Data publikacji: 25 sierpnia 2014
ARTYKUŁ - PORADNIK
polecamy

Prawidłowy dobór noży kuchennych

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Nóż, podstawowe narzędzie w ręku każdego kucharza oraz zupełnego laika, który od czasu do czasu wchodzi do kuchni. Dobry, charakteryzuje się ostrym ostrzem, który tnie daną powierzchnię jak brzytwa. Kiepskiej jakości spowoduje, że na długo zniechęcisz się do przygotowywania potraw.

Długie i zaokrąglone, krótkie z ostrym końcem, małe i krępe, długie z szerokim ostrzem. Wybór noży to naprawdę trudna sprawa. Zwłaszcza, że każdy z nich z reguły służy do czegoś innego, a producentów przybywa.

Z dobrym nożem Twój czas poświęcony na przygotowanie potrawy znacznie się skróci. Praca nie tylko będzie prostsza, ale również przyjemniejsza i bardziej efektywna. Wysokiej jakości nóż pozwoli poznać Ci tajniki kuchennych zakątków i pomoże rozwinąć skrzydła na polu przygotowywania potraw.
 

Na czym polega prawidłowy dobór noży kuchennych? Oto kilka cennych wskazówek:

1.       Ostrze mocne jak stal – tylko dobrej jakości stal daje nam gwarancję, że nasz nóż będzie kroił, siekał, szatkował szybko i dokładnie oraz że posłuży nam przez długi czas. Noże, których ostrze wykonane jest z prawdziwej stali można szybko zlokalizować po cenie. Z reguły jest ona bowiem wyższa niż w przypadku tradycyjnego produktu. Gwarancją jakości i wytrzymałości na lata są noże japońskie i francuskie, których ostrza nie mają sobie równych. Warto pamiętać: im twardsza stal, tym większa pewność, że nóż dłużej będzie ostry. Dobry nóż nie powinien wyginać się, przechylać na prawo i lewo, kiedy użyjemy do tego siły naszej ręki.
 

Prawdziwa stal to także bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością. Tego samego nie można powiedzieć np. o nożu wykonanym z blachy nierdzewnej. Te drugie są produkowane masowo, chociaż nie powinny w ogóle mieć kontaktu z naszym jedzeniem.
 

Będąc w sklepie nie zawahaj się zatem zapytać sprzedawcy, z czego wykonane jest ostrze noża, który Ci poleca.
 

2.       Test ostrości – jeśli rzeczywiście chcemy mieć pewność jaki produkt wybieramy, powinniśmy koniecznie sprawdzić czy nasz nóż ma dobre ostrze. Do tego najlepiej przysłuży się test praktyczny. Będąc w sklepie możemy poprosić o poszatkowanie np. pomidora. Jeśli nóż poradzi sobie dobrze z twardą skórką tego warzywa to możemy być pewni, że wybieramy odpowiedni produkt.
 

3.       Trzonek – dla jednych będzie liczyło się to, w jaki sposób układa się on w dłoni, dla drugich jak zachowuje się w kontakcie z potem (który często pojawia się na dłoniach podczas pracy). Szefowie kuchni polecają te noże, których rękojeść (tak jak ostrze) jest wykonana ze stali, bowiem zapewnia ona zdecydowanie lepszą przyczepność niż np. trzon wykonany w całości z tworzywa sztucznego. Dobry trzonek nie powinien też męczyć dłoni podczas krojenia. Uwaga: zwróćmy uwagę na to, że im dłuższe będzie ostrze naszego noża, tym masywniejszy powinien być trzonek.

4.       Nie ma jednego noża do „wszystkiego” – niestety, taki nóż jeszcze nie powstał. Zresztą w tak bogatym świecie produktów żywnościowych, trudno byłoby dopasować ostrze oraz kształt noża, który sprostałby wszystkim rodzajom materiałów, które musi pokroić. Nie dajmy się zatem zwieść sloganom: nóż do wszystkiego.

 


Proponowane Towary:

Fiskars 1087871 FunctionalForm - zestaw 7 noży w bloku
Tefal K221SA14 - zestaw 5 noży w bloku
Gerlach Pure - zestaw 5 noży
Fiskars 978791 Edge Komplet 5 noży w bloku
Fiskars 1014199 FunctionalForm - zestaw noży

Nóż w praktyce, czyli jaki do czego:

1.       Sałaty i zioła – nigdy nie kroimy ich nożami stalowymi, bowiem reagują na nie bardzo źle: stal wchodząc z nimi w reakcję chemiczną może wywołać ciemnienie sałat i specyficzny gorzki posmak,
 

2.       Mięso – do oddzielania mięsa od kości służy nam nóż trybownik. Ma on specyficzne, długie ostrze: wąskie i cienkie; nóż do krojenia mięsa w plastry to z kolei ten skierowany do obróbki międzykostnej – powinien być wykonany z twardej stali,
 

3.       Kapusta, cebula, pieczarki – tutaj sprawdzi się dobry nóż do siekania, często nazywany jest nożem z „brodą” lub „nożem kucharza”, ma charakterystyczną szeroką podstawę,
 

4.       Ser – nóż wyróżnia się tym, że z reguły ma duży otwór w środku. Pełni on tutaj specjalną funkcję: podczas krojenia bloku sera powoduje, że ten nie przykleja się do ostrza i nie odkształca go,
 

5.       Chleb i bułki - czyli nóż z ostrymi i większymi ząbkami ustawionymi w różnych kierunkach,
 

6.       Mięso i ryby – tasak, najbardziej charakterystyczny ze wszystkich noży kuchennych, idealny do siekania mięsa oraz ryb,
 

7.       Ryby – nóż wąski i bardzo długi, najlepiej wykonany ze stali miękkiej i z zaokrągloną końcówką,
 

8.       Ziemniaki – czyli nic innego jak nóż obierak, lekko zaokrąglony i przypominający małą kosę.

 

Potocznie mawia się, że nóż powinien być przedłużeniem ręki kucharza. I rzeczywiście tak właśnie jest. Zwłaszcza w przypadku prawdziwych szefów kuchni, którzy nie wyobrażają sobie swojej pracy bez odpowiedniej jakości noża. Nie tylko w restauracjach liczy się to, jakim nożem się posługujemy, bowiem komfort pracy powinniśmy sobie zapewnić także w domu.

Podstawowy komplet noży na potrzeby kuchennego laika można spokojnie ograniczyć do kilku sztuk, w tym do: małego noża do warzyw i owoców, noża do filetowania, noża do pieczywa oraz noża do szatkowania.
 

Jedno jest pewne: dobrze dobrany nóż, będzie nam służył na długi czas.
 


 





Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
0 0
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Jak nie dać się przeziębieniu? 5 prostych sposobów na wzmocnienie odporności jesienią

Często jesteś przeziębiony? Chodzisz wiecznie niewyspany? Jesteś zmęczony? Być może to nie wina jesiennej pogody - padającego deszczu, niskiej temperatury i porywistego wiatru - tylko znak, że masz obniżona odporność. Jak ją poprawić? Przedstawiamy 5 sposobów na wzmocnienie odporności.
Zobacz więcej   

Najgorętsze premiery gier w październiku

Poznaj najbardziej wyczekiwane premiery gier w październiku.
Zobacz więcej   

10 najwydajniejszych smartfonów wg AnTuTu (sierpień 2017)

Ranking AnTuTu przedstawia najszybsze smartfony. Które smartfony znajdują się w zestawieniu? Który z nich zajął 1. miejsce w sierpniu 2017? Przeczytaj nasz artykuł.
Zobacz więcej   

Znajdź nas