
Pakowanie próżniowe żywności staje się coraz bardziej popularne. Ta metoda, kiedyś stosowana głównie przez profesjonalnych kucharzy, teraz zyskuje uznanie amatorów gotowania i każdego, kto chce ograniczyć marnowanie jedzenia albo rozszerzyć swoje kulinarne doświadczenia. Dlaczego hermetyczne pakowanie składników i gotowych dań jest warte uwagi? Z tego poradnika dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć, by zacząć swoją przygodę z zgrzewarką próżniową.
SPIS TREŚCI: |
Zalety pakowania próżniowego żywności
Pakowanie próżniowe to sprawdzona i bardzo prosta metoda przechowywania żywności, którą stosuje coraz więcej osób. Główną korzyścią jest znaczące wydłużenie świeżości produktów, co prowadzi do oszczędności finansowych i zmniejszenia marnowania jedzenia. Możesz więc robić zakupy rzadziej i znacznie dłużej cieszyć się sezonowymi produktami – bez obaw o utratę ich świeżości, smaku i konsystencji.
Zamykanie próżniowe żywności polega na odsysaniu powietrza z wnętrza specjalnego worka i szczelnym zamknięciu opakowania. Usunięcie jak największej ilości tlenu jest kluczowe – to bowiem on jest głównym czynnikiem, który przyspiesza psucie się żywności. Eliminacja tlenu hamuje rozwój bakterii tlenowych, drobnoustrojów i pleśni, a także spowalnia procesy utleniania tłuszczów i utraty wilgoci. W rezultacie jedzenie jest chronione przed wysychaniem oraz powstawaniem tzw. oparzeliny mrozowej, która negatywnie wpływa na jego smak i wygląd. W przeciwieństwie do tradycyjnych opakowań, które chronią tylko przed zanieczyszczeniami, opakowanie hermetyczne aktywnie przedłuża świeżość i trwałość produktów. Pozwala też oszczędzić dużo miejsca w lodówce czy komorze zamrażalnika, dzięki czemu możesz przechowywać większe ilości jedzenia. Tyle w teorii. A jak to wygląda w praktyce?

Zgrzewarka próżniowa – czy warto
Do pakowania próżniowego potrzebne jest specjalne urządzenie, czyli zgrzewarka próżniowa. Jak działa i czy jej obsługa jest wymagająca i skomplikowana? Proces rozpoczyna się od umieszczenia otwartego końca specjalnego worka w listwie urządzenia. Następnie, po uruchomieniu maszynki do próżniowego pakowania żywności, powietrze jest odsysane z worka. Na koniec, gdy cały proces zostanie zakończony, sprzęt zgrzewa brzegi opakowania, tworząc trwałe, hermetyczne zamknięcie, które uniemożliwia ponowne dostanie się powietrza do środka.
Chociaż zasada działania zgrzewarek jest taka sama, to jednak różnice pojawiają się w przypadku dodatkowych funkcji i innych przydatnych rozwiązań, które mogą usprawnić pakowanie próżniowe jedzenia.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia
Osoby, które zamierzają pakować różnego rodzaju produkty – od twardych warzyw, przez mięsa, po delikatne owoce, powinny zainwestować w zgrzewarkę, która oferuje dodatkowe funkcje. Przyjrzyjmy się tym najważniejszym:
- moc i siła ssania – im większe moc i siła ssania, tym szybciej i dokładniej urządzenie usunie powietrze z worka. Słabsze modele mogą mieć problem z usunięciem powietrza z większych worków, a w skrajnych przypadkach – nie stworzą wystarczającego podciśnienia, by skutecznie zgrzać opakowanie;
- szerokość listwy zgrzewającej – ten element ma bezpośredni wpływ na to, jak duże worki do pakowania próżniowego możesz zgrzewać. Standardowe domowe zgrzewarki mają zazwyczaj listwę o szerokości ok. 30 cm, co jest wystarczające do większości zastosowań. Jeśli jednak planujesz pakować próżniowo warzywa w dużej ilości, większe porcje mięsa lub inne gabarytowe produkty, warto rozważyć model z szerszą listwą;
- wielkość urządzenia – nie ma co się oszukiwać: jeśli ze zgrzewarki do pakowania próżniowego masz zamiar korzystać sporadycznie, raczej nie ma sensu inwestować w duże urządzenie. Niewielki, wąski sprzęt – listwa, na którą bez problemu znajdziesz miejsce w kuchennej szafce, w zupełności wystarczy;
- cena – rozpiętość cenowa maszyn do pakowania próżniowego jest spora, można więc dopasować zakup do swojego budżetu.

Różne funkcje i tryby pracy przydatne podczas hermetycznego pakowania
Wiele zgrzewarek oferuje dodatkowe funkcje, które zwiększają ich wszechstronność. Nawet wśród niedrogich modeli można znaleźć takie, które skutecznie zapakują żywność bez zgniatania składników i zmieniania jej konsystencji. Warto zwrócić uwagę na:
- tryb suche/mokre – idealny do pakowania suchych, mniej wymagających produktów (np. kasze) lub żywności o dużej zawartości wody. Dzięki temu zapewnisz lepsze uszczelnienie;
- tryb delikatny – sprawdzi się podczas pakowania np. miękkich owoców albo puszystych wypieków, zapobiegając ich zmiażdżeniu.
- funkcja pulsacyjna albo regulacja czasu zgrzewania – kolejna opcja, żeby nie uszkodzić wyjątkowo delikatnego jedzenia. Dzięki tej funkcji możesz regulować intensywność pracy i dopasować ją do rodzaju produktów;
- funkcja marynowania – świetne rozwiązanie, żeby przyspieszyć proces marynowania (np. mięs) i mieć pewność, że wszystkie smaki i aromaty przypraw przenikną do składników;
- możliwość pakowania w pojemnikach – dostępne są modele, które mają specjalny wężyk umożliwiający usunięcie powietrza z odpowiednich pojemników – w sam raz do przechowywania delikatnych produktów, takich jak zioła, kawa czy słodycze. Możesz się też zdecydować na zakup systemu do pakowania, jeśli zamierzasz korzystać głównie z pojemników albo specjalnych torebek;
- podwójny zgrzew – podwójna linia zgrzewu to dodatkowe zabezpieczenie przed rozszczelnieniem folii i jeszcze lepsze zabezpieczenie pakowanych próżniowo gotowych dań;
- wbudowany nóż i schowek na rolkę – nóż pozwala na precyzyjne odcięcie worka z rolki o dowolnej długości, bez konieczności używania nożyczek. Z kolei schowek na rolkę folii do pakowania próżniowego sprawia, że jest ona zawsze pod ręką, więc nie musisz tracić czasu na jej szukanie.

Jeśli pakować, to w co
Najpopularniejszym i najczęściej stosowanym akcesorium do próżniowego pakowania w domu są specjalne worki lub rolki folii. Należy pamiętać, że do tego celu nie nadają się zwykłe woreczki do mrożenia. Odpowiednie worki do pakowania próżniowego mają specjalne teksturowane (moletowane) kanały, które zapewniają sprawne odsysanie powietrza. Warto się również upewnić, że materiał, z którego są wykonane, jest odpowiednio gruby, aby zapewnić odporność na uszkodzenia mechaniczne, jest wolny od BPA i bezpieczny w kontakcie z żywnością. Przed zakupem możesz też sprawdzić, czy worków można używać podczas podgrzewania żywności w mikrofalówce i czy są wielokrotnego użytku. Jeśli stosujesz metodę sous vide do przyrządzania potraw, upewnij się, że woreczki albo używana folia pozwalają na ten specyficzny sposób gotowania składników. A jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na ten temat, przeczytaj nasz poradnik Sous vide – na czym polega gotowanie próżniowe.
Alternatywą dla worków są pojemniki do pakowania próżniowego. Chociaż wymagają osobnej pompki albo odpowiedniej zgrzewarki ze specjalnym wężykiem, warto się zastanowić, czy pojemniki nie będą wygodniejszym rozwiązaniem w twojej kuchni. Pojemniki są idealne do przechowywania delikatnych produktów, które mogłyby ulec zgnieceniu w worku, a także do produktów suchych, takich jak kasze, ryż, mąka czy przyprawy. Wytworzona w nich próżnia skutecznie chroni te produkty przed molami spożywczymi, które potrafią się dostać do tradycyjne opakowań. Minusem jest to, że zajmują więcej miejsca.
Jeśli zamiast zgrzewarki chcesz używać systemu do pakowania próżniowego, potrzebne ci będą specjalne torebki z zaworem, przez który odsysane jest powietrze.

Dłużej świeże produkty
Wiesz już, jakie są zalety stosowania urządzenia do pakowania próżniowego i jak proste jest jego używanie w domu. Należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, aby uniknąć problemu niewłaściwie uszczelnionych opakowań i utraty próżni. Najczęstszymi przyczynami są błędy popełniane przez użytkownika, takie jak umieszczenie produktu zbyt blisko krawędzi worka, co utrudnia prawidłowe zgrzewanie, lub nieodpowiednie usytuowanie folii w urządzeniu.
Jak pakować próżniowo, żeby produkty jak najdłużej zachowały świeżość? Zawsze upewnij się, że w miejscu zgrzewania folia jest czysta i sucha. Ważne jest także, aby nie pakować produktów z ostrymi krawędziami (np. mięsa z kością) bez uprzedniego ich zabezpieczenia, ponieważ mogą one uszkodzić worek.
Używaj wyłącznie worków do pakowania próżniowego, odpowiedniej folii, torebek albo pojemników. Stosowanie przypadkowych opakowań może skutkować uszkodzeniem sprzętu i mieć niekorzystne skutki dla zdrowia.
Nie tylko produkty spożywcze – co jeszcze można pakować próżniowo
Metoda pakowania próżniowego wychodzi znacznie poza drzwi kuchenne. Z pewnością znasz sposób na przechowywanie sezonowej odzieży albo pościeli w dużych workach próżniowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać małą domową zgrzewarkę próżniową do pakowania nie tylko żywności, ale też zabezpieczenia cennych przedmiotów, które chcesz uchronić przed wilgocią, a nawet odzieży, którą spakowaną w niewielkie worki próżniowe łatwiej schowasz do walizki albo plecaka, wybierając się na krótki wyjazd.
Jeśli stoisz przed decyzją, która zgrzewarka najlepiej się sprawdzi w twojej kuchni, zajrzyj do rankingu zgrzewarek próżniowych i sprawdź, które urządzenia chętnie wybierają klienci naszego sklepu.
