Data publikacji: 10 grudnia 2013
ARTYKUŁ - AKTUALNOŚCI

Piotr Kucharski gotuje z Multicookerem Philips

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj
"Nazwisko zobowiązuje. Jednak to nie o obowiązku będzie tutaj mowa, ale o pasji, która zakiełkowała we mnie wraz z pierwszym, samodzielnie przygotowanym omletem biszkoptowym. Miałem wówczas zaledwie osiem lat i wychowywałem się w sielskiej atmosferze, pełnego ciepła i niezapomnianych zapachów, domu.

Ponoć za sukcesem każdego mężczyzny stoi kobieta. Za moim stoją dwie – moja mama i żona. To dzięki mamie doceniam smak świeżych, wyhodowanych we własnym ogrodzie, warzyw, i wiem, że najlepsze jaja pochodzą od szczęśliwych kur. Nauczyła mnie jak żyć w zgodzie z rytmem pór roku i celebrować życie, gotując. Magda zaś zawsze wspierała mnie w tym, co robię, i to właśnie ona zgłosiła mnie do konkursu Dzień dobry TVN „Gotuj o wszystko”.

Moment wygranej okazał się przełomowy. Przepełniony marzeniami o stworzeniu miejsca, gdzie będę mógł dzielić się moją pasją z innymi, postawiłem wszystko na jedną kartę. W lipcu 2011 założyłem „Studio kulinarne”, gdzie prowadzę warsztaty połączone z degustacją przygotowywanych dań. W dalszej perspektywie chciałbym otworzyć ekologiczne gospodarstwo i dać upust, kłębiącym się w mojej głowie, kulinarno-edukacyjnym projektom.

Ku mojej wielkiej radości, w jeden z nich będę mógł zaangażować się już niebawem. Jako miłośnik dobrej kuchni i tato dwuletniego Wiktora, postanowiłem też zachęcać ludzi do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci. Mam nadzieję, że uda się przekonać rodziców i dzieci, że zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne, a czas wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków najlepszą porą dnia."

Zupa a'la Bolonesse

Składniki:
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 marchewki, pokrojone w krążki
  • 50 g selera naciowego, pokrojonego w krążki
  • oliwa z oliwek
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 0,5 kieliszka czerwonego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g makaronu spaghetti
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
  1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
  2. Do miski wlać 3 łyżki oliwy. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu. W połowie czasu dodać wołowinę i dalej smażyć.
  3. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 30 minut. Nacisnąć przycisk START.
  4. Do misy z podsmażonymi warzywami i wołowiną dodać pomidory, wino, bulion 0,5 łyżeczki soli i 3-4 szczypty pieprzu. Zamknąć pokrywę.
  5. Po 20 minutach dodać do zupy połamany na mniejsze kawałki makaron. Zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca programu.
  6. Zupę podawać posypaną tartym parmezanem.

Blondies

Składniki:
  • 100 g masła
  • 150 g masła orzechowego
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 75 g białej czekolady
  • 75 g orzechów włoskich
  • 1 niepełna szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Sposób przygotowania:
  1. Masło utrzeć z masłem orzechowym aż uzyskamy kremową konsystencję.
  2. Dodać jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Czekoladę roztopić i dodać do masy razem z orzechami.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonej masłem misy urządzenia. Zamknąć pokrywę.
  5. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE oraz za pomocą przycisku temperaturę wybrać temperaturę 180ºC. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 40 minut. Naciśnij przycisk START.
  6. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.

Kluski na parze z sosem myśliwskim

Kluski:
  • 5 g drożdży
  • 150 ml wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju









 Sposób przygotowania:
Sos:
  • 10 g suszonych grzybów
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 3 łyżki oleju
  • 70 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 70 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki, np. jałowcowej, żywieckiej
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g czerwonego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka jałowca
  • 100 g ogórków kiszonych, pokrojonych w słupki
  • sól pieprz

 
  1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić.
  2. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
  4. Do miski wlać 3 łyżki oleju. Dodać cebulę, boczek i kiełbasę. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
  5. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 20 minut. Nacisnąć przycisk START.
  6. Do misy z podsmażonymi warzywami i kiełbasą dodać koncentrat pomidorowy, namoczone grzyby, wino, 300 ml wody, 0,5 łyżeczki soli, 3-4 szczypty pieprzu, liść laurowy i jałowiec Zamknąć pokrywę.
  7. W tym czasie z ciasta drożdżowego uformować płaski placek i ułożyć na przystawce do gotowania na parze.
  8. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEAM. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
  9. Do misy dodać ogórki. Przystawkę do gotowania na parze włożyć do urządzenia i zamknąć pokrywę.
  10. Placek na parze pokroić w plasterki i podawać z sosem.

Proponowane Towary:

Philips Multicooker HD3037/70
Philips Multicooker HD3167/71
Philips Multicooker HD4749/70
Severin KM 3895 James
Russell Hobbs Cook & Home Multi Cooker 21850-56
 
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
1 2
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Technologiczne trendy na 2017 rok. Co może nas zaskoczyć?

Dalszy rozwój wirtualnej rzeczywistości czy cyfrowi asystenci – oto nowe kierunki, którym warto się bacznie przyglądać w 2017.  Co jeszcze pod względem technologii przyniesie rok 2017?
Zobacz więcej   

Najpopularniejsze świąteczne prezenty na przestrzeni lat. Zajrzyj pod choinkę lat 80. i 90.

Zastanawiałeś się jakie prezenty wręczano sobie z okazji Świąt 30 lat temu? A może sam ze wzruszeniem wspominasz gierkę Wilk i Zając? Zapraszamy w sentymentalną podróż.
Zobacz więcej   

Magia fotografowania, czyli jaki prezent dla miłośnika zdjęć

Jeśli Twój przyjaciel kocha fotografię i w wolnym czasie robi bardzo dużo zdjęć lub nagrywa filmy, ale ma już dość słabej jakości przestarzałego aparatu czy smartfonu, pomyśl o naprawdę wartościowym prezencie pod choinkę. Sprawdź na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzeń fotograficznych.
Zobacz więcej   

Znajdź nas