Szybkowar na indukcję – zalety, parametry i wskazówki przed zakupem

Autor: Agnieszka

Szybkowar na indukcję to garnek ciśnieniowy, który przyspiesza i usprawnia proces gotowania potraw. Powinien być wygodny i wykonany z trwałych materiałów. Szybkowar na kuchenkę indukcyjną może być wyposażony w dodatkowe funkcjonalności, które sprawią, że urządzenie będzie jeszcze bardziej użyteczne.

szybkowar na płycie indukcyjnej

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czym jest i jak działa szybkowar na indukcję
  2. jak kupić szybkowar na płytę indukcyjną i które cechy są najważniejsze
  3. jakie dodatkowe funkcje może mieć szybkowar na kuchenkę indukcyjną

Szybkowar na indukcję – co to jest i jak działa?

szybkowar parujący na płycie indukcyjnej

Szybkowar na kuchenkę indukcyjną to rodzaj szczelnego garnka, który wykorzystuje wysokie ciśnienie do przyrządzania potraw. Takie naczynie będzie szczególnie przydatne dla osób zapracowanych, którym zależy na maksymalnym skróceniu czasu przyrządzania dań. W szybkowarze możemy ugotować zupy i gulasze, dusić mięsa, a także zrobić bigos lub gołąbki. Garnek ciśnieniowy sprawdzi się na co dzień i podczas świątecznych przygotowań. Proces gotowania w szybkowarze wykorzystuje obecność wysokiej temperatury wrzenia wody oraz ciśnienia pod przykrywką. Czynniki te wpływają na przyspieszenie tempa obróbki termicznej składników.

Szybkowar do indukcji najczęściej jest wykonany z aluminium lub stali nierdzewnej i składa się z dwóch elementów – naczynia i pokrywy. Pokrywa pozwala na utrzymanie pary wodnej i stałej temperatury w garnku i zwykle umieszczony jest w niej zawór bezpieczeństwa. Obsługa garnka jest intuicyjna i niezłożona. Wystarczy napełnić naczynie wodą do takiego poziomu, w którym produkty są całkowicie nią przykryte. Następnie należy szczelnie zamknąć pokrywę i rozpocząć proces gotowania. Ciśnienie w środku garnka będzie wzrastać z sekundy na sekundę, a w momencie osiągnięcia maksymalnej wartości nadmiar pary wodnej będzie wydostawał się z szybkowaru na zewnątrz przez niewielki zawór umieszczony na pokrywie. Osiągnięcie tego stanu najczęściej sygnalizuje delikatny świst i jest to moment, od którego trzeba zacząć mierzenie czasu przygotowania danej potrawy. Przed otwarciem pokrywy szybkowaru najpierw odbezpieczamy gwizdek i uwalniamy całą parę wodną zamkniętą w naczyniu.

CZY WIESZ, ŻE...

Czas gotowania potraw w szybkowarze może być skrócony nawet 2–3-krotnie. Dzięki temu urządzeniu ziemniaki ugotujemy w zaledwie 6 minut, a rosół w 25 minut. Konsekwencją skróconego czasu gotowania będą niższe rachunki za zużycie energii elektrycznej. Produkty przyrządzane w szybkowarze nie tracą swoich witamin i minerałów, ponieważ podczas ich obróbki ograniczony jest dostęp tlenu.

Polecane garnki elektryczne
  • 359 zł
  • 799 zł
  • 229 zł
  • 429 zł
  • 519 zł

Duży czy mały szybkowar na indukcję? Jak wybrać i jakie cechy są najważniejsze?

szybkowar z warzywami ułożonymi dookoła

Jaki szybkowar na indukcję będzie najwygodniejszy i najdłużej nam posłuży? Garnek ciśnieniowy na indukcję powinien mieć specjalną powłokę przeznaczoną do tego typu kuchenek oraz informację od producenta, która jednoznacznie dopuszcza użytkowanie urządzenia na tego typu płytach. Przykładem takiego szybkowaru jest Gerlach Solid Szybkowar 6l.

Na rynku dostępne są najczęściej szybkowary ze stali nierdzewnej lub aluminium. Pierwszy będzie solidny i odporny na uszkodzenia mechaniczne, jednak może wolniej się nagrzewać i oddawać ciepło. Decydując się na urządzenie ze stali, najlepiej wybierać modele wyposażone w specjalny aluminiowy pierścień na dnie, który przyspiesza proces rozgrzewania naczynia. Tańszym i lżejszym wariantem będzie szybkowar aluminiowy. Szybko się on nagrzewa, ale jest bardziej podatny na zarysowania. Kupując garnek ciśnieniowy z aluminium, wybierajmy taki, który został wyprodukowany z aluminium anodowanego. Istotną cechą jest także pojemność. Znajdziemy bowiem modele, które pomieszczą od 2,5 do 8,5 litra. To, jaka pojemność szybkowaru będzie najlepsza, zależy wyłącznie od naszych indywidualnych potrzeb i tego, dla ilu osób będziemy gotować. Wybierając urządzenie, powinniśmy pamiętać, że producenci podają informacje o tym, jaka jest całkowita pojemność naczynia, zaś my w trakcie przyrządzania dań będziemy wykorzystywać wyłącznie 2/3 lub 1/3 tej wartości. Pozostała wolna przestrzeń potrzebna jest do wytworzenia pary. Dlatego szybkowar do 4 litrów, taki jak Zwilling EcoQuick, sprawdzi się do gotowania dań dla 1–2 osób. Najczęściej wybiera się większy model, o pojemności do 6 litrów. Zmieści się w nim większość produktów i polecany jest on dla rodzin czteroosobowych. Szybkowary do 8,5 litra będą dobre do przygotowywania dań świątecznych i dużych rodzinnych obiadów.

O wygodzie użytkowania szybkowaru i naszym bezpieczeństwie decydują: średnica naczynia, rodzaj i konstrukcja pokrywy oraz zawory. Średnicę szybkowaru warto dopasować do wielkości pól grzejnych w kuchence indukcyjnej. Na nasz komfort wpływa także liczba uchwytów – szybkowar może mieć jedną lub dwie rączki, jak urządzenie Florina Szybkowar 5S0182 6l. Modele z pojedynczym uchwytem, np. Bergner BGIB-3096, mają specjalny zatrzask, który zapobiega zsunięciu się pokrywy z naczynia w trakcie przenoszenia. Blokadę powinna mieć też sama pokrywka. Dzięki temu nie będziemy mieć obaw, że urządzenie rozszczelni się pod wpływem wysokiego ciśnienia w trakcie gotowania.

Szybkowar powinien mieć zawór klasyczny i bezpieczeństwa. Drugi najczęściej jest umieszczony na pokrywie i to on odpowiada za odprowadzanie nadmiaru pary z wnętrza garnka. Jest on niezbędny do bezpiecznego gotowania, ponieważ chroni garnek przed wybuchem, spowodowanym za wysokim ciśnieniem.

W jakie funkcje może być wyposażony szybkowar do indukcji?

Dodatkowe funkcjonalności szybkowarów sprawiają, że gotowanie staje się jeszcze łatwiejsze, a urządzenie bardziej użyteczne. Do takich funkcji należą m.in.:

  • wewnętrzna podziałka na ściance garnka – dzięki niej precyzyjnie odmierzymy potrzebną ilość płynów;
  • regulacja ciśnienia – daje nam możliwość dostosowywania poziomu temperatury do każdej potrawy;
  • wkładka do gotowania na parze – pozwala na gotowanie składników na dwóch poziomach jednocześnie. Dzięki niej przygotujemy np. mięso bez zanurzania go w wodzie. Taką wkładkę ma chociażby model MPM MGS-05.
Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link