Zdrowo i smacznie, czyli dlaczego warto wybrać parowar

Z tego artykułu dowiesz się:czy warto kupić parowar jak działa garnek do gotowania na parze jakie potrawy może przyrządzić parowar
Autor: Klaudia

Zastanawiasz się, czy warto kupić parowar? Garnek tego typu pozwoli nie tylko przyrządzić zdrowe, niskokaloryczne oraz pełne składników odżywczych, aromatu i koloru jarzyny, kasze czy ryby, ale też zaoszczędzić czas spędzony w kuchni. Poznaj wszystkie zalety parowarów i wybierz model dla siebie!

Zobacz także: Parowar – jakie są jego rodzaje?

Parowar – jak działa i czy warto go kupić?

Parowar to urządzenie elektryczne do gotowania na parze. Składa się ono z podstawy, gdzie znajdują się zbiornik na wodę i grzałka, panelu sterującego oraz kilku piętrowo ustawionych pojemników, w których umieszcza się produkty przeznaczone do obróbki termicznej. Jego zasada działania jest prosta. Dzięki energii elektrycznej grzałka doprowadza wodę do wrzenia, a unosząca się para przechodzi przez perforowane dna misek na wszystkich poziomach i ogrzewa znajdujące się w nich składniki. Urządzenie takie jak Tefal Vitacuisine Compact VS4003 to ciekawa propozycja szczególnie dla tych, którzy chcą w łatwy i szybki sposób przygotować zdrowy, beztłuszczowy, niskokaloryczny posiłek, a także dla osób o specjalnych wymaganiach żywieniowych. Dzięki niemu gotowane produkty zachowują naturalny smak, aromat, kolor oraz więcej składników odżywczych. Natomiast kilkupiętrowa konstrukcja parowarów pozwala na gotowanie kilku produktów jednocześnie, dzięki czemu proces przygotowania obiadu nawet dla wieloosobowej rodziny trwa krócej. Philips HD9170/91 czy inne modele mają szerokie zastosowanie. W parowarze można ugotować m.in.: ryby i owoce morza, wszelkie mięsa i warzywa, ryż, kasze, makaron a nawet jaja. Jakie jeszcze argumenty przemawiają za tym, że warto kupić parowar? Użytkowanie sprzętu jest bezpieczne. Nie ma ryzyka wykipienia czy przypalenia. Nadmiar pary jest odprowadzany na zewnątrz, uchwyty pojemników się nie nagrzewają. Urządzenie stoi stabilnie na blacie kuchennym, a konserwacja skupia się głównie na myciu mis czy komór, ręcznie bądź w zmywarce.

Polecane parowary
  • 149 zł
  • 189,99 zł
  • 599 zł
  • 289 zł
  • 139,99 zł
  • 79 zł
  • 624 zł
  • 339 zł
  • 139,99 zł
  • 149 zł

Jak gotować w parowarze?

Zastanawiasz się, czy warto kupić parowar, jeśli nie posiadasz kulinarnych umiejętności? W modelu Vesta EFS01 gotowanie oraz sama obsługa sprzętu są bardzo proste. Wystarczy uzupełnić komorę wody, nie przekraczając wskaźnika „max”, oraz włożyć do pojemników wybrane produkty spożywcze. Układając składniki na tackach, zwróćmy uwagę na sposób i kolejność ich rozmieszczenia. Twardsze, wymagające dłuższego gotowania (np. ziemniaki) najlepiej umieścić na dolnym poziomie. Z kolei miękkie, lekkie warzywa czy rybę, które jako pierwsze będą gotowe, na wyższych.

Wskazówka: w klasycznym parowarze zapachy gotowanych składników przenikają się. Można to wykorzystać, aby nadać całemu daniu smakowitego aromatu. Wystarczy na dolnej tacce ułożyć np. gałązkę rozmarynu, aby gotowane ziemniaki czy ryba na różnych poziomach nabrały przyjemnego, ziołowego zapachu.

Niektóre parowary, jak Morphy Richards IntelliSteam 48780, mają pojemniki ustawione nie jeden na drugim, ale obok siebie. Pozwala to na przygotowywanie kilku dań jednocześnie bez mieszania się aromatów, a ponadto na ustawienie niezależnych czasów gotowania dla każdego pojemnika. Dietetyczne gotowanie w parowarze nie zajmuje dużo czasu. A za sprawą minutników lub wbudowanych automatycznych programów gotowania – obecnych w modelach takich jak Amica PT3012 czy też Morphy Richards Intellisteam 470 006 – nie trzeba kontrolować procesu gotowania. Czas gotowania ziemniaków w plastrach czy kostce wynosi w parowarze ok. 25 minut. Brokuły będą gotowe po 20 minutach, a rybę czy filet z kurczaka można serwować już po upływie kwadransa.

Jaki parowar wybrać?

Jeśli odpowiedź na pytanie, czy warto kupić parowar, brzmi „tak”, to następny krok stanowi wybór najlepszego dla siebie modelu. Rynek oferuje szeroki asortyment urządzeń, które różnią się między sobą mocą, mechanizmem sterowania, pojemnością, liczbą pojemników, sposobem uzupełniania wody czy materiałem podstawy. Przede wszystkim należy jednak zwrócić uwagę na moc, od której zależy czas zagotowania wody w zbiorniku. Aby szybko przygotować posiłki warzywno-mięsne, najlepiej szukać modeli o wyższych parametrach, np. 800 W, jak RAVEN EP001. Z kolei na komfort pracy wpływa głównie zaawansowanie technologiczne panelu sterowania. Standardem jest timer, dzięki któremu urządzenie automatycznie przerywa pracę, ale w zależności od modelu wygląda on inaczej i posiada także różne możliwości. Najlepsze parowary wyposażone są w ekrany LCD z opcją automatycznego dobierania czasu i temperatury gotowania, dotykowe przyciski i zaprogramowane cykle pracy. Niektóre rozwiązania oferują mechaniczny programator czasowy.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link