Patelnia grillowa – jaką wybrać, jak jej używać i jak o nią dbać?

Autor: Ola

Patelnia grillowa to urządzenie, w które zdecydowanie warto zainwestować. Nie tylko dlatego, że w większości domów z pewnością nie brakuje amatorów potraw z grilla. Również z powodu tego, że grillowanie to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania potraw, polecany m.in. przez dietetyków.

Steki z łososia na patelni grillowej

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. dlaczego warto kupić patelnię grillową;
  2. jak jest ona zbudowana;
  3. jakie są rodzaje patelni do grillowania;
  4. jak smażyć na takiej patelni.

Patelnia grillowa – dlaczego warto ją kupić?

Pałki z kurczaka na patelnii grillowej

Patelnia grillowa, niezależnie od tego czy żeliwna czy indukcyjna, to sprzęt, który warto mieć w domu. To alternatywa nie tylko dla smażenia, ale i pieczenia w piekarniku. Grillowanie to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki cieplnej mięsa, warzyw, a nawet owoców. Tradycyjne grille na brykiet lub węgiel budzą jednak zastrzeżenia, gdyż tłuszcz spada na palenisko, a potem spala się i odpryskuje w formie niezdrowych, a wręcz szkodliwych dla organizmu związków. W przypadku dobrej patelni grillowej tego typu problemy nie istnieją. Porządna żeliwna patelnia grillowa pozwala wytopić zbędny tłuszcz z mięsa, a przy okazji zachować jego niepowtarzalny smak i aromat. Dietetyczne potrawy wcale nie muszą być zmieloną i rozgotowaną papką. Wręcz przeciwnie – mogą to być kruche, dobrze wypieczone, aromatyczne potrawy z grilla, które są równie zdrowe jak ich gotowane odpowiedniki. Dzięki patelni do grillowania ten sposób przygotowania posiłków dostępny jest wszystkim, a nie tylko szczęśliwym posiadaczom ogrodu czy działki.

Jak zbudowane są patelnie grillowe?

Patelnia do grillowania znacznie różni się od pozostałych dostępnych na rynku patelni. Chodzi przede wszystkim o pofalowane dno ze specjalnie uformowanym rowkami. Są one zaprojektowane po to, aby przyjmować wytopiony z mięsa tłuszcz tak, aby nie trafiał on ponownie do mięsa. Niektóre patelnie są przystosowane także do używania w piekarniku. Jeśli w domu jest płyta indukcyjna, to patelnia grillowa powinna być do niej specjalnie dopasowana. Część z nich ma odczepiane uchwyty, co sprawdza się szczególnie w modelach przeznaczonych do grillowania w piekarniku. Sam kształt patelni może być bardzo różny: owalny, prostokątny, prawie kwadratowy. Zdarza się, że patelnie mają również specjalne zaprojektowane ranty, które ułatwiają przelewanie wytopionego tłuszczu.

Polecane patelnie
  • 119,99 zł
  • 139,99 zł
  • 69,99 zł
  • 249 zł
  • 339 zł

Patelnia grillowa – żeliwna, aluminiowa lub stalowa

Patelnia grillowa i przyprawy do smażenia

Patelnia grillowa żeliwna jest z pewnością najbardziej popularnym typem stosowanym w kuchni. Jest ona wyjątkowo trwała i nadaje potrawom wyjątkowy smak. Niektórzy podkreślają jednak, że podczas grillowania do potraw może przenikać żelazo (co prawda w niewielkich ilościach), co powinno skłaniać do ograniczonego korzystania z tego rozwiązania. Niektóre patelnie pokryte są powłoką ceramiczną lub porcelanową, dzięki czemu nie trzeba ich impregnować. Patelnia grillowa żeliwna wymaga dłuższego nagrzewania, ale za to idealnie rozprowadza ciepło i w porównaniu z innymi patelniami wyjątkowo długo utrzymuje temperaturę. Właściwości ferromagnetyczne sprawiają, że sprawdza się ona także jako patelnia grillowa na indukcję. Warto bowiem pamiętać, że o ile patelnia aluminiowa szybko się nagrzewa i łatwo się myje, to wiele jej modeli nie nadaje się na płytę indukcyjną.

Patelnia grillowa ze stali wysokogatunkowej jest odporna na korozję, wysoką temperaturę, a ponadto nie oddaje potrawom metalicznego posmaku. Trzeba jednak wiedzieć, że stal rozprowadza ciepło gorzej niż aluminium. Coraz częściej zdarza się więc, że producenci proponują 3 warstwy materiału (np. połączenie aluminium i stali), a czasami nawet 7. W ten sposób osiąga się rozwiązanie, które eliminuje ryzyko przypalenia, nadaje się na płytę indukcyjną (La Bonita Grill Solo 28cm) i można je z powodzeniem wstawić do zmywarki.

Jak smażyć na patelni grillowej?

Patelnia żeliwna grillowa czy patelnia aluminiowa i stalowa są równie dobre, aczkolwiek sprawdzają się w różnych kuchniach i do różnych potraw. Nie każda będzie patelnią grillową na indukcję, nie każdą będzie można myć w zmywarce, nie każdą można wkładać do piekarnika. Warto więc najpierw odpowiedzieć sobie na pytania o preferencje, a dopiero potem wybierać sprzęt.

Do grillowania czerwonego mięsa najlepiej nadaje się żeliwna patelnia grillowa. Do mięsa drobiowego i warzyw wystarczy patelnia grillowa aluminiowa (La Bonita Grillowa ROCA 28CM). Patelnia stalowa z kolei spisze się idealnie do ryb, warzyw, owoców morza oraz do mięsa. Trudno o jednoznaczne rady dotyczące użytkowania patelni, gdyż producenci mają własne, nieraz bardzo różnorodne, technologie. Należy więc trzymać się dołączonej instrukcji. Z pewnością natomiast, mimo że grilluje się bez tłuszczu, dobrze jest przed każdym użyciem lekko posmarować nim patelnię (pomoże cienki pędzelek lub zwykły papierowy ręcznik). Pamiętajmy też, że na żeliwnych patelniach grillowych nie można przechowywać żadnych potraw.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów