną rączkę. Musi być ona też wykonana z materiału, który nie przewodzi ciepła. Nie powinna się samodzielnie odkręcać, choć znaleźć można modele z „odpinaną” rączką. Dobrym rozwiązaniem są patelnie z rączką z bakelitu, który się nie topi i nie nagrzewa. Można rozważyć również zakup patelni z rączką z aluminium pokrytym silikonem oraz tą wykonaną z drewna bukowego.

Jak działa patelnia elektryczna do naleśników?

Elektryczna patelnia do naleśników to rozwiązanie, które zyskuje coraz większą liczbę zwolenników (Russell Hobbs Fiesta 20920-56). Można na niej smażyć właściwie wszędzie, jeśli tylko w pobliżu jest dostęp do prądu. To właściwie osobne urządzenie, które nie wymaga użycia kuchenki. Można na nim robić naleśniki francuskie, holenderskie oraz te według domowego przepisu. Sprzęt ten ma specjalne nóżki, dzięki czemu nie ma ryzyka uszkodzenia blatu. Rozmiar takiej elektrycznej patelni do naleśników może być bardzo różny: od 15 do nawet 30 cm średnicy.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów