Multicooker z szybkowarem i wagą – dlaczego warto go mieć?

Autor: Joanna

Zdrowy styl życia, racjonalne odżywianie, zbilansowana dieta – to pojęcia, do których przywiązujemy coraz większą wagę. Do tego typu posiłków warto zapatrzyć się w multicooker, dzięki któremu na przygotowaniu potraw zaoszczędzimy dodatkowy czas.

Multicooker na bialym tle.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. co to jest multicooker i jak działa
  2. na zwrócić uwagę, wybierając multicooker z szybkowarem
  3. na jaki model multicookera warto postawić

Multicooker – co to za urządzenie i jak działa?

Multicooker z otwartą pokrywą, a obok leży mięso, warzywa i przyprawy.

Rynek AGD oferuje nam wiele nowoczesnych urządzeń, dzięki którym przygotowanie potraw jest szybsze. Jednym z nich jest multicooker – robot mający w sobie funkcje kilku urządzeń powszechnie wykorzystywanych w kuchni. Multicooker łączy w sobie zalety m.in piekarnika, kuchenki mikrofalowej, frytkownicy, a nawet może służyć jako maszynka do wyrabiania chleba. Popularnym rozwiązaniem jest także multicooker z szybkowarem. Producenci wyposażają tego typu urządzenia w różnego rodzaju programy, które ułatwią przygotowanie najbardziej skomplikowanych dań. Wielofunkcyjne urządzenie do gotowania multicooker sprawdzi się więc w każdej kuchni. To również swego rodzaju garnek elektryczny, pozwalający na przygotowanie jedzenia w różnej temperaturze. Cały proces przyrządzania obiadu lub kolacji rozpoczyna się od wybrania odpowiedniego przepisu na danie. Po skompletowaniu składników można rozpocząć pracę, która ogranicza się jedynie do umieszczenia ich w urządzeniu i wyborze odpowiedniego programu. Dzięki temu nasza uwaga może być skupiona na innych czynnościach – nauce, pracy czy sprzątaniu pomieszczenia. Po określonym czasie otrzymamy gotowe danie. Co więcej, takiej potrawy nie musimy doglądać, mieszać, czy martwić się, że np. się przypali. Atutem multicookera jest intuicyjna obsługa. Nawet osoby o niskim poziomie zaawansowania technologicznego będą potrafiły sprawnie obsługiwać urządzenie. Ten sprzęt AGD może z powodzeniem posłużyć do smażenia, gotowania, w tym gotowania na parze, czy podgrzewania potraw. Możemy w nim przygotować np. kaszę, ryż czy makaron. Jest bardzo częstym wyborem osób, dla których zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie są bardzo istotne na co dzień. Dzięki multicookerowi możemy zrobić też domowe jogurty. Multicooker z szybkowarem pozwoli na przyrządzenie ryb, różnego rodzaju mięsa czy warzyw na parze, dzięki czemu otrzymamy smaczny i przede wszystkim zdrowy posiłek.

Multicooker z szybkowarem – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Decydując się na zakup multicookera z szybkowarem, należy pamiętać, że w głównej mierze pozwoli nam on na przygotowanie dań jednogarnkowych. Nie oznacza to jednak, że nie zrobimy w nim bardziej skomplikowanych potraw. Istnieje taka możliwość, tylko pracę trzeba podzielić na poszczególne etapy. W tym miejscu warto zastanowić się, jaka jest różnica między tym urządzeniem a równie popularnym parowarem. Multicooker jest dużo bardziej funkcjonalny, a opcja gotowania potraw na parze to tylko jedna z wielu. Często spotyka się multicookery 18 w 1, czyli urządzenia, które mają możliwość przygotowania potraw na 18 sposobów. Dzięki multicookerowi z szybkowarem przygotujemy posiłek na parze, który jest smaczny i zdrowy. Wiele osób uważa, że takie jedzenie to najlepsza opcja, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie i dietę. Ryby i warzywa przyrządzane tą metodą zachowują dużo więcej wartości odżywczych. Nie tracą tyle witamin, jak w przypadku ich tradycyjnego przygotowywania.

Polecane garnki elektryczne
  • 229 zł
  • 429 zł
  • 599 zł
  • 449 zł
  • 375 zł

Dlaczego warto kupić multicooker z szybkowarem i jaki model wybrać?

Osoba wyjmująca łyżką danie z multicookera, które nakłada na talerz.

Multicookery to urządzenia wielofunkcyjne, co jest ich największą zaletą. Dzięki temu możemy przygotować posiłek inny niż klasyczne dania. To sprawdzony sprzęt AGD zarówno do codziennego użytku, jak i w przypadku wizyty gości, których chcemy zaskoczyć czymś nowym. Kolejnym atutem tego urządzenia jest minimalny czas, jaki musimy włożyć w przyrządzenie potrawy. Jednego dnia jesteśmy w stanie zrobić kilka dań, których przygotowanie w normalnym trybie byłoby niemożliwe. Następną zaletą jest fakt, że dzięki multicookerowi jemy smacznie i zdrowo, a produkty nie tracą swoich wartości odżywczych. Dodatkowo nie ma możliwości, aby potrawa przygotowywana w taki sposób mogła się nie udać. Multicookery pozwolą nam ponadto ograniczyć ilość sprzętu kuchennego (garnków czy patelni) trzymanego i używanego kuchni. Warto dodać, że są proste w czyszczeniu i łatwo utrzymać w nich porządek, a co ważne – nie przyswajają zapachów przyrządzanych potraw. Na rynku dostępnych jest kilka sprawdzonych modeli, np. Gastroback Multicook Plus 42526 – multicooker 5 litrów o mocy 950 W, Redmond RMC-280E w kolorze złotym czy Minerva M49. W codziennym użytkowaniu dobrym wyborem będą również Minerva D511 czy Philips Multicooker HD3037/70.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów