Mikser kulinarny – jakie urządzenie wybrać?

Autor: Zosia

Mikser kulinarny to urządzenie, które w kuchni jest od lat. Oczywiście ten współczesny jest dużo silniejszy, wydajniejszy i zużywa mniej prądu, natomiast zasada działania właściwie pozostała taka sama. Mikser coraz częściej łączy się z blenderem lub urządzeniem wielofunkcyjnym.

Ubijanie piany mikserem

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. do czego służy mikser kulinarny
  2. jakie zalety ma mikser
  3. czy wybrać model z misą, czy bez
  4. jakie kryteria zakupowe stosować przy wyborze miksera
  5. jakie cenne dodatki może mieć mikser

Mikser – kiedy warto po niego sięgnąć?

Mikser z dopasowaną misą

Mikser kuchenny to urządzenie, które sprawdza się zwłaszcza przy produkcji słodkości. Z jego pomocą błyskawicznie można ubić pianę z białek, która stanowi podstawę do biszkoptu, a w połączeniu z budyniem tworzy smakowitą piankę dodawaną do kruchego ciasta z owocami. Mikser do ciasta pomaga w łączeniu różnych jego składników, m.in. ucieraniu jajek lub masła z cukrem, wyrabianiu kremu do tortów. Ponadto przydaje się w miksowaniu jajek na omlet. Ponieważ nowsze modele mikserów są coraz silniejsze, można z ich pomocą zrobić o wiele więcej. Pomagają np. kruszyć lód, sprawdzają się podczas wyrabiania ciasta na pierogi lub wypieki, a nawet ucierają ziemniaki na placki (jak choćby rozbudowany mikser Bosch ErgoMixx MFQ36490).

Zalety mikserów kuchennych

Mikser ręczny wyróżnia przede wszystkim bardzo mała waga. Jest to urządzenie wyjątkowo lekkie, ważące z reguły maksymalnie 2 kilogramy. Przy takiej wadze nawet dość długie miksowanie składników nie sprawia większego problemu. Podobnie jest z rozmiarami urządzenia. Do tego dochodzi także stosunkowo niska cena. Przy dość dużych możliwościach sprzętu, 100–200 zł – bowiem tyle mniej więcej on kosztuje – nie stanowi zbyt dużego wydatku. Inwestycja ta przekłada się natomiast na łatwiejsze i sprawniejsze gotowanie.

Jak mikser wybrać – z misą czy bez?

Mikser ręczny z misą to urządzenie kompletne. Misa, dopasowana do modelu miksera, często znajduje się na ruchomej podstawie, która w trakcie pracy kręci się wokół własnej osi. Tak dzieje się w mikserze automatycznym, który właściwie należy jedynie włączyć po umieszczeniu w misie wszystkich składników, a całą resztę urządzenie zrobi samo. Mikser ręczny wymaga ruchu ze strony użytkownika, ale jest to rozwiązanie nieco tańsze.

Z kolei mikser bez misy (np. RAVEN EM001) to najprostszy z dostępnych na rynku modeli. Brak misy rekompensują tutaj małe rozmiary, co ułatwia przechowywanie sprzętu w niewielkiej kuchni.

Coraz częściej miksery kuchenne łączone są z innymi urządzeniami. Bardziej powszechne staje się też wyposażanie blenderów ręcznych w końcówki do ubijania (np. Bosch ErgoMixx MFQ36440). Natomiast miksery kielichowe, służące głównie do przygotowania smoothie oraz innych napojów, przejmują część funkcji miksera. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że taki mikser-blender nigdy nie będzie działał tak efektywnie, jak sam mikser. Jeśli chcesz osiągnąć dobry efekt, sięgnij po urządzenie wielofunkcyjne do kuchni, które ułatwi przygotowanie bardzo wielu posiłków.

Polecane miksery ręczne
  • 349 zł
  • 419 zł
  • 109,99 zł
  • 259 zł
  • 339 zł

Zakup miksera: co wziąć pod uwagę?

Kobieta miksuje krem w naczyniu

Mikser wielofunkcyjny to obecnie najpopularniejsze rozwiązanie. Jednakże niezależnie od tego, czy kupujesz właśnie taki model, czy może tradycyjny (ręczny lub z misą), weź pod uwagę kilka konkretnych parametrów.

  • Moc – w przypadku ręcznego miksera wystarczy zapewne 250 W. Ale jeśli chcesz, aby urządzenie radziło sobie z bardziej wymagającymi zadaniami (ugniatanie ciasta, mieszanie gęstych mas), kup sprzęt o mocy nie mniejszej niż 400 W.
  • Regulacja prędkości – bardzo ważna funkcja, ponieważ wpływa na komfort pracy i umożliwia dostosowanie tempa mieszania i ubijania do typu poddawanych obróbce składników. Minimum to trzy stopnie regulacji, ale nowoczesne miksery potrafią pracować nawet na 15-stopniowej skali.
  • Regulacja płynna – cenne ułatwienie podczas przygotowania niektórych potraw. Zamiast stopniowej regulacji możesz gładko sterować prędkością za pomocą jednego przycisku.
  • Końcówki – jedna z ważniejszych części miksera. Z pewnością w zestawie musisz znaleźć najpopularniejszą końcówkę do mieszania i miksowania. Ponadto producenci często dołączają jeszcze trzepaczkę, hak (do wyrabiania gęstych ciast), końcówkę do ucierania, blendowania i osobną powyginaną końcówkę, która pomaga usunąć grudki z ciasta (np. w modelach: Bosch MFQ 4080, KitchenAid HM9212ECU).
  • Misa – jeśli wybierasz mikser z misą, zwróć uwagę na to, z czego jest ona wykonana. Zamiast plastiku możesz wybrać szklaną lub stalową misę. Znaczenie będzie miała także jej pojemność.

Cenne dodatki do miksera kulinarnego

Nawet najprostszy mikser ręczny może być wyposażony w kilka ciekawych funkcji. Jedną z nich jest funkcja Turbo, umożliwiająca błyskawiczne przyspieszenie pracy urządzenia do maksymalnych obrotów. Niektóre miksery mają wagi, które ułatwiają odmierzanie składników. Z kolei funkcja podgrzewania, pojawiająca się w najbardziej zaawansowanych modelach, przydaje się przy stosowaniu przepisów, w których składniki łączą się ze sobą jedynie na ciepło.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów