ZNAJDŹ
W
Data publikacji: 3 sierpnia 2011
ARTYKUŁ - PORADNIK

Jaką kuchnię do zabudowy kupić? Wybierz najlepszą kuchnię!

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Wybór modeli kuchni przeznaczonych do zabudowy jest bardzo duży. Urządzenia te mają zwykle nowoczesny wygląd i wiele przydatnych funkcji, a piekarnik i płytę grzewczą można też nabyć oddzielnie. Decydując się jednak na komplet masz pewność, że obie części współpracują oraz idealnie do siebie pasują i mają wspólną stylistykę. Cena kuchni do zabudowy również obejmuje komplet – płytę grzewczą i piekarnik. Płytę montuje się w blaciei kuchennym, a piekarnik w specjalnej szafce. Więcej na ten temat >>

W kuchniach do zabudowy występują płyty grzewcze gazowe lub elektryczne. Te ostatnie mogą występować w wersji ceramicznej lub indukcyjnej. Wybierając kuchnię zwróć uwagę na rozmieszczenie palników/pól grzewczych, biorąc pod uwagę swoje przyzwyczajenia oraz wielkość patelni i garnków, których najczęściej używasz. Więcej na ten temat >>

W każdym z modeli kuchni do zabudowy występują wyłącznie piekarniki elektryczne. Ich funkcje są bardzo zróżnicowane, a w zależności od przygotowywanej potrawy możnak korzystać z grzałki górnej, dolnej lub obie jednocześnie. Istotne jest też, aby piekarnik miał grill (nazywany też opiekaczem) oraz termoobiegWięcej na ten temat >>

Dobra kuchnia powinna mieć też kilka funkcji poprawiających wygodę i bezpieczeństwo użytkowania. Najlepiej, jeżeli w przypadku kuchni zasilanych gazem będzie to zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, a w przypadku pozostałych rodzajów kuchni blokada przed przypadkowym włączeniem i „chłodne drzwi” piekarnika. Istotną cechą jest też programator pracy piekarnika oraz funkcja samoczyszczenia pekarnika. Więcej na ten temat >>

 

Jeżeli szukasz sprzętu o nietypowych rozmiarach lub funkcjach, zwróć uwagę na możliwość kupienia płyty grzewczej i piekarnika do zabudowy oddzielnie. Piszemy o tym w osobnych poradnikach.

Rodzaje i wielkość urządzeń

Wybierając kuchnię do zabudowy musisz zadecydować, czy ma to być urządzenie zasilane prądem czy gazem i prądem.

Kuchnie elektryczne posiadają elektryczną płytę grzewczą z elektrycznymi grzałkami lub polami indukcyjnymi oraz elektryczny piekarnik. To rozwiązanie kosztowniejsze w eksploatacji, które wymaga wytrzymałej instalacji elektrycznej. Jednak nie musisz mieć w domu instalacji gazowej i specjalnej wentylacji, łatwiej też utrzymać je w czystości.

W kuchni gazowo-elektrycznej, która ma gazowe palniki na płycie grzewczej, możesz podczas codziennego gotowania korzystać z tańszego gazu.

Piekarnik do zabudowy zawsze jest elektryczny. Może mieć kilkanaście różnych funkcji, w tym grzałkę dolną, górną, opiekacz i termoobieg.

Wybierając kuchnię, zwróć uwagę na funkcje płyty grzewczej. Najważniejszy jest kształt, wielkość i rozmieszczenie palników. Weź pod uwagę średnicę patelni i garnków, których najczęściej używasz i pod tym kątem dobierz parametry pól grzewczych. Pamiętaj o nietypowych rozwiązaniach, w płytach gazowych będzie to na przykład palnik o podwójnej koronie dający duży płomień, w elektrycznych – poszerzane pola grzewcze, które dostosowują się do średnicy garnka.

Zwróć uwagę na funkcje ułatwiające obsługę, zwłaszcza na programator pracy piekarnika oraz funkcje samooczyszczania. Najwygodniej, aby prowadnice w piekarniku były teleskopowe. Równie ważne są funkcje poprawiających bezpieczeństwo użytkowania. W przypadku kuchni zasilanych gazem będzie to zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. W pozostałych kuchniach blokada przed przypadkowym włączeniem i chłodne drzwi piekarnika.

Kuchnie do zabudowy, ze względu na to, że są przeznaczone do postawienia w ciągu szafek kuchennych, mają zwykle znormalizowane wymiary. Wynoszą one standardowo około 60 cm szerokości, około 60 cm głębokości oraz około 60 cm wysokości, przy czym płyta kuchenna jest zazwyczaj o kilka centymetrów płytsza niż piekarnik. Kupując kuchnię do zabudowy musisz przygotować miejsce dla dwóch elementów - płyty grzewczej i piekarnika. Piekarnik montuje się w specjalnej szafce, która powinna być wykonana z materiałów wytrzymałych na działanie wysokich temperatur. Płytę grzewczą umieszcza się w wyciętym miejscu w blacie kuchennym.

Musisz również zdecydować, czy sterowanie płytą ma odbywać się z poziomu piekarnika czy płyty. W pierwszym rozwiązaniu wszystkie przyciski i kurki będą na froncie piekarnika, a piekarnik powinien być umieszczony bezpośrednio pod blatem kuchennym, w którym jest płyta. W drugim rozwiązaniu płytą i piekarnikiem steruje się osobno, przyciski, kurki występują na obydwu elementach, można więc je ustawić oddzielnie. Wybierz to rozwiązanie, jeżeli nie chcesz umieścić piekarnika bezpośrednio pod płytą grzewczą, a na przykład na wysokości kilkudziesięciu centymetrów.

 

Jeśli zdecydujesz się na sterowanie zintegrowane z płytą, piekarnik możesz umieścić w osobnej szafce.
 Piekarnik do zabudowy

Jeżeli chciałbyś kupić sprzęt do zabudowy o nietypowych wymiarach, poszukaj oddzielnych modeli piekarnika i płyty grzewczej. Wybór pod względem wymiarów wśród urządzeń kupowanych oddzielnie jest dużo większy.

Obecnie najbardziej popularne są kuchnie elektryczne, w których płyta grzewcza i piekarnik są zasilane prądem. Płyta ma pola grzewcze pokryte jednolitą płytą, na której bezpośrednio ustawiasz naczynia. Aby utrzymać ją w czystości, wystarczy przecierać jej płaską powierzchnię. Pola płyty ceramicznej po wyłączeniu nadal oddają ciepło, nawet przez kilkanaście minut, co możesz wykorzystać w celu podtrzymania temperatury potrawy. Minusem płyty elektrycznej jest wyższy koszt użytkowania w porównaniu z płytą zasilaną gazem.

Coraz częściej spotyka się kuchnie elektryczne z indukcyjnymi polami grzewczymi. Ich powierzchnia nie nagrzewa się, natomiast nagrzewają się garnki o specjalnej konstrukcji. Eksploatacja jest oszczędna, ale koszt zakupu takiej płyty jest wyższy.

W kuchni gazowo-elektrycznej płyta grzewcza zasilana jest gazem, a piekarnik prądem. Płyta w takiej kuchni ma najczęściej cztery palniki gazowe oraz ruszt, na którym stawia się garnki. Jej użytkowanie jest tańsze niż kuchni elektrycznej, ale pomieszczenie, w którym instalujesz kuchnię gazową, musi mieć odpowiednią wentylację.

 

Typ urządzenia Elektryczne Gazowo-elektryczne
Rodzaj płyty grzewczej Elektryczna lub indukcyjna Gazowa
Piekarnik Elektryczny Elektryczny
Zalety Płyta łatwa w czyszczeniu Możliwość szybkiej regulacji temperatury. Tańsza przy kupnie i eksploatacji
Ograniczenia Droższa przy zakupie i  eksploatacji Podczas gotowania emituje spaliny które brudzą naczynia i pomieszczenie


Płyta grzewcza w kuchniach do zabudowy

W kuchniach do zabudowy występują płyty grzewcze gazowe lub elektryczne. Te ostatnie mogą występować w wersji ceramicznej lub indukcyjnej.

Płyty gazowe posiadają przeważnie cztery palniki gazowe o różnej wielkości. Najczęściej są to: jeden palnik duży, dwa średnie i jeden mały. Oprócz standardowych możesz spotkać palniki specjalne, na przykład o podwójnej lub potrójnej koronie, w których płomienie tworzą kilka koncentrycznych pierścieni. Wybierz takie rozwiązanie, jeżeli potrzebujesz palnika o dużej mocy, na którym szybko możesz rozgrzać zawartość dużego garnka. Występują także palniki o nietypowych rozmiarach, na przykład owalne lub przeznaczone do gotowania ryb. Zwróć też uwagę na rozmieszczenie palników, biorąc pod uwagę swoje przyzwyczajenia oraz wielkość patelni i garnków, których najczęściej używasz.

 

Szersze modele kuchni często oferują nietypowe rozmieszczenie palników oraz palniki o podwójnej lub potrójnej koronie.
Nietypowe rozmieszczenie palników

Płyta gazowa może być wykonana z różnych materiałów. Można spotkać płyty emaliowane, szklane, ceramiczne lub stalowe. Ponieważ wszystkie wykończenia są trwałe, Twój wybór będzie więc zależeć od gustu. Wykończenie będzie miało wpływ na cenę urządzenia, najdroższym rozwiązaniem jest płyta ceramiczna.

 

Płyty gazowe mogą mieć pokrętła zintegrowane bądź umieszczone na czołowej ściance piekarnika.
Różne rozmieszczenie pokręteł w kuchence gazowej

W płytach gazowych ruszt, który podtrzymuje naczynia nad płomieniem, może być jednoczęściowy, dwuczęściowy, a nawet osobny dla każdego palnika. Jednoczęściowy, ze względu na duże rozmiary, trudniej umyć. Najwygodniej, gdy ruszt jest co najmniej dwuczęściowy. Aby wytrzeć powierzchnię pod jednym rusztem, nie musisz zdejmować garnków z pozostałych palników. Dodatkowo, mniejsze części łatwiej umyć, zmieszczą się też w zmywarce. Ruszty mogą być emaliowane lub żeliwne. Żeliwne są trwalsze, cięższe i dłużej utrzymują ciepło. 

Płyty elektryczne występują dziś w dwóch odmianach: ceramicznej i indukcyjnej. Na pozór niczym się nie różnią, gdyż obie mają gładką, czarną powierzchnię z zaznaczonym zasięgiem pól grzewczych (są zwykle cztery). Ich zasada działania jest jednak zasadniczo odmienna. Pod powierzchnią pól grzewczych płyty ceramicznej znajdują się odpowiednio ukształtowane grzałki (świecą się na czerwono w czasie pracy), które podgrzewają ceramiczną powierzchnię pól i ustawione na niej naczynia. Nie powinny one być mniejsze niż pole grzewcze, ponieważ nie wykorzystasz w pełni wydzielającego się ciepła. Dlatego często spotykane są pola poszerzone, podwójne lub potrójne, które mają zdolność dostosowania powierzchni pola do średnicy garnka, często spotykane są też pola owalne na brytfannę. Warto także zwrócić uwagę na pola szybkogrzejne, tzw. HiLight. Charakteryzują się szybszym czasem nagrzewania oraz równomierną emisją ciepła na całej powierzchni pola. Różnorodność pól ma duże znaczenie, dlatego zwróć uwagę na to, z jakich garnków korzystasz, jaką mają średnicę dna, czy mają nietypowe kształty? 

 

Płyty ceramiczne często mają podwójne lub owalne pola grzewcze, przystosowane do garnków o różnej wielkości i kształcie.
Płyta elektryczna

W wypadku płyty indukcyjnej powierzchnia pól nagrzewa się szybciej, jednak naczynia muszą być zbudowane z odpowiednich materiałów. Płyta indukcyjna z nieodpowiednimi naczyniami nie będzie poprawnie funkcjonować. Gotowanie na takich płytach jest szybsze i oszczędniejsze. Płyta indukcyjna sama rozpoznaje wielkość garnka i odpowiednio dostosowuje moc pól indukcyjnych. Jeśli mimo wszystko chcesz korzystać z tradycyjnych naczyń aluminiowych lub stalowych, wybierz płytę mieszaną, w której jedno lub dwa pola są indukcyjne, pozostałe zaś ceramiczne z grzałką.

 

Uniwersalna płyta grzewcza zawiera zarówno tradycyjne jak i indukcyjne pola grzewcze. Dzięki temu możesz również korzystać z garnków i patelni nieprzystosowanych do płyt indukcyjnych.
Płyta elektryczna

Sprawdź także funkcje dodatkowe płyty elektrycznej. W niektórych modelach możesz zaprogramować czas wyłączenia pola lub włączyć tzw. automatykę gotowania, funkcję która powoduje, że przez jakiś czas płyta działa na maksymalnej mocy, a następnie obniżają ją, co jest idealnym rozwiązaniem przy przygotowywaniu zup lub sosów.

Płyty grzewcze steruje się najczęściej pokrętłami, które mogą być umieszczone na płycie lub na froncie piekarnika. Na pokrętłach nadrukowane są oznaczenia dotyczące ich przeznaczenia. Kuchnia elektryczna może również być sterowana dotykowo sensorami umieszczonymi na powierzchni płyty.

Płyty elektryczne, zarówno ceramiczne, jak i indukcyjne są dużo łatwiejsze do utrzymania w czystości dzięki gładkiej powierzchni, nie mają też łatwo brudzących się rusztów.

Piekarnik  w kuchniach do zabudowy

W kuchniach do zabudowy występują przeważnie piekarniki elektryczne. Ich funkcje mogą być bardzo zróżnicowane. Możesz włączyć grzałkę górną do pieczenia lekkich ciast, grzałkę dolną, gdy chcesz upiec ciasto z mocniej podpieczonym spodem, na przykład ciasto z owocami. Możesz włączyć obie grzałki na raz, co jest najpopularniejszym rozwiązaniem i gwarantuje szybkie nagrzanie piekarnika oraz równomierne pieczenie ciast. Istotne jest, aby piekarnik miał grill (nazywany też opiekaczem), czyli specjalną grzałkę o dużej mocy w górnej części piekarnika, która bardzo szybko podpieka dany produkt. Grill jest idealny do zapiekanek, grzanek, nie musisz wtedy rozgrzewać całego piekarnika, co jest oszczędnym rozwiązaniem.

Bardzo istotny jest termoobieg, czyli specjalny wentylator, który w połączeniu z grzałką powoduje ruch gorącego powietrza. Sprawia on, że w każdym miejscu piekarnika temperatura jest taka sama. Pieczenie w strumieniu gorącego powietrza powoduje, że piekarnik jest oszczędniejszy o około 10%.  Istnieją również modele, które mają wbudowane dwa termoobiegi. W takim piekarniku jednocześnie można robić pieczeń i piec ziemniaki w różnych temperaturach.

 

Termoobieg to specjalny wentylator z grzałką, zapewniający ruch gorącego powietrza w piekarniku.
Termoobieg

Rożen umożliwia pieczenie mięsa za pomocą grilla, z tym że kurczaka, szaszłyki, kiełbaski umieszcza się na długim metalowym bolcu, który obraca się dookoła własnej osi. 

Zwróć uwagę na sposób otwierania drzwi piekarnika. Większość otwiera się uchylnie do dołu. Istnieje również niewielka grupa modeli z mechanizmem wózkowym. Blachy i półki siatkowe przytwierdzone są do drzwi i podczas otwierania wysuwają się. W takim rozwiązaniu masz lepszy dostęp do pieczonych potraw, wsuwają się one wraz z otwarciem drzwi. Pamiętaj jednak, że taki piekarnik najlepiej zamontować nisko (pod blatem). 

 

Mechanizm wózkowy pozwala na łatwy dostęp do półek z potrawami, które przymocowane są do drzwi piekarnika.
Mechanizm wózkowy

Kuchnie, w których płyta i piekarnik są elektryczne, wymagają przeważnie podłączenia tzw. trójfazowego (400 V). Jeżeli nie masz instalacji trójfazowej, szukaj modelu kuchni elektrycznej, który możesz podłączyć do gniazda jednofazowego 230V. Kuchnie mają również różną moc przyłączeniową, która wynosi od około 2 kW dla kuchni gazowej z piekarnikiem elektrycznym do kilkunastu kW dla kuchni z płytą elektryczną i piekarnikiem elektrycznym.

Przy wyborze kuchni zwróć uwagę na zużycie prądu przez piekarnik. Parametr ten wykazany jest na pasku energetycznym jako klasa energetyczna, określana literami od A do G, gdzie A oznacza urządzenie najbardziej oszczędne, a G – najmniej. Wskazuje na zużycie prądu w czasie pracy z konwekcją naturalną, czyli gdy pracuje grzałka górna i dolna łącznie, lub z wymuszonym obiegiem powietrza, czyli z termoobiegiem, jeżeli dany model piekarnika posiada taką funkcję.

 

Etykieta energetyczna, znajdująca się na każdym piekarniku, informuje o zużyciu energii w czasie pracy. Analogiczna etykieta opisuje parametry elektrycznej płyty grzewczej. potrójnej koronie.
Etykieta energetyczna

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę kupując kuchnię do zabudowy?

We wnętrzu każdego piekarnika występują różne prowadnice, na których przesuwają się blachy do pieczenia i półki siatkowe. W najprostszych modelach są to wytłoczenia na wewnętrznych ściankach. Blachy przesuwają się po takich prowadnicach dosyć ciężko, a emalia we wnętrzu często szybciej się niszczy. Dodatkowo, blacha po zbyt dużym wysunięciu może wypaść z wytłoczeń. Dlatego lepszym rozwiązaniem są metalowe drabinki, ponieważ nie niszczą emalii we wnętrzu piekarnika. Łatwo je też zdemontować, by umyć wnętrze urządzenia. W niektórych modelach możesz spotkać prowadnice teleskopowe. Dzięki temu rozwiązaniu blachy po lekkim pociągnięciu wysuwają się z piekarnika. Nawet maksymalnie wysunięte zachowują poziom, dzięki czemu ich zawartość nie wyleje się. Specjalne ograniczniki zapobiegają wypadnięciu blachy. Wytrzymują obciążenie kilkunastu kilogramów.

 

Prowadnice teleskopowe pozwalają bez wysiłku i ryzyka wysunąć z piekarnika gorące blachy.
Prowadnice teleskopowe

Podczas wyboru kuchni z płytą gazową zwróć uwagę, czy posiada ona wbudowaną zapalarkę do gazu. Zapalarka może być  uruchamiana oddzielnym przyciskiem lub automatycznie wraz z odkręceniem gazu.

Istotną funkcją jest programator pracy piekarnika, dzięki któremu możesz ustawić czas jego pracy, na przykład 1 godzinę. Programator posiada także możliwość ustawienia godziny wyłączenia. Dzięki temu możesz ustawić czas pieczenia/podgrzewania oraz godzinę wyłączenia. Niektóre kuchenki mogą mieć także termosondę. Jest to czujnik, który daje możliwość kontroli temperatury wewnątrz pieczonego mięsa. 

 

Zintegrowany panel elektroniczny pozwala na stertowanie wszystkimi funkcjami nowoczesnego piekarnika.
Zintegrowany panel elektroniczny

 

Funkcje ułatwiające utrzymanie piekarnika w czystości

Emalia katalityczna w piekarniku na ogół występuje jako powłoka na płytach umieszczonych na wewnętrznych ścianach piekarnika. W trakcie pieczenia w wysokich temperaturach spala tłuszcz i wszystkie zabrudzenia powstałe podczas pieczenia. Po zakończeniu pieczenia wystarczy tylko wymieść lub zetrzeć wilgotną ściereczką spalone resztki. Zużyte wkłady należy wymieniać, kiedy przestają spełniać swoją funkcję. Częstotliwość wymiany zależy od tego, jak często pieczesz produkty, które brudzą piekarnik, przeważnie co kilka lat. 

Program samooczyszczania piekarnika nazywany też czyszczeniem pizolitycznym polega na rozgrzaniu piekarnika do bardzo wysokiej temperatury (około 500°C) na kilkadziesiąt minut,  dzięki czemu zabrudzenia spalają się i opadają na dno piekarnika.

W piekarnikach często występuje program czyszczenia parą. Do specjalnego pojemnika, będącego w komplecie, wlewasz wodę i włączasz specjalny program. Po kilkunastu minutach, pod wpływem pary wodnej, przypalenia i resztki potraw rozmiękają i możesz je usunąć szmatką, a potem wytrzeć czyste wnętrze do sucha. 

 

Funkcje zwiększające bezpieczeństwo użytkowania

Jeżeli chcesz, aby Twoja kuchnia była funkcjonalna i bezpieczna, zwróć uwagę na elementy podnoszące bezpieczeństwo jej użytkowania:

Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, które powoduje odcięcie dopływu gazu do palników, jeżeli przypadkowo zgaśnie płomień. Tego typu zabezpieczenie posiada każdy piekarnik gazowy oraz część płyt grzewczych. 

Blokada przed przypadkowym uruchomieniem pozwalająca na zablokowanie elementów sterujących kuchnią elektryczną.

Jeżeli w domu są małe dzieci, przydają się również chłodne drzwi piekarnika. Oznacza to, że temperatura zewnętrznej szyby drzwiczek piekarnika podczas długotrwałego pieczenia nie przekroczy temperatury około 50°C, co chroni przed oparzeniem. 

Wskaźnik ciepła resztkowego na płycie ceramicznej to świecące diody, które pokazują stopień rozgrzania pól grzewczych. Świecą, gdy pole ma temperaturę powyżej 50°C, co uchroni Cię przed dotknięciem gorącego pola i oparzeniem. 

 

Wskaźnik ciepła resztkowego pozwala uniknąć ryzyka oparzenia.
Wskaźnik ciepła resztkowego

Każda firma dodaje do wyposażenia kuchni co najmniej jedną blachę do pieczenia oraz półkę siatkową, jeżeli kuchnia posiada tzw. grill (opiekacz). Przydać może się także dołączane do wybranych modeli naczynie żaroodporne lub głęboka brytfanna, które wykorzystasz na przykład do pieczenia mięsa. 

Jeżeli kuchnię podłączasz do gazu z butli sprawdź, czy na wyposażeniu są dysze do gazu propan-butan. Masz wówczas pewność, że będą pasować do modelu Twojej kuchni.

Dodatkowe akcesoria ułatwiające korzystanie z kuchni i utrzymanie jej w czystości

Środek do czyszczenia piekarnika

Podczas pieczenia wnętrze piekarnika brudzi się przypalonymi resztkami potraw. Nieusunięte zanieczyszczenia podczas kolejnego nagrzania piekarnika spalają się, wydzielając nieprzyjemny zapach, którym może przeniknąć przygotowywana potrawa. Specjalny płyn pozwala na pozbycie się zanieczyszczeń.

Środek do czyszczenia płyty elektrycznej

Umożliwia on skuteczną pielęgnację płyty ceramicznej lub indukcyjnej, ułatwia usuwanie zabrudzeń. Dodatkowo, tworzy ochronną warstwę na powierzchni płyty, która utrudnia przywieranie kolejnych zabrudzeń.

Środek do czyszczenia płyty emaliowanej

Jeżeli wybierzesz kuchnię z płytą gazową, powinieneś dokupić specjalny płyn w sprayu przeznaczony do pielęgnacji emaliowanego blatu płyty grzewczej.

Środek do czyszczenia stali szlachetnej

Jest to preparat, który pozwoli uzyskać czystą powierzchnię na elementach kuchni wykonanych ze stali szlachetnej.

Garnki oraz patelnie

Kupując kuchnię z płytą ceramiczną pamiętaj, że stosowanie odpowiednich garnków i patelni wpływa na oszczędne użytkowanie jej. Garnki i patelnie powinny mieć płaskie, wytrzymałe dna, aby lepiej przylegać do pola grzewczego i efektywniej absorbować ciepło. Naczynia przeznaczone do gotowania na płytach indukcyjnych musza mieć odpowiednią budowę.
 

Popularni producenci kuchni do zabudowy:

 

Jaką kuchnie gazową kupić, jaką kuchnie elektryczną wybrać, jak wybrać kuchnie gazową, jaka kuchnia elektryczna, jaką kuchnię polecacie, jak wybrać kuchnie gazową, najlepsze kuchnie gazowe i elektryczne, najlepsza kuchnia do zabudowy, dobra kuchnia, jaka kuchenka najlepsza, kupuję kuchenkę, którą kuchnię kupić, którą kuchenkę wybrać

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
0 0
Podziel się:
Zgłoś błąd na stronie

Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu

Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać

Napisz recenzje

a my ją opublikujemy
Dowiedz się więcej

Znajdź nas

 
 
 
 

RTV EURO AGD © 2009 Wszystkie prawa zastrzeżone, powielanie informacji zawartych na tej stronie zabronione.

Właściciel serwisu: Euro-net sp. z o.o., ul. Muszkieterów 15, 02-273 Warszawa

Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.