Spieniacz do mleka – elektryczny, ręczny czy w zestawie z ekspresem?

Autor: Ola

Spieniacz do mleka to warunek udanego café latte, cappuccino, latte macchiato i paru innych napojów kawowych. Przydaje się także do herbaty po bawarsku lub kakao. Szczególnie jednak akcesorium to cenią miłośnicy kawy. Zanim jednak zdecydujesz się na zakup, sprawdź dostępne na rynku modele.

Spieniacz do mleka w użyciu

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak działa spieniacz do mleka;
  2. jakie są rodzaje spieniaczy do mleka;
  3. jaki wybrać ekspres ciśnieniowy z funkcją spieniania mleka.

Jak działa spieniacz do mleka?

Pojemnik z mlekiem pod dyszą spieniającą od ekspres

Spieniacz do mleka, niezależnie od tego, czy jest to urządzenie ręczne, elektryczne, tłokowe czy indukcyjne, doprowadza do procesu denaturacji białek mleka i ich napowietrzenia. Spienić można i zimne, i ciepłe mleko tyle tylko, że w przypadku tego pierwszego trzeba na to zużyć nieco więcej energii. Efekty w bardzo dużej mierze są uzależnione od rodzaju wybranego sprzętu i zasady jego działania.

Warto wiedzieć, że mleko można spienić bez żadnego specjalnego urządzenia. Wystarczy wlać płyn do słoika, shakera lub butelki i potrząsać nimi. Trzeba jednak włożyć w to naprawdę dużo energii, a i tak nie przy każdym mleku się to uda. Szczególnie oporne na takie procesy są mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (0,5%) lub zupełnie go pozbawione. Bez większych problemów można natomiast spienić w ten sposób tradycyjne mleko 3,2%, trzeba tylko pamiętać, że w przypadku większości osób jego spożywanie nie jest zalecane, właśnie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Z kolei tylko dobry spieniacz do mleka pomoże zrobić prawdziwe latte macchiato ze sztywną pianką, która nie opadnie po 3 sekundach.

  • 299 zł
  • 269 zł
  • 729 zł
  • 729 zł
  • 189,99 zł

Spieniacz do mleka – elektryczny, ręczny, tłokowy, indukcyjny

Barista wlewa spienione mleko do kawy

Spienianie mleka możliwe jest na co najmniej kilka sposobów, na których opierają się poszczególne urządzenia. Te najprostsze jedynie spieniają mleko, te najbardziej zaawansowane – same podgrzewają mleko i zapobiegają jego przegrzaniu. Od wykorzystanej technologii w dużej mierze zależy cena konkretnego spieniacza.

  • Spieniacz ręczny to najtańsze rozwiązanie, jest on zasilany bateriami; mleko spienia się dzięki wysokim obrotom, w które napój wprawia sprężynka o kształcie okręgu. Przyrząd jest mały i lekki, natomiast nie ma wielu dodatkowych funkcji, które pojawiają się w innych urządzeniach.
  • Spieniacz tłokowy jest już bardziej rozbudowanym urządzeniem – sterowany jest ręcznie przez tłok, znajdujący się w środku naczynia z pokrywką, do którego wlewa się mleko. Napój spienia się za pomocą odpowiedniej końcówki połączonej z tłokiem. Niewątpliwym plusem przyrządu jest to, że nie potrzebuje on zasilania elektrycznego, baterii, a nawet pojemnika na mleko – od razu można je przelać do kawy.
  • Elektryczny spieniacz do mleka to jedno z droższych akcesoriów kawowych, ale także najbardziej funkcjonalnych. Pozwala na szybkie spienianie płynu, można korzystać z niego w każdych warunkach. Większość elektrycznych spieniaczy wyposażona jest także w system podgrzewania mleka, co znacznie skraca spienianie. Ponadto do urządzenia dołączone są specjalne końcówki, które pozwalają stworzyć idealną pianę.
  • Indukcyjny spieniacz do mleka może nie tylko spienić mleko podgrzane na kuchence, ale także samodzielnie je podgrzać. Dodatkowo tego typu sprzęty wyposażone są w rozwiązania zapobiegające przegrzaniu. Większa część z nich to akcesoria bezprzewodowe.

Spieniacz do mleka w ekspresach ciśnieniowych

Spieniacz do mleka elektryczny, ręczny lub indukcyjny może okazać się zbędnym urządzeniem, jeśli przy zakupie ekspresu ciśnieniowego wybierzemy model uwzględniający spienianie mleka. Obecnie na rynku jest bardzo wiele różnorodnych modeli ekspresów ciśnieniowych, o różnym designie i funkcjonalności, natomiast w kontekście spieniania mleka można wyróżnić dwa rozwiązania:

Tego typu rozwiązania są bardzo funkcjonalne, ponieważ zapewniają idealną, świeżo paloną kawę, a przygotowanie z nimi café latte czy macchiato to żaden problem. Szczególnie w przypadku ekspresów ze specjalnym pojemnikiem na mleko wykonanie takiego napoju często ogranicza się do naciśnięcia jednego guzika. Przy takiej maszynie spieniacz mleka okazuje się zbędnym akcesorium. O tego typu urządzenia trzeba jednak dbać tak samo jak o inne spieniacze, ponieważ mleko ma niestety skłonność do bardzo szybkiej fermentacji, szczególnie w nieco wyższych temperaturach. Po każdym użyciu należy pojemnik na mleko umyć. Z pewnością nie można mleka pozostawiać na cały dzień w ekspresie, ponieważ ryzyko rozwoju szkodliwych bakterii jest w tym przypadku zbyt duże.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link