Mieszanki Grand Cru

Odkryj gamę kaw Nespresso Grand Cru
Kazaar Kawa Kazaar, będąca odważnym połączeniem kaw Robusta z Brazylii i Gwatemali, specjalnie przygotowanych dla Nespresso, oraz oddzielnie palonej kawy Arabika z Ameryki Południowej, charakteryzuje się wyjątkową intensywnością. Każda filiżanka odkrywa przed Tobą wyjątkową goryczkę i nuty pieprzowe zrównoważone gęstą i kremową konsystencją.
Kazaar
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 12
główna nuta aromatyczna drewna/korzenna
gorycz
  • 5
Kwasowość
  • 1
Palenie
  • 5
Konsystencja
  • 5
Pochodzenie: Pochodząca z Brazylii Robusta „Conillon”, specjalnie dla Nespresso suszona naturalną metodą na słońcu oraz rzadka odmiana płukanej Robusty z Gwatemali nadają mieszance głębokiej intensywności, bez typowego dla odmian Robusta ostrego smaku. Płukana Arabika z Ameryki Południowej dodaje mieszance łagodności.
Palenie: Aby każda odmiana kawy w mieszance mogła w pełni rozwinąć swój potencjał aromatyczny, eksperci Nespresso zdecydowali się na metodę osobnego palenia każdej z odmian. Kawy Robusta są intensywnie palone, aż do uwolnienia ich silnego i gorzkiego charakteru, podczas gdy Arabika palona jest dłużej w niższej temperaturze, by wydobyć z niej naturalną słodycz.
Profil aromatyczny: Kazaar to kawa o wyjątkowej intensywności. Podana jako mocne ristretto bogate w palone nuty ujawnia intensywną goryczkę oraz nuty pieprzowe, zrównoważone przez gęstą i kremową konsystencję.
Dharkan To połączenie kaw Arabika z Ameryki Południowej i z Azji w pełni ujawnia swój charakter dzięki technice długiego palenia w niskiej temperaturze. Charakteryzuje się intensywnymi nutami palonych ziaren, którym towarzyszą nuty gorzkiego kakao i nuty zbożowe. Kawa ta ma aksamitnie gładką konsystencję.
Dharkan
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 11
główna nuta aromatyczna długo palone/nuta gorzkiego kakao i zbóż
gorycz
  • 5
Kwasowość
  • 1
Palenie
  • 5
Konsystencja
  • 4
Pochodzenie: Dharkan łączy cztery gatunki pochodzące z Ameryki Łacińskiej i Azji, włączając Kostarykę i wyspę Jawa. To kawa wzmocniona płukaną Arabiką dla uzyskania wysublimowanego i finezyjnego efektu w filiżance.
Palenie: Długie palenie w niskich temperaturach zapewnia przedostanie się ciepła do samego serca każdego z ziaren kawy, uwalniając w ten sposób intensywne, palone nuty wraz z zaskakującym, pełnym smakiem. Kawa ta ma niezwykle gładką konsystencję oraz długo utrzymujący się gorzki i przyjemny posmak.
Profil aromatyczny: Charakteryzuje się intensywnymi nutami palonych ziaren, którym towarzyszą nuty gorzkiego kakao i nuty zbożowe.
Ristretto Mieszanka Arabik z Ameryki Południowej i Afryki Wschodniej, z odrobiną Robusty, oddzielne palenie nadało temu intensywnemu espresso subtelne nuty owocowe.
Ristretto
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 10
główna nuta aromatyczna mocno palona/lekko owocowa
gorycz
  • 4
Kwasowość
  • 3
Palenie
  • 4
Konsystencja
  • 4
Pochodzenie: Powstałe z najlepszych odmian Arabiki z Południowej Ameryki, pochodzącej z państw takich jak Kolumbia i Brazylia, Ristretto również zawiera wspaniałe, delikatnie kwaskowe odmiany Arabiki z Afryki Wschodniej oraz odrobinę odmiany Robusta dla podkreślenia charakteru kawy.
Palenie: Ziarna poddawane są powolnemu i rozdzielnemu paleniu w celu uzyskania oryginalnego bukietu złożonego z kwasowych, owocowych i palonych nut. Drobno zmielone ziarna tworzą kawę we włoskim stylu: intensywną, o bogatym smaku i pełnej konsystencji.
Profil aromatyczny: Silne nuty palone złagodzone nutami czekoladowymi. Subtelny kontrast pomiędzy mocnym smakiem i goryczką, nutami kwasowymi i owocowymi.
Arpeggio Arpeggio – mocno palone ziarna Arabiki z Południowej i Centralnej Ameryki, ma wyraźny charakter i intensywny smak wzmocniony nutami kakao.
Arpeggio
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 9
główna nuta aromatyczna mocno palona/kakao
gorycz
  • 4
Kwasowość
  • 2
Palenie
  • 4
Konsystencja
  • 4
Pochodzenie: Wybór najlepszych odmian Arabiki z Południowej i Centralnej Ameryki o owocowym lub słodowym profilu, charakterystycznym dla kaw z Kostaryki.
Palenie: Arpeggio jest kawą intensywnie paloną w celu wydobycia cech każdej odmiany kawy w mieszance. Pełnia smaku ujawnia się dzięki drobnemu mieleniu ziaren.
Profil aromatyczny: Intensywne, prażone nuty wraz z subtelnymi nutami kakao oraz drewna.
Roma Harmonijna kompozycja lekko palonych ziaren Arabiki z Południowej i Centralnej Ameryki z Robustą, Roma ma pełny i długo utrzymujący się słodki smak o nutach drewna.
Roma
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 8
główna nuta aromatyczna drewna /zbożowa
gorycz
  • 4
Kwasowość
  • 4
Palenie
  • 3
Konsystencja
  • 3
Pochodzenie: Uprawiana na dużych wysokościach, Arabika z Ameryki Centralnej dodaje finezji, natomiast brazylijska Arabika i Robusta nadają kawie pełnego smaku długo utrzymującego się na podniebieniu.
Palenie: Delikatne palenie oraz drobne zmielenie kawy podkreśla finezję mieszanki i tworzy krótkie, niezbyt mocne espresso.
Profil aromatyczny: Palone i drzewne nuty uwalniane są dzięki delikatnemu prażeniu ziaren o intensywnym zapachu i różnym pochodzeniu.
Fortissio Lungo Palone ziarna indyjskiej Arabiki z Wybrzeża Malabar, po zbiorach wystawiane są na działanie wiatrów monsunowych, dzięki czemu uzyskują swój charakterystyczny profil aromatyczny bogaty w nuty zbożowe. W połączeniu z palonymi ziarnami Arabiki z Ameryki ‎Łacińskiej powstaje kawa lungo o prawdziwie intensywnym charakterze.
Fortissio Lungo
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml Lungo 110 ml
Intensywność
  • 8
główna nuta aromatyczna słodko zbożowa/ słodowo palona
gorycz
  • 3
Kwasowość
  • 2
Palenie
  • 4
Konsystencja
  • 3
Pochodzenie: Bazę stanowi monsunowa Arabika z Wybrzeża Malabar, położonego w zachodniej części Indii oraz płukane ziarna kawy Arabika z Kolumbii. W wyniku ich połączenia powstaje intensywna mieszanka o doskonałej konsystencji i bogatym smaku.
Palenie: Monsunowa Arabika z Wybrzeża Malabar i pochodzące z Ameryki Łacińskiej ziarna, stanowią bazę kawy Fortissio Lungo. Są palone oddzielnie w celu uzyskania wyraźnego smaku przy jednoczesnym zachowaniu bogatego aromatu kawy, który nie jest zdominowany przez nuty palonych ziaren.
Profil aromatyczny: Kawa o wyraźnym smaku, dzięki swojej gładkiej konsystencji charakteryzująca się słodkimi nutami zbożowymi i palonymi nutami słodu, przyjemną goryczką i pełnią smaku na podniebieniu.
Vivalto Lungo Vivalto Lungo to złożona kawa o doskonale wyważonym smaku, będąca mieszanką odmian Arabiki z Ameryki Południowej i Afryki Wschodniej, stanowiąca połączenie nut palonej kawy i delikatnych nut kwiatowych.
Vivalto Lungo
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml Lungo 110 ml
Intensywność
  • 4
główna nuta aromatyczna kwiatowa/palona
gorycz
  • 2
Kwasowość
  • 2
Palenie
  • 3
Konsystencja
  • 2
Pochodzenie: Złożona i kontrastowa mieszanka. Odmiany Arabiki z Ameryki Południowej, uprawiane na dużych wysokościach, dodają lekkiej kwasowości. Arabika z Etiopii nadaje akcent kwiatowy, a kawa „Cerrado” z Brazylii podkreśla charakter i uwalnia goryczkę kawy.
Palenie: Oddzielne palenie podkreśla charakter różnych odmian kawy w mieszance. Po zmieleniu powstaje kawa, która najlepiej smakuje w dużych filiżankach.
Profil aromatyczny: Doskonała mieszanka różnych odmian tworzących bogaty i złożony charakter: nuty palone, lekko drzewne, słodkie zbożowe i subtelnie kwiatowe.
Linizio Lungo Łagodna i zbalansowana w smaku, Linizio Lungo jest mieszanką delikatnych Arabik o wyczuwalnych nutach słodu i zbóż.
Linizio Lungo
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml Lungo 110 ml
Intensywność
  • 4
główna nuta aromatyczna słodowe zbożowe
gorycz
  • 1
Kwasowość
  • 1
Palenie
  • 2
Konsystencja
  • 2
Pochodzenie: Odmiany Arabiki z Brazylii i Kolumbii użyte do stworzenia Linizio Lungo zbierane są ręcznie. Ziarna poddawane są obróbce w odmienny sposób. Brazylijskie ziarna Bourbon są płukane, pozbawiane miąższu i suszone na słońcu wraz z kleistą osłoną. Natomiast Arabika z Kolumbii poddawana jest fermentacji wraz z kleistą osłoną, a dopiero potem płukana.
Palenie: Oddzielne palenie uwalnia aromaty charakterystyczne dla każdej z odmian. Z jednej strony dłuższy proces palenia nadaje ziarnu ciemniejszy kolor, uwalniając jej słodowo-zbożowe nuty, typowe dla odmiany Bourbon. Z drugiej strony, krótszy proces palenia Arabiki z Kolumbii nadaje jaśniejszym ziarnom łagodne nuty trzciny cukrowej, charakterystyczne dla regionu pochodzenia tej kawy.
Profil aromatyczny: Słodowe nuty zboża stanowią o słodkim posmaku kawy, momentami przywodzącej na myśl trzcinę cukrową.
Livanto Czysta Arabika z Południowej i Centralnej Ameryki, Livanto jest dobrze zbalansowanym espresso o palonych karmelizowanych nutach.
Livanto
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 6
główna nuta aromatyczna karmelowa
gorycz
  • 3
Kwasowość
  • 3
Palenie
  • 3
Konsystencja
  • 3
Pochodzenie: Mieszanka złożona z najbardziej prestiżowych odmian Arabiki z Południowej i Centralnej Ameryki rosnących na Kostaryce i w Kolumbii, uprawianych tradycyjnymi metodami w celu zachowania profili słodowych i owocowych.
Palenie: Średnie palenie podkreśla nuty słodowe, podczas gdy nuty owocowe ujawniają się wolniej, razem tworząc złożony i delikatny bukiet karmelizowany.
Profil aromatyczny: Pełen smaku zrównoważony profil, typowy dla świeżo palonej kawy, wywołuje połączenie nut zbożowych, słodowych i karmelizowanych oraz delikatnych nut owocowych.
Capriccio Mieszanka Arabik z Południowej Ameryki z odrobiną Robusty, Capriccio to espresso o bogatym aromacie
Capriccio
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 5
główna nuta aromatyczna zbożowa
gorycz
  • 3
Kwasowość
  • 3
Palenie
  • 2
Konsystencja
  • 2
Pochodzenie: Obecność odmian Arabiki z Ameryki Południowej, uprawianych na dużych wysokościach, nadaje mieszance delikatnej kwasowości, zrównoważonej idealną ilością Arabiki z Brazylii oraz odrobiną Robusty.
Palenie: Delikatne palenie mieszanki nadaje jej bogaty charakter i pozwala zachować lekką kwasowość.
Profil aromatyczny: Typowa nuta zbożowa zrównoważona lekką kwasowością.
Volluto Lekko palona, czysta Arabika z Południowej Ameryki, Volluto uwalnia słodkie biszkoptowe aromaty wzmocnione odrobiną nut owocowych.
Volluto
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 4
główna nuta aromatyczna zbożowa/owocowa
gorycz
  • 2
Kwasowość
  • 3
Palenie
  • 2
Konsystencja
  • 2
Pochodzenie: Brazylijskie i kolumbijskie odmiany Arabiki używane do przygotowania mieszanki Volluto pochodzą z niewielkich plantacji produkujących kawę o bardzo wysokiej jakości. Uprawiane są z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz lokalnych tradycji.
Palenie: Delikatne palenie pozwala zachować zbożową nutę brazylijskiej Arabiki oraz świeżą i owocową nutę kawy kolumbijskiej.
Profil aromatyczny: Wyraźny i zróżnicowany: nuty owocowe harmonijnie zrównoważone słodkimi i biszkoptowymi nutami.
Cosi Mieszanka lekko palonych ziaren Arabiki pochodzących z Afryki Wschodniej, Ameryki Centralnej i Południowej, które nadają kawie Cosi łagodnie cytrusowy smak.
Cosi
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 3
główna nuta aromatyczna cytrusowa
gorycz
  • 1
Kwasowość
  • 5
Palenie
  • 1
Konsystencja
  • 1
Pochodzenie: Połączenie najlepszych odmian Arabiki z Afryki Wschodniej nadaje mieszance charakterystyczną nutę cytrynową, harmonizującą z delikatnością i słodyczą odmian Arabiki z Ameryki Centralnej i Południowej.
Palenie: Delikatne palenie, doskonale przeprowadzone przez Ekspertów Nespresso, podkreśla delikatną nutę cytrusową kawy Cosi. Ta mieszanka Grand Cru zapewnia wyjątkową świeżość i lekkość kawy.
Profil aromatyczny: Nuta cytrusowa z silnym akcentem cytryny. Rzadki i odświeżający charakter kawy podkreślony jest lekką konsystencją.
Volluto Decaffeinato
Volluto Decaffeinato
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 4
główna nuta aromatyczna zbożowa/owocowa
gorycz
  • 2
Kwasowość
  • 3
Palenie
  • 2
Konsystencja
  • 2
Pochodzenie: Volluto Decaffeinato jest czystą mieszanką dekofeinizowanych odmian Arabiki z Brazylii i Kolumbii o wspaniałych nutach zbożowych i owocowych. Profil aromatyczny kawy został starannie zachowany podczas procesu dekofeinizacji, z uwzględnieniem prawdziwego charakteru ziaren kawy, mocy i bogatego aromatu.
Palenie: Wyselekcjonowane ziarna czystej Arabiki poddawane są osobnemu paleniu w celu podkreślenia ich charakterystycznego aromatu: krótsze palenie rozwija słodkie nuty biszkoptowe Arabiki z Brazylii, natomiast dłuższe, lecz delikatniejsze palenie pozwala zachować świeże nuty owocowe ziaren kawy z Kolumbii.
Profil aromatyczny: Volluto Decaffeinato zachowuje bogaty aromat i pełną konsystencję oryginalnej kawy Volluto Grand Cru, z doskonałą słodyczą biszkoptów i lekkimi nutami owocowymi.
Arpeggio Decaffeinato
Arpeggio Decaffeinato
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 9
główna nuta aromatyczna mocno palona/kakao
gorycz
  • 4
Kwasowość
  • 2
Palenie
  • 4
Konsystencja
  • 4
Pochodzenie: Mieszanka najlepszych odmian Arabiki z Brazylii i Kostaryki z odrobiną nuty kakaowej oraz mytej Arabiki z Ameryki Południowej o zniewalająco owocowych nutach. Profil aromatyczny kawy został starannie zachowany podczas procesu dekofeinizacji, z uwzględnieniem prawdziwego charakteru ziaren kawy, mocy i bogatego aromatu.
Palenie: Oddzielne palenie ziaren podkreśla charakterystyczne aromaty kaw o różnym pochodzeniu: dłuższe wypalanie daje ciemniejsze ziarna i uwalnia intensywne, kakaowe nuty Arabiki z Brazylii i Kostaryki, natomiast krótsze i delikatniejsze palenie Arabiki z Ameryki Południowej podkreśla subtelniejsze nuty owocowe.
Profil aromatyczny: Arpeggio Decaffeinato zachowuje zdecydowany aromat, intensywność kakao i nut palonych oryginalnej kawy Arpeggio Grand Cru.
Vivalto Lungo Decaffeinato
Vivalto Lungo Decaffeinato
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml Lungo 110 ml
Intensywność
  • 4
główna nuta aromatyczna kwiatowa/palona
gorycz
  • 2
Kwasowość
  • 2
Palenie
  • 3
Konsystencja
  • 2
Pochodzenie: Vivalto Lungo Decaffeinato jest złożoną mieszanką dekofeinizowanych odmian Arabiki o różnym pochodzeniu, w tym z Kolumbii i Etiopii, o subtelnych nutach kwiatowych i słodkich nutach zbożowych. Profil aromatyczny kawy został starannie zachowany podczas procesu dekofeinizacji, z uwzględnieniem prawdziwego charakteru ziaren kawy, mocy i bogatego aromatu.
Palenie: Oddzielne palenie ziaren podkreśla charakterystyczne aromaty kaw o różnym pochodzeniu i rozwija złożoność smaku: krótsze i delikatniejsze palenie zachowuje delikatny bukiet kwiatowy ziaren z Etiopii oraz owocowe nuty kawy kolumbijskiej, podczas gdy ciemniejsze i dłuższe wypalanie podkreśla charakter mieszanki, rozwijając jej goryczkę.
Profil aromatyczny: Vivalto Lungo Decaffeinato zachowuje bogaty i złożony aromat oryginalnej kawy Vivalto Lungo Grand Cru: palony, lekko drzewny, z nutami słodkiego zboża i subtelnymi nutami kwiatowymi.
Decaffeinato Intenso Mocno palona Arabika z Południowej Ameryki z odrobiną Robusty tworzą mocne espresso o gęstej konsystencji, wyróżniające się subtelnymi nutami kakao i prażonego zboża.
Decaffeinato Intenso
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 7
główna nuta aromatyczna palone kakao
gorycz
  • 3
Kwasowość
  • 2
Palenie
  • 3
Konsystencja
  • 3
Pochodzenie: Mieszanka odmian Arabiki z Ameryki Południowej wzbogaconych odrobiną Robusty nadaje kawie bogaty i intensywny smak.
Palenie: Krótkie i intensywne palenie uwalnia nuty palone i podkreśla pełny smak.
Profil aromatyczny: Nuty prażone i czekoladowe, o intensywnej konsystencji. Bardzo bogaty aromat zauważalny jest zarówno w „piance” jak i w samej kawie.
Caramelito Caramelito to kawa stworzona na podstawie mieszanki Livanto, która zawiera ziarna Arabiki pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej oraz charakteryzuje się pełnym, doskonale wyważonym bukietem. Słodki smak karmelu łagodzi nuty palonych ziaren kawy. To delikatne i wykwintne połączenie kojarzy się z kremowym smakiem miękkiego toffi.
Kazaar
Intensywność
  • 6
Ciocattino
Ciocattino
Ciocattino to kawa stworzona na podstawie mieszanki Livanto, która zawiera ziarna Arabiki pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej oraz charakteryzuje się pełnym, doskonale wyważonym bukietem. Nuty gorzkiej czekolady wspaniale harmonizują ze smakiem palonych ziaren kawy Livanto. Wyrafinowane połączenie przypominające smakiem kostkę gorzkiej czekolady.
Intensywność
  • 6
Vanilio Vanilio to kawa stworzona na podstawie mieszanki Livanto, która zawiera ziarna Arabiki pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej oraz charakteryzuje się pełnym, doskonale wyważonym bukietem. Głębokie i aksamitne aromaty wanilii tworzą subtelne połączenie o delikatnej konsystencji. Mieszanka ta charakteryzuje się wyjątkowo pełnym smakiem, jest delikatna i jedwabista.
Vanilio
Intensywność
  • 6
Indriya from India
Indriya from Indiat
Indriya from India to wyraziste w smaku espresso, które jest Arabiki i Robusty z południowej części Indii. Charakteryzuje się nutami korzennymi.
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 10
główna nuta aromatyczna korzenna
gorycz
  • 4
Kwasowość
  • 3
Palenie
  • 4
Konsystencja
  • 4
Pochodzenie: Odmiany Arabiki i Robusty wybrane do tej mieszanki rosną w południowej części Indii, w cieniu wielkich drzew zapewniających również ochronę dla upraw pieprzu i przypraw. Uprawiana na plantacjach na dużych wysokościach, stosowana przez nas Robusta jest bardzo czystą kawą o bardzo intensywnym i nieco gorzkim smaku. Do mieszanki Indriya from India stosowane są wyłącznie doskonałej jakości ziarna, które przeszły niezwykle rygorystyczny proces selekcji.
Palenie: Arabika jest lekko palona, aby zachowała subtelne aromaty. Natomiast Robusta jest mocno palona w celu uwolnienia intensywności i rozwinięcia pełni smaku. Bardzo drobne mielenie poprawia konsystencję i wydobywa zapach.
Profil aromatyczny: Nuty kakao i suszonych roślin oraz korzenny bukiet przypominający goździki, pieprz i gałkę muszkatołową.
Rosabaya de Colombia Delikatna mieszanka oddzielnie palonych Arabik z Kolumbii zachwyca typowymi nutami czerwonych owoców, które przywodzą na myśl smak wina.
Rosabaya de Colombia
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 6
główna nuta aromatyczna owocowo-winna/ palona
gorycz
  • 3
Kwasowość
  • 4
Palenie
  • 3
Konsystencja
  • 3
Pochodzenie: Odmiany wchodzące w skład tego rodzaju espresso „Pure Origin” uprawiane są przez niewielkich plantatorów w najwyższych regionach Kolumbii. Ręcznie zbierana i poddawana obróbce metodą mokrą w celu podkreślenia aromatów kawa jest następnie suszona na pergaminie i przekazywana do regionu Paramo de Letras, gdzie konserwuje ją zimny, suchy klimat.
Palenie: Rozdzielne palenie różnych odmian pozwala nutom owocowym i kwaśnym wysunąć się na czoło, nadając mieszance pełni smaku.
Profil aromatyczny: Nuty czerwonych owoców przypominają smak wina: czarnych porzeczek, żurawiny i czerwonych porzeczek.
Dulsão do Brasil Czysta Arabika, Dulsão do Brasil to delikatne połączenie czerwonych i żółtych brazylijskich ziaren odmiany Bourbon. Kompozycja ta wyróżnia się nadzwyczaj satynową konsystencją wzmocnioną nutami delikatnie palonych ziaren.
Dulsão do Brasil
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml
Intensywność
  • 4
główna nuta aromatyczna słodka zbożowa
gorycz
  • 2
Kwasowość
  • 2
Palenie
  • 2
Konsystencja
  • 2
Pochodzenie: Subtelnie słodkie, czerwone i żółte ziarna kawy Bourbon uprawiane są na najwyżej położonych plantacjach na południu Brazylii. Ziarna zbierane są ręcznie, a następnie oddzielane i suszone na słońcu, tak aby cukry z miąższu przeniknęły ziarno delikatnym zapachem.
Palenie: Niektóre ziarna są lekko palone dla zachowania naturalnie słodkiego zapachu i uzyskania pełni smaku na podniebieniu. Pozostałe ziarna poddawane są dłuższemu paleniu w celu uzyskania wyraźnie palonego zapachu.
Profil aromatyczny: Delikatnie palone ziarno.
Bukeela ka Ethiopia Skomponowana z dwóch bardzo różniących się od siebie Arabik z Etiopii – miejsca narodzin kawy, ta delikatnie świeża i kwiatowa kawa Pure Origin Lungo odkrywa nieoczekiwanie egzotyczne nuty piżma i drewna.
Bukeela ka Ethiopia
wielkość filiżanki Ristretto 25 ml Espresso 40 ml Lungo 110 ml
Intensywność
  • 3
główna nuta aromatyczna Kwiatowa/egzotyczna
gorycz
  • 1
Kwasowość
  • 2
Palenie
  • 1
Konsystencja
  • 1
Pochodzenie: Etiopskie Arabiki z regionu Sidama oraz z innych zachodnich regionów są zbierane ręcznie, aby stworzyć smak kawy Bukeela ka Ethiopia. Poddane innym zabiegom, ziarna kawy z Sidama są płukane i suszone naturalnie w promieniach słonecznych na uniesionych nad ziemią afrykańskich pergaminach do suszenia, podczas gdy ziarna Arabiki z zachodnich regionów Moka Boji, gdzie czasem brakuje wody, nie są płukane i są poddawane naturalnemu przetwarzaniu.
Palenie: Bukeela ka Ethiopia jest palona oddzielnie. Jedna część jest palona krócej i ciemniej w celu wzmocnienia aromatu piżma i intensywności, a druga przynosi zdecydowany końcowy efekt kawy o aromacie przypominającym jaśmin, kwitnące kwiaty pomarańczy i białą lilię.
Profil aromatyczny: Bukeela ka Ethiopia to delikatnie świeża i kwiatowa kawa Pure Origin Lungo, która ujawnia nieoczekiwanie dzikie nuty piżma i drewna.