Płyta z funkcją booster – jaką wybrać?

Z tego artykułu dowiesz się:czym jest funkcja booster na czym polega funkcja booster w płytach indukcyjnych na co zwracać uwagę podczas zakupu kuchni indukcyjnych z funkcją booster jakie są zalety gotowania na płytach indukcyjnych
Autor: Klaudia

Nowoczesne sprzęty wykorzystywane w gospodarstwie domowym są coraz funkcjonalniejsze i ułatwiają proces przygotowania posiłków. Jednym z ciekawszych rozwiązań jest funkcja booster, która, jak sama nazwa wskazuje, znacznie przyspiesza gotowanie. Za jej pomocą w kilka chwil przyrządzi się ciepły napój, przygrzeje zupę z obiadu czy ugotuje ziemniaki. Na tym jednak nie koniec jej zalet.

Zobacz także: Jakie funkcje powinna mieć nowoczesna płyta indukcyjna?

Czym jest funkcja booster?

Płyta indukcyjna Amica z funkcją Booster

Gotowanie na płytach indukcyjnych wygląda nieco inaczej niż przy użyciu płyt gazowych. Dotychczas największą zaletą tych drugich była możliwość szybszego przygotowania posiłku, ze względu na pojawienie się jednostajnego płomienia. Obecnie nowoczesne płyty indukcyjne wyposażone są w funkcję booster, co oznacza „przyspieszacz”. Po wciśnięciu odpowiedniego przycisku wybrana płyta indukcyjna nagrzewa się w sposób błyskawiczny, umożliwiając tym samym ekspresowe gotowanie. Pole kuchenki uzyskuje maksymalną moc i równomiernie ogrzewa naczynie, które na nim stoi. Dzięki opcji booster na płycie indukcyjnej można w mgnieniu oka ugotować wodę na kawę czy herbatę. Koniec z długim czekaniem na swój ulubiony napój. Jest to idealna opcja dla osób żyjących w ciągłym biegu lub mających dużą rodzinę. Funkcja booster płyty indukcyjnej może występować na więcej niż jednym polu.

Jak działa funkcja booster? Po jej naciśnięciu płyta osiąga wysoką moc, która utrzymuje się przez kilka minut, po czym spada do określonego poziomu. Po wyłączeniu płyty całość wychładza się w kilkanaście sekund.

Polecane płyty do zabudowy
  • 2 159 zł
  • 2 179 zł
  • 999 zł
  • 499 zł
  • 1 149 zł

Na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Pole grzejne i panel sterowania płyty indukcyjnej

Pierwszym parametrem, na który powinno się zwrócić uwagę przed zakupem płyty indukcyjnej z funkcją booster, jest liczba płyt, które mogą pracować w przyspieszonym trybie. Jeśli booster będzie używany jedynie do szybkiego parzenia herbaty, kawy lub ugotowania makaronu, to modele z jednym polem będą najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Tym bardziej, jeśli istnieją problemy z instalacją elektryczną. Najczęściej jednak użytkownicy decydują się zakup płyty z dwoma polami booster np. Electrolux EHH6240ISK. Ceramiczne płyty tego modelu nagrzewają się błyskawicznie za pomocą intuicyjnego sterowania sensorycznego. Dodatkowym atutem urządzenia jest opcja automatycznego podgrzewania, co świetnie sprawdzi się na wypadek konieczności np. szybkiego podgrzania zupy.

Przy sprawnej i nowej instalacji elektrycznej warto zainwestować w płytę indukcyjną z funkcją booster z 4 aktywnymi polami, np. Samsung NZ64M3707AK, Amica PI6509PLU, Whirlpool ACM 808 BAS czy Electrolux Slim-fit EIV744. Aby jednak uzyskać najlepszy efekt szybkiego podgrzewania posiłków, dobrze wyposażyć się w specjalne naczynia służące do gotowania na płytach indukcyjnych. Nie wolno na niej stawiać naczyń aluminiowych, ze stali szlachetnej i szklanych. A co się stanie, jeśli położy się je na płycie? Nic, płyta po prostu się nie włączy.

Ceny płyt indukcyjnych uzależnione są od wielu czynników, w tym od marki oraz liczby pół z opcją booster. Najtańsze można kupić już za ok. 900 złotych. Za te droższe należy zapłacić nawet 2–3 razy więcej. Warto jednak pamiętać, że im lepszy sprzęt, tym większe bezpieczeństwo i wydajność. Jeśli tylko budżet pozwala na nabycie opcji droższej, to lepiej w nią zainwestować.

Zalety gotowania na płytach indukcyjnych

Nowoczesne płyty indukcyjne powoli wypierają z rynku te ceramiczne i gazowe. Są one przede wszystkim znacznie bezpieczniejsze niż te konwencjonalne, ponieważ nie stwarzają ryzyka poparzeń. Jedyne ciepło, jakie odczuwa się po gotowaniu, to te, które wydzielił garnek lub patelnia. W związku z tym nie należy obawiać się o bezpieczeństwo chodzących wokół płyty dzieci. Płyta indukcyjna nie jest w stanie działać, jeśli nie postawi się na niej garnka, którego dno wykonane jest z ferromagnetyków. Nie stwarza to zatem zagrożenia pożarem, który może spowodować np. płyta gazowa.

Płyty indukcyjne są najbardziej wydajnymi na rynku. Gotuje się na nich znacznie szybciej niż na kuchence gazowej czy ceramicznej. Ma to związek z tym, że pole nagrzewa się równomiernie i w szybkim czasie. Jest to znacznie szybsze z opcją booster. Nic więc dziwnego, że modele te są coraz częściej wybierane przez użytkowników.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny