Wolnowar - drobny sprzęt gospodarstwa domowego. Jak działa i jakie dania można w nim ugotować?

Autor: Adam

Wolnowar jest urządzeniem zaliczanym do drobnego sprzętu domowego. Jego zakup jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu, żeby spędzać długie godziny w kuchni. Można w nim przyrządzić niemal każdą potrawę, zwłaszcza mięso i dania jednogarnkowe. Jest łatwy w użytkowaniu i bardzo tani w eksploatacji.

Wolnowar stojący na blacie

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czym jest wolnowar, jak działa i gdzie znaleźć przepisy na wolnowar;
  2. jakie dania z wolnowaru można przygotować w tym urządzeniu;
  3. które modele wolnowarów cieszą się największą popularnością na rynku i jaka jest ich cena.

Wolnowar – co to za urządzenie i jak ono działa?

Wolnowar i talerze z obiadem

Wolnowar to łatwy w obsłudze sprzęt gospodarstwa domowego. Zalicza się go do drobnego AGD, ponieważ nie zajmuje zbyt dużo miejsca w kuchni. Funkcją wolnowaru, jak sama jego nazwa wskazuje, jest powolne przygotowywanie potraw bez konieczności ich nieustannego doglądania. Dzięki temu możemy wyjść z domu i nie czuć zagrożenia, że przyrządzane przez nas jedzenie może się przypalić. Przepisy na wolnowar można znaleźć w książkach kucharskich lub na stronach internetowych. Dania z wolnowaru są smaczne i zdrowe, ponieważ długie gotowanie umożliwia zachowanie większej ilości składników odżywczych.

Działanie urządzenia polega na przyrządzeniu potrawy w temperaturze niższej od wrzenia, a dokładnie 79–93°C. Sprzęt może pracować nawet 20 godzin, ponieważ mimo wielogodzinnego trybu gotowania jest energooszczędny i nie pobiera znacznych ilości prądu. Niewątpliwą zaletą wolnowarów jest łatwość ich użytkowania i czytelny interfejs, który sprawdzi się także w przypadku osób starszych, słabo radzących sobie z nowinkami technologicznymi. Długi czas przygotowywania potraw jest poniekąd ich wadą, ponieważ wolnowary nie zatrzymują zapachów, a te mogą rozchodzić się po mieszkaniu, gdy śpimy.

Jakie dania z wolnowaru można przygotować dla domowników?

W urządzeniu wolno gotującym można przygotować niezliczoną ilość potraw. Największą popularnością cieszą się dania jednogarnkowe lub rosół z wolnowaru, który powinien dochodzić na niewielkim ogniu przez kilka godzin. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, możemy spróbować przygotować w ten sposób różne gatunki mięsa oraz duszone warzywa. Bigos z wolnowaru będzie równie wartościowy i dobry w smaku, co ugotowany w tradycyjny sposób, a my nie ryzykujemy, że dojdzie do przypalenia.

Wolnowary pracują zwykle w dwóch podstawowych trybach: low i high. Nie oznacza to, że gwałtownie się gotuje. Urządzenie jest zaprojektowane w taki sposób, aby potrawy mogły dochodzić wolniej lub szybciej, w stałej temperaturze zależnej od wybranego trybu. Urządzenia mają niekiedy również tryb warm, który uruchamia się, aby zachować ciepło gotowego dania, a nie po to, żeby je gotować.

Polecane garnki elektryczne
  • 549 zł
  • 409 zł
  • 589 zł
  • 429 zł
  • 299 zł

Które modele wolnowarów cieszą się największą popularnością na rynku?

Wyjęcie kawałka mięsa z wolnowara

W sklepach ze sprzętem gospodarstwa domowego jest szeroki wybór wolnowarów, na które można się zdecydować. Największą popularnością cieszą się:

  • CrockPot CSC046X – urządzenie o pojemności 2,4 litra, posiadające dwa tryby gotowania. Duszone w nim dania nie przywierają do dna, ani nie kurczą się podczas powolnego przygotowania. Wolnowar CrockPot jest niezwykle ekonomiczny w użytkowaniu, ponieważ pobiera o blisko 75% energii elektrycznej mniej, niż tradycyjne kuchenki. Można go myć w zmywarce;
  • CrockPot DuraCeramic CSC026X – jest nie tylko praktyczny, ale też zdrowy i oszczędny. Niewątpliwą zaletą tego wolnowara jest możliwość użytkowania go na różne sposoby – zarówno na płycie grzewczej, w piekarniku, jak i jako samodzielne urządzenie. Pojemność misy to aż 5 litrów – idealna wielkość urządzenia na karkówkę z wolnowara;
  • MPM MWO-01M – ma wiele dodatkowych funkcji, które wpływają na poprawę komfortu pracy, m.in. czytelny wyświetlacz LCD i dużą pojemność misy wewnętrznej. Bezpieczne gotowanie zapewniają antypoślizgowe nóżki i uchwyty, które się nie nagrzewają;
  • CrockPot 3,5L DNA CSC028X – w zestawie razem z obudową jest praktyczne i łatwo wyjmowane naczynie kamionkowe, które można myć w zmywarce. Znajdziemy tam także łyżki, które przydadzą się do mieszania potraw. Wolnowar CrockPot DNA jest równie energooszczędny, jak jego poprzednicy;
  • Morphy Richards Flavour Savour – posiada obudowę z hartowanego szkła i możliwość użytkowania również na kuchenkach elektrycznych. W ustawieniach znajdziemy różne funkcje, dzięki którym gotowanie stanie się przyjemnością. W wolnowarze Morphy można przypiekać i dusić mięso. Ma on też opcję przygotowania „szybkiego gulaszu”.

W przypadku wolnowara cena jest uzależniona od marki producenta, pojemności misy oraz dodatkowych funkcji. Za tańsze urządzenie zapłacimy około 200 złotych. Droższy sprzęt to wydatek blisko 600 złotych.

20% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
20% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów