Sposoby przygotowywania kawy – poznaj najważniejsze wskazówki

Autor: Klaudia

Kawa to jeden z najczęściej przygotowywanych napojów. Istnieje jednak wiele sposobów przyrządzania odpowiedniego naparu, w zależności od tradycji, przyzwyczajeń i indywidualnych preferencji. Kawa jest jednocześnie napojem, który wymaga od osoby ją przygotowującej szczególnej precyzji i przestrzegania wielu zasad. Tylko w ten sposób osiągniemy napar, który będzie aromatyczny, intensywny i smaczny.

Kawa americano w białej filiżance

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak poprawnie przygotować espresso
  2. w jaki sposób zaparzyć mokkę
  3. jakie są inne, równie popularne rodzaje kaw
  4. jakie są najważniejsze zasady, których należy przestrzegać przy parzeniu kawy

Espresso – jak je przyrządzić?

Przygotowanie espresso to nic innego, jak przepuszczenie wody przez zmieloną kawę. Konieczne jest jednak, aby proces ten odbywał się zgodnie z konkretnymi, tradycyjnymi regułami i z zastosowaniem odpowiednich proporcji. Istotna jest m.in. temperatura wody i ciśnienie, pod jakim jest ona przepuszczana. Pomocny może okazać się również sprzęt dobrej jakości (np. Ekspres DeLonghi Dinamica ECAM 350.55SB lub Philips LatteGo Premium EP3241/50) i odpowiednia mieszanka kawy (np. Vaspiatta Santos Brazylia 1 kg).

Prawdziwe, włoskie espresso powinno spełniać kilka podstawowych warunków:

  • jego objętość powinna mieścić się w granicach 25–30 ml, czyli zajmować połowę małej filiżanki;
  • jego crema (pianka znajdująca się na wierzchu) powinna mieć ciemnoorzechowy kolor, być gruba i elastyczna oraz pokrywać całą powierzchnię kawy. Dzięki niej cały aromat i walory smakowe pozostają wewnątrz naparu;
  • w zależności od rodzaju ziaren może dawać owocowe, orzechowe lub czekoladowe nuty smakowe.

Mokka – co to takiego?

Mokka to tradycyjna kawa pochodząca z północnej części Włoch. Aby ją zaparzyć, konieczne jest posiadanie specjalnego, składającego się z kilku części ekspresu do kawy. Aby cieszyć się najlepszym jej smakiem, należy:

  • zaopatrzyć się w dobrej jakości mieszankę kaw (najlepiej mleć ją samodzielnie, bezpośrednio przed zaparzeniem – można do tego użyć młynka Melitta Molino 1019-02);
  • wlać wodę do urządzenia aż do poziomu zaworu;
  • umieścić drobno zmieloną kawę w filtrze i delikatnie przycisnąć;
  • postawić kawiarkę na gorącej płycie, a w momencie gdy napój osiągnie połowę swojej objętości, wyłączyć ogrzewanie. Naczynie należy pozostawić na gorącej, lecz nieogrzewanej płycie, aż do momentu wydobycia się ostatniej kropli.
Polecane kawy i herbaty
  • 14,99 zł
  • 14,99 zł
  • 149,99 zł
  • 99,99 zł
  • 69,99 zł

Najpopularniejsze rodzaje kaw

Niemal wszystkie dostępne rodzaje kaw przygotowuje się na bazie espresso. Jest to swoista podstawa, bez której niemożliwe jest przyrządzenie pysznej, aromatycznej kawy. Oto najpopularniejsze rodzaje:

 

Cappucino

Jest to nic innego, jak espresso zmieszane z odpowiednio spienionym mlekiem (np. za pomocą spieniacza do mleka – Jura Spieniacz mleka Hot & Cold). Podaje się je w średniej filiżance. Idealne proporcje do jego przygotowania to: 30 ml espresso, 80 ml mleka i 60 ml piany.

 

 

Caffe Latte

To espresso połączone z gorącym mlekiem. Podawane zazwyczaj w wysokich szklankach, ze względu na piękną, warstwową prezentację (mleka, kawy i pianki). W celu jej przygotowania należy do szklanki z gorącym mlekiem wlać powoli (po ściance) jedną porcję espresso.

 

Latte Macchiato

To również trójwarstwowy napój podawany w wysokich szklankach. Aby go przygotować, należy do szklanki wlać gorące mleko, następnie mleczną piankę, a na końcu po ściance dodaje się porcję espresso.

 

Irish Coffe

To kawa z dodatkiem irlandzkiej whisky. Do specjalnej szklanki należy wsypać łyżeczkę brązowego cukru i zalać go 40 ml whisky. Otrzymaną miksturę podgrzewa się, a następnie dodaje porcję espresso. Na wierzchu warto położyć warstwę słodkiej, gęstej śmietany.

 

Ristretto

To napar przygotowywany w ten sam sposób, co espresso, jednak przy użyciu dwukrotnie mniejszej ilości wody. Jest to bardzo mocna kawa, charakterystyczna dla południowych regionów Włoch.

 

Espresso Macchiato

To porcja espresso z dodatkiem niewielkiej ilości gorącego, spienionego mleka.

 

Affogato

To nic innego jak kulka lodów zanurzona w gorącej kawie. Po wypiciu części espresso należy wymieszać lody z kawą i w ten sposób zakończyć degustację.

Przygotowywanie kawy - jakie są najważniejsze zasady?

Parzenie kawy to czynność, podczas której należy przestrzegać kilku istotnych reguł. Oto one:

  • kawę należy pić w specjalnych, porcelanowych filiżankach;
  • do ich czyszczenia nie można używać zmywarki;
  • brzeg filiżanki należy po umyciu przetrzeć szmatką zmoczoną w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej;
  • zaparzacz trzeba myć bezpośrednio przed użyciem pod bieżącą wodą;
  • do parzenia kawy najlepiej jest używać wody filtrowanej (np. za pomocą dzbanka filtrującego Aquaphor Diamond 2,8l);
  • przed wypiciem kawy warto przepłukać usta wodą, aby pozbyć się innych nut smakowych.

Przygotowywanie kawy to pozornie łatwe zadanie, które skrywa w sobie wiele tajemnic. Po bliższym zapoznaniu się z obowiązującymi zasadami i istniejącymi sposobami przyrządzania naparu okazuje się, że jest to czynność niezwykle satysfakcjonująca i relaksująca.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link