Suszarka do żywności – jaka do grzybów, a jaka do owoców i warzyw? Najlepsze modele i techniki suszenia

Autor: Joanna

Suszenie warzyw, owoców, ziół, ryb i mięsa to technika konserwacji znana od najstarszych czasów, która pozwala zachować smak i wartości odżywcze produktów spożywczych. Obecnie w tym celu wykorzystuje się specjalne urządzenia. Sprawdź, jak działa suszarka do żywności, i wybierz model dla siebie!

Suszarka do zywności z suchymi wewnątrz produktami

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak działa suszarka do żywności i co można w niej suszyć
  2. jak prawidłowo suszyć świeże produkty spożywcze
  3. ile kosztuje suszarka do grzybów, owoców i warzyw

Jak wygląda i działa suszarka do owoców i grzybów?

Damskie dłonie rozładają plasty pomarańczy na sitkosuszarki do żywności

Suszarka do żywności to proste w swej konstrukcji i zasadzie działania urządzenie, zwykle o cylindrycznym kształcie, jak Sencor SFD 851GR, choć można również spotkać suszarki kwadratowe i wielokątne, np. Greaf DA 506 i RAVEN ESS001. Głównym elementem konstrukcji bez względu na model są płaskie sita, na których rozkłada się odpowiednio pokrojone produkty spożywcze. Tacki wykonane są najczęściej z transparentnego tworzywa, co pozwala podglądać proces suszenia bez odkrywania górnej, szczelnej pokrywy czy demontowania sitek. Najważniejszą jednak częścią uprzędzenia, bez której suszenie nie mogłoby być efektywne i bezpieczne dla produktów, jest element grzewczo-wentylacyjny, w znacznej części modeli zlokalizowany u podstawy sprzętu. Ogrzane za sprawą grzałki powietrze rozprowadzane jest za pomocą wentylatora w górę przez wszystkie sitka. Suszarki do żywności, takie jak Gastroback 46600 czy też Envy ENSS01, pozbawiając blisko 70% wody z umieszczonych na tackach produktów, wydłużają ich przydatność do spożycia bez utraty naturalnego smaku, aromatu i wartości odżywczych. W przypadku niektórych artykułów, jak śliwki, figi, banany czy wołowina i grzyby leśne, suszenie wręcz podkreśla ich najcenniejsze walory, szczególnie jeśli chodzi o zapach. Suszenie to jeden ze sposobów konserwacji żywności znany od najstarszych czasów, a rynek rozwinął asortyment suszarek do owoców, warzyw i grzybów na tyle, że każdy użytkownik może znaleźć odpowiedni dla siebie model i poddać obróbce termicznej nie tylko płody rolne, ale również zioła, ryby, mięso, pieczywo, świeżo przygotowany domowy makaron oraz kwiaty. Aby jednak cieszyć się przysmakami z suszarki, należy odpowiednio wysuszyć każdy owoc czy warzywo i kontrolować cały proces. Niewłaściwie dobrane parametry mogą zniszczyć produkty lub znacznie pogorszyć ich jakość, np. dobrze wysuszone grzyby łamią się pod naciskiem, ale nie kruszą; rozpadanie w dłoni ich kapeluszy świadczy o przesuszeniu, natomiast gumowata konsystencja oznacza niedosuszenie.

  • 649 zł
  • 379 zł
  • 119,99 zł
  • 129,99 zł
  • 179,99 zł

Suszarka do grzybów – jaką warto wybrać i jak z niej korzystać?

Suszarga do grzybów z plastrami sschych grzbyów

Aby suszarka do grzybów przyniosła zadowalające rezultaty, należy przed umieszczeniem w niej grzybów odpowiednio je przygotować. Przede wszystkim poleca się oczyścić ich powierzchnię na sucho z wszelkich zabrudzeń. Mokre i nasiąknięte wodą grzyby będą schły opornie i stracą aromat. Grzyby należy pokroić (najlepiej w plastry) i rozłożyć równomiernie na sitkach. Decydując się na zakup urządzenia polecanego grzybom, warto zwrócić na generowaną moc. Wartość tego parametru zwykle decyduje o wydajności suszarki i czasie suszenia. Optymalna moc to 250–400 W, jak w modelu Sencor SFD 750 WH, jednak można znaleźć również silniejsze urządzenia, np. RAVEN ESS002 o mocy 500 W. Suszarki do grzybów o niższych wartościach stwarzają ryzyko niedosuszenia wewnętrznych warstw grzyba, co grozi jego zapleśnieniem. Dobra suszarka do grzybów ma również opcję regulacji temperatur. Im wyższa ciepłota, tym plastry grzybów mogą być cieńsze, a czas suszenia krótszy.

Suszarka do owoców i warzyw

Suszarki do owoców i warzyw to urządzenia, które pracują zwykle kilka godzin, dlatego warto wybierać modele o wyższej mocy, co pozwoli skrócić czas ich pracy. Warto także przyjrzeć się ilości i rozmiarom sitek, czyli pojemności urządzenia. Niezbędne minimum to 3–4 tacki o szerokości 25–30 cm, jednak można znieść również sprzęt z większą liczbą sitek o szerszych wymiarach, np. Sencor SFD 7000BK ma aż 10 33-centymetrowych tacek. Dużym udogodnieniem, nad którego wyborem warto się zastanowić, jest funkcja obiegowego powietrza. Dzięki niej gorące strumienie powietrza dochodzą w równym stopniu do każdego zakątka sitek na wszystkich piętrach. W modelach bez tej technologii można zauważyć różnicę ciepłoty pomiędzy najniższym a najwyższym sitkiem. Aby odpowiednio wysuszyć produkty, można wówczas co jakiś czas zamieniać kolejność ułożenia tacek. Warto także szukać modeli z termoregulatorem w przystępnej formie pokrętła lub przycisków na panelu sterowania, a także termostatem. Cennym dodatkiem jest również timer z automatycznym wyłącznikiem urządzenia.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link