Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Jeśli prowadzisz zdrowy styl życia i wybierasz produkty, które odpowiadają zbilansowanej diecie, codzienne przygotowywanie domowych posiłków będzie znacznie łatwiejsze, gdy sięgniesz po blender kielichowy. To praktyczne urządzenie o wielu funkcjach sprawdzi się w niemal każdej kuchni. Blender z dzbankiem to atrakcyjna alternatywa dla urządzenia obsługiwanego ręcznie.
Jak działa blender kielichowy?
Działanie blendera z kielichem oparte jest na szybkim kręceniu się noża, który z dużą prędkością rozdrabnia i miesza składniki umieszczone w pojemniku. Cięcie produktów odbywa się zazwyczaj na jednej płaszczyźnie, ale jeśli urządzenie wyposażone jest w specjalnie wyprofilowane noże tnące, może kroić nawet potrójnie. Takie możliwości dają tylko nieliczne nowoczesne modele.
Siła odśrodkowa, która powstaje w trakcie pracy blendera kielichowego, powoduje ruch laminarny, a zatem wszystko, co się w nim znajduje, przepływa równomiernie i warstwowo – wpływa to na dłuższy czas potrzebny do całkowitego rozdrobnienia i wymieszania zawartości. Czas ten znacznie skraca ruch turbulentny, w którym składniki wirują, energicznie się przemieszczają i zderzają ze sobą. Takie rozwiązanie zastosowane zostało tylko w kilku wysokiej jakości urządzeniach dostępnych na rynku, np. w wybranych modelach Kenwood.
Czym różni się blender kielichowy od blendera ręcznego?
Najważniejszym elementem każdego blendera jest silnik. Jego moc wpływa na funkcje samego urządzenia – im robot ma większą moc, tym ma szersze możliwości zastosowania i może wykonywać więcej czynności. W przypadku blendera z dzbankiem silnik umieszczony jest w podstawie, na którą nakłada się kielich. To podstawowa różnica między blenderem kielichowym i ręcznym.
Korzystając z robota ręcznego, dźwigasz ciężar nie tylko silnika, ale także całej konstrukcji. Przewagą blendera kielichowego jest to, że nie trzeba unosić go w powietrzu i samodzielnie nim poruszać, by zmiksować czy rozdrobnić produkt. Całą pracę wykonuje urządzenie, a Ty tylko wrzucasz składniki do dzbanka i włączasz odpowiedni tryb działania.
Blender kielichowy to robot stojący z mocowanym do podstawy pojemnikiem, więc musi się znaleźć dla niego wygodne miejsce w kuchni. Ci, którzy mają niewielkie pomieszczenie albo tylko okazjonalnie wykorzystują urządzenie do zmiksowania niewielkich porcji, decydują się na blender ręczny, który można łatwo rozłożyć i przechowywać w szufladzie.
Blender ręczny wymaga jednak dodatkowego pojemnika o odpowiedniej wysokości i objętości, by urządzenie działało wydajnie, a jednocześnie zawartość nie pryskała na zewnątrz. Sprawdź opinie użytkowników i wybierz najlepszy produkt dla siebie.
Jakie funkcje powinien mieć dobry blender z dzbankiem?
Blender to urządzenie, które ma służyć przede wszystkim do miksowania, rozdrabniania i mieszania różnych składników. Sprawdza się, gdy zamierzasz przygotować domowy koktajl owocowy, warzywny lub owocowo-mleczny, krem orzechowy, pesto, sos czy smoothie.
Do dobrego blendera z kielichem można swobodnie nalewać płyny, bez obaw, że podczas pracy zawartość wyleje się na zewnątrz. Zazwyczaj pojemność dzbanka wynosi 1,5 litra i jest wystarczająca do domowego użytku. Wybrane modele posiadają pojemnik większy, np. Caso Germany B3000.
Urządzenie przyda się także do przygotowania aksamitnego sosu, gładkiego puree warzywnego czy zupy kremu. Producenci oferują dzbanki wykonane ze szkła bądź wytrzymałego tworzywa sztucznego. Materiały te są odporne na działanie wysokich i niskich temperatur oraz wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne. Można w nich miksować zarówno gorące zupy, jak i mrożone warzywa.
PAMIĘTAJ!
Nawet hartowane szkło może się stłuc. Chroń szklany dzbanek blendera przed upadkiem z wysokości.
|
Wybrane modele na rynku posiadają odrębną funkcję kruszenia lodu, ale zazwyczaj nawet blender kielichowy o niewielkiej mocy poradzi sobie z rozkruszeniem zamarzniętych kostek. Wydajny blender do lodu będzie w stanie szybko i skutecznie miażdżyć zamrożoną wodę dzięki zastosowaniu ostrzy ze stali szlachetnej. Noże wykonane ze stali nierdzewnej pozostają odporne na działanie zmiennych temperatur i nie mają tendencji do szybkiego stępiania się.
Ze względu na komfort i czystość pracy blender z dzbankiem powinien posiadać antypoślizgowe nóżki. Podczas działania wewnątrz kielicha powstaje siła, która jest w stanie poruszać całym urządzeniem. Brak przyssawek czy gumowanych nóżek zmusza do trzymania robota, co nie jest wygodne.
CIEKAWOSTKA
Koreański producent sprzętu gospodarstwa domowego, Hanssem Ozen, zaprojektował blender kielichowy z funkcją próżniową. Przed zmiksowaniem i wymieszaniem składników wrzuconych do pojemnika robot odsysa z niego powietrze i pracuje w próżni. Brak dostępu tlenu do środka kielicha sprawia, że produkty są smaczniejsze i zachowują naturalną barwę. Płyny czy kremy nie rozwarstwiają się, a podczas pracy blendera nie tworzy się nieestetyczna piana. Potrawy, które nie mają kontaktu z powietrzem, zachowują więcej witamin i wartości odżywczych, a także są dłużej zdatne do spożycia niż te, które powstają w klasycznych blenderach. Próżniowy blender Hanssem Ozen znajdziesz w sklepie RTV Euro AGD.
|
Z uwagi na bezpieczeństwo użytkowania dobrze, by urządzenie posiadało funkcję blokady przed uruchomieniem niewłaściwie dopasowanych części. Każdy blender z dzbankiem po użyciu wymaga umycia i ponownego połączenia elementów. Zdarza się, że części zostaną nieprawidłowo złączone – urządzenie z tą dodatkową opcją szybko wykryje usterkę i nie dopuści do uruchomienia silnika.
Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę