Rodzaje patelni – jaki sprzęt wybrać do kuchni i na co zwrócić uwagę?

Joanna

Rodzaje patelni wyróżnia się przede wszystkim z uwzględnieniem ich przeznaczenia lub rodzaju powłoki, z jakiej są wykonane. Do dyspozycji jest obecnie wiele zróżnicowanych modeli.

patelnia grillowa do smażenia bez tłuszczu

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. na co ma wpływ rodzaj patelni
  2. jakie rodzaje patelni wyróżnia się ze względu na przeznaczenie
  3. jakie wyróżnia się patelnie ze względu na materiał i powłokę

Rodzaje patelni – dlaczego jest ich tak wiele?

Patelnia do naleśników ułatwi ich smażenie Tefal Invissia B3091042 25 cm

Rodzaje patelni mogą czasami przyprawić o ból głowy. Obecnie jest ich na rynku tak wiele, że można się w tej różnorodności zgubić. Inną patelnię proponuje się do przygotowywania chińszczyzny, inną do potraw grillowych, jeszcze inną do naleśników. Do tego dochodzi mnogość możliwych do wyboru powłok: od miedzianych, aluminiowych, przez ceramiczne, aż po żeliwne i tytanowe. To wszystko zaś sprawia, że na patelnię można wydać zarówno bardzo mało, jak i bardzo dużo. Przede wszystkim jednak patelnia powinna umożliwiać zdrowe, bezpieczne gotowanie. Musi być dopasowana do twoich potrzeb pod względem kształtu, profilu rączki i powłoki. Ponadto bardzo ważne jest, aby pasowała do rodzaju płyty, na której będzie wykorzystywana. Niektóre modele świetnie sprawdzają się na kuchni gazowej, natomiast nie wszystkie można wykorzystywać na kuchni indukcyjnej. Oczywiście im lepsza jest powłoka, tym większe będzie bezpieczeństwo gotowania z gwarancją przygotowania zdrowszego jedzenia, a także trwałości sprzętu.

Na zakupie patelni nie warto szczególnie oszczędzać, ponieważ jest to jeden z najbardziej eksploatowanych sprzętów. Jeśli kupisz patelnię niskiej jakości, ryzykujesz, że po kilku miesiącach będziesz musiał wymienić ją na nową, ponieważ potrawy zaczną się przypalać, a efekt będzie daleki od zamierzonego. Warto zwrócić także uwagę na te z patelni, które umożliwiają smażenie bez tłuszczu albo z minimalną jego ilością. Dzięki temu gotowanie będzie znacznie zdrowsze.

Polecane patelnie
  • 449 zł
  • 189 zł
  • 249 zł
  • 167,23 zł
  • 316,64 zł

Rodzaje patelni ze względu na przeznaczenie

patelnia wok do azjatyckich potraw

Patelnię można wykorzystywać do przygotowania bardzo różnych potraw. Obecnie wielką karierę robi np. patelnia grillowa, która pozwala w domowych warunkach osiągnąć efekt zbliżony do smażenia mięsa lub warzyw na ogrodowym grillu. To jednak niejedyna patelnia, wyszczególniona ze względu na rodzaj przygotowywanych potraw. Na rynku dostępne są:

  • woki (np. La Bonita Grafito wok 28 cm), wysokie i jednocześnie wąskie, pozwalają na uzyskanie różnej temperatury podgrzania w zależności, gdzie ułożone są produkty; jeśli na samym dnie – przysmażają się najmocniej, jeśli na samej górze – jedynie delikatnie się podgrzewają; przygotowuje się w nich przede wszystkim dania kuchni chińskiej, koreańskiej, wietnamskiej;
  • patelnie do naleśników (np. Gerlach Harmony Classic 26 cm do naleśników), wyjątkowo niskie, lekkie, o płaskich brzegach, pozwalają na wygodne podrzucanie i przewracanie naleśników;
  • patelnie do omletów – podobne w konstrukcji do patelni do naleśników, mają jednak wyższe brzegi i z reguły wyposażone są w pokrywkę;
  • patelnie do ryb – w kształcie ryby, pozwalają ją smażyć w całości, dają efekt lekkiego grillowania dzięki falistemu podłożu;
  • patelnie do jajek – mają okrągłe zagłębienia na rozbite jaja, dzięki czemu usadzenie jajka nie stanowi już żadnego problemu.

Rodzaje patelni ze względu na powłokę i materiał

Oprócz patelni polecanych do konkretnych potraw większość z nas ma w domu jedną patelnię lub kilka o brzegach średniej wysokości. To patelnie uniwersalne, na których można smażyć większość potraw. Przy ich wyborze bardzo ważnymi elementami są materiał i powłoka. Na rynku dostępne są:

  • patelnie aluminiowe (np. La Bonita Simplemente 20 cm) – nagrzewają się bardzo szybko, ale i szybko tracą temperaturę; są lekkie, a przez to bardziej podatne na uszkodzenia; badania wskazują, że przy wyższej temperaturze smażenia patelnie te wydzielają niestety szkodliwe aluminium, dlatego najczęściej pokrywa się je specjalnymi powłokami, np. teflonem;
  • patelnie teflonowe (np. Tefal Resource 28 cm G1080652) – aluminiowe, pokryte warstwą teflonu, jedne z najbardziej popularnych; podczas smażenia nie trzeba używać tłuszczu, a więc potrawy przygotowywane w ten sposób są zdrowsze; należy jednak uważać, aby nie zarysować teflonowej powłoki;
  • patelnie ceramiczne – nadają potrawom złocistego koloru, najlepiej smaży się na nich ryby i warzywa, raczej nie sprawdzają się w przypadku mięsa; trzeba do nich używać tłuszczu, ponieważ inaczej potrawy przylepiają się do dna;
  • patelnie tytanowe (np. Tefal Ingenio Authentic L6719112) – świetnie przewodzą ciepło, można na nich smażyć bez dodatku tłuszczu, sprawiają, że potrawy zachowują wyjątkowy smak i aromat;
  • patelnie żeliwne – dobrze trzymają ciepło, zapewniają doskonałą jakość potraw, jednak trzeba bardzo uważnie o nie dbać; niewytarte po umyciu, szybko rdzewieją, nie są także odporne na silne uderzenia;
  • patelnie stalowe – bardzo wytrzymałe, dobrze się na nich gotuje, zachowują idealny smak potraw, wolno niestety się nagrzewają;
  • patelnie miedziane – przeznaczone przede wszystkim dla profesjonalistów; nagrzewają się błyskawicznie do bardzo wysokiej temperatury i długo utrzymują ciepło.
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!