Wypiekacz do chleba – co możesz zrobić z jego pomocą?

Autor: Joanna

Wypiekacz do chleba to jedno z tych urządzeń, które mają właściwie jedynie dobre opinie. Domowy chleb, bułki, ciasta i wszelkiego rodzaju pieczywo jest nieporównywalnie lepsze niż to sklepowe, a przygotowanie ich okazuje się wyjątkowo proste. Nie tylko jednak pieczywo można w ten sposób przyrządzić.

Wypiekacz do chleba obok kromek już upieczonego bohenka

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. za co klienci cenią wypiekacz do chleba
  2. co można w nim przygotować
  3. co wziąć pod uwagę przy wyborze sprzętu

Za co klienci cenią wypiekacz do chleba?

Kobieta uruchamia wypiekacz do chleba

Wypiekacz do chleba to kolejne z serii urządzeń, które zyskały popularność na fali rosnącej świadomości dotyczącej zasad żywienia, unikania sztucznych konserwantów, stawiania na slow food i ogólnej mody na zdrowe odżywianie.

Wypiekacz chleba cenią sobie więc wszyscy, którzy stawiają na przygotowywane w domu posiłki, dania, co do których składu nie ma żadnych wątpliwości oraz szukający alternatywy dla sklepowego pieczywa, którego jakość niejednokrotnie pozostawia wiele do życzenia.

Wypiekacz do chleba na zakwasie to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą ograniczyć spożycie soli. Do wypieków sklepowych jest ona dodawana w dużych ilościach, a w domowych warunkach to gotujący ustala ilość przyprawy dodawanej do ciasta. Urządzenie to bardzo chwalą osoby, które cierpią na celiakię, ponieważ pozwala ono przygotować produkty bezglutenowe. Sprawdza się także w przypadku tych, którzy po prostu chcą ograniczyć w swoim menu udział pszenicy i zastąpić ją na przykład zdrowszym żytem. Po raz kolejny sklepowe pieczywo nie zawsze daje taką możliwość. Wystarczy sprawdzić, jak wiele tzw. „chlebów żytnich” ma w składzie więcej mąki pszennej niż żytniej.

W końcu wypiekacz do chleba to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą sobie ułatwić przygotowanie tradycyjnych domowych drożdżówek, różnego rodzaju ciast czy chleba tostowego.

  • 449 zł
  • 619 zł
  • 599 zł
  • 549 zł
  • 329 zł

Co można przygotować w wypiekaczu do chleba?

Surowe ciasto w pojemniku do wypiekacza chleba

W wypiekaczu do chleba można przygotować właściwie każdy typ pieczywa. Przede wszystkim chodzi o różnego typu chleb: od klasycznego białego, pszennego chleba, przez chleb żytni do wieloziarnistego. Wypiekacz do chleba bezglutenowego to cenne rozwiązanie dla wszystkich, którzy ze względu na chorobę lub dietę chcą wyeliminować gluten ze swojego menu.

Tego typu urządzenie pozwala przygotować różnego rodzaju rogale, bułki, bagietki. Świetnie wyrabia również ciasto drożdżowe. Można przygotować w nim ciasto na pizzę, na makaron, kopytka lub pyzy.

Dobry wypiekacz do chleba to urządzenie, które umożliwia przygotowanie domowych dżemów, konfitur, marmolad i powideł. Odpowiedni program pozwala bowiem na gotowanie i mieszanie owoców. Niektóre wypiekacze mają także program do przygotowania jogurtu.

Jaki wypiekacz do chleba kupić?

Najlepszy wypiekacz do chleba to przede wszystkim taki, który spełnia oczekiwania użytkownika. Dotyczą one zaś przede wszystkim tego, co można przygotować w takim urządzeniu. Kluczowym parametrem oceny sprzętu powinny być więc jego programy. Inny bowiem program umożliwia gotowanie i mieszanie owoców (dżem można zrobić w Philips HD9015/30), inny odpowiada za wypiek pieczywa tostowego, jeszcze inny pozwala na przygotowanie ciastek, których składnikiem nie są drożdże lub zakwas, tylko proszek do pieczenia. To wszystko ma ogromne znaczenie dla tego, co i jak będzie można wypiec w takim urządzeniu. Bardzo ważne jest również zwrócenie uwagi na programy dotyczące samego chleba. Inny program przeznaczony jest do wypieku jasnego, słodkiego pieczywa (taką funkcję ma np. Sencor SBR 930SS), inny do tradycyjnego chleba pszennego, jeszcze inny do chleba razowego lub żytniego. Funkcje i programy w urządzeniu to jednak nie wszystko.

Wybierając sprzęt, warto zwrócić uwagę na to, dla ilu osób będą przygotowywane wypieki. Czy ciasta ma być więcej czy mniej. Od tego zależy objętość wypiekacza, jego moc, ilość mieszadeł. Niektórzy nie wyobrażają sobie pracy z innym urządzeniem niż wypiekacz do chleba z dwoma mieszadłami, dla innych będzie to zdecydowanie za duże urządzenie. Jego rozmiar, moc i – co ważne – cena, nie odpowiadają potrzebom wielu użytkowników. Rozbudowana ilość funkcji również nie zawsze jest konieczna. Morphy Richards 48281 pozwala na jednorazowe przygotowanie 0,9 kg ciasta, Gastroback 42823 – 1 kg, a Ariete Multicooker Twist 2945 – 5 kg.

Zdarzają się jednak i tacy, którzy poszukują małego, ale wielofunkcyjnego sprzętu. O nich również producenci tego typu urządzeń pomyśleli. Warto ponadto zwrócić uwagę na prostotę bądź skomplikowanie obsługi sprzętu oraz oczywiście na pobór mocy. Przy sporadycznym pieczeniu chleba nie będzie miało to aż takiego znaczenia, ale jeśli ktoś zamierza regularnie piec chleb, ciasta, bułki i rogaliki, powinien przyjrzeć się dokładnie tym parametrom.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link