Suszarka spożywcza – jak działa i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Autor: Grzegorz

Suszarka spożywcza to urządzenie, które najczęściej wykorzystywane jest do suszenia grzybów, natomiast nie tylko je można suszyć z jej pomocą. Takiej obróbce cieplnej łatwo poddają się owoce, warzywa, a nawet zioła. Suszenie stanowi w wielu przypadkach ciekawą alternatywę dla mrożenia warzyw i owoców.

Suszarka wypełniona owocami

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak działa suszarka spożywcza
  2. jak przygotować warzywa i owoce do suszenia
  3. na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki spożywczej

Jak działa suszarka spożywcza?

Suszarka do grzybów

Suszarka spożywcza to urządzenie bardzo proste w obsłudze, które nie wymaga szczególnego nadzoru. Najważniejszym elementem suszarki jest znajdująca się w podstawie urządzenia baza z grzałką, wentylatorem oraz panelem sterowania sprzętem. Po uruchomieniu suszarki znajdująca się w niej grzałka nagrzewa się, wentylator natomiast wypycha ciepłe powietrze ku górze, to z kolei, przechodząc przez kolejne sita suszarki, wysusza znajdujące się tam grzyby, warzywa, owoce lub zioła.

Wbrew pozorom suszyć można nie tylko grzyby czy owoce. Coraz popularniejsze staje się suszenie warzyw, które podczas tego procesu zachowują większość wartości, a także umacniają swój wyjątkowy zapach. Część osób suszy więc także zioła, a nawet mięso. Suszenie to bardzo bezpieczny sposób konserwacji żywności, ponieważ w trakcie tego procesu z warzyw, owoców czy ziół usunięte zostaje do 70–80% wody, a to z kolei maksymalnie ogranicza możliwość rozwoju mikroorganizmów niebezpiecznych dla ludzkiego zdrowia. Warzywa, owoce, mięsa psują się przede wszystkim w środowisku wilgotnym z dużą ilością tlenu, tutaj jest ono ograniczone do minimum.

Suszarka spożywcza – przygotowanie produktów

Suszarka spożywcza wymaga odpowiedniego przygotowania owoców, warzyw, grzybów czy ziół. W przypadku owoców najczęściej suszy się jabłka, śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, a także żurawinę czy winogrona. Najpierw każdy z tych owoców należy dokładnie umyć, usunąć pestki i gniazda z nasionami. Nie ma natomiast żadnej konieczności obierania owoców ze skórki. Następnie należy owoce pokroić na plasterki (ich grubość zależy od efektu, jaki chce się otrzymać). Po przygotowaniu należy je ułożyć na sitach suszarki i zamknąć urządzenie. Najpierw rozgrzewa się je do 70 stopni, potem stopniowo zmniejsza o 20 stopni. Owoce mogą się ze sobą zlepiać lub łamać. W pierwszym przypadku były one suszone zbyt krótko, w drugim – za długo.

Z warzyw najczęściej suszy się tzw. warzywa rosołowe, czyli seler, marchew, pietruszkę, pory, ale można także spróbować obróbki buraka czy zielonego groszku. Coraz więcej osób suszy pomidory. Warzywa, podobnie jak owoce, należy najpierw umyć, potem pokroić w plasterki. Tutaj z reguły zaczyna się od nieco niższej temperatury, a potem delikatnie ją zwiększa. Warzywa strączkowe należy najpierw suszyć w 40 stopniach, korzenne – w 60. Po kilku godzinach temperaturę można zwiększyć o 10–20 stopni. Czas suszenia ponownie zależy od indywidualnych preferencji i efektu, który chce się uzyskać.

W suszarce spożywczej można suszyć wszelkiego rodzaju grzyby, natomiast nie wszystkie poddają się temu procesowi w tym samym stopniu. Najlepiej suszy się pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki czy kanie, a więc grzyby o suchych kapeluszach. Te o wilgotnej skórce, jak na przykład maślaki, suszy się niestety zdecydowanie gorzej. Zaleca się, aby do oczyszczania grzybów przed suszeniem nie stosować wody, ponieważ utrudnia ona proces suszenia. Należy wybierać grzyby nieco większe, ponieważ podczas obróbki się one kurczą. Jeśli masz do czynienia z dużymi kapeluszami, możesz pokroić je na plastry. Suszenie grzybów trwa najczęściej około 6 godzin. Robi się to w temperaturze około 50 stopni. Zioła z kolei najlepiej suszyć zaraz po zebraniu. Cienką warstwę listków wystarczy ułożyć na sitach i suszyć w temperaturze od 40 stopni.

  • 119,99 zł
  • 129,99 zł
  • 459 zł
  • 149,99 zł
  • 219 zł

Co wziąć pod uwagę przy zakupie suszarki spożywczej?

Plasterki jabłka ułożone na sitach suszarki do owoców

Dobra suszarka spożywcza musi mieć przede wszystkim odpowiednią moc. Nie powinna być ona mniejsza niż 200 W (RAVEN ESS001, Envy ENSS02). Ważny jest także zakres regulacji mocy suszenia, który umożliwia jak najlepsze dostosowanie pracy urządzenia do suszonej żywności. Warto zwrócić uwagę na pojemność suszarki, choć producenci nie zawsze podają tę informację. Standardem powinna być pojemność 10 l. Wydajna suszarka powinna mieć około 5 sit o średnicy 25 cm (Sencor SFD 750WH, Vesta EFD02). Dobrym rozwiązaniem jest regulacja nadmuchu, która przyśpiesza lub osłabia siłę nadmuchu gorącego powietrza.

Z dodatkowych funkcjonalności warto zwrócić uwagę na zabezpieczenie przed przegrzaniem, automatyczne wyłączanie po ustawionym czasie. Część suszarek spożywczych jest także wyposażona w termostat, który niejednokrotnie ma możliwość samodzielnego włączania i wyłączania grzałki w suszarce. Ciekawym rozwiązaniem są obrotowe sita, które wspomagają równomierne suszenie. Niektóre suszarki mają również regulowaną wysokość tac (MPM MSG-11).

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link