Syfon do kawy, czyli szklane naczynia podgrzewane knotem, które rozkochują w sobie smakoszy tego napoju

Autor: Marcin

Syfon do kawy to wynalazek XIX wieku, wykorzystujący szereg praw fizyki. Mimo że urządzenie przypomina naukowe laboratorium, to widok skraplającej się czarnej esencji jest magiczny i przyprawia o dreszcze. Sprawdź, jak działa syfon do parzenia kawy i jaki model warto wybrać!

Syfon do kawy w towarzystwie młynka do kawy i ziaren kawy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czym jest i jak działa syfon do kawy
  2. dlaczego warto posiadać to urządzenie
  3. jak krok po kroku zaparzyć kawę w syfonie

Syfon do kawy – jak działa i wygląda?

Syfon do kawy

Syfon do kawy to bynajmniej nie nowoczesne urządzenie, lecz znany od XIX wieku układ dwóch szklanych naczyń, oddzielonych od siebie filtrem i jednocześnie połączonych rurką z wbudowanym elementem grzewczym na dole. Całość konstrukcji, zamontowana na specjalnym stelażu, przypomina raczej wyposażenie laboratoryjne aniżeli sprzęt do parzenia czarnej, aromatycznej esencji. To alternatywna metoda dla nowoczesnych ekspresów, ceniona szczególnie przez miłośników kawy, dla których jej poranne przygotowywanie stanowi prawdziwy rytuał i przyjemność.

Praca syfonu do kawy opiera się na podstawowych prawach fizyki. Palnik lub knot umieszczony pod urządzeniem podgrzewa wodę w dolnym zbiorniku, a po wytworzeniu odpowiedniego ciśnienia powoduje przedostawanie się jej do górnej bańki, w której znajdują się zmielone ziarna kawy. Tam dochodzi do parzenia się naparu, a po zgaszeniu źródła ognia, czysta i pozbawiona fusów esencja zaczyna skraplać się przez filtr z powrotem do dolnego zbiornika, który, po zdjęciu górnej kolby syfonu, służy jako karafka. Kawa z syfonu charakteryzuje się żywym i słodkawym smakiem, a wyglądem przypomina ciemną, mocną herbatę o oleistej i gładkiej konsystencji. Proces parzenia może wydawać się złożony, ale jest za to niezwykle widowiskowy.

Zbliżony efekt smakowy do produktu z syfonu może uzyskać ktoś, kto posiada ekspres przelewowy. Historia syfonu jest długa i skomplikowana, ponieważ na temat powstania urządzenia krąży wiele historii. Obecnie rynek oferuje szeroki wybór nowoczesnych modeli syfonów do kawy.

Polecane młynki do kawy
  • 59,99 zł
  • 489 zł
  • 669 zł
  • 139,99 zł
  • 139,99 zł

Zaparzanie kawy w syfonie krok po kroku

Męskie ręce nalewają kawę z syfonu do kawy do filiżanki

Do przygotowania kawy z syfonu niezbędny jest filtr. Może on być wykonany z papieru lub bawełny. Filtr papierowy to najbardziej powszechne rozwiązanie. Zastosowanie gęstej bibuły o porowatej strukturze pozwala uzyskać mocny i głęboki smak naparu oraz zapobiega przedostaniu się do esencji w dolnym zbiorniku nawet najmniejszych drobin ziaren z górnego naczynia. Warto jednak pamiętać, że to produkt jednorazowego użytku, dlatego przed użyciem syfonu po raz kolejny należy zainstalować nowy filtr. Z kolei zastosowanie materiałowej filtracji jest możliwe wielokrotnie z wykorzystaniem jednego sączka, dzięki czemu obniżają się dodatkowe koszty związane z kupnem nowych filtrów. Przed zainstalowaniem filtra do syfonu dobrze będzie zwilżyć jego powierzchnię gorącą wodą. Taki zabieg ułatwia czynność mocowania i zmniejsza ryzyko zmiany posmaku naparu. Drugim krokiem do uzyskania kawy z syfonu jest zagotowanie wody w czajniku, najlepiej wcześniej przefiltrowanej przy pomocy dzbanka, takiego jak Brita Elemaris XL lub Aquaphor J. Smidt 500. Wrzątkiem musimy uzupełnić dolne naczynie syfonu. Zbiornik z zimną wodą znacznie wydłuży proces parzenia kawy. Następnie trzeba uruchomić palnik, który będzie podgrzewał zalaną wodą kolbę. W międzyczasie warto zmielić ziarna kawy, używając Gaggia MDF czy Casso Germany Barista Flavor1832, czyli wysokiej klasy młynków żarnowych. Podczas mielenia poleca się trzymanie zasady: 7 g kawy na 100 ml wody, choć w zależności od preferencji smakowych można zmieniać proporcje. Przygotowaną miazgę należy wsypać do górnego naczynia i zamontować bańkę do konstrukcji syfonu. Następuje wówczas faza oczekiwania na odpowiednie ciśnienie, które przetransportuje gorącą ciecz do górnej kolby i zaparzy kawę. Kiedy większość wody znajdzie się w górnej części urządzenia, kawa zacznie przesiąkać przez filtr i skraplać się do dolnego zbiornika.

Alternatywy dla syfonu do kawy

Rynek oferuje również inne urządzenia zaparzające świeżo zmielone ziarna metodą przelewową, podobnie jak to robi syfon do kawy. Jednym z nich jest ekspres przelewowy. Sencor SCE 5070BK, Severin Caprice KA 5761 czy też Caso Germany Coffee Compact pozwalają przygotować dużą ilość czarnej i aromatycznej kawy bez fusów. Urządzenia składają się ze zbiornika na wodę, pojemnika na kawę oraz podgrzewanej podstawki. Niezbędne są również filtry, np. Melitta Premium bądź HILLMANN. Ciekawym rozwiązaniem są także kawiarki – urządzenia parzące kawę przy niskim ciśnieniu. Alternatywą parzenia nie tylko kawy, ale i herbaty, są ponadczasowe drippery – zmyślne, niewielkie urządzenia, wyglądem przypominające stożkowatą filiżankę. Dripper składa się z naczynia, do którego wkłada się filtr, np. Metrox. Jego zadaniem jest przytrzymanie ziaren lub liści i uwolnienie z nich do gorącej wody wlewanej do naczynia smaku, koloru, aromatu i wartości odżywczych kawy lub herbaty.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link