Szybkowar – smacznie, zdrowo i szybko

Autor: Piotr

Szybkowar to urządzenie przeznaczone do gotowania różnych potraw w dużo szybszym czasie. Dzięki niemu smak i aromat dań jest bardziej intensywny, natomiast produkty są zdrowsze, ponieważ nie tracą swoich wartości odżywczych, w tym witamin. Korzystając z tego urządzenia, możesz zaoszczędzić czas, a także będziesz odżywiał się zdrowiej i zdecydowanie smaczniej.

Elektryczny srebrny szybkowar na białym tle

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czym jest szybkowar;
  2. jak działa szybkowar;
  3. co można przygotować w szybkowarze;

Szybko, smacznie, zdrowo…

Manulany szybkowar na kuchence obok którego leży miska z warzywami

Potrawy przygotowywane przy pomocy szybkowaru są zdecydowanie lepsze. Pozwala on na zachowanie wszystkich składników odżywczych, w tym minerałów i witamin. Oprócz zdrowia, dba on także o smak i aromat. Dzięki niemu dania są intensywne w smaku i niesamowicie aromatyczne.

Czym jest szybkowar? To bardzo szczelny garnek, który pozwala gotować za pomocą pary wodnej. Gdy korzystamy z tego urządzenia, wewnątrz wzrasta ciśnienie, które powoduje wzrost temperatury wrzenia wody oraz przyspieszenie przygotowania dania. Specjalny zawór umożliwia odprowadzanie nadmiaru pary. Wykorzystuje się go do regulacji ciśnienia we wnętrzu naczynia. Większość modeli zawiera też zawór bezpieczeństwa. W ten sposób korzystanie z niego jest nie tylko szybkie i niesamowicie wygodne, ale również bezpieczne.

Szybkowarów na rynku jest wiele. Głównie dzielą się na tradycyjne, których używamy na kuchence, i elektryczne. Klasyczne najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej lub aluminium. Wyglądem przypominają garnki, jednak posiadają specjalny zawór w pokrywce. Często wykorzystuje się także powłokę teflonową, która zapobiega przywieraniu potraw. Cena szybkowaru tradycyjnego może być bardzo zróżnicowana – wynosi od kilkudziesięciu do nawet kilku tysięcy złotych. Zależy ona od tego, jakiego sprzętu potrzebujemy i czy ma on być bardziej profesjonalny, czy raczej przeznaczony do użytku domowego. Elektroniczne szybkowary natomiast charakteryzują się wbudowanym wyświetlaczem, timerem oraz kilkoma programami do wyboru. Wielkość i pojemność narzędzia należy odpowiednio dopasować do liczby domowników. Im większy szybkowar, tym więcej jedzenia można przygotować za jednym razem.

Zalety szybkowaru

Szybkowar umożliwia wygodne gotowanie wielu potraw. Dodatkowo są one zdrowsze, przygotowywane o wiele szybciej oraz zdecydowanie smaczniejsze. Jakie konkretnie ma on zalety?

  • Czas gotowania – szybkowar przede wszystkim skraca czas przygotowywania mięsa lub warzyw. To bardzo przydatna i zdecydowanie najważniejsza funkcja.
  • Smak i aromat – dania są smaczniejsze i mają zdecydowanie bardziej intensywny aromat.
  • Zdrowie – potrawy przygotowywane w szybkowarze są zdrowsze, ponieważ nie tracą wartości odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto można w nim je przyrządzać bez wykorzystania tłuszczu.
  • Zapach – szybkowar ogranicza zapach, który rozchodzi się po domu. Można w ten sposób uniknąć nieprzyjemnej woni towarzyszącej przygotowywaniu niektórych potraw.
  • Ilość wody – podczas gotowania w szybkowarze zużywa się zdecydowanie mniej wody. Jest to spora zaleta, gdyż oszczędzamy na rachunkach i nie tracimy cennych minerałów, często wylewanych z nadmiarem płynu.
  • Oszczędność – szybkowar umożliwia gotowanie przy użyciu mniejszej ilości energii elektrycznej oraz gazu.

Nowoczesne, droższe i bardziej zaawansowane rozwiązania posiadają jeszcze więcej przydatnych funkcji. Niektóre modele pozwalają na gotowanie nawet kilku produktów jednocześnie przy pomocy jednego naczynia.

Polecane garnki elektryczne
  • 699 zł
  • 619 zł
  • 219 zł
  • 329 zł
  • 511 zł

Co można w ten sposób gotować?

Srebrny stalowy szybkowar na zapalonej kuchence gazowej

Szybkowar umożliwia gotowanie wielu różnych potraw, ale są pewne ograniczenia. Nie wszystko można przyrządzić w ten sposób przez otwór w pokrywie, który jest dość mały. Dlatego właśnie nie zaleca się gotowania żadnych drobnych produktów, jak ryż, kasza czy przecier. Zatkanie zaworu może spowodować zbyt duży wzrost ciśnienia. Wywołuje to pewne niebezpieczeństwo, ponieważ grozi nawet wybuchem naczynia. Para koniecznie musi mieć swobodne ujście z garnka.

Aczkolwiek gama produktów, które bez problemu można przygotować w szybkowarze jest ogromna. Przepisy do szybkowaru mogą zawierać: włoszczyznę, ziemniaki, mięso różnego rodzaju, pieczenie, gulasz, zupy, ryby, kapustę, buraki i wiele więcej. Wszystko, co jest na tyle duże, by przypadkiem nie zapchać zaworu w pokrywie, nie sprawia najmniejszego problemu.

Cena szybkowaru nie jest wygórowana jak za możliwości, które oferuje. Na jaki sprzęt warto zwrócić uwagę?

Godne polecenia urządzenia

Florina Szybkowar 5S0182 6l to urządzenie o dużej pojemności, zrobione ze stali szlachetnej. Można je nabyć już za około 300 złotych. Oferuje ono wysoką jakość wykonania, potrzebne zabezpieczenie w postaci zaworu oraz dużą wytrzymałość na uszkodzenia. To idealny wybór dla użytkowników, którzy potrzebują szybkowaru do gotowania większych ilości jedzenia. Podobną propozycją jest La Bonita Rapido 6L. To również urządzenie o pojemności 6 litrów, lecz można je znaleźć już za mniej niż 300 złotych. Redmond RMC-M110E to natomiast model elektryczny. Ten szybkowar ma pojemność 5 litrów, co będzie wystarczające dla większości osób oraz nie wymaga kuchenki do działania. Wystarczy podłączyć go do prądu i rozpocząć przyrządzanie dania. Posiada kilka ciekawych, przydatnych funkcji, różne programy i czytelny wyświetlacz LED. Jego cena to około 700 złotych, więc jest przeznaczony dla bardziej wymagających. Tańszym elektrycznym szybkowarem jest Morphy Richards Rapid Cook 48815. Oferuje on większą pojemność, bo aż 6 litrów. Jest wykonany ze stali szlachetnej, posiada 5 różnych funkcji gotowania oraz czytelny, duży wyświetlacz LED. To godne polecenia urządzenie w niewygórowanej cenie.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link