Rękawice kuchenne – wybieramy najlepszą opcję

Autor: Joanna

Bardzo często w naszej kuchni mamy kontakt z gorącymi potrawami i naczyniami. Jeśli nie zachowamy należytej ostrożności, łatwo możemy się poparzyć. Idealnym środkiem zapobiegawczym są rękawice kuchenne, które mogą być wykonane z różnego rodzaju materiałów. Na jaki model warto postawić?

Rękawice kuchenne leżące na drewnianym blacie.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. na co zwrócić uwagę, wybierając rękawice kuchenne
  2. jaki kształt rękawicy kuchennej wybrać
  3. jakie parametry przy zakupie warto wziąć jeszcze pod uwagę

Na co zwrócić uwagę, kupując rękawice kuchenne?

Rękawica kuchenna na dłoni kobiety.

Przeglądając sklepowe półki lub strony sklepów internetowych, możemy zauważyć, że typów rękawic kuchennych jest bardzo wiele. Większość z nas będzie miała dylemat, na jaki model się zdecydować. Każdy przecież chciałby mieć produkt funkcjonalny i wytrzymały, który będzie używany w kuchni, a nie tylko wiszący obok kuchenki. Wybierając rękawice kucharskie, warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego zostały zrobione. To podstawowa kwestia, rzutująca na dokonanie wyboru. To, z jakiego materiału je wykonano wpływa nie tylko na ich wytrzymałość, ale również na komfort naszej pracy i cenę. Podstawowym typem rękawic są modele bawełniane. To stylowe produkty w różnych kolorach i motywach. Świetnie wkomponują się w każdy styl kuchni. Dzięki nim możemy wyjmować z piekarnika lub przenosić produkty o temperaturze do 150 stopni Celsjusza, bez obaw, że się poparzymy. To górna granica izolacji, jaką daje producent rękawic. Wiele zależy od jakości ich wykonania, w tym od ilości zastosowanych warstw tkanin, z których je zrobiono. W większości przypadków taka rękawica kuchenna ma delikatne, cienkie poszycie i wypełniona jest bawełną. Niekoniecznie jest wskazane natomiast trzymanie w nich przez dłuższy czas gorącego naczynia, np. do wyłożenia porcji na talerz. Są za to świetne do wyjęcia np. ciasta, ciastek lub pieczeni z piekarnika i szybkiego przełożenia na blat stołu.

Do pieczenia ciastek przyda nam się też odpowiednia blacha (np. Bosch HEZ34100) lub ruszt (np. Bosch HEZ344001). Jeśli chcemy upiec pizzę, to dobrze zaopatrzyć się w blachę Bosch 00577346. Oczywiście do ich wyjęcia z rozgrzanego piekarnika także potrzebne będą dobre rękawice kuchenne. Równie popularnym wyborem są silikonowe rękawice kuchenne. Zazwyczaj produkowane są w różnych kolorach, dzięki czemu mamy duży wybór modelu idealnego dla siebie. Bardzo dobrze chronią nasze dłonie przed ciepłem. Pozwalają przenosić naczynia o temperaturze sięgającej nawet 240–250 stopni Celsjusza. Duży plusem takich rękawic kuchennych jest to, że nie brudzą się tak szybko jak modele bawełniane. Są też dużo prostsze w czyszczeniu. By doprowadzić je do odpowiedniego stanu, wystarczy na kilka chwil włożyć je do zmywarki. Można je również czyścić ręcznie, bez obawy, że się uszkodzą.

Przykładem takiej rękawicy silikonowej może być Electrolux Silikonowa rękawica ELEC. Jest to kuchenna rękawica przeznaczona do wyjmowania potraw z piekarnika. Producent wykonał ją z wysoce zaawansowanych pod względem technologicznym materiałów, dzięki czemu możemy sięgać po potrawy w naczyniu w temperaturze dochodzącej do 300 stopni Celsjusza, bez obaw o poparzenia. Często wykorzystuje się je w profesjonalnych kuchniach w restauracjach. Ich atutem jest ponadto antypoślizgowa powłoka, dzięki której pewnie utrzymamy gorące naczynie lub blachę w ręce. Znakomitym rozwiązaniem będzie zakup zestawu Electrolux E40HBAE1 + E4OSBS01 + E4KPGLO1. W jego skład wchodzi nie tylko rękawica silikonowa, ale także rozsuwana blacha do piekarnika i folia ochronna.

Jaki kształt rękawicy kuchennej będzie najlepszy?

Kobieta w rękawicach kuchennych otwierajaca piekarnik, z którego wydobywa się dym.

Kuchenne rękawice dostępne na rynku mają różne kształty. Jest to istotny parametr ułatwiający czynność, którą chcemy wykonać. Dlatego też przed zakupem warto wziąć pod uwagę kryterium kształtu. Podstawowy jest podział rękawic kuchennych na te z jednym palcem i wieloma palcami oraz te potocznie zwane rękawicami żabkowymi. Modele jednopalcowe dedykowane są wyjmowaniu i przenoszeniu potraw z piekarnika oraz np. przestawianiu gorących garnków z palnik na palnik. Do bardziej skomplikowanych prac kuchennych lepiej wybrać modele kilkupalcowe. Pozwolą one wykonywać w zasadzie każdą czynność – od mieszania zupy lub sosu po zdejmowanie pokrywy. To dobry wybór dla osób, które mają delikatne dłonie. Rękawice żabkowe natomiast posiadają osobne wejście na kciuk i odrębną kieszonkę na pozostałe palce.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Przy zakupie rękawic kuchennych warto zwrócić uwagę na ich długość i rozmiar. Te dwa parametry zapewnią nam nie tylko komfort pracy, ale dobrze dobrane zagwarantują bezpieczeństwo w przypadku obcowania z przedmiotami o wysokiej temperaturze. Dobrze przed zakupem założyć rękawicę na dłoń i sprawdzić, jak na niej leży i czy czujemy się w niej komfortowo. Zazwyczaj dostępne rozmiary rękawic to: S – najmniejsze (small), M – pośrednie (medium) i L – duże (large). Możliwy jest również zakup rękawic XL, jednak te trafiają się w sklepach bardzo rzadko. Wszystko zależy od tego, jak duże mamy dłonie. Rękawice różnią się także długością. Dostępne są modele chroniące tylko same palce, całą dłoń wraz z nadgarstkiem lub całą rękę, aż do łokcia. Długość rękawicy dobieramy do czynności, jaką będziemy wykonywać i naszej umiejętności obchodzenia się z gorącymi przedmiotami.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów