Noże ceramiczne – dlaczego warto je mieć?

Ola

Dobry, ostry nóż to podstawowe narzędzie w każdej kuchni. Od jego formy, wagi i ostrości będzie zależała zarówno szybkość przyrządzanych potraw, jak i przyjemność w przygotowywaniu posiłków. Jeszcze do niedawna prym wiodły noże stalowe. Z czasem jednak pojawiły się noże ceramiczne – niepozorne, lecz niesamowicie ostre i precyzyjne.

Nóż ceramiczny, czereśnie

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. na co zwrócić uwagę przy wyborze noży ceramicznych;
  2. do czego najlepiej się sprawdzą noże ceramiczne;
  3. jak dbać o noże ceramiczne.

Noże ceramiczne to wysokiej jakości produkty dedykowane dla osób poszukujących narzędzi trwałych, wygodnych i zachowujących ostrość. Bardzo długo niedoceniane, coraz bardziej wypierają z kuchni tradycyjne noże. Prosty wygląd i mnogość kolorów, w których występują pozwalają na dopasowanie ich do kuchni urządzonej w każdym stylu. Szerokie zastosowanie noży ceramicznych pozwala zarówno na krojenie, jak i siekanie wielu typów jedzenia. Sprawdzają się do cięcia mięsa (Tefal K1530414), pieczywa (Tefal K1530114), także twardych warzyw. Cena noży ceramicznych, w zależności od producenta, zaczyna się od 60 zł.

Jak dbać o zestawy noży ceramicznych?

Szef kuchni kroi nożem ceramicznym

Noże kuchenne ceramiczne potrzebują odpowiedniego obchodzenia się z nimi i właściwej pielęgnacji. Należy pamiętać, że pomimo funkcjonalności nadal mamy do czynienia z wymagającą ceramiką, która łatwo może ulec zniszczeniu. Nie nadają się one do krojenia zamrożonych produktów i kości, gdyż może to powodować pęknięcia ostrza. Należy też zwrócić uwagę na podłoże, na którym zamierzamy kroić nożem. Nie sprawdzą się kamienne lub szklane deski, które bardzo szybko tępią ceramiczne ostrza. Najlepiej więc używać drewnianych lub plastikowych desek do krojenia. Noży ceramicznych nie należy również myć w zmywarce lub przy pomocy detergentów. Właściwe będzie opłukanie ostrza pod bardzo gorącą bieżącą wodą, a następnie wytarcie go do sucha. Ostrze tych noży (Tefal K2223614), w przeciwieństwie do stali, nie jest elastyczne, dlatego nie nadaje się ono do filetowania ryb. Dobrej jakości noży ceramicznych nie należy samodzielnie ostrzyć – posiadają one dożywotnią gwarancję ostrości. Ponadto potrzebna jest diamentowa ostrzałka. Dlatego w przypadku ewentualnego stępienia się noża ceramicznego, należy zwrócić się do firmy, która profesjonalnie zajmuje się ich ostrzeniem. Noże ceramiczne wymagają delikatnego obchodzenia się z nimi. Nie wolno nimi rzucać (nawet do zlewu) lub wbijać ich ostrza np. w deskę. Bardzo kruche ostrze wyszczerbi się i może powodować stopniowo powiększające się podłużne pęknięcia. Uszkodzony nóż należy wyrzucić, by nie dopuścić do kruszenia się i dostania się ceramiki np. do przygotowywanego jedzenia.

Polecane noże kuchenne
  • 49,99 zł
  • 39,90 zł
  • 379,32 zł
  • 59,99 zł
  • 79,99 zł

Czy warto kupić komplet noży ceramicznych?

Pokrojona papryka nożem ceramicznym

Dobre noże ceramiczne (Florina Milano 2K0334) są przede wszystkim o wiele lżejsze od stalowych. Dzięki temu wpływają na znacznie lepszy komfort pracy i nie ciążą w dłoni, nawet podczas długiego przygotowywania posiłków. Ich plusem jest niesamowita ostrość i precyzja cięcia, nawet trudnych do krojenia potraw (bardzo twarde owoce, gorące pieczywo, które zazwyczaj ugina się pod ostrzem, warzywa ze skórką). W przypadku noży ceramicznych każde wykonywane nimi cięcie jest lekkie i daje poczucie zatapiania się w coś bardzo miękkiego (Tefal Comfort K2223514). Dodatkowo ostrze nie tępi się, cały czas zachowując swoją niesamowitą ostrość. Największą zaletą noży ceramicznych jest ich obojętność na żywność. Co to oznacza? W przeciwieństwie do noży stalowych, nie pozostawiają one na potrawach metalicznego posmaku i nie powodują ciemnienia żywności, która miała kontakt z ich ostrzem. Przewagą noży ceramicznych nad stalowymi jest ich odporność na rdzewienie oraz obojętność na kwasy zawarte w żywności. Dzięki swojej idealnie gładkiej i nieporowatej powierzchni, nie przyjmują one zapachu z żywności, co umożliwia krojenie jednocześnie wielu różnych produktów. Noże ceramiczne to doskonały wybór dla osób pracujących w kuchni lub z pasją oddającym się przyrządzaniu potraw, które poszukują zamiennika dla ciągle tępiących się noży stalowych. Ich ergonomiczne uchwyty doskonale pasują zarówno do dużych, jak i małych, delikatnych dłoni. Wybierając narzędzia, warto również zwrócić uwagę na noże ceramiczne z powłoką tytanową. Pokrycie ostrza dodatkową warstwą tytanu zapobiega przywieraniu się do niego potraw. Rozwiązanie to jeszcze bardziej wydłuża żywotność ostrzy i chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi. Decydując się początkowo na jeden rodzaj noża ceramicznego, warto wybrać model uniwersalny, nazywany potocznie “nożem szefa kuchni”. Doskonale sprawdzi się on do cięcia, szatkowania i obierania różnych produktów, co pozwoli na dokładne poznanie specyfiki pracy ceramiki. Warto również zwrócić uwagę na grubość noża. Wbrew pozorom, im grubszy ceramiczny nóż, tym lepszy.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!