Data publikacji: 28 października 2010
ARTYKUŁ - PORADNIK

Sposoby przygotowywania kawy

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kawy. W zależności od tradycji, przyzwyczajeń i upodobań możemy przyrządzić ją w specjalnym tygielku, filiżance, ekspresie lub filtrze. Należy jednak pamiętać, że kawa to napój wymagający szczególnej staranności i tylko przestrzeganie ściśle określonych reguł pozwoli uzyskać wyjątkowy smak kawy, która wspaniale wpłynie na nasze zmysły.


Zobacz kawy dostępne w rtv euro agd

Espresso

Parzenie espresso polega na przepuszczeniu wody przez drobno zmieloną kawę. Nie jest to jednak takie proste, gdyż najlepszy efekt zapewni przygotowanie espresso tylko zgodnie z właściwymi parametrami. Woda musi mieć odpowiednią temperaturę i ciśnienie, ważna jest także mieszanka kawy i dobry sprzęt. A przede wszystkim doskonała znajomość tematu i serce. Dlatego prawdziwie przyrządzonego espresso możemy się napić zwykle w restauracji lub w kawiarni, ponieważ wymaga ono profesjonalnego ekspresu i fachowej wiedzy baristy.

Dobrej jakości espresso:

  • zajmuje około połowę filiżanki (ok. 25 - 30 ml)
  • ma cremę (piankę) w ciemnoorzechowym kolorze, która pokrywa całą powierzchnię kawy, a dzięki jej grubości esencja kawy nie przedostaje się na wierzch
  • daje kwietne i owocowe wrażenie smakowe grzanki z chleba i dobrej czekolady

Zobacz ekspresy automatycznie przygotowujące espresso.

Mokka

Powszechna metoda przyrządzania kawy w północnej części Włoch. Mokkę zaparza się w specjalnym, składającym się z kilku części ekspresie. Aby uzyskać idealną kawę należy:

  • przygotować dobrą mieszankę drobno zmielonej kawy
  • wlać wodę do kawiarki do poziomu zaworu
  • wsypać kawę do filtra i lekko docisnąć (nie należy mocno ubijać)
  • postawić kawiarkę na gorącej płycie, a następnie przy połowie objętości wyłączyć ogrzewanie pozostawiając dzbanek na gorącej płycie aż do wydobycia się ostatniej kropli.

Popularne kawy na bazie Espresso:

 

Cappucino

Kawa przyrządzana z espresso zmieszanym ze spienionym za pomocą pary wodnej mlekiem. Podaje je się w średniej wielkości filiżance. Zawiera ok. 30 ml espresso, 80 ml mleka i 60 ml piany. Ważnym czynnikiem jest tu doskonale przyrządzone mleko, które możemy spienić przy pomocy dyszy z parą wodną profesjonalnego ekspresu albo w domu przy pomocy różnego rodzaju spieniaczy. Zobacz ekspresy automatycznie przygotowujące Cappuccino.

 

 

Caffe Latte

Espresso z dodatkiem gorącego mleka. Podaje się w wysokich szklankach lub dużych filiżankach. Do gorącego, mocno spienionego mleka dolewa się powoli po ściance szklanki kawę espresso. Prawdziwa caffe latte składa się z trzech warstw: mlecznej, kawowej i z pianki. Można ją dekorować cynamonem, kakao lub wiórkami czekoladowymi, a także zrobić rysunek na piance. Zobacz ekspresy automatycznie przygotowujące Caffe Latte.

 

Latte Macchiato

Trójwarstwowy napój składający się z gorącego mleka, espresso i mlecznej pianki. Serwowany w wysokich szklankach ustawionych na porcelanowym spodku i z długą łyżeczką. Do szklanki nalewa się gorące mleko, a następnie mleczną piankę. Po odczekaniu aż wyraźnie wydzielą się dwie warstwy należy ostrożnie dolać świeżo zaparzone espresso. Zobacz ekspresy automatycznie przygotowujące Latte Macchiato.

 

Irish Coffe

Irish Coffe pochodzi z Irlandii i powstaje na bazie ok. 40 ml irlandzkiej whisky słodowej. Do specjalnej szklanki sypie się jedną łyżeczkę brązowego cukru i zalewa whisky. Powstałą miksturę pogrzewa się nad płomieniem, następnie dodaje mocne espresso, a na wierzch gęstą, słodką śmietanę. Alternatywą może być nałożenie na napój grubej warstwy bitej śmietany.

 

Ristretto

Kawa mocniejsza od espresso, nizwykle popularna na południu Włoch. Ilość kawy w filiżance od espresso wynosi ok. 10-20 ml. Aby uzyskać taki napar, należy bardzo silnie ubić kawę przed zaparzeniem.

 

Espresso Macchiato

Kawa espresso z dodatkiem niewielkiej ilości gorącego i spienionego mleka. Podawana w filiżankach od espresso, popularna wśród włoskiej młodzieży, dla której espresso jest zbyt mocne.

 

Affogato

Lody w gorącej kawie. Do filiżanki wkłada się kulkę lodów, polewa espresso i czeka, aż na wierzch wypłynie "śmietanka" z podtopionych lodów. Po wypiciu mniej więcej połowy można affogato zamieszać, aby lody połączyły się z kawą. Można też dolać odrobinę alkoholu.

Kawa według smakoszy

Aby w pełni docenić smak kawy należy przestrzegac bardzo rygorystycznych zasad:

  • Kawę pić w porcelanowych filiżankach, przeznaczonych tylko do tego celu
  • Zastawę kawową myć ręcznie
  • Przed użyciem zaparzacza umyć go pod bieżącą wodą
  • Brzeg filiżanki po umyciu przetrzeć wilgotną szmatką z dodatkiem sody oczyszczonej
  • Do gotowania kawy używać tylko wody mineralnej lub wody ze studni głębinowej. Alternatywnie wodę filtrowaną.
  • Przed degustacją przepłukać usta wodą
  • Na przemian z kawą pić koniak, który podawany w szerokich lampkach doskonale uwydatnia smak kawy. Koniak rozgrzewa się w dłoni, poruszając kieliszkiem i uwalniając jego aromat.

Proponowane Towary:

Nescafe Dolce Gusto Latte Macchiato
Tassimo Jacobs Latte Macchiato 264g
Vaspiatta Classic Roma 1kg
Tassimo Jacobs Caffe Crema Intenso XL 144g
Vaspiatta Santos Brazylia 1 kg
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
3 0
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Magia fotografowania, czyli jaki prezent dla miłośnika zdjęć

Jeśli Twój przyjaciel kocha fotografię i w wolnym czasie robi bardzo dużo zdjęć lub nagrywa filmy, ale ma już dość słabej jakości przestarzałego aparatu czy smartfonu, pomyśl o naprawdę wartościowym prezencie pod choinkę. Sprawdź na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzeń fotograficznych.
Zobacz więcej   

12 pomysłów na jakościowy prezent (powyżej 1000 złotych)

Poszukujesz wartościowego prezentu gwiazdkowego dla swoich bliskich? Nie musisz się ograniczać, jeśli chodzi o budżet? Spraw rodzinie i przyjaciołom prezent, który posłuży im przez lata. 
Zobacz więcej   

15 pomysłów na prezent do 100 zł

W tym roku postanowiłeś obdarować na święta całą rodzinę i wszystkich przyjaciół? Twoi znajomi z pewnością ucieszą się z takiego obrotu sprawy, jednak Twój portfel – niekoniecznie. Aby kupić prezenty wszystkim, o których ciepło myślisz, prawdopodobnie powinieneś obniżyć koszt jednego prezentu.
Zobacz więcej   

Znajdź nas