Znajdź nas

Słownik pojęć i terminów

Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.

Jak wyszukiwać pojęcia?


Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.

Wybierz literę alfabetu:

Klasa zamrażarki

Parametr informujący o temperaturze w zamrażarce. Klasa oznaczona jest liczbą gwiazdek. Im więcej gwiazdek, tym niższa temperatura, a przez to dłuższy czas przechowywania produktów spożywczych. Każda z gwiazdek oznacza kolejne -6°C.
 

  • Jedna gwiazdka (*) oznacza temperaturę około -6°C. Taka temperatura pozwala na krótkotrwałe przechowywanie zamrożonych produktów, przeznaczonych do spożycia tego samego lub następnego dnia. Może być przydatna również w procesie zamrażania kostek lodu.
  • Dwie gwiazdki (**) oznaczają, że zamrażarka utrzymuje temperaturę około -12°C. Można w niej zamrażać kostki lodu i przechowywać mrożonki do 7 dni.
  • Trzy gwiazdki (***) oznaczają temperaturę około -18°C. Przy takiej temperaturze można przechowywać produkty w zależności od rodzaju: od 3 do nawet 12 miesięcy.
  • Cztery gwiazdki (****) oznaczają komorę, w której można zamrożić co najmniej 4,5 kg żywności na każde 100 litrów pojemności urządzenia, od temperatury otoczenia do temperatury -18 °C w ciągu 24 godzin. Temperatura taka jest odpowiednia do głębokiego mrożenia produktów, które można przechowywać powyżej roku.
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna? Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatna Dziękujemy za przesłanie wiadomości Juz oddałeś głos na tą informację