Parowar – jaki wybrać? Co wziąć pod uwagę?

Autor: Joanna

Parowar wybiera coraz więcej osób prowadzących życie w stylu fit. Ważną częścią tzw.slow life jest przede wszystkim dbałość o lekką, ale i dobrze zbilansowaną dietę. Parowar poleca się także osobom zmagającym się z otyłością oraz cierpiącym na cukrzycę.

Kobieta układa jedzenie w parowarze

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak wygląda budowa parowaru
  2. jak wybrać parowar
  3. jakie dodatkowe funkcje urządzenia są warte uwagi

Wybór parowaru a jego budowa

Surowe mięso w parowarze

Parowar wybieramy ze względu na możliwość przygotowania zdrowych, dobrze zbilansowanych posiłków. Chodzi tutaj nie tylko o ograniczenie dań przygotowywanych z wykorzystaniem tłuszczu, ale także ograniczenie tradycyjnego gotowania warzyw, które tracą wtedy po prostu część cennych minerałów i mikroelementów. Przygotowywane w parowarze posiłki są niskokaloryczne, ale i pełnowartościowe. Wielu osobom bardzo więc zależy na tym, aby w ten sam sposób móc przygotować całość dania składającego się często z kilku elementów. Z tego też względu tak duże znaczenie ma liczba „pięter”, z jakich składa się parowar. Kilkupiętrowe urządzenia pozwalają bowiem na swobodne przygotowanie pełnego obiadu dla całej rodziny. Sama zasada działania parowaru jest bardzo prosta. Podstawę pojemnika napełnia się wodą, a na kolejnych piętrach sprzętu umieszcza się odpowiednie składniki. Na specjalnym sitku można ułożyć świeże zioła, których aromat podczas gotowania będzie przenikał do przygotowywanych składników dań. Najczęściej pojemniki są wyposażone w wyraźne oznaczenia, na którym piętrze powinno się znaleźć mięso, a na którym ryby. Po ułożeniu wszystkich składników urządzenie przykrywa się i podłącza do prądu. Konieczne jest także ustawienie czasu gotowania, w tym celu można skorzystać z gotowych programów.

Jeśli zamierzasz gotować z użyciem parowania dla całej rodziny, koniecznie sprawdź liczbę i rozmieszczenie pojemników. Im będzie ich więcej, tym więcej dań możesz przygotowywać. Podstawowa wersja parowaru to najczęściej trzy przezroczyste pojemniki i trzy podstawowe półki-sitka. Niektóre modele mają dodatkowe pojemniki na kaszę lub do gotowania zupy. Większość pojemników jest rozmieszczona w poziomie, jeden na drugim, natomiast można znaleźć modele z pojemnikami ustawionymi obok siebie w pionie (Alecto BFP-88 5 w 1, Morphy Richards Intellisteam 470 006). Ciekawym rozwiązaniem są również pojemniki aluminiowe, choć w większości modeli znajdziesz ich wersję plastikową.

Polecane parowary
  • 139,99 zł
  • 289 zł
  • 149 zł
  • 139,99 zł
  • 79 zł

Jak wybrać parowar?

Parowar z trzema piętrami wypełnionymi warzywami

Kupno parowaru nie wiąże się z dużym wydatkiem, co nie oznacza, że warto kupić pierwszy dostępny model. Dobrze przede wszystkim zwrócić uwagę na moc urządzenia. Może ona wynosić od 400 do 2000 W. Oczywiście im większa moc, tym bardziej wydajne urządzenie. Warto też zwrócić uwagę na informacje dotyczące zużycia energii. Obecnie można kupić parowar oszczędzający energię. Niektóre urządzenia o mocy około 2000 W po zagotowaniu wody zmniejszają zużycie energii i pobierają wyłącznie niezbędną do utrzymania procesu wytwarzania pary jej ilość. Inne wartościowe parametry to:

  • pojemniki z wyjmowanym dnem – można w nich przyrządzać większe kawałki mięsa lub ryb;
  • składany model ograniczający ilość miejsca potrzebnego do przechowywania;
  • lejek w podstawie ułatwiający uzupełnianie zbiornika w trakcie gotowania.

Jaki parowar kupić? Dodatkowe funkcje

Nowoczesne parowary można kupić nie tylko po bardzo okazyjnych cenach. Część z nich posiada rozwiązania ułatwiające codzienne gotowanie. Jednym z ważnych elementów budowy parowaru są pojemniki i podstawa generująca parę. Warto natomiast przyjrzeć się różnym typom dodatków, które mogą się znaleźć w zestawie z parowarem:

  • tacki ociekowe – zbierające skraplającą się parę, chroniącą przed opadaniem jej na gotujące się potrawy;
  • kubeczki do deserów – umożliwiające przygotowanie musów i deserów na ciepło;
  • forma do jajek – pozwalająca gotować w parowarze jaja zarówno na miękko, jak i na twardo (Unold 38650);
  • aromatyzer do ziół – pojemniczek na zioła, które podczas gotowania wydzielają swój aromat, co nadaje potrawom wyjątkowego smaku;
  • ekran LCD – umożliwiający skorzystanie z funkcji automatycznego programowania;
  • automatyczny timer – znajdujący się na wyświetlaczu, umożliwia idealne dobranie czasu gotowania do typu składników.

Ciekawe funkcje to z kolei:

  • funkcja przyspieszonego startu – funkcja Vitamin+ lub Turbo Start polegające na podgrzaniu parowaru do odpowiedniej temperatury, co pozwala zachować przez gotowane potrawy wszystkie witaminy i składniki odżywcze (Tefal Vitacuisine Compact VS 4003);
  • Gentle Steam (delikatna para) – zastosowanie temperatury 80 ºC i wytworzenie delikatnej pary, która nie doprowadza do rozgotowania potraw takich, jak ryba;
  • funkcja trzymania ciepła – dzięki niej potrawy pozostają ciepłe przez kilkadziesiąt minut (Amica PT3012).
Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link