Jaką płytę do kuchni wybrać? Zalety i wady płyty gazowej, elektrycznej i indukcyjnej

Autor: Łukasz

Płyta grzewcza jest niezbędna do przygotowywania potraw. Ponieważ korzysta się z niej każdego dnia, jej zakup musi być przemyślany. Jaki model płyty grzewczej wybrać? Gazową? Elektryczną? A może indukcyjną? Aby zamontować każdą z nich, muszą zostać spełnione pewne warunki. Na ogół w nowym budownictwie nie ma możliwości korzystania z instalacji gazowej, a z kolei kuchnie indukcyjne wymagają podłączenia do osobnego obwodu.

Nowoczesna kuchnia gazowa

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie są rodzaje płyt grzewczych
  2. jakie są zalety i wady kuchni gazowej
  3. jakie są zalety i wady kuchni elektrycznej
  4. jakie są zalety i wady kuchni indukcyjnej

Jakie są rodzaje płyt grzewczych?

Mężczyzna czyści kuchnię indukcyjną

Wyposażając kuchnię w sprzęt AGD, często stajemy przed dylematem wyboru odpowiedniej płyty grzewczej. Wśród dostępnych na rynku modeli znajdują się płyty gazowe, indukcyjne i elektryczne. Istnieje wiele czynników, które decydują o tym, jaki model ostatecznie stanie w naszej kuchni. Są nimi m.in. warunki mieszkaniowe, indywidualne potrzeby oraz to, jak często gotujemy i dla ilu osób. Pod uwagę należy wziąć również funkcjonalność, wygląd oraz kwestie ekonomiczne.

Zalety i wady kuchni gazowej

Od wielu lat niesłabnącą popularnością cieszą się kuchnie gazowe. Użytkownicy twierdzą, że za ich sprawą przygotowuje się najlepsze dania. Nie trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ obróbka termiczna odbywa się za pomocą naturalnego źródła ciepła, jakim jest ogień. Dużą zaletą płyt gazowych jest także to, że można na nich gotować w większości naczyń i garnków (co jest częstym ograniczeniem w przypadku płyt indukcyjnych). Co więcej, płyty gazowe są najtańsze w eksploatacji. Jedyne wady związane są z zagrożeniami wynikającymi z dostępu do otwartego ognia, co może być niebezpieczne, szczególnie gdy w pobliżu znajdują się małe dzieci. Pewna trudność może wiązać się również z ich czyszczeniem.

Przykłady polecanych płyt gazowych:

  • 2 199 zł
  • 1 799 zł
  • 1 579 zł
  • 1 639 zł
  • 1 749 zł

Zalety i wady kuchni elektrycznej

Elektryczna kuchenka widok z frontu

Coraz częściej inwestuje się w płyty elektryczne. Są one przede wszystkim atrakcyjne wizualnie. Co ciekawe, nie są dużo droższe w eksploatacji od płyt gazowych. Ewentualne różnice najczęściej rekompensowane są mnogością funkcji, w tym krótszym czasem gotowania i łatwością czyszczenia. Większość modeli wyposażona jest w funkcję automatycznego wyłączania grzania po zdjęciu z płyty garnka czy patelni. Powierzchnia nie pozostaje długo ciepła, dlatego nie ma ryzyka poparzenia dłoni. Warto jednak mieć na uwadze to, że w przypadku braku prądu trzeba przygotować posiłek na alternatywnym urządzeniu.

Przykłady polecanych płyt elektrycznych:

  • Electrolux EKI6451AOX – o wymiarach 60 × 85 × 60, wyposażona w łatwą do czyszczenia powierzchnię;
  • Amica 57CE3.315HTaQ – o wymiarach 50 × 85 × 60, z funkcją parowego czyszczenia piekarnika.

Zalety i wady kuchni indukcyjnej

To jedne z najbardziej zaawansowanych rozwiązań na rynku. Energia cieplna powstaje poprzez zjawisko zwane indukcją. Na płytach tego rodzaju stawia się jedynie naczynia ze stali ferromagnetycznej. Płyty indukcyjne są bezpieczne pod kątem użytkowania od elektrycznych, a zbliżone do nich kosztami eksploatacji. Co ważne, nie są zintegrowane z piekarnikiem. Kupuje się je osobno i montuje w meblach do zabudowy. Najnowocześniejsze modele wyposażone są w asystenta gotowania, za pomocą którego można poczuć się jak prawdziwy szef kuchni.

Przykłady polecanych płyt indukcyjnych:

Wybór jednego konkretnego modelu z pewnością nie jest prosty, jednak znając podstawowe wady i zalety każdego z rozwiązań, możemy łatwiej podjąć decyzję. Wiele uzależnione jest od wystroju wnętrza. Do bardziej nowoczesnych kuchni częściej wykorzystuje się płyty indukcyjne i elektryczne, natomiast do tradycyjnych – gazowe. Warto zwrócić uwagę na modele, które łączą zalety płyt elektrycznych i gazowych. Nie mniej ważnym parametrem jest rozmiar płyty. Jeśli dysponujemy małą kuchnią, lepiej jest wybrać płytę z dwoma palnikami o łącznej powierzchni 30 cm. Na większych powierzchniach lub przy większej rodzinie sprawdzą się kuchnie o wymiarach od 70 do 90 cm.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów