ZNAJDŹ
W
Kategorie artykułów
Ostatnio oglądane

Płyta grzewcza do zabudowy - jak wybrać?

Data aktualizacji: 29 października 2009

Szeroki wybór sprzętu AGD do zabudowy daje możliwość zakupu płyty grzewczej jako osobnego urządzenia. Dzięki temu osoby, które nie korzystają z piekarnika, mogą mieć w domu nowoczesną, wbudowaną w blat kuchenny płytę. Jest to rozwiązanie popularne ze względu na estetykę oraz dużą liczbę urządzeń o różnych rozmiarach.

Płyta grzewcza może być elektryczna lub zasilana gazem. Płyta gazowa jest tańsza przy zakupie i eksploatacji, daje też możliwość szybkiej regulacji temperatury. Wymaga jednak podłączenia do gazu oraz specjalnej wentylacji w pomieszczeniu, w którym będzie się znajdowała. Wybierając płytę elektryczną masz nowoczesny sprzęt, który dzięki płaskiej, gładkiej powierzchni łatwo utrzymać w czystości. Coraz popularniejsze stają też płyty z indukcyjnymi polami grzewczymi. Dzięki zjawisku indukcji rozgrzewane jest bezpośrednio naczynie, a tym samym znajdujące się wewnątrz potrawy. Więcej na ten temat >>

Kolejną kwestią, o której nalezy pamiętać podczas zakupu płyty grzewczej do zabudowy,są jej rozmiary. Najpopularniejsze płyty mają zazwyczaj cztery pola grzewcze oraz znormalizowane wymiary dobrane tak by pasowały do ciągu szafek kuchennych. Więcej na ten temat >>

Przegladając ofertę naszego sklepu warto zwrócić też uwagę na oferowane przez urządzenie dodatkowe funkcje oraz nietypowe rozwiązania, które mogą ułatwić i przyspieszyć przygotowanie potraw oraz zwiększyć bezpieczeństwo i komfort użytkowania płyty grzewczej. Najważniejsze są: kształt i wielkość i rozmieszczenie palników, dodatkowy palnik gazowy,  który daje duży płomień o podwójnej koronie, a w płytach elektrycznych poszerzane pola grzewcze, które dostosowują się do średnicy garnkaoraz wskaźnika ciepła resztkowego. Więcej na ten temat >> 

Rodzaje i rozmiar płyt grzewczych

Płytę grzewczą do zabudowy umieszcza się w miejscu wyciętym w blacie kuchennym. Najpopularniejszymi typami płyty grzewczych są płyty: gazowe i elektryczne.

 

Decydując się na zakup płyty grzewczej należy podjąć decyzje czy urządzenie ma być zasilane prądem czy gazem. Dodatkowo, spośród płyt zasilanych energią elektryczną można wyodrębnić oddzielną grupę energooszczędnych i wydajnych płyt indukcyjnych.
Płyta grzewcza

Płytę gazową możesz podłączyć zarówno do gazu ziemnego, jak i do gazu z butli (w większości modeli możliwa jest wymiana dysz). Gazowa płyta grzewcza może być: emaliowana, szklana, ceramiczna lub stalowa i ma palniki gazowe oraz ruszt, na którym stawiane są garnki. Zaletą tego typu rozwiązania jest możliwość bardzo szybkiego rozgrzania garnka lub patelni na maksymalnym płomieniu, a także, w miarę potrzeby,  natychmiastowego zmniejszenia płomienia i jednoczesnego obniżenia temperatury. Zaletą płyt gazowych są także niższe koszty użytkowania w porównaniu z płytami elektrycznymi.

 

Gazowa płyta grzewcza pozwala na bardzo szybkie rozgrzanie naczynia na maksymalnym płomieniu, a także, w miarę potrzeby, natychmiastowe zmniejszenia płomienia i obniżenie temperatury. Zaletą płyt gazowych są także niskie koszty użytkowania w porównaniu z płytami elektrycznymi.
 Płyta grzewcza

Płyta elektryczna zasilana jest prądem. Ze względu na dużą moc przyłączeniową, przed wyborem tego typu urządzenia musisz upewnić się, czy instalacja elektryczna w Twoim domu jest odpowiednia. 

 

Większość płyt elektrycznych to płyty ceramiczne. Elementy grzewcze w tego typu urządzeniach po rozgrzaniu świecą na czerwono i znajdują się pod gładką powierzchnią, którą łatwo utrzymać w czystości.
 Płyta grzewcza

Cechą charakterystyczną elektrycznych płyt grzewczych jest to, że na maksymalne rozgrzanie pola grzewczego będziesz musiał chwilę poczekać, a po jego wyłączeniu będzie ono oddawało ciepło nawet przez kilkanaście minut. Tą cechę możesz wykorzystać pozostawiając garnki na płycie w celu podtrzymania ciepła potraw. Aby efektywnie wykorzystywać wydzielane ciepło warto korzystać ze stalowych garnków z podwójnym, grubym dnem. W naszym sklepie możesz znaleźć także płyty gazowo-elektryczne, w których do dyspozycji masz zarówno palniki gazowe jaki i grzewcze pola elektryczne. Minusem płyty elektrycznej jest wyższy koszt użytkowania, w porównaniu z płytą zasilaną gazem.

 

Praktycznym i uniwersalnym rozwiązaniem są płyty gazowo-elektryczne, w których użytkownik ma do dyspozycji zarówno palniki gazowe jaki i grzewcze pola elektryczne.
Płyta grzewcza

Coraz popularniejsze stają też płyty z indukcyjnymi polami grzewczymi. Dzięki zjawisku indukcji rozgrzewane jest bezpośrednio naczynie, a tym samym znajdujące się wewnątrz potrawy. Pole indukcyjne wytwarza jednakową temperaturę w całym naczyniu, dzięki temu potrawy są równomiernie gotowane i nie przypalają się. Plusem płyt indukcyjnych jest możliwość korzystania z nich niemal natychmiast po uruchomieniu oraz płynna regulacja temperatury. Zaletą tego typu urządzeń jest też oszczędna eksploatacja oraz to, że pola grzewcze stają się chłodne w kilka chwil po zdjęciu gorącego garnka. Dzięki taki zaletom płyta indukcyjna należy w tej chwili do najbardziej bezpiecznych na rynku, ponieważ zminimalizowane jest ryzyko oparzenia. Choć cena tego typu urządzenia jest często dwukrotnie wyższa niż zwykłej płyty ceramicznej, to wydatek zwraca się w bardzo krótkim czasie.

 

Od pewnego czasu bardzo popularne stały się płyty z indukcyjnymi polami grzewczymi. W urządzeniach tego typu dzięki zjawisku indukcji rozgrzewane jest bezpośrednio naczynie oraz znajdujące się wewnątrz potrawy.
Płyta grzewcza

Rózne rozmiary płyt grzewczych

Kolejną kwestią, o której musisz pamiętać podczas zakupu płyty grzewczej do zabudowy, są jej rozmiary. Najpopularniejsze płyty mają zazwyczaj cztery pola grzewcze oraz znormalizowane wymiary (ok. 58 cm szerokości oraz 55 cm głębokości), dobrane tak, by pasowały do ciągu szafek kuchennych. Jest to dobry wybór dla większości rodzin. Jeżeli jednak masz bardzo mało miejsca w kuchni lub rzadko gotujesz i będziesz wykorzystywać płytę jedynie do podgrzewania potraw, możesz wybrać wąskie urządzenie o szerokości 30 cm. Będzie ono miało dwa palniki. Z kolei dla osób, które maja liczną rodzinę i często gotują wiele potraw, najwygodniejsze będą duże płyty grzewcze o szerokości od 70 do 90 cm z pięcioma lub sześcioma polami.

Uwaga – przed zakupem płyty grzewczej do zabudowy zapoznaj się z wymaganiami dotyczącymi jej przyłączenia. Wszystkie płyty z polami elektrycznymi, indukcyjnymi i gazowymi potrzebują podłączenia do prądu, dlatego podczas wyboru urządzenia zwróć uwagę na napięcie zasilania.

Płyty elektryczne z trzema i więcej polami grzewczymi wymagają przeważnie podłączenia tzw. trójfazowego (400 V). W takim przypadku musisz mieć w domu odpowiednią, osobną instalację elektryczną.

Wysoki komfort gotowania i funkcje dodatkowe

Pola grzewcze w płytach do zabudowy mają różne rozmieszczenie, średnicę i kształt. W wielu urządzeniach spotykane są często podwójne lub potrójne pola poszerzone, które mają zdolność dostosowania powierzchni grzewczej do średnicy garnka. W niektórych modelach płyt grzewczych znajdziesz też pola o owalnym kształcie, na których możesz postawić np. brytfannę. Odpowiednie dopasowanie wielkości garnków do pól grzewczych powoduje lepsze wykorzystanie właściwości grzewczych urządzenia oraz zmniejsza straty energii.

 

Pola grzewcze w płytach do zabudowy mają różne rozmieszczenie, średnice i kształty. W wielu urządzeniach spotykane są pola poszerzone, które mają pozwalają dostosować powierzchnię grzewczą do średnicy garnka.
Płyta grzewcza

W trakcie wybierania modelu płyty grzewczej warto też zwrócić uwagę na obecność tak zwanych, szybkogrzejnych pól HiLight. Charakteryzują się one krótszym czasem nagrzewania oraz równomierną emisją ciepła na całej powierzchni pola.

W zależności od modelu, płyty grzewcze steruje się pokrętłami lub dotykowymi sensorami rozmieszczonymi na powierzchni płyty.

Sprawdź także funkcje dodatkowe elektrycznej płyty grzewczej. W niektórych modelach możesz zaprogramować czas wyłączenia pola lub włączyć tzw. automatykę gotowania, która powoduje, że przez pewien czas płyta wykorzystuje maksymalną moc urządzenia, a następnie obniżają ją. Jest to idealne rozwiązanie przy przygotowywaniu zup lub sosów.

Z kolei w płytach gazowych oprócz standardowej wielkości palników możesz spotkać palniki o podwójnej lub potrójnej koronie, z których gaz wydostaje się z kilku miejscach, a płomień ma większą moc. Wybierz takie rozwiązanie, jeżeli potrzebujesz wydajnego palnika, na którym szybko możesz rozgrzać zawartość dużego garnka.

 

Jeżeli często gotujesz w dużych garnkach lub woku wybierz płytę z palnikiem o podwójnej lub potrójnej koronie, z którego gaz wydostaje w kilku miejscach, a płomień ma większą moc.
Płyta grzewcza

W płytach gazowych ruszt, który podtrzymuje naczynia nad płomieniem, może być jednoczęściowy, dwuczęściowy, a nawet osobny dla każdego palnika. Jednoczęściowy, ze względu na duże rozmiary, trudniej umyć. Najwygodniej, gdy ruszt jest co najmniej dwuczęściowy. Aby wytrzeć powierzchnię pod jednym rusztem, nie musisz wtedy zdejmować garnków z pozostałych palników. Dodatkowo, mniejsze części łatwiej umyć, zmieszczą się w zmywarce.

 

Najlepszym rozwiązaniem ze względu na wygodę i łatwość utrzymania płyty grzewczej w czystości jest ruszt oddzielny dla każdego palnika. Dzięki takiej budowie, aby wytrzeć fragment płyty wokół jednego z palników, nie musisz zdejmować garnków z pozostałych palników.
Płyta grzewcza

Podczas zakupów warto też zwróć uwagę na elementy podnoszące bezpieczeństwo użytkowania płyty grzewczej. Jeżeli jest to płyta gazowa, sprawdź, czy posiada zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. Zabezpieczenie to powoduje odcięcie dopływu gazu do palników, jeżeli na wskutek przeciągu lub zalania przypadkowo zgaśnie płomień.

Jeżeli wybierzesz płytę elektryczną, przydatna będzie blokada przed przypadkowym uruchomieniem, która pozwala na zablokowanie elementów sterujących kuchnią. Zazwyczaj uzyskujesz ten efekt przez wciśnięcie kombinacji jednego lub kilku przycisków. Po zablokowaniu zmiana aktualnych ustawień lub włączenie urządzenia jest niemożliwe.

Praktyczną funkcją jest też wskaźnik ciepła resztkowego, który za pomocą specjalnych diod pokazuje stopień rozgrzania pól grzewczych. Takie rozwiązanie uchroni Cię przed oparzeniem oraz pozwoli kontrolować ciepło podgrzewanej na polu grzewczym potrawy.

 

 

Płyty grzewcze najwygodniej i najszybciej czyści się specjalnymi środkami przeznaczonymi do konkretnego typu urządzenia.

Nie zapomnij o akcesoriach, które umożliwiają sprawne działanie i komfortowe użytkowania sprzętu! W naszym sklepie znajdziesz środki do czyszczenia płyt ceramicznych i emaliowanych, które ułatwiają usuwanie zabrudzeń oraz pozostawiają na powierzchni warstwę ochronną oraz środek do czyszczenia stali szlachetnej, który pozwala pozbyć się smug oraz tłustych zacieków.

 
 
 
 

RTV EURO AGD © 2009 Wszystkie prawa zastrzeżone, powielanie informacji zawartych na tej stronie zabronione.

Właściciel serwisu: Euro-net sp. z o.o., ul. Muszkieterów 15, 02-273 Warszawa

Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.

Wykorzystujemy ciasteczka (ang. cookies) oraz podobne technologie w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. Więcej w Polityce prywatności

OK, zamknij