Utrwalanie smaku żywności – domowe suszenie owoców, warzyw i mięsa

Autor: Klaudia

Coraz większą wagę przykładamy do tego, co jemy. Z pewnością chcesz, aby Twoje codzienne menu było urozmaicone – suszenie owoców, warzyw czy mięsa w domu ułatwi Ci to zadanie. Zakonserwowana w ten sposób żywność jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Suszone produkty możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy bez utraty ich smaku i aromatu.

Domowe suszone morele

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- jakie są sposoby konserwacji żywności,
- dlaczego warto suszyć żywność,
- na czym polega proces suszenia,
- jak zachować smak suszonych produktów.

Jakie są sposoby konserwacji żywności?

Nie jest tajemnicą, że owoce czy warzywa najlepiej smakują w sezonie. Ich intensywny aromat pobudza apetyt i sprawia, że natychmiast chce się je jeść! Aby zachować smak ulubionych produktów na dłużej, możesz je zakonserwować na kilka sposobów. Jednym z najpopularniejszych metod utrwalania żywności jest mrożenie, które pozwala na zachowanie niemal wszystkich wartości odżywczych. Kolejna metoda to wędzenie, które sprawdza się głównie w przypadku mięsa. Jeśli jesteś amatorem kwaśnych i wyrazistych smaków, przypadnie Ci do gustu kiszenie. Najmniej zdrowym sposobem konserwowania żywności jest wekowanie, ponieważ do wykonania przetworów niezbędne jest użycie cukru lub soli. Metodą pozwalającą na zachowanie zarówno walorów smakowych i wartości odżywczych jest suszenie żywności.

Dlaczego warto suszyć żywność?

Suszenie czereśni w suszarce do żywnościTa metoda utrwalania żywności ma mnóstwo zalet. Produkty poddanie obróbce termicznej zmniejszają swoją wagę i objętość, dzięki czemu zajmują o wiele mniej miejsca niż np. weki. Ususzone warzywa i owoce zachowują także walory smakowe. W przypadku niektórych, m.in. jabłek czy grzybów, aromat nie zmienia się, a jedynie staje bardziej intensywny. Natomiast suszone śliwki smakują zupełnie inaczej niż prosto z drzewa.
Do sprzedawanych w sklepach suszonych owoców i warzyw często dodawane są siarczany, które zapobiegają brązowieniu miąższu. Składniki te nie są obojętne dla zdrowia, dlatego warto pokusić się o suszenie produktów samodzielnie. Delikatne owocowe chipsy są zdrową przekąską, którą możesz wygodnie spakować, a suszone mięso zawiera równie wiele wartości odżywczych co surowe, dlatego docenią je sportowcy. Tak utrwalona żywność doskonale sprawdzi się m.in. podczas podróży. W artykule Jak suszyć żywność? Krok po kroku znajdziesz więcej informacji na ten temat.
  • 99,99 zł
  • 159,99 zł
  • 199,99 zł
  • 349 zł
  • 109,99 zł

Na czym polega proces suszenia?

Suszenie żywności powoduje, że zawartość wody w produkcie spada do ok. 20% lub jeszcze mniej. Dla porównania, w świeżych owocach zawartość wody wynosi ok. 80-95%. Podczas obróbki rośliny zmniejszają swoją wagę, a także objętość. Podobnie jest z mięsem. Suszenie sprawia, że rozwój drobnoustrojów (oznaczający psucie się jedzenia) jest niemal niemożliwe, a tak zakonserwowaną żywność możesz przechowywać przez pół roku.

CIEKAWOSTKA

Owoce i warzywa suszono już 4 tysiące lat temu w Mezopotamii za pomocą słońca i wiatru. Suszenie to zatem jedna z pierwszych metod konserwacji żywności..


Możliwości domowego suszenia żywności jest kilka. Najbardziej naturalna to ułożenie produktów na słońcu. Możesz także ułożyć produkty na gazecie na grzejniku. Mało wygodnym, ale szybszym rozwiązaniem jest włożenie żywności do piekarnika rozgrzanego do 50-60 stopni na kilka godzin. Najłatwiej jednak zaopatrzyć się w suszarkę do żywności. Szeroki wybór znajdziesz w sklepach RTV Euro AGD. Na ustawionych piętrowo sitach możesz ułożyć produkty, uruchomić urządzenie, w którym zacznie krążyć gorące powietrze i z którego po kilku godzinach wyjmiesz gotowy susz.

Jak zachować smak żywności?

Suszenie warzyw w suszarce elektrycznejPrawidłowo suszona żywność nie powinna być przypalona ani chrupiąca, a lekko elastyczna. Należy ją przechowywać w szczelnym pojemniku. Może on być plastikowy, najlepiej z uszczelką, lub szklany, po wyparzeniu. Zamknięta żywność długo pozostanie aromatyczna. Najsmaczniejszy susz otrzymasz z bardzo dojrzałych owoców lub warzyw. Ważne, aby wybierać zdrowe okazy – tylko wtedy będziesz mieć pewność, że nie zepsują się w trakcie suszenia lub przechowywania. Mięso natomiast najlepiej przed suszeniem zamarynować w przyprawach – podczas obróbki termicznej w piekarniku lub suszarce (bo tylko tak można je suszyć), przesiąknie ich smakiem.

Suszenie żywności ma mnóstwo zalet, przede wszystkim zachowuje walory smakowe, a zakonserwowane produkty nie zajmują wiele miejsca. Najłatwiejszym i najbardziej wygodnym sposobem jest utrwalanie żywności w suszarce. Na domowe potrzeby w zupełności wystarczy niedrogi kilkupiętrowy model, np. RAVEN ESS001. Ta inwestycja umożliwi nam wysuszenie dowolnych produktów bez rozkładania gazet na parapetach czy angażowania kilku osób w pilnowanie jedzenia w piekarniku.
Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów