Blender do kruszenia lodu – sprzęt o jakiej mocy powinniśmy kupić?

Autor: Joanna

Blender do kruszenia lodu musi dysponować odpowiednio dużą mocą. Inaczej będzie co prawda miksować wszelkiego typu warzywa i owoce, lecz z lodem i twardymi orzechami może już sobie nie poradzić. 1000 W to moc, która gwarantuje kruszenie kostek lodu, orzechów, a nawet mielenie ziaren kawy.

Kobieta wrzuca kostki lodu do blendera

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jaką moc powinien mieć blender do kruszenia lodu
  2. czy lepiej wybrać blender kielichowy, czy ręczny
  3. na co oprócz mocy warto zwrócić uwagę
  4. jak moc blendera do kruszenia lodu przekłada się na zużycie prądu

Blender do kruszenia lodu – jaka moc jest potrzebna?

Blender z owocami, warzywami i lodem z środku kielicha

Blender do kruszenia lodu to urządzenie, które z pozoru niczym się nie różni od tego przeznaczonego do rozdrabniania miękkich owoców i warzyw. Różnica między tymi urządzeniami jest jednak fundamentalna. Chodzi przede wszystkim o moc. W przypadku blendera do kruszenia lodu powinno to być około 1000 W. Taka moc gwarantuje bowiem skuteczną pracę właściwie w każdych warunkach. Bez problemu można oczywiście kupić sprzęt o znacznie mniejszej mocy, w bardzo atrakcyjnej cenie, ale trzeba się liczyć z tym, że nie poradzi on sobie nie tylko z pokruszeniem kostek lodu, lecz także np. z rozdrobnieniem twardszych owoców, orzechów, bakalii. Urządzenie o mocy niewiele większej niż 200 W sprawdza się wyłącznie do przetwarzania miękkich warzyw i owoców. Do tych twardszych (np. jarmużu, selera naciowego) potrzebny jest już sprzęt o mocy około 750 W. Dopiero jednak blender o mocy 1000 W – niezaleznie od tego, czy będzie ręczny, czy kielichowy – gwarantuje pełną skuteczność w kruszeniu lodu, szatkowaniu warzyw, rozdrabnianiu orzechów, a nawet mieleniu kawy. Do polecanych urządzeń o takiej mocy należą Bosch MS64M6170 oraz Tefal Quickchef HB656838.

Blender do kruszenia lodu – ręczny czy kielichowy?

Blender z funkcją kruszenia lodu musi mieć nie tylko odpowiednią moc, lecz także być urządzeniem stabilnym, o trwałej konstrukcji. Do kruszenia lodu najczęściej wykorzystuje się blender kielichowy, ponieważ jego użycie nie wymaga siły ludzkich mięśni. Rozdrobnienie kostek jest więc znacznie prostsze. Zdarza się oczywiście, że kostki dorzuca się do zimnych dań, które blenduje się bezpośrednio w garnku. W takim przypadku blender ręczny (np. Bosch MS62M6110) z pewnością się przyda, natomiast jeśli już decydujemy się na jego zakup, to dobrze będzie postawić na sprzęt z odpowiednio dopasowanymi pojemnikami. Jeśli okaże się, że chcesz pokruszyć jedynie trochę kostek do mojito, pojemnik znacznie ułatwi całe zadanie, a Ty nie będziesz musiał wkładać w nie siły. Generalnie jednak blender kielichowy jest w tym przypadku urządzeniem skuteczniejszym, łatwiejszym w obsłudze, a często również trwalszym. Jeśli więc planujesz wykorzystywać blender głównie do przygotowywania różnego rodzaju napojów z dodatkiem kruszonego lodu, postaw na model kielichowy. Jeśli jednak chcesz to urządzenie wykorzystać także do przygotowania innych dań, zastanów się nad zakupem blendera ręcznego z zestawem dopasowanych do niego pojemników i ostrzy.

Polecane blendery
  • 269 zł
  • 821,54 zł
  • 399 zł
  • 895 zł
  • 799 zł

Blender – nie tylko kruszenie lodu

Kucharz wyjmuje pokruszony lód w kielicha blendera

Kruszenie lodu blenderem to nie jedyne zadanie, do jakiego wykorzystuje się to urządzenie. Dlatego gdy będziemy decydować się na konkretny jego model, warto przyjrzeć się mu dokładniej. Podczas zakupu liczyć się powinna nie tylko jego moc. Oczywiście blender kielichowy nie będzie dysponował szczególnie rozbudowanym zestawem dodatków, natomiast model ręczny może Cię pozytywnie zaskoczyć. Możesz bowiem postawić na urządzenie wielofunkcyjne z zestawem różnego rodzaju pojemników, ostrzy, końcówek i akcesoriów. Znacznie ułatwiają one przygotowywanie wielu rozmaitych potraw. Dlatego wybieraj blendery ze specjalnymi tarczami do krojenia, ścierania, robienia frytek, słupków julienne, a nawet makaronu warzywnego. Zwróć uwagę, czy blender jest wyposażony w końcówki do miksowania, robienia puree, ubijania, a także ugniatania ciasta. Nie mniej ważna jest dostępność kilku różnych rodzajów pojemnika. Najlepiej, aby w zestawie znajdował się nie tylko kielich do miksowania, lecz również malakser i mini rozdrabniacz, który świetnie sprawdzi się do robienia pesto lub szatkowania przypraw.

Taki blender, służący nie tylko do kruszenia lodu (np. Bosch MaxoMixx MS8CM61X1 lub Braun Multi Quick 7 MQ7087), to prawdziwa konkurencja dla niejednego robota kuchennego. Plusem tego rozwiązania jest też to, że blender i końcówki łatwiej utrzymać w czystości. Wszystko razem zajmuje ponadto mniej miejsca niż robot.

Kruszenie lodu w blenderze a zużycie energii

Blender o mocy umożliwiającej kruszenie lodu wcale nie musi się okazać sprzętem, który pochłania duże ilości energii. Właśnie dzięki wysokiej mocy praca urządzenia trwa krócej, dzięki czemu zużywa ono mniej prądu. Z tego też powodu warto wybierać sprzęty kuchenne o wysokiej mocy. Są one co prawda nieco droższe, aczkolwiek ich codzienna eksploatacja jest tańsza, co przekłada się na mniejsze rachunki za prąd.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów