Płyta indukcyjna czy gazowa? Zalety i korzyści ze stosowania

Autor: Kasia

Dobrze wyposażona kuchnia powinna posiadać urządzenia, które będą w stanie sprostać każdej, nawet najbardziej wymagającej, potrawie. Jednym z nich jest płyta indukcyjna, zapewniająca szybkość gotowania i wysoką jakość przyrządzanych potraw. Jakie są jej podstawowe zalety?

Deski do krojenia i garnek stojący na płycie indukcyjnej

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie zalety ma płyta indukcyjna
  2. jakie zalety ma płyta gazowa
  3. czym kierować się przy wyborze płyty

Płyta indukcyjna – symbol nowoczesności

Czarna kuchnia ze słoikami i płytą indukcyjną

Kuchnia, w której znajduje się płyta indukcyjna, z góry zyskuje dwa walory: funkcjonalny i wizualny. Oba nierozerwalnie wiążą się również z wymogami projektantów w nowym budownictwie – mieszkania w nowych blokach lub apartamentowcach przeważnie tworzone są z myślą o instalacji płyty do zabudowy. Dodatkowo coraz rzadziej mają podłączenie do gazu, wskutek czego takie rozwiązanie staje się coraz częstsze.

Płyty indukcyjne mają mnóstwo zalet, począwszy od oszczędności w kontekście używanej energii, skończywszy na łatwiejszym myciu i wycieraniu ich powierzchni.

  1. Energooszczędność – płyty indukcyjne z założenia pobierają mniej energii niż typowe kuchenki gazowe. Niektóre modele (tak jak Bosch PIE631FB1E) dodatkowo wyposażone są w specjalne, energooszczędne programy.
  2. Bezpieczeństwo użytkowania – w odróżnieniu od kuchenek zasilanych gazem, tzw. indukcja nie stwarza niebezpieczeństwa w postaci niekontrolowanego wybuchu lub wycieku gazu.
  3. Wygodny rozmiar – osoby, którym zależy na oszczędności miejsca i jak najmniejszych rozmiarach sprzętu, a jednocześnie wysokiej wydajności, powinny postawić na Electrolux Slim-fit EIV835. Coraz więcej dostępnych na rynku płyt projektowanych jest z myślą o oszczędności miejsca na kuchennym blacie.
  4. Łatwiejsze czyszczenie – chyba każdy, kto korzystał z kuchenki gazowej, wie, jak ciężko jest ją wyczyścić po długim gotowaniu. Płyta indukcyjna zdecydowanie ułatwia ten proces. Niektóre modele mają dodatkowo funkcję „krótkie czyszczenie” (np. Bosch PVS651FB5E), co jeszcze bardziej pomaga w usuwaniu zabrudzeń i resztek jedzenia.
Polecane płyty do zabudowy
  • 1 599 zł
  • 3 499 zł
  • 1 229 zł
  • 1 699 zł
  • 2 199 zł

Czy płyta gazowa to relikt przeszłości?

Płyta indukcyjna w zabudowie z czajnikiem w tle

Kilkanaście czy nawet kilka lat temu w niemal każdym domu znajdowały się typowe kuchenki gazowe. Z biegiem czasu zaczęły one jednak być wypierane przez nowoczesne płyty elektryczne i indukcyjne, co jednak nie oznacza, że nikt z nich już nie korzysta. Do dziś cieszą się uznaniem, głównie z uwagi na niskie koszty eksploatacji czy dużą dowolność w wyborze naczyń. Najnowsze modele również są projektowane z myślą o nowoczesnym budownictwie – posiadanie ich w kuchni wcale nie jest dowodem na to, iż domownicy nie chcą decydować się na nowe, udoskonalone wyposażenie.

Wbrew pozorom, płyty gazowe mają szereg zalet, które tylko potwierdzają zasadność ich używania w dzisiejszych czasach.

  1. Tani surowiec – gaz jest obecnie jednym z najtańszych paliw, dlatego używanie płyty gazowej w bardzo małym stopniu narusza domowy budżet.
  2. Brak uzależnienia od prądu – w odróżnieniu od płyty indukcyjnej, płyta zasilana gazem w dalszym ciągu będzie działać w sytuacji, gdy w domu czy bloku nagle zabraknie energii elektrycznej.
  3. Uniwersalność – przy gotowaniu na płycie indukcyjnej należy korzystać ze specjalnych garnków i patelni, które nie uszkodzą jej powierzchni. W przypadku płyty gazowej takiego problemu nie ma – domownicy mają pełną dowolność przy wyborze naczyń.
  4. Dodatkowe zabezpieczenia – niektóre modele, takie jak Electrolux KGG6436K, wyposażone są w zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu, dzięki czemu nawet przy zalaniu płomienia przez gotujące się danie nie ma możliwości rozprzestrzeniania się ognia.
  5. Łatwa kontrola – dzięki pokrętłom umieszczonym na płycie gazowej w trakcie gotowania w bardzo łatwy sposób można kontrolować siłę grzania i swobodnie ją regulować.

Która płyta lepsza?

Wspomniany wyżej aspekt nowoczesnego budownictwa, w którym płyta indukcyjna jest podstawowym wyborem, nie jest decydującym argumentem przemawiającym na jej korzyść. Oczywiście, mając na uwadze jej zalety funkcjonalne i wizualne, można stwierdzić, że jest to lepszy wybór, jednak to tak naprawdę zależy od preferencji osób, które będą z niej korzystać. Nie da się jednak ukryć, że stanowi ona w obecnych czasach skuteczne rozwiązanie na drodze do uzyskania ładnego wyglądu połączonego z niezawodną jakością.

Płyta gazowa, choć kojarzona może być z przestarzałymi kuchenkami gazowymi, również ma wiele do zaoferowania w aspekcie szybkiego i bezproblemowego gotowania. Jest to lepszy wybór dla osób, które nie chcą kompletnie wymieniać swojego wyposażenia kuchennego i kupować naczyń przeznaczonych do gotowania na płycie indukcyjnej. Dodatkowe zabezpieczenia ochronne i szereg innych funkcji pozwalają sądzić, że wciąż jest to znakomity wybór pod kątem funkcjonalnym.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów