Jak prawidłowo przygotować kawę w kawiarce?

Autor: Anna

Dobrej jakości kawiarka może nie zapewnić najlepszej kawy. Bardzo istotny jest sam proces parzenia, ponieważ to dzięki niemu powstaje pożądany smak oraz aromat. Podczas przygotowywania napoju należy pamiętać o kilku kwestiach, które wiele osób niestety pomija lub w ogóle nie bierze ich pod uwagę. Niezwykle istotny jest także dobór wysokiej jakości sprzętu, który posiada wszystkie niezbędne elementy. Jak więc wybrać kawiarkę oraz jak zrobić idealną kawę krok po kroku?

Kawiarka i filiżanka z kawą na tle drewnianej ściany

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czym jest kawiarka
  2. jaką kawiarkę wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie
  3. jak odpowiednio przygotować kawę w kawiarce

Czym jest kawiarka?

Nowoczesna kawiarka na czarnym tle

Kawiarka to specjalny sprzęt, który pozwala w zaledwie kilka minut przygotować kawę o charakterystycznym, intensywnym aromacie oraz smaku. Dawniej często nazywano ją kafetierką lub czajnikiem moka. Obecnie jest ona uznawana za akcesorium do tworzenia napoju w tradycyjny sposób. Różni się od ekspresów tym, że tutaj wiele zależy od naszego wkładu i umiejętności. Na rynku znajdziemy też szereg modeli elektrycznych, aczkolwiek wciąż nie przygotują one za nas kawy w 100% automatycznie.

Kawiarka składa się z trzech głównych elementów. Jest to górny zbiornik na gotowy napój, pojemnik na zmieloną kawę z filtrem oraz miejsce na wodę u dołu urządzenia. Zasada działania jest stosunkowo prosta i nie zmieniła się zbytnio od lat dwudziestych ubiegłego wieku. Do dolnego zbiornika należy nalać wodę, a do pojemnika na środku wsypać odpowiednio zmieloną kawę. Następnie kawiarkę ustawiamy na palniku lub kuchence indukcyjnej i czekamy aż woda przejdzie do górnego zbiornika. W ten sposób otrzymujemy pełen aromatu oraz niepowtarzalnego smaku napar. Cały proces jest bardzo prosty i mocno zbliżony do przygotowywania espresso. Parzenie kawy w kawiarce różni się jednak od tradycyjnego ekspresu głównie znacznie mniejszym ciśnieniem wewnątrz zbiornika.

Polecane kawiarki
  • 139,99 zł
  • 79,99 zł
  • 197,99 zł
  • 139,99 zł
  • 139,99 zł

Jaką kawiarkę wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Mężczyzna nalewający kawę z kawiarki do kubka

Dostępne na rynku sprzęty można podzielić głównie ze względu na przeznaczenie oraz materiał, z którego są wykonane. Nie wpływa to jedynie na design, ale też i jakość wykonania. Każdy rodzaj ma swoje wady i zalety.

  • Kawiarka z aluminium

Największą zaletą takiego rozwiązania jest oczywiście niska cena, a to ze względu na tani materiał. Dodatkowo takie sprzęty są dostępne w niemal każdym sklepie, który oferuje czajniczki moka. Tego typu kawiarki mają jednak taką zaletę, że można je znaleźć w charakterystycznym, oryginalnym, kanciastym kształcie. Nie uświadczymy tego przy innych rodzajach sprzętu. Wadą jest tutaj natomiast stosunkowo niska wytrzymałość. Aluminium świetnie sprawdza się do zaparzania kawy i nie wpływa na smak czy aromat. Niestety po dłuższym czasie użytkowania takie kawiarki odkształcają się oraz odbarwiają, co nie jest zbyt estetyczne. Jedną z ciekawych propozycji, na które warto zwrócić uwagę, jest G.A.T. Golosa. Ten sprzęt otrzymamy za około 80 złotych.

  • Kawiarka ze stali nierdzewnej

Ten materiał jest oczywiście znacznie trwalszy niż plastyczne aluminium. Niestety wiąże się to najczęściej z wyższą ceną sprzętu. Tego typu czajniczki mogą być jednak użytkowane przez znacznie dłuższy czas bez odbarwień czy odkształceń. Kawiarki ze stali nierdzewnej nie występują jednak w oryginalnym kształcie. Są bardziej nowoczesne i minimalistyczne pod względem designu oraz zwykle nie można ich kupić w innym kolorze niż srebrny. Na rynku spotkamy zaawansowane modele dla profesjonalistów, takie jak KitchenAid French Press Artisan CM0512ESS, ale i tańsze rozwiązania, z których z powodzeniem możemy korzystać w domu na co dzień, na przykład Florina Kawiarka do espresso (5K6638).

  • Kawiarka z porcelany

Tego typu sprzęt jest dość mało popularny ze względu na stosunkowo wysoką cenę oraz ryzyko zniszczenia przy upadku. Takie czajniczki prezentują się jednak niesamowicie oraz gwarantują długi czas użytkowania bez jakichkolwiek uszkodzeń. Dodatkowo można z nich korzystać na dowolnej kuchence.

Kawiarki różnią się nie tylko materiałem, ale i pojemnością. W tym drugim przypadku musimy wybrać model dopasowany do naszych osobistych preferencji. Należy pamiętać o tym, że nie powinno się kupować czajniczka, w którym przygotujemy więcej kawy na zapas. Nie jest bowiem możliwe przygotowanie zaledwie 1 filiżanki w modelu, w którym mieści się ich 10. Reszta napoju po prostu się zmarnuje.

Bardzo popularne są także sprzęty elektryczne, które różnią się tym, że nie musimy korzystać z kuchenki do przygotowywania kawy. Wszystko dzieje się automatycznie, wystarczy tylko włączyć podgrzewanie. Jest to niesamowicie wygodne oraz znacznie trwalsze rozwiązanie. Przykładowo często polecanymi modelami z dobrymi opiniami są Eldom KA 40 Aromatica oraz Ariete Mokina 1358. Ich cena waha się między 70 a 140 złotych, są więc znacznie tańsze niż pełnoprawne ekspresy.

Jak odpowiednio przygotować kawę w kawiarce?

Przygotowywanie aromatycznego, pełnego niepowtarzalnego smaku napoju nie jest aż tak trudne, jak się wydaje. Należy pamiętać jedynie o kilku zasadach. Najważniejsze, by odpowiednio zmielić kawę, zwykle należy zaopatrzyć się w dobrej jakości młynek. Następnie wlewamy gorącą wodę do dolnego zbiornika tak, by zawór bezpieczeństwa miał trochę miejsca na jego odprowadzanie. Jest to ważne, by nie uszkodzić sprzętu.

Podczas wsypywania kawy do sitka trzeba pamiętać natomiast, aby jej nie ubijać. Swobodne rozsypanie i ewentualne wyrównanie w zupełności wystarczy. W innym wypadku napar może mieć zbyt mocny smak. Bardzo ważne jest również czyszczenie sprzętu po użyciu, ponieważ często zdarzają się rozszczelnienia, gdy tego nie robimy.

Po tych wszystkich krokach i z zachowaniem wszystkich zasad skręcamy urządzenie i stawiamy na małym ogniu. Po jakimś czasie możemy przejść do spożycia. Ważne jest to, by w dolnym zbiorniczku zostało trochę wody i nie powinno doprowadzać się do charakterystycznego bulgotania, ponieważ w dużej mierze może zabić to smak i aromat.

20% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
20% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów