Data publikacji: 30 czerwca 2016
Autor: Kasia
ARTYKUŁ - PORADNIK
polecamy

Płyta indukcyjna, czyli bezpieczeństwo i wygoda w Twojej kuchni

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Płyty indukcyjne stają się coraz popularniejsze i stanowią poważną konkurencję dla tradycyjnych płyt gazowych i ceramicznych. Charakteryzują się nie tylko nowoczesnym designem, ale również funkcjonalnym wykorzystaniem zaawansowanych technologii i dużym bezpieczeństwem użytkowania. Na czym polega ich działanie i jakie mają zalety?

Płyty indukcyjne można znaleźć w ofercie większości producentów sprzętu gospodarstwa domowego. Różnią się wzornictwem, liczbą pól grzewczych czy rozmiarem. Można je więc łatwo dopasować do własnych potrzeb oraz zabudowy kuchennej. 

Działanie płyty indukcyjnej

Kuchenka indukcyjna działa na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod powierzchnią płyty znajdują się specjale cewki, które wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne. To z kolei prowadzi do wyprodukowania ciepła poprzez działanie prądów wirowych w dnie naczynia. Gotowanie potraw następuje więc dzięki podgrzaniu garnka w wyniku działania pola magnetycznego. 
 

Garnki do płyt indukcyjnych

W związku ze specyfiką działania płyty indukcyjne wymagają stosowania specjalnych garnków, których dno zostało wykonane z metali ferromagnetycznych, a więc przyciągających magnes. Do materiałów reagujących na pole magnetyczne należą niektóre stopy stali oraz żeliwo. Na kuchenkach indukcyjnych nie sprawdzą się natomiast naczynia aluminiowe, szklane, ceramiczne czy miedziane. Co więcej – dno garnków musi ściśle przylegać do płyty, a ich średnica nie powinna być mniejsza niż zalecana przez producenta kuchenki (jedynie w przypadku tzw. płyt bezstrefowych rozmiar  naczynia nie ma znaczenia).

 

Zalety płyt indukcyjnych

Płyty indukcyjne zyskują dużą popularność nie tylko dzięki nowoczesnemu wyglądowi i coraz korzystniejszym cenom. Do ich najważniejszych zalet należą:
1. Bezpieczeństwo użytkowania – nagrzewa się jedynie dno garnka, a nie sama kuchenka. Nawet włączona płyta, do której nie zostało przyłożone odpowiednie naczynie, nie wytwarza pola magnetycznego. Również po zdjęciu garnka kuchenka pozostaje zimna. Istnieje więc niewielkie niebezpieczeństwo oparzenia. Co więcej – płyty indukcyjne są wyposażone w funkcję zabezpieczenia przed przypadkowym uruchomieniem. Jest to szczególnie ważne, gdy w domu przebywają małe dzieci. Nie ma również możliwości zatrucia się gazem.
2. Szybkość działania – na płycie indukcyjnej gotowanie przebiega nawet o 40% szybciej niż na kuchenkach gazowych. Garnek ustawiony na włączonym polu nagrzewa się od razu – w ciągu kilku sekund osiągniesz żądaną temperaturę. Jeśli chcesz szybko zagotować danie, możesz również skorzystać z funkcji Booster, czyli ustawienia maksymalnej mocy pola grzewczego.
3. Energooszczędność – fakt, że sama płyta nie nagrzewa się, a jedynie prowadzi do wzrostu temperatury dna naczynia, pozwala ograniczyć straty energii. Płyta rozpoznaje wielkość garnka i dostosowuje rozmiar pola grzewczego do dna naczynia. Dzięki temu okazuje się bardziej ekonomiczna od kuchenek ceramicznych i gazowych. 
4. Łatwość eksploatacji – obsługa płyty indukcyjnej jest płynna i intuicyjna – wystarczy postawić garnek, za pomocą dotykowego przycisku ustawić moc grzania i uruchomić urządzenie. 
5. Bezproblemowe czyszczenie – gładką powierzchnię łatwo utrzymać w czystości. Co więcej – zabrudzenia nie są podgrzewane, a tym samym nie przywierają do płyty.

Jeśli zatem szukasz ekonomicznych, bezpiecznych i designerskich rozwiązań do kuchni – nowoczesna płyta indukcyjna będzie doskonałym wyborem.

Proponowane Towary:

Electrolux EHI6540FW1
Sharp KH-6I27CS00-EU
Siemens EH675FFC1E
Płyty do zabudowy

Siemens EH675FFC1E

1 699 zł 1 649 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Bosch PXE651FC1E
Płyty do zabudowy

Bosch PXE651FC1E

2 709 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Candy CDI 30
Płyty do zabudowy

Candy CDI 30

749 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
 
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
2 0
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Idealnie przycięty zarost na weekend, a w poniedziałek na gładko, czyli od czego zacząć i co warto wiedzieć o golarkach elektrycznych i trymerach

Zastanawiasz się, jak szybko i precyzyjnie wystylizować zarost? Jak wybrać odpowiednią golarkę elektryczną i trymer? Przeczytaj nasz artykuł. 
Zobacz więcej   

Cicha noc przez cały rok - dlaczego warto wybrać ciche produkty?

Irytuje Cię głośne wirowanie pralki? Chciałbyś odkurzyć mieszkanie i nie przeszkadzać innym domownikom? Idealnym rozwiązaniem dla Ciebie są ciche produkty. Dlaczego warto się nimi zainteresować? Przeczytaj nasz artykuł
Zobacz więcej   

Jak nie dać się przeziębieniu? 5 prostych sposobów na wzmocnienie odporności jesienią

Często jesteś przeziębiony? Chodzisz wiecznie niewyspany? Jesteś zmęczony? Być może to nie wina jesiennej pogody - padającego deszczu, niskiej temperatury i porywistego wiatru - tylko znak, że masz obniżona odporność. Jak ją poprawić? Przedstawiamy 5 sposobów na wzmocnienie odporności.
Zobacz więcej   

Znajdź nas