Piekarnik gazowy – na co zwrócić uwagę, decydując się na zakup?

Autor: Joanna

Piekarnik gazowy dostępny jest w wersji do zabudowy oraz jako element kuchni wolnostojącej. Bez względu na rodzaj, urządzenie musi być wyposażone w zabezpieczenia eliminujące ryzyko ulatniania się gazu. Niestety, piekarnik gazowy wymaga ręcznego czyszczenia.

Piekarnik gazowy do zabudowy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie są rodzaje piekarników gazowych
  2. jakie są największe wady piekarników na gaz
  3. na co zwrócić uwagę, decydując się na piekarnik gazowy

Piekarnik gazowy – podstawowe informacje

W piekarniku gazowym możesz przygotować pizzę

Piekarnik to urządzenie znajdujące się na wyposażeniu niemal każdej kuchni. Sklepy oferują obecnie bardzo szeroki ich wybór, a jedną z podstawowych różnic między poszczególnymi modelami jest technologia zasilania. Za standardowy model uważa się piekarnik gazowy. Działa on w oparciu o gaz ziemny lub z butli. Najczęściej spotyka się go w domach jednorodzinnych. Wybierać można spośród piekarników gazowych pod zabudowę lub znajdujących się w kuchniach wolnostojących. Te pierwsze z łatwością wkomponuje się w meble kuchenne, co nada pomieszczeniu bardziej nowoczesnego wyglądu. Oba rodzaje dostępne są najczęściej w kolorze srebrnym, białym lub czarnym. Barwy te są na tyle uniwersalne, że z powodzeniem odnajdą się we wnętrzu o każdym stylu.

Piekarnik gazowy – wady urządzenia

Mimo wielu zalet, piekarnik na gaz posiada także wady. Jednym z większych minusów tego typu urządzeń jest brak funkcji samooczyszczania. Zdecydowanie trudniej jest go utrzymać w czystości niż piekarnik elektryczny. Należy go czyścić ręcznie. W tym celu trzeba się wyposażyć w specjalne środki adekwatne do rodzaju materiału, z jakiego wykonano urządzenie. Najczęściej spotykane połączenia to szkło i emalia lub stal nierdzewna. Najlepiej wybierać modele, których wnętrze zostało zrobione z emalii łatwoczyszczącej. Wówczas mycie nie powinno sprawiać trudności.

Na niekorzyść gazowych piekarników przemawia mało precyzyjny sposób rozchodzenia ciepła. Urządzenie podgrzewane jest wyłącznie od spodu. Rośnie przez to ryzyko przypalenia pieczonych w nim potraw. Rzadko spotyka się piekarniki gazowe z termoobiegiem. Funkcja ta wprawia gorące powietrze w ruch, dzięki czemu w każdym miejscu temperatura ma taką samą wartość. Termoobieg ma wiele zalet: potrawy można przyrządzać na kilku poziomach równocześnie, skraca się czas pieczenia i obniża koszty eksploatacji.

  • 2 539 zł
  • 1 119 zł
  • 3 099 zł
  • 2 249 zł
  • 1 399 zł

Piekarnik gazowy – na co zwrócić uwagę?

Piekarnik gazowy Candy FLG202/1N

Mało które piekarniki gazowe wyposażone są w funkcję bezpieczeństwa użytkowania, jaką są zimne drzwi. Nienagrzewająca się szyba zewnętrzna pozwala obserwować proces pieczenia bez ryzyka poparzenia. Jest to szczególnie ważne w domach, w których są dzieci. Rozwiązaniem takim poszczycić się może m.in. Amica 58GGD4.33HZpTabNQ(Xx). W modelu tym w konstrukcji drzwi zastosowano trzy szyby, w tym jedną refleksyjną.

Wybierając piekarniki na gaz, należy zwrócić uwagę na typ prowadnic. To elementy, na których przesuwa się blachy i półki siatkowe. Niestety większość urządzeń tego typu ma wytłoczenia na wewnętrznych ściankach. Nie dość, że blachy trudno się po nich przesuwają, to dodatkowo dochodzi do szybkiego niszczenia emalii. Coraz częściej spotyka się metalowe drabinki, które nie niszczą emalii, można je zdemontować i łatwo umyć. Znajdują się m.in. w piekarniku gazowym do zabudowy Hotpoint-Ariston GA2 124 IX HA.

Dobry piekarnik gazowy musi mieć zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. Funkcja ta wpływa w dużym stopniu na bezpieczeństwo użytkowania. Zmniejsza ryzyko wybuchu i zatrucia gazem. W sprzęcie montuje się mechanizm odcinający dopływ gazu w sytuacji zgaśnięcia płomienia.

Piekarnik gazowy – jakie funkcje dodatkowe może posiadać?

Zaletą niektórych modeli piekarnika gazowego jest rożen. Najprościej da się go opisać jako obrotowy mechanizm ze szpikulcem, na który nadziewa się mięso. Dzięki niemu jedzenie jest równomiernie opiekanie ze wszystkich stron. Najczęściej wykorzystuje się go do pieczenia kurczaka. W rożen wyposażono m.in. model Amica 58GGD5.43HZpMsNQ(Xx).

Dodatkową funkcją piekarników na gaz może być grill/opiekacz. Spotyka się ją tylko w modelach pod zabudowę. To grzałka przeznaczona do zarumieniania lub podpiekania potraw. Korzysta się z niej do zrobienia zapiekanek, kiełbasek, grzanek. Posiada ją m.in. Candy FLG202/1N.

Dobrze, jeśli sprzęt posiada programator. Daje to możliwość ustawienia czasu pracy piekarnika. Po jego upływie urządzenie wyłącza się samoczynnie. Rozwiązanie to znaleźć można m.in. w Candy FLG203-1X.

Wybrane modele wyposażone są w przepisy na drzwiach. Dzięki temu pod ręką zawsze mamy praktyczny poradnik gotowania. Zawarte w nich są informacje o rodzaju potrawy, zalecanej temperaturze, poziomie i czasie pieczenia. Znaleźć je można m.in. w piekarniku Amica 58GGD4.23ZpPQ(W).

20% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
20% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów