Blender a szatkowanie – jakie urządzenie wybrać?

Autor: Zosia

Blender szatkować może bez problemu, pod warunkiem jednak, że jest wyposażony w odpowiednie ostrze do szatkowania oraz specjalny pojemnik, do którego trafiają przerobione warzywa. Coraz więcej nowoczesnych blenderów posiada tego typu funkcję.

Widok z góry na kielich blendera z warzywami w środku

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak wygląda szatkowanie warzyw w blenderze
  2. co wziąć pod uwagę przy wyborze urządzenia
  3. jaką moc powinien mieć blender
  4. kiedy sprawdzi się blender kielichowy, a kiedy ręczny

Czy w każdym blenderze można szatkować warzywa?

Blender ręczny z różnymi pojemnikami

Blender do szatkowania warzyw potrzebuje ostrza w kształcie litery S. Wyposażono w nie większość zarówno kielichowych, jak i ręcznych blenderów. Warto jednak pamiętać, że przy szatkowaniu liczy się nie tylko ostrze, lecz także pojemnik. Trudno bowiem wyobrazić sobie szatkowanie niewielkiej ilości ciecierzycy na hummus blenderem ręcznym w za dużej misce. A o idealnym rozdrobnieniu fasoli możemy w takiej sytuacji całkiem zapomnieć. Dlatego też współczesne blendery wyposażone są nie tylko w zestaw różnorodnych końcówek, ale również w odpowiednie do konkretnych zadań pojemniki. Dzięki temu blender nie nadaje się jedynie do szatkowania warzyw. Jest to urządzenie wszechstronne, które niejednokrotnie może konkurować z wielozadaniowymi robotami kuchennymi. W szatkowaniu pomagają specjalne końcówki, innowacyjne tarcze do krojenia. W takim blenderze można poszatkować, rozdrabniać, zmiksować warzywa i owoce, a nawet utrzeć je na wiórki lub spirale (na przykład w Philips Zoodler HR2657/90). Wszystko przy pomocy zaledwie jednego urządzenia, które zabiera znacznie mniej miejsca (nawet ze wszystkimi pojemnikami i końcówkami) niż profesjonalny robot kuchenny. W większości kuchni blender do szatkowania, miksowania i ucierania okazuje się wystarczającym wsparciem dla gotujących. Z pomocą takiego urządzenia da się przyrządzić koktajle, zupy, pasty kanapkowe, masła orzechowe, lody czy sorbety. A także posiekać cebulę, czosnek, zieleninę i skruszyć lód.

Blender do szatkowania warzyw – podstawowe kryteria wyboru

Wybierając blender do szatkowania, koniecznie należy zwrócić uwagę na dodatki do urządzenia. W przypadku blendera kielichowego oczywiście możliwości są znacznie ograniczone, zaś urządzenia takie, jak Bosch MMBM7G3M świetnie sobie radzą na przykład z szatkowaniem cebuli. Potencjał blenderów ręcznych jest natomiast w ogromnym stopniu uzależniony od dodatków w postaci ostrzy, tarek, a także samych pojemników. Nie wszystko da się szatkować w dużej misie. Do siekania koperku, pietruszki, awokado czy suszonych pomidorów idealnie sprawdzi się mniejszy pojemnik z dopasowanym do niego ostrzem. Przy okazji możesz zwrócić uwagę na obecność takich dodatków, jak trzepaczka lub ostrze do mięs. Wyposażone są w nie na przykład Braun Multiquick 9 oraz Bosch MaxoMixx, które traktować należy jako urządzenia wielofunkcyjne.

Polecane blendery
  • 129,99 zł
  • 139,99 zł
  • 179,99 zł
  • 109 zł
  • 179,99 zł

Jaką moc powinien mieć blender do szatkowania?

Blender z różnymi końcówkami na tle owoców

Blender, który planujesz wykorzystywać do szatkowania, powinien wyróżniać się odpowiednio dużą mocą. Inaczej ryzykujesz, że nie rozdrobni on produktów w dokładny sposób lub też część z nich stawi mu zupełny opór (na przykład twarde orzechy). Moc blendera do szatkowania nie powinna być więc mniejsza niż 750 W (taką ma chociażby Braun Multiquick 7). Taka moc urządzenia gwarantuje, że problemu nie będą dla niego stanowić twarde warzywa czy orzechy. Oczywiście na rynku można spotkać produkty o mocy niewiele większej niż 200 W. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że poradzą sobie one jedynie z miękkimi produktami. Jeśli natomiast zależy Ci na tym, aby oprócz warzyw móc rozdrabniać mrożonki lub kruszyć lód, postaw na urządzenia o mocy 750 W lub większej (na przykład Bosch MS64M6170 i Tefal Quickchef HB656838).

Blender do szatkowania: ręczny czy kielichowy?

Decydując się na zakup blendera, warto zastanowić się, czy będzie on służył głównie do szatkowania, mieszania, miksowania czy robienia smoothie. Od przeznaczenia sprzętu w dużej mierze zależy bowiem sugerowany model. Jeśli będziesz przede wszystkim robić koktajle i smoothie, a hummus zamierzasz przyrządzać okazjonalnie, postaw na rozwiązanie kielichowe. Jest wygodniejsze i nie wymaga zbyt dużego zaangażowania – w czasie, kiedy urządzenie pracuje, Ty możesz przygotowywać kolejne produkty. Jeśli jednak zależy Ci na podręcznym sprzęcie do robienia sosów, past, hummusu, przypraw, masła orzechowego lub szatkowania warzyw, wybierz blender ręczny z odpowiednimi dodatkami. Dzięki nim Twoja praca w kuchni będzie łatwa i przyjemna. Bez problemu przygotujesz nawet minimalną ilość pasty czy sosu, a przy okazji rozdrobnisz mięso na tatara i ubijesz pianę do ciasta.

20% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
20% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów