Jaki stalowy żarnowy młynek do kawy wybrać – płaski czy stożkowy?

Autor: Łukasz

Żarnowy młynek stalowy to świetna inwestycja dla miłośników głębokiego smaku i aromatu świeżo parzonych ziaren kawy. Tylko odpowiednie ostrza pozwolą zachować cenne składniki rozdrobnionej miazgi kawowej. Jaki młynek wybrać spośród szerokiego asortymentu: płaski czy stożkowy?

Ręczny młynek do kawy a za nim lniany worek wypełniony ziarnami kawy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak miele ziarna kawy młynek żarnowy stożkowy, a jak płaski
  2. czym kierować się przy wyborze młynka
  3. jaki młynek warto wybrać

Młynek stożkowy czy żarnowy – co je odróżnia?

Ziarna kawy w przezroczysej komorze elektrycznego młynka do kawy

Ekspres do kawy z młynkiem żarnowym stalowym to prawdziwa gratka dla miłośników kawy o pełnym, głębokim smaku i aromacie. Urządzenia z wbudowanym udogodnieniem pozwalają nie tylko zmielić ziarna na ulubioną kawę, ale również odpowiednio ją przyrządzić. Jednak producenci akcesoriów baristycznych wychodzą naprzeciw wymaganiom użytkowników ekspresów bez dodatkowego uposażenia. Amatorzy świeżo parzonych ziaren mogą zaspokoić swoje kawowe kubki smakowe dzięki wolnostojącym młynkom do kawy. Najlepszą opinią wśród kawoszy cieszy się młynek stożkowy żarowy stalowy oraz płaski. Ich zadaniem, w przeciwieństwie do nożowych ostrzy, jest zmiana ziaren kawy w najbardziej równe i powtarzalne fragmenty o wybranej grubości. Melitta Molino 1019-02 czy DeLonghi KG521 pozwolą na jednolity przemiał za sprawą obracających się stożkowych żaren z zewnętrznym pierścieniem, pomiędzy które, w wolną przestrzeń zwężaną ku dołowi, dostają się ziarna kawy. Powstała miazga pod wpływem ruchu obrotowego żaren zostaje odprowadzana do odseparowanego od silnika i systemu mielenia pojemnika lub specjalnej kolby. Natomiast młynek żarnowy płaski charakteryzują dwa dyski ustawione naprzeciw siebie. W tej konstrukcji ziarna dostają się do otworu znajdującego się na środku dysków i dzięki sile odśrodkowej przesuwają się na zewnątrz żaren, ulegając rozdrobnieniu. Żarnowy młynek do kawy miele wkład na różną wielkość. W zależności od preferencji kawosza i metody zaparzania powstałej miazgi, grubość przemiału reguluje się odległością żaren względem siebie. Taką opcję posiadają wysokiej jakości młynki, jak np. Caso Germany Barista Flavor 1832 czy Unold 28915, w których stopień przemiału ustala widoczne i estetycznie wykonane pokrętło.

Polecane młynki do kawy
  • 1 399 zł
  • 59,99 zł
  • 339 zł
  • 379 zł
  • 419 zł

Jaki młynek żarnowy wybrać? Przegląd modeli

Filiżanka z kawą w okół której rozsypane są ziarna kawy a w tle widoczny jest fragment młynka do kawy

Decydując się na młynek do kawy żarnowy, warto ustalić, jak często sprzęt będzie użytkowany i ilu kawoszy może obsłużyć jednorazowo. Przykładowo KitchenAid Artisan CG0702EAC o pojemności 198 g może przygotować blisko 22 porcji kawy, przyjmując, że średnia ilość miazgi na filiżankę wynosi 9 g. Z kolei Saeco M50 o pojemności 450 g jednorazowo zmiele aż 50 porcji. Wydajność pracy młynka żarnowego stożkowego czy płaskiego warto również dostosować do miejsca jego zastosowania. Urządzenia o dużych pojemnościach, gabarytach i mocy przerobowej będą bardziej odpowiednie np. dla wieloosobowej rodziny czy cukierni, zaś kompaktowe, zgrabne i ustawne sprzęty, jak Severin KM3873, sprawdzą się w domowej kawiarni. Dobry młynek żarnowy wyróżniają też żarna – precyzyjnie wykonane, ostre, twarde i solidnie osadzone. Najlepszej jakości przemiał uzyskuje się dzięki stali nierdzewnej, którą może pochwalić się m.in. Gaggia MDF. Tworzywo ceramiczne czy żarna odlewane mogą okazać się niewystarczająco wytrzymałe, aby zaspokoić użytkownika przez długie lata. Inną istotną kwestią przy wyborze młynka jest rodzaj napędu żaren. Zarówno młynek stożkowy, jak i płaski można dostać w formie elektrycznej oraz ręcznej. Eklektyczne młynki żarnowe w powszechnej opinii uznawane są za wygodniejsze w użyciu, bardziej wydajne oraz wymagające mniejszych nakładów własnej energii. Generują również oszczędność czasu na przygotowanie miazgi do zaparzenia. Nierzadko młynek żarnowy elektryczny można dogodnie zaprogramować, a w czasie jego pracy zająć się innymi czynnościami, jak np. towarzyszenie gościom na przyjęciu czy przygotowanie słodkiej przekąski. Natomiast młynek ręczny pozwala całkowicie kontrolować proces rozdrabniania i zwykle występuje w mniejszych rozmiarach. Kupując młynek żarnowy, warto zwrócić uwagę na dodatkowe udogodnienia, a zarazem zabezpieczenia, jak nóżki antypoślizgowe czy inteligentny mechanizm uruchamiania silnika.

Młynek żarnowy – inne oblicze

Młynek żarnowy oprócz funkcji mielenia ziaren kawy może stanowić również przydatne narzędzie w kuchni do rozdrabniania orzechów i różnorodnych przypraw, jak pieprz czy suszone zioła. Z łatwością poradzi sobie także z ziarnami zbóż, m.in. orkiszu, umożliwiając przygotowanie domowej bezglutenowej mąki orkiszowej. Wszechstronne zastosowanie młynka sprawdzi się nie tylko wśród osób o specjalnych wymaganiach żywieniowych, ale też wśród wszystkich amatorów zdrowej i pełnej smaku diety.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link