Data publikacji: 10 grudnia 2013
ARTYKUŁ - AKTUALNOŚCI

Piotr Kucharski gotuje z Multicookerem Philips

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj
"Nazwisko zobowiązuje. Jednak to nie o obowiązku będzie tutaj mowa, ale o pasji, która zakiełkowała we mnie wraz z pierwszym, samodzielnie przygotowanym omletem biszkoptowym. Miałem wówczas zaledwie osiem lat i wychowywałem się w sielskiej atmosferze, pełnego ciepła i niezapomnianych zapachów, domu.

Ponoć za sukcesem każdego mężczyzny stoi kobieta. Za moim stoją dwie – moja mama i żona. To dzięki mamie doceniam smak świeżych, wyhodowanych we własnym ogrodzie, warzyw, i wiem, że najlepsze jaja pochodzą od szczęśliwych kur. Nauczyła mnie jak żyć w zgodzie z rytmem pór roku i celebrować życie, gotując. Magda zaś zawsze wspierała mnie w tym, co robię, i to właśnie ona zgłosiła mnie do konkursu Dzień dobry TVN „Gotuj o wszystko”.

Moment wygranej okazał się przełomowy. Przepełniony marzeniami o stworzeniu miejsca, gdzie będę mógł dzielić się moją pasją z innymi, postawiłem wszystko na jedną kartę. W lipcu 2011 założyłem „Studio kulinarne”, gdzie prowadzę warsztaty połączone z degustacją przygotowywanych dań. W dalszej perspektywie chciałbym otworzyć ekologiczne gospodarstwo i dać upust, kłębiącym się w mojej głowie, kulinarno-edukacyjnym projektom.

Ku mojej wielkiej radości, w jeden z nich będę mógł zaangażować się już niebawem. Jako miłośnik dobrej kuchni i tato dwuletniego Wiktora, postanowiłem też zachęcać ludzi do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci. Mam nadzieję, że uda się przekonać rodziców i dzieci, że zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne, a czas wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków najlepszą porą dnia."

Zupa a'la Bolonesse

Składniki:
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 marchewki, pokrojone w krążki
  • 50 g selera naciowego, pokrojonego w krążki
  • oliwa z oliwek
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 0,5 kieliszka czerwonego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g makaronu spaghetti
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
  1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
  2. Do miski wlać 3 łyżki oliwy. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu. W połowie czasu dodać wołowinę i dalej smażyć.
  3. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 30 minut. Nacisnąć przycisk START.
  4. Do misy z podsmażonymi warzywami i wołowiną dodać pomidory, wino, bulion 0,5 łyżeczki soli i 3-4 szczypty pieprzu. Zamknąć pokrywę.
  5. Po 20 minutach dodać do zupy połamany na mniejsze kawałki makaron. Zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca programu.
  6. Zupę podawać posypaną tartym parmezanem.

Blondies

Składniki:
  • 100 g masła
  • 150 g masła orzechowego
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 75 g białej czekolady
  • 75 g orzechów włoskich
  • 1 niepełna szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Sposób przygotowania:
  1. Masło utrzeć z masłem orzechowym aż uzyskamy kremową konsystencję.
  2. Dodać jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Czekoladę roztopić i dodać do masy razem z orzechami.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonej masłem misy urządzenia. Zamknąć pokrywę.
  5. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE oraz za pomocą przycisku temperaturę wybrać temperaturę 180ºC. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 40 minut. Naciśnij przycisk START.
  6. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.

Kluski na parze z sosem myśliwskim

Kluski:
  • 5 g drożdży
  • 150 ml wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju









 Sposób przygotowania:
Sos:
  • 10 g suszonych grzybów
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 3 łyżki oleju
  • 70 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 70 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki, np. jałowcowej, żywieckiej
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g czerwonego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka jałowca
  • 100 g ogórków kiszonych, pokrojonych w słupki
  • sól pieprz

 
  1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić.
  2. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
  4. Do miski wlać 3 łyżki oleju. Dodać cebulę, boczek i kiełbasę. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
  5. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 20 minut. Nacisnąć przycisk START.
  6. Do misy z podsmażonymi warzywami i kiełbasą dodać koncentrat pomidorowy, namoczone grzyby, wino, 300 ml wody, 0,5 łyżeczki soli, 3-4 szczypty pieprzu, liść laurowy i jałowiec Zamknąć pokrywę.
  7. W tym czasie z ciasta drożdżowego uformować płaski placek i ułożyć na przystawce do gotowania na parze.
  8. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program STEAM. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
  9. Do misy dodać ogórki. Przystawkę do gotowania na parze włożyć do urządzenia i zamknąć pokrywę.
  10. Placek na parze pokroić w plasterki i podawać z sosem.

Proponowane Towary:

Philips Multicooker HD3037/70
Philips Multicooker HD3167/71
Severin KM 3895 James
Eldom MFC2000 Perfect Mix
Morphy Richards Supreme Precision compact 460751
 
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
1 1
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Magia fotografowania, czyli jaki prezent dla miłośnika zdjęć

Jeśli Twój przyjaciel kocha fotografię i w wolnym czasie robi bardzo dużo zdjęć lub nagrywa filmy, ale ma już dość słabej jakości przestarzałego aparatu czy smartfonu, pomyśl o naprawdę wartościowym prezencie pod choinkę. Sprawdź na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzeń fotograficznych.
Zobacz więcej   

12 pomysłów na jakościowy prezent (powyżej 1000 złotych)

Poszukujesz wartościowego prezentu gwiazdkowego dla swoich bliskich? Nie musisz się ograniczać, jeśli chodzi o budżet? Spraw rodzinie i przyjaciołom prezent, który posłuży im przez lata. 
Zobacz więcej   

15 pomysłów na prezent do 100 zł

W tym roku postanowiłeś obdarować na święta całą rodzinę i wszystkich przyjaciół? Twoi znajomi z pewnością ucieszą się z takiego obrotu sprawy, jednak Twój portfel – niekoniecznie. Aby kupić prezenty wszystkim, o których ciepło myślisz, prawdopodobnie powinieneś obniżyć koszt jednego prezentu.
Zobacz więcej   

Znajdź nas