ZNAJDŹ
W
Kategorie artykułów
Ostatnio oglądane

Jaką kuchnię wolnostojącą kupić? Wybierz najlepszą kuchenkę!

Data aktualizacji: 2 listopada 2009

Kuchnie wolnostojące mogą być zasilane gazem, energią elektryczną lub jednocześnie gazem jak i prądem. Kuchnia gazowa, w której płyta grzewcza i piekarnik zasilane są gazem, jest oszczędniejsza i tańsza przy zakupie, jednak piekarnik gazowy nagrzewa się jedynie od dołu, przez co potrawę łatwo przypalić. Dodatkowo, pomieszczenie, w którym stoi, wymaga specjalnej wentylacji. W przypadku kuchni gazowo-elektrycznej podczas codziennego gotowania korzystasz z tańszego gazu. Natomiast elektryczny piekarnik może mieć kilkanaście różnych funkcji. Kuchnie elektryczne posiadają z kolei elektryczną płytę grzewczą i piekarnik. To rozwiązanie kosztowniejsze w eksploatacji, które wymaga wytrzymałej instalacji elektrycznej. Jednak nie musisz mieć w domu instalacji gazowej i specjalnej wentylacji. Więcej na ten temat >>

Wybierając kuchnię zwróć uwagę na funkcje płyty grzewczej oraz rozmieszczenie palników/pól grzewczych, biorąc pod uwagę swoje przyzwyczajenia oraz wielkość patelni i garnków, których najczęściej używasz. Więcej na ten temat >>

Równie ważne są funkcje piekarnika, zwłaszcza jeżeli jest to piekarnik elektryczny. Zwróć uwagę na to, czy wyposażony jest on w grill, rożen i termoobieg oraz funkcje ułatwiające obsługę, zwłaszcza na programator pracy piekarnika oraz samooczyszczanie. Więcej na ten temat >>

Dobra kuchnia powinna mieć kilka funkcji poprawiających bezpieczeństwo użytkowania. Najlepiej, jeżeli w przypadku kuchni zasilanych gazem będzie to zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, a w przypadku pozostałych rodzajów kuchni blokada przed przypadkowym włączeniem i „chłodne drzwi” piekarnika. Więcej na ten temat >>

Rodzaje i wymiary kuchni wolnostojących

Kuchnie wolnostojące różnią się przede wszystkim rodzajem zasilania płyty grzewczej i piekarnika. Możesz wybrać kuchnię gazową, elektryczną lub taką, która będzie zasilana zarówno gazem, jak i prądem. 

W kuchni gazowej płyta grzewcza oraz piekarnik zasilane są gazem. Można ją podłączyć zarówno do gazu ziemnego, jak i do butli gazowej na propan-butan (w większości modeli po wymianie dysz przez osoby uprawnione). Płyta w takiej kuchni ma najczęściej cztery palniki gazowe oraz ruszt, na którym stawia się garnki.  Zaletą tego rozwiązania jest niższy koszt zużycia gazu w porównaniu z prądem oraz niższy koszt zakupu urządzenia.

Kuchnie gazowe i gazowo elektryczne wymagają w kuchni odpowiedniej wentylacji.
Kuchnia gazowa

Gazowy piekarnik jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią tradycyjne pieczenie przy wykorzystaniu grzania od spodu. Ma jednak minusy. Ciepło rozchodzi się w nim mniej precyzyjnie. Podgrzewany jest tylko spód piekarnika, łatwiej więc przypalić ciasto lub pieczeń. Trudniej także utrzymać go w czystości, nie mają one funkcji samooczyszczania

W kuchniach gazowo-elektrycznych płyta grzewcza zasilana jest gazem, a piekarnik – prądem. W piekarniku elektrycznym temperatura rozkłada się równomiernie, ma też więcej funkcji, które możesz wykorzystać do przygotowywania różnych potraw. Istnieje możliwość jednoczesnego działania grzałki górnej i dolnej lub tylko jednej z nich, ich działanie może być wspomagane przez termoobieg. Możliwości ustawień grzania może być nawet kilkanaście. Piekarniki elektryczne nie wytwarzają spalin, dzięki czemu są „czyste” w eksploatacji. Posiadają też funkcje ułatwiające utrzymanie piekarnika w czystości.  Minusem jest wyższy koszt użytkowania w porównaniu z urządzeniami zasilanymi wyłącznie gazem, są też one droższe przy zakupie. 

Kuchnia elektryczna zużywa więcej energii elektrycznej od gazowej i wymaga odpowiednio wydajnego zasilania.
Kuchnia elektryczna

Jeżeli w Twoim domu nie ma możliwości podłączenia do sieci gazowej, możesz kupić kuchnię elektryczną. Piekarnik oraz płyta grzewcza są zasilane prądem. Ze względu na dużą moc przyłączeniową, która wynosi nawet do kilkunastu kW, przed wyborem musisz upewnić się, czy instalacja elektryczna w Twoim domu jest wystarczająco wytrzymała. Kuchnie, w których płyta i piekarnik są elektryczne, wymagają przeważnie podłączenia tzw. trójfazowego (400 V).

W kuchni elektrycznej płyta ma pola grzewcze, na których bezpośrednio ustawiasz naczynia. Aby utrzymać ją w czystości, wystarczy przecierać jej płaską powierzchnię. Pola grzewcze płyty po wyłączeniu nadal oddają ciepło. Sporadycznie występują również kuchnie gazowo-elektryczne, w których na płycie grzewczej znajdują się oprócz palników gazowych również pola grzewcze. 

 

Płaska powierzchnia ceramicznej płyty grzewczej jest łatwa do utrzymania w czystości.
Ceramiczna płyta grzewcza

Zwróć uwagę na zużycie prądu przez piekarnik. Parametr ten wykazany jest na pasku energetycznym jako klasa energetyczna, określana literami od A do G, gdzie A oznacza najbardziej oszczędne urządzenie, a G – najmniej. W tej chwili najczęściej spotykane piekarniki mają klasę A lub B i są oszczędne. Różnice pomiędzy klasą A lub B są niewielkie i jeżeli ktoś korzysta z piekarnika dwa lub trzy razy w tygodniu, większych miesięcznych oszczędności nie należy się spodziewać. 

 

Etykieta energetyczna dostarczy nam informacji o zużyciu energii elektrycznej i hałaśliwości urządzenia.
Etykieta energetyczna

Zdecydowana większość wszystkich kuchni wolnostojących ma znormalizowane wymiary ze względu na to, że są przeznaczone do postawienia w ciągu szafek kuchennych. Wynoszą one 50 cm lub 60 cm szerokości, 60 cm głębokości oraz 85 cm wysokości. Szersza kuchnia ma taką samą liczbę palników, jednak możesz ustawić na niej obok siebie duże garnki, patelnie i równocześnie wygodnie w nich gotować. Ma także większy piekarnik, do którego mieszczą się szerokie blachy. Zdarzają się kuchnie w wymiarach niestandardowych, o szerokości nawet 100 cm i większej liczbie palników.

 

Niestandardowe kuchnie mogą mieć nawet 100 cm szerokości i sześć palników.
Niestandardowa kuchnia

 

Rodzaj urządzenia Gazowe Gazowo-elektryczne Elektryczne
Płyta grzewcza Palniki gazowe Palniki gazowe Pola elektryczne
Piekarnik Gazowy Elektryczny Elektryczny
Zalety Możliwość szybkiej regulacji temperatury. Tańsza przy kupnie i w eksploatacji. Płyta grzewcza tania w eksploatacji. Piekarnik dokładniejszy w pieczeniu, posiada więcej funkcji. Płyta łatwa w czyszczeniu. Piekarnik dokładniejszy w pieczeniu, posiada więcej funkcji.
Ograniczenia
Jedna funkcja piekarnika, grzanie z dołu. Emituje spaliny, które brudzą naczynia i pomieszczenie.  Podczas gotowania emituje spaliny które brudzą naczynia i pomieszczenie.  Droższa przy zakupie i eksploatacji.


Płyta grzewcza w kuchniach wolnostojących – wiele rozwiązań?

W kuchniach wolnostojących występują płyty grzewcze dwojakiego rodzaju: gazowe lub elektryczne.

Płyty gazowe posiadają przeważnie cztery palniki gazowe o różnej wielkość. Najczęściej są to jeden palnik duży, dwa średnie i jeden mały. Oprócz standardowych możesz spotkać palniki specjalne, na przykład o podwójnej lub potrójnej koronie, w których płomienie tworzą kilka koncentrycznych pierścieni. Wybierz takie rozwiązanie, jeżeli potrzebujesz palnika o dużej mocy, na którym szybko możesz rozgrzać zawartość dużego garnka. Występują także palniki o nietypowych rozmiarach, na przykład owalne lub przeznaczone do gotowania ryb. 

 

Duży palnik o potrójnej koronie pozwoli równomiernie ogrzać dno dużego naczynia.
Duży palnik

Wybierając kuchnię zwróć uwagę na rozmieszczenie palników, biorąc pod uwagę swoje przyzwyczajenia oraz wielkość patelni i garnków, których najczęściej używasz. 

Płyta gazowa może być wykonana z różnych materiałów. Można spotkać płyty emaliowane, szklane, ceramiczne lub stalowe. Ponieważ wszystkie wykończenia są trwałe, Twój wybór będzie więc zależeć od gustu. Wykończenie będzie miało wpływ na cenę urządzenia, najdroższym rozwiązaniem jest płyta ceramiczna.

W płytach gazowych ruszt, który podtrzymuje naczynia nad płomieniem, może być jednoczęściowy, dwuczęściowy, a nawet osobny dla każdego palnika. Jednoczęściowy, ze względu na duże rozmiary, trudniej umyć. Najwygodniej, gdy ruszt jest co najmniej dwuczęściowy. Aby wytrzeć powierzchnię pod jednym rusztem, nie musisz zdejmować garnków z pozostałych palników. Dodatkowo, mniejsze części łatwiej umyć, zmieszczą się też w zmywarce. Ruszty mogą być emaliowane lub żeliwne. Żeliwne są trwalsze, cięższe i dłużej utrzymują ciepło.

 

Ruszt żeliwny jest trwały, ale ciężki.
Ruszt żeliwny

Płyty elektryczne posiadają najczęściej cztery pola grzewcze. Garnek nie powinien być mniejszy niż pole grzewcze, ponieważ nie wykorzystasz w pełni wydzielającego się ciepła. Większość płyt elektrycznych to płyty ceramiczne. Są czarne i zupełnie płaskie więc łatwo utrzymać je w czystości. Elementy grzewcze znajdują się pod powierzchnią, po rozgrzaniu świecą na czerwono. 

 

Ceramiczne płyty grzewcze mają gładką powierzchnię i łatwo je utrzymać w czystości.
Ceramiczne płyty grzewcze

Pola grzewcze mają różną średnicę i rodzaj. Często spotykane są pola poszerzone, podwójne lub potrójne, które mają zdolność dostosowania powierzchni pola do średnicy garnka, dzięki czemu nie ma strat energii. Możesz wybrać kuchnię, która ma owalne pole na brytfannę. Warto także zwrócić uwagę na pola szybkogrzejne, tzw. HiLight. Charakteryzują się szybszym czasem nagrzewania oraz równomierną emisją ciepła na całej powierzchni pola.

Sprawdź także funkcje dodatkowe płyty elektrycznej. W niektórych modelach możesz zaprogramować czas wyłączenia pola lub włączyć tzw. automatykę gotowania, funkcję która powoduje, że przez jakiś czas płyta działa na maksymalnej mocy, a następnie obniżają ją, co jest idealnym rozwiązaniem przy przygotowywaniu zup lub sosów.

Najtańsze elektryczne płyty grzewcze mają wystające żeliwne grzałki, są one jednak mniej komfortowe w użytkowaniu i utrzymywaniu w czystości. Cena kuchni z płytą ceramiczną jest wyższa, jednak zwróci się, ponieważ ma ona krótszy czas nagrzewania i lepiej oddaje ciepło.

 

Żeliwne grzałki to rozwiązanie tanie, jednak wolno się nagrzewają i są trudne do utrzymania w czystości.
Żeliwne grzałki

Piekarnik w kuchniach wolnostojących – gazowy czy elektryczny?

W kuchniach wolnostojących możesz wybrać pomiędzy piekarnikiem gazowym, elektrycznym. Piekarniki gazowe mogą  mieć dodatkowy osprzęt elektryczny, np. opiekacz.

Jeżeli chcesz w pełni korzystać z piekarnika, powinieneś zastanowić się nad jego funkcjami. Można spotkać od jednej funkcji w piekarnikach gazowych, w których grzanie jest tylko z dołu, do kilkunastu w piekarnikach elektrycznych. Im więcej funkcji piekarnika, tym więcej możliwości pieczenia.

W piekarnikach elektrycznych możesz włączyć grzałkę górną do pieczenia lekkich ciast, grzałkę dolną, gdy chcesz upiec ciasto z mocniej podpieczonym spodem, na przykład ciasto z owocami. Możesz włączyć obie grzałki na raz, co jest najpopularniejszym rozwiązaniem i gwarantuje szybkie nagrzanie piekarnika oraz równomierne pieczenie ciast.

Istotne jest, aby piekarnik miał grill (nazywany też opiekaczem), czyli specjalną grzałkę o dużej mocy w górnej części piekarnika, która bardzo szybko podpieka dany produkt. Grill jest idealny do zapiekanek, grzanek, nie musisz wtedy rozgrzewać całego piekarnika, co jest oszczędnym rozwiązaniem.

Bardzo istotny w przypadku kuchni z piekarnikiem elektrycznym jest termoobieg, czyli specjalny wentylator, który w połączeniu z grzałką powoduje ruch gorącego powietrza. Sprawia on, że w każdym miejscu piekarnika temperatura jest taka sama. Pieczenie w strumieniu gorącego powietrza powoduje, że piekarnik jest oszczędniejszy o około 10%.

 

Termoobieg to specjalny wentylator z grzałką, który zapewnia tę samą temperaturę w całym piekarniku.
Termoobieg

Rożen umożliwia pieczenie mięsa za pomocą grilla, z tym że kurczaka, szaszłyki, kiełbaski umieszcza się na długim metalowym bolcu, który obraca się dookoła własnej osi.

We wnętrzu każdego piekarnika występują różne prowadnice, na których przesuwają się blachy do pieczenia i półki siatkowe. W najprostszych modelach są to wytłoczenia na wewnętrznych ściankach. Blachy przesuwają się po takich prowadnicach dosyć ciężko, a emalia we wnętrzu często szybciej się niszczy. Dodatkowo, blacha po zbyt dużym wysunięciu może wypaść z wytłoczeń. Dlatego lepszym rozwiązaniem są metalowe drabinki, ponieważ nie niszczą emalii we wnętrzu piekarnika. Łatwo je też zdemontować, by umyć wnętrze urządzenia. W niektórych modelach możesz spotkać prowadnice teleskopowe. Dzięki temu rozwiązaniu blachy po lekkim pociągnięciu wysuwają się z piekarnika. Nawet maksymalnie wysunięte zachowują poziom, dzięki czemu ich zawartość nie wyleje się. Specjalne ograniczniki zapobiegają wypadnięciu blachy. Wytrzymują obciążenie kilkunastu kilogramów. 

 

Prowadnice teleskopowe pozwalają bez wysiłku i ryzyka wysunąć z piekarnika gorące blachy.
Prowadnice teleskopowe


Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przy zakupie kuchni wolnostojącej?

Podczas wyboru kuchni z płytą gazową zwróć uwagę, czy posiada ona wbudowaną zapalarkę do gazu. Zapalarka może być  uruchamiana oddzielnym przyciskiem lub automatycznie wraz z odkręceniem gazu. 

Minutnik to często spotykana funkcja, którą możesz wykorzystać do kontrolowania czasu gotowania i pieczenia. W kuchniach wolnostojących z elektrycznym piekarnikiem istotną funkcją jest programator pracy piekarnika, dzięki któremu możesz ustawić czas jego pracy, na przykład 1 godzinę. Programator posiada także możliwość ustawienia godziny wyłączenia. Dzięki temu możesz ustawić czas pieczenia/podgrzewania oraz godzinę wyłączenia. Niektóre kuchenki mogą mieć także termosondę. Jest to czujnik, który daje możliwość kontroli temperatury wewnątrz pieczonego mięsa.

 

Elektroniczny programator umożliwia włączenie piekarnika o zadanej godzinie i na określony czas.
Elektroniczny programator

Funkcje ułatwiające utrzymanie kuchni w czystości

Emalia katalityczna w piekarniku na ogół występuje jako powłoka na płytach umieszczonych na wewnętrznych ścianach piekarnika. W trakcie pieczenia w wysokich temperaturach spala tłuszcz i wszystkie zabrudzenia powstałe podczas pieczenia. Po zakończeniu pieczenia wystarczy tylko wymieść lub zetrzeć wilgotną ściereczką spalone resztki. Zużyte wkłady należy wymieniać, kiedy przestają spełniać swoją funkcję. Częstotliwość wymiany zależy od tego, jak często pieczesz produkty, które brudzą piekarnik, przeważnie co kilka lat. 

Program samooczyszczania piekarnika nazywany też czyszczeniem pyrolitycznym. Po włączeniu tej funkcji następuje rozgrzanie piekarnika do bardzo wysokiej temperatury (około 500°C). W ciągu następnych kilkudziesięciu minut temperatura utrzymywana jest na takim poziomie, dzięki czemu zabrudzenia spalają się i opadają na dno piekarnika, skąd łatwo je usunąć wilgotną gąbką.

W piekarnikach często występuje program czyszczenia parą. Do specjalnego pojemnika, będącego w komplecie, wlewasz wodę i włączasz specjalny program. Po kilkunastu minutach, pod wpływem pary wodnej, przypalenia i resztki potraw rozmiękają i możesz je usunąć szmatką, a potem wytrzeć czyste wnętrze do sucha. 

 

Funkcje zwiększające bezpieczeństwo użytkowania

Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, które powoduje odcięcie dopływu gazu do palników, jeżeli przypadkowo zgaśnie płomień. Tego typu zabezpieczenie posiada każdy piekarnik gazowy oraz część płyt grzewczych. 

Blokada przed przypadkowym uruchomieniem pozwalająca na zablokowanie elementów sterujących kuchnią elektryczną.

Jeżeli w domu są małe dzieci, przydają się również chłodne drzwi piekarnika. Oznacza to, że temperatura zewnętrznej szyby drzwiczek piekarnika podczas długotrwałego pieczenia nie przekroczy temperatury około 50°C, co chroni przed oparzeniem. 

Wskaźnik ciepła resztkowego na płycie ceramicznej to świecące diody, które pokazują stopień rozgrzania pól grzewczych. Świecą, gdy pole ma temperaturę powyżej 50°C, co uchroni Cię przed dotknięciem gorącego pola i oparzeniem.

 

Wskaźnik ciepła resztkowego pozwala uniknąć ryzyka oparzenia.
Wskaźnik ciepła resztkowego

Wyposażenie dodatkowe 

Każda firma dodaje do wyposażenia kuchni co najmniej jedną blachę do pieczenia oraz półkę siatkową, jeżeli kuchnia posiada tzw. grill (opiekacz). Przydać może się także dołączane do wybranych modeli naczynie żaroodporne lub głęboka brytfanna, które wykorzystasz na przykład do pieczenia mięsa. 

Jeżeli kuchnię podłączasz do gazu z butli sprawdź, czy na wyposażeniu są dysze do gazu propan-butan. Masz wówczas pewność, że będą pasować do modelu Twojej kuchni.

Zwróć też uwagę, czy pokrywa płyty grzewczej jest emaliowana, czy szklana. Pokrywa chroni ścianę przed ciepłem lub pryskającym tłuszczem. Może także zasłonić nieestetyczną rurę gazową. Pokrywa po zamknięciu chroni płytę przed zakurzeniem. 

Popularni producenci kuchni wolnostojących:

 

jaką kuchnię wolnostojącą kupić, jaką kuchnie wybrać, jaka kuchnia wolnostojąca, najlepsze kuchnie wolnostojące, najlepsza kuchnia, dobra kuchnia

Polecamy
Amica 510GE2.33ZpTaF(W)
kuchnia gazowo-elektryczna
999 zł
899 zł
Szczegóły   
MPM MPM-50-KGE-03
kuchnia gazowo-elektryczna
799 zł
649 zł
Szczegóły   
Ravanson KWGE-K50N
kuchnia gazowo-elektryczna
649 zł
Szczegóły   
Candy TRIO 9501 X
kuchnia gazowa ze zmywarką
4 159 zł
Szczegóły   
Candy Trio9503X
kuchnia elektryczna ze zmywarką
4 099 zł
Szczegóły   
 
 
 
 

RTV EURO AGD © 2009 Wszystkie prawa zastrzeżone, powielanie informacji zawartych na tej stronie zabronione.

Właściciel serwisu: Euro-net sp. z o.o., ul. Muszkieterów 15, 02-273 Warszawa

Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.

Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Więcej w Polityce prywatności

OK, zamknij