Choć elektryczne suszarki spożywcze kojarzą się raczej z jesiennym suszeniem grzybów, nie jest to ich jedyne przeznaczenie. Korzystając z nich, możesz też przygotować inne pyszności. Zebraliśmy dla Ciebie 3 przepisy, które wykonasz przy użyciu takiego urządzenia. Zobacz i wypróbuj!
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Suszone pomidory – jak je przygotować w suszarce do żywności?
Kochasz suszone pomidory i dodajesz je niemalże do każdego dania? Przygotuj je samodzielnie, a ich smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty! Do ich zrobienia będziesz potrzebować:
- 3 kg dużych, mięsistych pomidorów,
- 800 ml oleju rzepakowego,
- 3 ząbków świeżego czosnku lub 2 łyżek suszonego czosnku w płatkach,
- suszonych ziół – bazylii, oregano i tymianku
- odrobiny soli i pieprzu do smaku.
Pomidory dokładnie umyj, przetnij na pół i pozbaw szypułek. Ułóż je w koszyku suszarki do żywności, starając się zrobić to tak, by się nie stykały, a następnie posól i włącz urządzenie. Dokładne wysuszenie pomidorów może zająć nawet do 24 godzin, w zależności od mocy suszarki. Warto kontrolować ten proces na bieżąco, by nie wysuszyć ich za bardzo. Gdy pomidory będą już gotowe, przełóż je do wyparzonych wcześniej słoików, dodaj do nich po łyżeczce mieszanki suszonych ziół i po ząbku czosnku, a następnie zalej je pogrzanym (ale nie gorącym) olejem do pełna i zakręć słoiki. Gotowe!
Pyszne, zdrowe chipsy z suszarki spożywczej
Nie wyobrażasz sobie filmowego wieczoru bez chrupania chipsów? Zamień je na zdrowszą, choć równie pyszną alternatywę w postaci własnoręcznie przygotowanych chipsów warzywnych z suszarki spożywczej. Możesz je przygotować chociażby z:
- ziemniaków,
- selera korzeniowego,
- marchewki,
- buraków,
- pietruszki.
Jak to zrobić? Pokrój warzywa na grube plastry (skurczą się, gdy odparuje z nich woda), ułóż je cienką warstwą w koszu suszarki, a następnie posyp ulubionymi przyprawami. Może to być po prostu sól i pieprz lub coś bardziej wyrazistego – np. zioła lub chili. Ustaw urządzenie na ok. 50ºC i susz warzywa przez ok. 7 godzin, co jakiś czas sprawdzając, jak przebiega proces. Gotowe chipsy powinny być cienkie i chrupkie. Przechowuj je w hermetycznym słoiku, a nie zwietrzeją i nie stracą swojej chrupkości z biegiem czasu.
Pijane śliwki w czekoladzie – jak je zrobić?
Śliwki oblane rozpływającą się w ustach, mleczną czekoladą to przysmak, który z pewnością pamiętasz z dzieciństwa. Teraz możesz przygotować go samodzielnie w domu, korzystając z suszarki do grzybów. Proponujemy Ci wersję dla dorosłych z dodatkiem mocniejszego alkoholu. Zacznij od przygotowania:
- 1 kg świeżych śliwek,
- 300 ml rumu, brandy, porto lub innego alkoholu o wyrazistym smaku – wedle uznania,
- 500 g gorzkiej czekolady,
- 20 g masła,
- mleko.
Zanim przystąpisz do przygotowania tego pysznego deseru, musisz wydrylować i ususzyć śliwki. Najlepiej ustawić suszarkę do owoców na 45-50ºC i suszyć owoce przez ok. 20 godzin, starając się co 5-6 godzin przestawiać je na niższy poziom.
PORADA EKSPERTAŚliwki warto też zblanszować przed suszeniem, wkładając je na ok. 1 minutę do gorącej wody. Dzięki temu ich skórka stanie się miękka i delikatna. |
Śliwki ususzone? Teraz czas na nasączenie ich alkoholem. Włóż je do głębokiej miski i zalej trunkiem tak, by je całkowicie przykrywał, a następnie ostaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedź je dokładnie i odstaw na chwilę, by odsączyć nadmiar alkoholu. W międzyczasie przygotuj czekoladową polewę. Połam tabliczkę na małe kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaj masło i mleko. Podgrzewaj i mieszaj, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą – a następnie zdejmij z kuchenki. Czas na najprzyjemniejszy etap pracy, czyli oblewanie śliwek czekoladą. Nabij każdą z nich na długą wykałaczkę, obtocz w czekoladzie i odstaw do wystygnięcia – możesz włożyć patyczki ze śliwkami pionowo do wysokiej szklanki lub słoika tak, aby się nie dotykały.
Szukasz inspiracji na inne pyszności, którymi zaskoczysz najbliższych? Zobacz nasz przepisy na fit dania z patelni, gofry i frytki. Smacznego!