Data publikacji: 29 lutego 2016
ARTYKUŁ - PORADNIK

Jak zrobić dobrą kawę bez fusów? Sprawdź, który ekspres będzie idealny dla Ciebie.

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Wszyscy umawiamy się na kawę. Czy jest to spotkanie towarzyskie, biznesowe czy odwiedziny najbliższych, kawa stała się integralną częścią większości spotkań. Za czasów naszych rodziców kojarzona zazwyczaj była z czarną i fusiastą w filiżance z koszyczkiem. We współczesnych czasach kawa nabrała nowego wymiaru i smaku. Powstało wiele urządzeń, które przygotują nam kawę o znacznie lepszej jakości niż taką zalaną wrzątkiem.

Poniżej przedstawiamy kilka porad, które pomogą Ci w podjęciu decyzji dotyczącej wyboru urządzenia, które najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.



Kilka ogólnych uwag na temat kawy

Większość osób, które pije kawę nie zwraca uwagi na to jakiego jest ona gatunku. Kawa jest oceniana na podstawie kryterium: smakuje lub nie. W skrócie można podzielić je na dwa podstawowe gatunki: Arabica i Robusta

Arabica to gatunek kawy rosnący na wyżej położonych regionach. Kawa zazwyczaj zbierana jest ręcznie. Posiada większe ziarna i mocny aromat. Zawiera mniej kofeiny. Gatunek ten jest droższy w uprawie, obróbce i na półkach sklepów.

Robusta rośnie znacznie niżej.
Proces jej zbierania można zautomatyzować. Ziarna są mniejsze. Zawiera więcej kofeiny. Jej cena jest niższa.  

Większość kaw w sklepach spożywczych to mieszanki obu gatunków. Producenci często nie podają procentowego składu, nie podają też miejsca pochodzenia ziaren, choć to ten decyduje o smaku.

Przygotowanie kawy to proces łączenia zmielonych ziaren z wodą. Z reguły wszystkie sposoby parzenia kawy przewidują krótki, od kilkudziesięciu sekund do kilku minut, kontakt wody z kawą. Jest to ważne, ponieważ ziarno uwalnia w czasie różne aromaty.


Oczywiście odczucia zapachowe i smakowe są bardzo subiektywne. Z pewnością jednak kawowe fusy po wyjęciu ich z ekspresu, kawiarki czy odfiltrowaniu z dzbanka mają inny zapach niż kawa, która dzięki nim powstała.
 

Sposób włoski (espresso) mówi, że wszystko, co najlepsze wydobywa się przez pierwsze 20-30 sekund zaparzania. Po tym czasie aromaty nie są przyjemne dla naszych zmysłów smaku i powonienia.



Młynki do kawy


Kawa jest mielona, aby z wypalonych ziaren uwolnić smak i aromat. Po zmieleniu kawa wietrzeje, więc świeżo mielona kawa ma najwięcej aromatu i smaku.

Dostępnych jest wiele rodzajów młynków. Można podzielić je na pneumatyczne i żarnowe. Czy są tu lepsze i gorsze? Zdecydowanie tak.

Młynek pneumatyczny to urządzenie przypominające zasadą działania blender lub rozdrabniacz.

Wirujące szybko ostrza rozbijają ziarna kawy nierównomiernie. W wyniku czego powstają cząstki o różnej średnicy - pył i drobinki wielkości ziarenek cukru, a nawet większe.  Jeżeli mielona kawa ma być używana w ekspresie, zwłaszcza ciśnieniowym, ważne jest to, aby cząstki ziaren były równej wielkości.

Ponadto szybko poruszające się ostrza młynka mogą ziarna dodatkowo podgrzać, powodując uwolnienie aromatu już w młynku.

Młynki żarnowe mają zatem przewagę. Poruszające się w nich żarna można precyzyjnie regulować i ustalić stopień zmielenia kawy. Im mniejsze ziarna kawy tym bardziej jest ubita podczas parzenia co sprawia, że sam napój staje się mocniejszy.

Większość z nich, dzięki wbudowanemu programatorowi, ma możliwość przemielenia określonej porcji kawy. Np. można ustalić czy młynek ma zmielić ilość potrzebną do zaparzenia jednego, czy dwóch espresso, można również zmielić większą porcje do ekspresu przelewowego, lub „na zapas”.

W młynki żarnowe wyposażone są wszystkie ekspresy automatyczne.

 



Ekspresy przelewowe

Zasada działania jest prosta. Podgrzana woda skrapla się nad zbiornikiem z kawą, przepływa przez porcje kawy w filtrze i spływa do dzbanka.

Ekspresy przelewowe są bardzo popularne za oceanem Atlantyckim. W wielu amerykańskich filmach można zobaczyć scenę, w której do siedzących przy stoliku gości podchodzi ktoś z obsługi i dolewa kawę do kubków.

Ten rodzaj kawy ma wielu zwolenników również w Europie. Urządzenia są tanie, łatwe w obsłudze, pozwalają w miarę szybko przygotować pełen dzbanek kawy.

Napar gotowy do spożycia może być nawet przez parę godzin, ponieważ podgrzewana tacka pod dzbankiem to standard wyposażenia i urządzenie utrzymuje temperaturę przez dowolnie długi czas.

Część ekspresów w ofercie ma programator czasowy. Można na nim ustawić godzinę, o której urządzenie zacznie pracować.

Zaparzacze do kawy (kawiarki)


To pierwsze omawiane tu urządzenia ciśnieniowe, wprawdzie ciśnienie niewielkie, ale urządzenia te mają wiele zalet i wielu zwolenników.

Bardzo popularne są w najbardziej kawowym kraju Europy, we Włoszech. Zasada działania również jest prosta.

Nad zamkniętym zbiornikiem z wodą umieszczony jest zbiornik z kawą, również szczelnie zamknięty i oddzielony filtrem od trzeciego, ostatniego zbiornika, w którym zbiera się napar. Urządzenie podgrzewane jest od dołu.

Gorąca woda wytwarza parę, której ciśnienie przepycha wodę do góry. Woda przepływa przez kawę umieszczoną piętro wyżej, żeby po przeciśnięciu się przez filtr trafić do górnego zbiornika.

Kawiarki są różnej wielkości. Jednorazowo przygotują od 2 do 10 filiżanek kawy.

Kawiarki mogą być podgrzewane na kuchni gazowej, elektrycznej, jest też oczywiście wersja na indukcję. Takie kawiarki są bardzo mobilnymi urządzeniami i przy odrobinie sprytu, kawę można przygotować nawet na ognisku. Istnieją też urządzenia elektryczne tego typu.

W konstrukcji przypominają nieco czajnik, gdyż spód kawiarki ma wbudowaną płytkę podgrzewającą wodę.

Jeżeli chcesz sprawdzić jak działa kawiarka sprawdź tutaj.

Ekspresy niskociśnieniowe

Mało popularne urządzenia, które działają na zasadzie bardzo zbliżonej do kawiarki, lecz wyglądem przypominają ekspres kolbowy.

Podobnie jak w kawiarce, ciśnienie pochodzi z podgrzanej wody.

Urządzenie nie posiada pompy, jak to ma miejsce w ekspresach kolbowych, czy automatycznych. Ma natomiast bojler, w którym podgrzewana jest woda i wytwarzane ciśnienie.


Ekspresy ciśnieniowe na kapsułki


Każdy z systemów kapsułkowych to system „zamknięty”. 

Co to znaczy? Otóż to, że kupując ekspres kapsułkowy decydujesz się na picie konkretnej kawy, zazwyczaj jednego producenta i jednej marki. Aktualnie w naszym sklepie oferujemy urządzenia dedykowane dla 3 systemów kapsułkowych.

Dla systemu Dolce Gusto producentem kapsułek z kawą, herbatą, czekoladą i innymi napojami jest Nestlé.

Dla systemu Tassimo producentem kawy jest właściciel marki Jacobs. 

System Nespresso to oferta 21 kaw. Są to wyłącznie smaki kawy, bo w tym systemie mleko nie pochodzi z kapsułek mlecznych, a z mleka jakie kupisz sobie wedle własnego upodobania w sklepie. W ofercie nie ma herbat ani czekolady. Nespresso to wyłącznie kawa. Producent cyklicznie wypuszcza na rynek limitowane edycje – krótkie serie produktów z innym niż standardowe smakiem.

Co jest w kapsułce?

W środku jest znajduje się zmielona kawa. Co to za kawa? Nie wszyscy producenci podają takie informacje. Niestety przeważnie są to bardzo lakoniczne opisy, bez konkretów, danych o krajach pochodzenia, gatunkach składzie mieszanki, sposobie palenia itp.

Ten brak informacji jest nam już przecież znany z większości opakowań mielonej kawy, kupowanej w sklepach spożywczych.

W systemach Dolce Gusto i Tassimo są też kapsułki mleczne. Ich zawartość w wypadku DG to mleko w proszku, a w Tassimo płynna śmietanka.

Pamiętajcie, że jeżeli kawa będzie nieco przeterminowana, to pod warunkiem, że była prawidłowo przechowywana, nie powinna nikomu zaszkodzić, najwyżej nie będzie już tak smaczna.

Za to stare mleko, nawet w proszku, to już bardzo nieprzyjemne wrażenia smakowe i zapachowe.

Jak zamknięte są systemy kapsułkowe? Kapsułki kawowe, ich kształt i materiał wykonania chronione są patentami tak, aby inni producenci kawy nie mogli ich wytwarzać.

To wbrew pozorom istotna informacja, bo pojawiające się czasem na rynku zamienniki, to kapsułki mogące nawet uszkodzić urządzenie. Ekspresy uszkodzone przez niewłaściwe użytkowanie nie są przyjmowane do napraw gwarancyjnych, dlatego zalecamy dużą ostrożność przy eksperymentach.

Pamiętajcie, że producent takiego zamiennika kapsułki nie może stworzyć kapsułki o tym samym kształcie, a to wpływa na szczelność całego układu. Jeżeli chcesz zaoszczędzić na cenie kawy, najlepszym wyjściem będzie zakup ekspresu kolbowego, o którym poniżej.

Zalety/Wady systemów zamkniętych

+ prostota obsługi (są mniej kłopotliwe nawet od automatów)
+ niewielkie rozmiary urządzeń
+ wybór napojów i czytelność tego wyboru. Kapsułka to zawsze jest ten sam smak. Nie trzeba eksperymentować z ustawieniami parametrów urządzenia (niektórzy uznają to pewnie za wadę)
+ stosunkowa niska cena urządzenia

- wysokie ceny eksploatacji. Im więcej kawy pijesz, tym droższe to rozwiązanie
- ekologia - wyrzucasz porcję kawy zapakowaną w tworzywa sztuczne lub aluminium
- nie przypomni ci o odkamienianiu, musisz sam pamiętać

Ekspresy ciśnieniowe, kolbowe


Są to urządzenia do zaparzania kawy na sposób włoski. Wytwarzają espresso. Zasada działania cały czas prosta, zazwyczaj nie ma tu elektroniki.

W kolbie ekspresu znajduje się filtr kawy. Tam należy wsypać kawę, najlepiej jeżeli jest świeżo zmielona w żarnowym młynku. Potem należy ją ubić (cześć ekspresów nie wymaga tej czynności, ale jesteśmy przy klasycznym rozwiązaniu), przypiąć kolbę do korpusu.

Przez głowicę napływa do filtra gorąca woda, pod ciśnieniem przetłacza się przez ubitą kawę i wypływa do filiżanki.

Cały proces kontaktu wody z kawą nie powinien trwać dłużej niż 30 sekund, ale też nie krócej niż 20. Taką przyjmuje się normę.


Ekspresy kolbowe to urządzenia, z których przeważnie serwuje się kawę w kawiarniach. Tamte jednak to olbrzymie stalowe i błyszczące maszyny o wartości dobrej klasy samochodu osobowego.

Urządzenia domowe oferowane na naszym rynku to miniaturki tamtych olbrzymów, wykonane zazwyczaj z lżejszych materiałów.

Nie osiągają takich parametrów, ale mogą dać dużo przyjemności z przyrządzania kawy osobom, które to lubią.

To właśnie przy tego typu urządzeniach, użytkownik ma największy wpływ na końcowy efekt. Sam dobiera kawę, ubija ją w filtrze, decyduje o czasie parzenia.

Ekspresy kolbowe zazwyczaj mają też dyszę do ręcznego spieniania mleka
, także mleko podgrzewa się tu samodzielnie i wedle swoich upodobań i umiejętności.


Ciekawostki/nowinki techniczne

  • Część ekspresów kolbowych posiada funkcję zaprogramowania ilości kawy. Standardowo proces wygląda tak, że sam otwierasz zawór wody - przez co regulujesz ilość kawy. Zazwyczaj jest to dźwignia lub przycisk start/stop. W programowanych ekspresach znajdują się przyciski „mała”, „duża kawa”.

  • ESE Easy Serving Espresso zwane też „podsami”, saszetkami itp., to porcje kawy zamknięte w papierowym woreczku niczym herbata ekspresowa. Część ekspresów posiada specjalny filtr pozwalający na ich użycie. Dzięki ich zastosowaniu nie trzeba urządzenia każdorazowo czyścić, wystarczy zmienić saszetkę. Ekspres staje się urządzeniem niezwykle podobnym w użyciu do ,,kapsułkowca”.

  • Spieniacze do mleka. Na rynku można znaleźć wiele urządzeń tego typu. Gwarantują efekt bardzo podobny do spienienia mleka dyszą, a niektórzy twierdzą, że mleko spienione w ten sposób ma bardziej gładką strukturę. 


Wady i zalety


+ dłuższy czas obsługi przy jednej kawie w porównaniu z automatem, czy „kapsułkowcem” (ale nadal dla wprawnego posiadacza ekspresu jest to ok. 1 min),
+ wybór kawy ograniczony jedynie zasobnością portfela. Kawę do swojego ekspresu możesz kupić w najbliższym sklepie spożywczym i na drugim końcu świata, w ziarnach do zmielenia i już gotową, zmieloną,
+ niska cena urządzenia w porównaniu z automatem,
+ satysfakcja. Jesteś twórcą swojej kawy,
+ niewielkie rozmiary.

- nic nie dzieje się automatycznie, sprzątasz, czyścisz i dbasz o niego sam,
- nie przypomni ci o odkamienianiu, musisz sam pamiętać.

Ekspresy automatyczne


To urządzenia, które przygotują kawę w sposób zautomatyzowany. Po naciśnięciu przycisku, ekspres mieli zdefiniowaną porcję kawy, ubija, przelewa przez porcję zmielonej kawy wodę o temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza.

W ten sposób, po kilkudziesięciu sekundach, filiżanka napełnia się gorącą kawą, a ekspres wyrzuca fusy do pojemnika i jest gotowy do przygotowania kolejnego napoju.

Podstawowy, najprostszy ekspres automatyczny, to urządzenie, które za dotknięciem jednego przycisku przygotuje nam espresso.

Można użyć w nim kawy ziarnistej i mielonej. (Należy pamiętać, że użycie kawy mielonej to raczej funkcja awaryjna w ekspresach. Przecież chodzi o to, żeby kawa była świeżo mielona.)

Wraz z ceną rośnie ilość funkcji ekspresu. Można regulować ilość mielonej kawy, czyli aromat. Można przygotować jedną lub dwie filiżanki. Można regulować ilość wody - filiżanka lub kubek. Można przygotować kawę z mlekiem na różne sposoby.



Dodatkowe funkcje

Młynek żarnowy


W taki młynek wyposażony jest każdy „automat”. Młynek zawsze posiada regulację grubości mielenia, lecz ilość stopni tej regulacji jest zróżnicowana. Mielenie kawy to najgłośniejsza część całego cyklu przygotowania kawy, więc ostatnio producenci skupili się nad wyciszeniem swoich konstrukcji. W ekspresach montowane są młynki stalowe lub ceramiczne.

Czy któreś rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze? Trwałość jest podobna. Najczęstsze uszkodzenia tej części ekspresu wynikają z tego, że czasem do pojemnika na kawę trafi coś nieprzewidzianego – kamyk lub guzik koszuli. Nie wolno też używać kaw smakowych.

Kawa smakowa wytwarzana jest często przez kandyzowanie ziaren aromatyczną substancją, która oblepia się na żarnach młynka.

Regulacja stopnia zmielenia kawy


Każdy ekspres automatyczny posiada funkcję regulacji stopnia zmielenia kawy. Grubość mielenia kawy decyduje o intensywności smaku. Ustawienie tego parametru to kwestia indywidualnych upodobań użytkownika.

Z reguły przyjmuje się, że ciemne ziarna należy mielić nieco grubiej niż te jaśniej wypalone.

Regulacji przeważnie dokonuje się pokrętłem umieszczonym przy młynku w ekspresie.

Regulacja ilości mielonej kawy

To również funkcja dostępna w każdym automatycznym ekspresie do kawy. Natomiast znaczne różnice są w zakresach tej regulacji. W wersjach najprostszych jest to zazwyczaj wybór od 6 do 9 gram, czyli tyle, ile potrzeba żeby przygotować jedno espresso.

Można też spotkać zakres takiej regulacji do 20 gram kawy. Ekspres taki może przygotować wtedy podczas jednego parzenia dwie filiżanki mocnego espresso, lub jedną „dużą” kawę.

Ponieważ wielkość zmielonej porcji warunkuje intensywność smaku i aromat, w wielu ekspresach funkcja ta nosi nazwę związaną z aromatem, a ikony przycisków symbolizujące tę funkcję wyrażone są przy pomocy kilku ziaren kawy.

Regulacja ilości wody


To również funkcja podstawowa. W większości ekspresów programowalna. To znaczy, że można samodzielnie wybrać ilość wody, jaką urządzenie użyje podczas przygotowania jednej porcji napoju.

Ponieważ ekspres posiada zazwyczaj kilka przycisków programowalnych, można ustawić, np. dowolną wielkość espresso i lungo.



Automatyczne funkcje serwisowe


To również standard, ale jego ostateczny kształt zależy od producenta. Każdy ekspres sam przepłukuje układ zaparzający kawę, aby utrzymać go w czystości.

Każdy sygnalizuje konieczność dolania wody, opróżnienia tacy ociekowej i opróżnienia pojemnika z fusami. Ekspresy bez wyświetlacza komunikują to miganiem kontrolek na obudowie.

Każdy ekspres posiada też program odkamieniania - czynność, która jest absolutnie konieczna do wykonania średnio raz na 3 miesiące. Częstotliwość wykonywania tego zabiegu jest zależna od intensywności eksploatacji i twardości wody.

Niemniej jednak, nawet jeżeli do urządzenia dostarczana jest wyłącznie dobrze przefiltrowana woda, konieczne jest jego okresowe odkamienianie.

Przebieg tej czynności jest w wypadku wszystkich urządzeń bardzo podobny i polega na wlaniu do zbiornika na wodę roztworu wody z odkamieniaczem i uruchomieniu odpowiedniego programu. Następnie pojemnik należy opłukać i wlać do niego czystą wodę.

Ekspres przelewa jeszcze jej sporą porcję przez cały układ, aby pozbyć się resztek czyszczących płynów. Każdy ekspres automatyczny sygnalizuje nam konieczność odkamienienia układu.

Uwaga. Zaniedbanie tej czynności jest podstawą do odrzucenia ewentualnej reklamacji. Ekspresy mają wbudowane moduły elektroniczne, które w serwisie zdadzą pełne sprawozdanie z tego ile ekspres przygotował porcji kawy, kiedy włączył się sygnał wzywający do odkamieniania i kiedy został włączony program odkamieniający.

Zatem często stosowana „metoda” odkamienienia przed pójściem do serwisu może okazać się nieskuteczna. Oczywiście cały system ma pewną tolerancję i jedynie informuje o konieczności wykonania odkamieniania. Ekspres z tego powodu nie przestanie działać w najmniej odpowiednim momencie.

Część producentów zaleca też używanie tabletek czyszczących blok zaparzający, czyli odkawiających. Kawa zostawia wewnątrz urządzenia wiele osadów, dlatego takie podejście wydaje się dosyć rozsądne, chociaż bloki zaparzające w większości ekspresów są elementem, który można z ekspresu łatwo wyjąć i umyć pod kranem.

W ekspresach wyposażonych w funkcję automatycznego spieniania mleka konieczne jest również czyszczenie przewodów z mlekiem. Część ekspresów ma zautomatyzowaną również i tę funkcję, ale o tym w dalszej części.

Szybka para


W ekspresie woda ma dwa zadania. Pierwsze, to zaparzenie kawy gorącą wodą w temperaturze ok. 90 stopni. Drugie, to przygotowanie spienionego mleka do cappuccino, latte itd., – czyli para pod ciśnieniem.

W momencie, kiedy chcemy przygotowania klasycznego cappuccino, czyli przygotować espresso, a następnie spienione mleko, które wlewa się do kawy, konieczna jest szybka zmiana temperatury wody w urządzeniu.

Ekspresy z funkcją szybkiej pary rozwiązują to na dwa sposobyW pierwszym są dwa bojlery, w których można wytworzyć różną temperaturę, w drugim użyto przelewowych podgrzewaczy wody.

W ekspresach pozbawionych tej funkcji trzeba niestety poczekać na podgrzanie wody do wytworzenia pary.


Rodzaje spieniania mleka - wady i zalety każdego sposobu

Klasyczna dysza


Sposób pierwszy to dysza z gorącą parą. Sposób ten jest znany z niemal wszystkich ekspresów kolbowych. Z ekspresami automatycznymi związany był od samego początku ich istnienia.

Dyszę należy umieścić w małym dzbanku z zimnym mlekiem, puścić przez nią strumień pary, który podgrzewa i napowietrza mleko
. Po kilku chwilach mleko jest spienione.

Można wlać je z dzbanka do filiżanki z espresso, rysować wzorki, można wlać mleko do szklanki i przygotować cafe latte, można też dosypać do mleka rozpuszczalnego kakao i sprawić radość dziecku.

Zalety:
+ ekspresy z takim rozwiązaniem należą do tańszych,
+ dają możliwość zachowania odpowiedniej kolejności przyrządzania cappuccino. Mleko wlewa się do kawy (w procesie zautomatyzowanym jest odwrotnie),
+ na koniec wystarczy wilgotną ściereczką przetrzeć dyszę, więc można uznać, że jest to sposób niegenerujący dodatkowej pracy.

Wady
- wymaga to pewnych zdolności manualnych i zanim osiągnie się wprawę, efekt nie będzie zachwycał,
- ucząc się spieniania, można trochę zabrudzić otoczenie rozchlapanym mlekiem,
- wprawdzie nie trzeba „odmleczać” ekspresu, ale potrzebne jest zawsze dodatkowe naczynie na mleko,
- takie spienianie mleka zajmuje nieco więcej czasu niż wersja zautomatyzowana.


SPRAWDŹ EKSPRESY AUTOMATYCZNE Z DYSZĄ SPIENIAJĄCĄ!


Spieniacz zewnętrzny typu cappuccinatore


To duże ułatwienie dla osób, które nie mają ochoty na zabawę mlekiem. Występują tu dwie wersje zależnie od stopnia automatyzacji urządzenia. 

Podstawowa – spieniacz umieszczony jest na dyszy, o której pisałem wcześniej. Nie jest to jednak końcówka wyrzucająca gorącą parę. Para użyta jest tu do wytworzenia podciśnienia, które poprzez elastyczny wężyk zasysa mleko ze zbiornika (może to być kartonik z mlekiem, jakiekolwiek inne naczynie, albo elegancki termos, lub nawet mała lodówka na mleko).

Mleko już podgrzane i spienione wydobywa się z dyszy i spływa wprost do filiżanki lub szklanki. Na spieniaczu zazwyczaj umieszczone jest pokrętło pozwalające na regulację spienienia mleka.

W tej prostszej wersji kawa przygotowywana jest w dwóch etapach. W pierwszym spieniane jest mleko. W kolejnym do tego samego naczynia wlewa się kawę już z oddzielnej oddzielnej dyszy.

Zaawansowana – co do zasady działania podobna, ale dysza do mleka umieszczona jest zazwyczaj w pobliżu wylotu dysz podających napar kawowy. W takich ekspresach występuje już funkcja przygotowania cappuccino jednym przyciskiem, czyli ekspres sam spienia mleko i przygotowuje kawę.

Nie ma konieczności przestawiania filiżanki. Wszelkie regulacje co do stopnia spienienia mleka, jego ilości, parametrów samej kawy programowane są na cyfrowym wyświetlaczu ekspresu.

Ten system spieniania zazwyczaj preferują producenci z krajów niemieckojęzycznych Siemens, Bosch, Jura, Nivona

Zalety
+ powtarzalność efektu spienienia mleka,
+ nie potrzeba dodatkowych naczyń, kartonik z mlekiem można wstawić do lodówki, a opróżniony wyrzucić,
+ prosta regulacja stopnia spienienia mleka.

Wady
- trzeba pamiętać zawsze o oczyszczeniu przewodu doprowadzającego mleko. Zautomatyzowane ekspresy będą o tej funkcji przypominać, same przeleją czystą wodę przez przewód, ale trzeba go umieścić w miejscu, które na taką czynność pozwoli.

 

Karafka na mleko


To rozwiązanie popularne we włoskich ekspresach DeLonghi i Saeco. Do ekspresu należy podpiąć karafkę na mleko, resztą zajmuje się automatyka ekspresu. 

Wprawdzie część starszych modeli wymaga jeszcze naciśnięcia przycisku „clean” po przygotowaniu mleka, ale coraz więcej modeli również czyszczenie dysz mlecznych ma zautomatyzowane.

Oczywiście są różne karafki. Część posiada regulację spienienia, część nie, bo regulacja już jest funkcją ekspresu. Karafki różnią się pojemnością, ale wszystkie należy przechowywać w lodówce i podłączać do ekspresu przed przygotowaniem mlecznej kawy. Ta zasada dotyczy wszystkich systemów spieniania. Mleko musi być zimne.

Zalety
+ estetyka,
+ prostota użycia,
+ karafkę jest wpięta do ekspresu, więc niepotrzebne nam dodatkowe miejsce na blacie, obok ekspresu.

Wady
- karafka jest dodatkowym naczyniem, które należy czyścić po każdej porcji mleka,
- w karafce powinna być zawsze większa porcja mleka. Jeżeli jest go zbyt mało, może się ogrzać w sąsiedztwie naczyń z gorącą kawą i efekt spieniania nie będzie już zadowalający,
- uzupełnienie karafki (jeżeli robi się dużo kaw w krótkim czasie) jest nieco bardziej uciążliwe, niż wymiana kartonika z mlekiem.



sprawdź ekspresy automatyczne z wbudowaną karafką na mleko!

Spienianie automatyczne


To w zasadzie cecha jednego urządzenia na naszym rynku. Rozwiązanie ciekawe i godne wzmianki. Krups EA9010 spienia mleko inaczej niż inne ekspresy. Wygląda to tak:

Do filiżanki nalewa się odrobinę mleka i podstawia w tradycyjne miejsce. Na wyświetlaczu należy wybrać, jaką kawę ekspres ma przygotować. Z ekspresu wysuwa się dysza, która trafia do naczynia z mlekiem. Niczym człowiek operujący dyszą do spieniania, ekspres podgrzewa, a następnie spienia mleko.

Dysza chowa się w maszynie, gdzie jest czyszczona przy pomocy specjalnego płynu, a do filiżanki wlewana jest kawa. Gotowe.

Zalety
+ najmniej absorbujący użytkownika system spieniania,
+ nie ma potrzeby mycia i płukania dodatkowych naczyń ani przewodów.

Wady
- trzeba kupować i uzupełniać płyn czyszczący.


Personalizacja


Jeżeli istnieje możliwość „wysterowania” kawy wedle swoich upodobań w tak wysokim stopniu, personalizacja stała się koniecznością i cechą najdroższych modeli ekspresów.

Każdy użytkownik może założyć w ekspresie swój profil. Do niego może przypisać np. espresso wg swojego przepisu, podobnie z cappuccino, lungo itd.

Zatem z tego samego ekspresu mogą korzystać wszyscy domownicy bez sporów i przestawiania sobie wzajemnie ulubionych parametrów.

Ponieważ elektronika daje ogromne możliwości w zakresie personalizacji, ekspresy mają wpisane często przepisy na kawę, a już niebawem zapewne będzie się można swoimi przepisami dzielić w portalach społecznościowych i sterować ekspresem poprzez urządzenia przenośne i kieszonkowe.

 


Proponowane Towary:

Philips HD7761/00
Philips Metal ThermInox HD7546/20
Philips HD7470/20
Russell Hobbs Allure  20060-56
Sencor SCE 2000BK (czarny)

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
40 3
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Magia fotografowania, czyli jaki prezent dla miłośnika zdjęć

Jeśli Twój przyjaciel kocha fotografię i w wolnym czasie robi bardzo dużo zdjęć lub nagrywa filmy, ale ma już dość słabej jakości przestarzałego aparatu czy smartfonu, pomyśl o naprawdę wartościowym prezencie pod choinkę. Sprawdź na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzeń fotograficznych.
Zobacz więcej   

12 pomysłów na jakościowy prezent (powyżej 1000 złotych)

Poszukujesz wartościowego prezentu gwiazdkowego dla swoich bliskich? Nie musisz się ograniczać, jeśli chodzi o budżet? Spraw rodzinie i przyjaciołom prezent, który posłuży im przez lata. 
Zobacz więcej   

15 pomysłów na prezent do 100 zł

W tym roku postanowiłeś obdarować na święta całą rodzinę i wszystkich przyjaciół? Twoi znajomi z pewnością ucieszą się z takiego obrotu sprawy, jednak Twój portfel – niekoniecznie. Aby kupić prezenty wszystkim, o których ciepło myślisz, prawdopodobnie powinieneś obniżyć koszt jednego prezentu.
Zobacz więcej   

Znajdź nas