Młynek ceramiczny do kawy – zalety, opinie, przegląd modeli

Autor: Adam

Młynek do kawy ceramiczny powszechnie występuje w wersji wolnostojącej, ale nierzadko stanowi również element ekspresów do kawy. Żarna ceramiczne posiadają wiele zalet. Zaliczają się do nich m.in. wolne tempo nagrzewania czy równomierny przemiał ziaren. Poznaj inne zalety i zasady działania młynka!

Ręczny młynek do kawy na tle lnianego worka z ziarnami kawy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak działa młynek ceramiczny do kawy
  2. czym charakteryzują się ceramiczne żarna
  3. jak rodzaj ostrzy w młynku wpływa na jakość parzonych ziaren

Młynek ceramiczny – zasady działania

Ekspres do kawy z białą filiżanką

Młynki do kawy dzielą się pod względem rodzaju mechanizmu mielenia ziaren na udarowe, w których pracujące ostrza tną kawę na mniejsze elementy, oraz na żarnowe, wykorzystujące żarna z różnego tworzywa do rozdrabniania wkładu. Żarna tworzą dwa elementy o konstrukcji stożkowej lub płaskiej wyposażonej w szereg różnorodnych rowków i kanalików, które poddane ruchom obrotowym miażdżą kawę na drobiny o zbliżonej do siebie wielkości. Wieloma pozytywnymi opiniami wśród baristów i amatorów kawy parzonej w domowym zaciszu cieszy się młynek do kawy żarnowy ceramiczny. Niebanalna budowa i materiał żaren sprawiają, że wkład kawy zostaje równomiernie zmiażdżony na maleńkie ziarenka o regularnym i powtarzalnym kształcie. To zjawisko, które w znacznym stopniu decyduje o jakości zaparzenia powstałej miazgi. Im bardziej zbliżona będzie względem siebie wielkość i grubość każdego ziarenka, tym bardziej regularne szczeliny powstaną pomiędzy nimi, przez które przepływa gorąca woda. A wówczas szansa, że każda drobina kawy zostanie zaparzona i odda swój smak i aromat w równym stopniu, rośnie. Młynek do kawy ceramiczny powszechnie stosowany jest w ekspresach do kawy. Gaggia Cadorna Milk czy Philips LatteGo EP5345/10 cieszą się dużym zainteresowaniem wśród kawoszy m.in. ze względu na wbudowany młynek. Również Siemens EQ.6 plus s500 TE655319RW troszczy się o najwyższej jakości przemiał i przepuszczenie strumienia wody. Dodatkowo 19 barów zapobiega powstawaniu zbędnych szczelin w tzw. cieście kawowym, czyli zmielonej miazdze. Wysokie ciśnienie wpływa na skrócenie czasu kontaktu wody z kawą, co w procesie parzenia odgrywa kluczową rolę.

Polecane młynki do kawy
  • 979 zł
  • 1 639 zł
  • 379 zł
  • 669 zł
  • 459 zł

Młynek żarnowy ceramiczny – zalety produktu

Widok od góry na otwarty i napełniony ziarnami kawy elektryczny młynek do kawy

Młynek do kawy ceramiczny znajduje zastosowanie zarówno w dużych ekspresach o wysokiej wydajności, pracujących w kawiarniach czy biurach (tak jak Bosch CTL636EB1 do zabudowy), jak i w niewielkich domowych kawiarenkach, sprawdzających się szczególnie podczas kameralnych spotkań i małych przyjęć (jak np. Siemens EQ.9 plus connest c700 TI9573X9RW). Młynki do kawy żarnowe ceramiczne charakteryzują się przede wszystkim odpornością na nagrzewanie podczas pracy. Tworzywo ponadto nie emituje i nie utrzymuje ciepła, co korzystnie wpływa na rozkład termiczny olejków zawartych w ziarnach kawy. Mielenie na zimno jest bardziej pożądane, ziarna nie tracą smaku oraz zachowają swój aromat i cenne wartości odżywcze. Młynek ceramiczny, taki jak posiada np. Saeco Xelsis SM7686/00, dłużej zachowuje ostrość niż inne tworzywa używane w młynkach. Ceramiczne żarna są twarde, a ich rowki i żłobione kanaliki wolno się ścierają. Wyróżniają się również cichą pracą. I choć głośność pracy młynka, szczególnie wbudowanego w ekspres, warunkują też inne czynniki, jak silnik czy dodatkowe rozwiązania tłumiące hałasy, to w młynkach ręcznych cecha cichej pracy jest bardzo doceniana wśród użytkowników. Młynek do kawy ręczny ceramiczny pozwala także całkowicie kontrolować proces mielenia i zakończyć pracę w dowolnym momencie. Taki rodzaj urządzenia sprawdzi się szczególnie wśród domowych kawoszy, dla których proces przygotowywania ziaren i kawy to prawdziwy rytuał składający się z wielu czynności. Do tego takie artykuły nierzadko stylizowane są na lata 50., 60. czy 90., posiadając wymyślne kształty oraz nietuzinkowe wzornictwo, kolorystykę i dodatki. Występują również w nowoczesnym minimalistycznym stylu, dlatego mogą stanowić zarazem praktyczne uzupełnienie wystroju kuchni o różnym charakterze i metrażu.

Jaki młynek ceramiczny wybrać?

W zależności od stopnia zaangażowania miłośnika kawy w proces jej przygotowania, rynek oferuje dwie możliwości skorzystania z młynka ceramicznego. W przypadku kiedy kawosz pragnie szybko wypić kawę ze świeżo zmielonych ziaren i zarazem zaoszczędzić miejsce na blacie kuchennym, praktycznym rozwiązaniem okaże się ekspres do kawy z młynkiem. Z kolei kiedy woli samodzielnie zmielić ziarna, ubić je w kolbie ekspresu, nasypać do dripu czy uzupełnić pojemnik na kawę w ekspresie, prawdziwą gratką będzie młynek ceramiczny wolnostojący. To dobra opcja również dla osób, które posiadają ekspres bez młynka lub szykują się do zakupu ekspresu bez dodatkowych funkcji i udogodnień.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link