Wybieramy chłodziarkę do wina i piwa – na co zwrócić uwagę?

Autor: Ania S

Odpowiednia temperatura podania piwa czy wina jest niezwykle ważna. Oba produkty podane w zalecanej przez producenta temperaturze zyskują na walorach smakowych. Idealnym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie dedykowanych chłodziarek. Czym kierować się więc przy wyborze chłodziarki na napoje?

Butelki z winem ułozone poziomo na drewnianych półkach chłodziarki.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie są cechy i funkcje dobrej chłodziarki do piwa i wina
  2. w jakiej temperaturze podawać piwo i wino
  3. jakie są polecane modele chłodziarek do wina i piwa

Cechy dobrej chłodziarki do napojów

Wnętrze chłodziarki z czteroma półkami wypelnionymi winem.

Piwo i wino to napoje, których nie powinno podawać się ani przechowywać w wysokich temperaturach. Dlatego też coraz częściej sięga się po dedykowane chłodziarki do wina i piwa. Wybierając model pod swoje preferencje, warto zwrócić uwagę na kilka kryteriów. Po pierwsze, czy bardziej właściwa dla naszych potrzeb będzie chłodziarka do wina do zabudowy czy chłodziarka do piwa wolnostojąca. Chłodziarka do zabudowy będzie dużo praktyczniejszym rozwiązaniem, jeśli ma zostać postawiona w kuchni. Dzięki temu możemy ją schować w zabudowę tak, by nie rzucała się niepotrzebnie w oczy. Modele wolnostojące są praktyczniejsze, jeśli zamierzamy je przeznaczyć do naszych winiarni i piwiarni znajdujących się w piwnicy.

Kolejnym kryterium wyboru może być pojemność chłodziarki do napojów. By dostosować ją pod swoje zapotrzebowania, producenci zadbali o szeroką gamę produktów. Inną chłodziarkę wybierze właściciel restauracji, a inną wybierzemy do mieszkania pod własne potrzeby. Najczęściej dostępne na rynku modele mają pojemność od 15 do nawet 500 litrów. W przypadku chłodziarek do wina wyróżnimy 4 wielkości. Chłodziarki do wina małe to takie o pojemności od 16 (mieszczą sześć butelek) do 23 litrów (na 8 butelek). Średnie chłodziarki mają pojemność od 33 do 52 litrów i mieszczą odpowiednio 12 i 18 butelek wina. Duże chłodziarki mają pojemność od 50 do 120 litrów, a bardzo duże to te powyżej 150 litrów. Producenci zadbali o możliwość przechowywania win lub piw w jednej chłodziarce w różnych temperaturach. Wszystko dzięki zastosowaniu odpowiednich komór. Najwyższa temperatura jest na górnych półkach. Im niższa półka, tym temperatura się zmniejsza. W niektórych modelach można samodzielnie ustawić temperaturę. Chłodziarka do wina i piwa może posiadać jeszcze kilka dodatkowych funkcji. Najczęściej są to: elektroniczne sterowanie, które pozwala utrzymać konkretną temperaturę, wyświetlacz LCD oraz funkcja zabezpieczenia przed dziećmi

  • 899 zł
  • 1 599 zł
  • 2 499 zł
  • 1 899 zł
  • 2 499 zł

Temperatura podania wina i piwa

Kobieta wyjmuje butelkę wina z lodówki na wino.

Dlaczego warto schłodzić piwo? Podstawowym powodem jest fakt, że schłodzone dłużej pozostaje świeże i będzie lepsze w smaku. Różne rodzaje piwa, aby maksymalnie oddać smak, potrzebują innej temperatury przechowywania i serwowania. W najchłodniejszej temperaturze, bo w granicach od 2 do 4 stopni Celsjusza, podaje się amerykańskie wersje piwa typu lager. Piwa pszeniczne i pozostałe rodzaje lagerów podaje się w temperaturze 4 do 7 stopni. Dla piw typu porter najodpowiedniejsza jest temperatura między 8 a 12 stopni. Piwa ciemne natomiast powinny być serwowane w stosunkowo wysokiej temperaturze, wynoszącej 12–14 stopni. Podobnie jest w przypadku win – lubią one różną temperaturę. Wina musujące najlepiej serwować w przedziale od 6 do 10 stopni Celsjusza. W temperaturze 8–10 stopni najlepiej smakują lekkie białe wina. Natomiast klasyczne białe wina lepiej serwować w nieco wyższej temperaturze – od 12 do 15 stopni. Lekkie wino różowe i czerwone idealnie smakuje w temperaturze 10–12 stopni. Pozostałe czerwone wina serwowane są w temperaturze od 14 do 18 stopni.

Na jakie modele chłodziarek do wina i piwa zwrócić uwagę?

Wśród kilku dostępnych na rynku chłodziarek wolnostojących i do zabudowy warto zwrócić uwagę na Whirlpool ADN231. To atestowany produkt idealny do restauracji, a więc przeznaczony do profesjonalnego użytkowania. Pojemność tej chłodziarki wynosi 330 litrów, co pozwala na chłodzenie w jednym czasie odpowiednio dużej liczby butelek (około 60 sztuk). Producent wyposażył urządzenie w filtr przeciwzapachowy. Dzięki temu żadne zapachy nie dostaną się do środka i wino będzie jeszcze lepszej jakości. Dodatkowo chłodziarka posiada filtr zabezpieczający przed promieniami UV, tworząc tym samym perfekcyjne warunki do leżakowania tego trunku. Warto wspomnieć, że chłodziarka ma 10 półek wykonanych z drewna i opcję zamknięcia na klucz, zatem zawartość nie dostanie się w ręce nieodpowiednich osób. Kolejną propozycją może być Liebherr WTes 1672. To chłodziarka z bogatym wyposażeniem, dająca możliwość ustawiania różnych temperatur na poszczególnych jej segmentach. Posiada ekran LCD z panelem dotykowym oraz ledowe oświetlenie. W środku dostępne są 3 drewniane półki oraz 2 metalowe. Model ten jest zamykany na klucz. Ponadto ma alarm sygnalizujący o niezamkniętych drzwiach, filtr przeciwzapachowy i filtr przeciw promieniowaniu UV.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link